0
5 In Matbröd

MAMMA MARJAS HEMBAKADE LINGONBRÖD

Hembakat bröd i all sin enkelhet. Inget mindre inget mer. Ingen pimpad bild, inga krusiduller utan bara ett fantastiskt gott och enkelt bröd som är sådär underbart saftigt även andra, tredje och fjärde dagen efter det bakades. Hembakat när det är som bäst helt enkelt! 
 
Vi bakar allt mer bröd här hemma i vårt egna kök jag och kärleken. För jag är trött på tillsatser nu, jag vill ha eget hembakat bröd, jag vill veta vad det innehåller, jag vill inte ha härdat vegetabiliskt fett och andra konstigheter. Jag vill veta att brödet innehåller kvalitativt mjöl oavsett vilken mjölsort jag bakar med, jag vill fylla brödet med goda kryddor och fibrer och jag vill fylla vårt hem med doften av nybakat.
 
För det första är det få saker som slår nybakat bröd. En klick smör som smälter på den fortfarande varma skivan med bröd, smakerna som exploerar i munnen och mammas förmaningar om att inte äta mig mätt på bröd är minnen som får det att bulta lite extra i både mage och hjärta.
 
För visst slungas man tillbaka till barndomen när när doften av bröd sprider sig genom hemmet, eller möter den som kommer hem från jobbet ja, ni vet nog själva. 
 
Och just det brödet bakade vi hemma när jag växte upp. Om brödet, mot förmodan, var lite tort i slutet av veckan rostade vi det och dert bästa med det här brödet är att det får en helt ny dimension som rostat. Jag tror det ligger lite i att brödet innehåller kummin för det är där i rostningen som de nötiga och mer skarpa tonerna av kummin träder fram. 
 
Men hos oss finns oftast inte så mkt kvar när veckan går mott sitt slut. 
 
Man kan enkelt dubbla receptet om man vill baka fler än 2 limpor åt gången. Hemma då jag växte upp bakade mamma alltid 4 runda limpor och frös in två, som förälder har man ju inte all tid i världen. Men eftersom jag och kärleken är själva så bakar jag alltid bara två, det räcker en vecka. 
 
Brödet är saftigt och är lika fantastiskt till en soppa som till frukostbröd. 
 
Jag hoppas verkligen att ni provar det. Det är superlät och går otroligt fort att slänga ihop, det enda man behöver tänka på är att linfrön, vetekross, rågkross och vetekli ska ligga i blöt över natten (eller från morgon/förmiddag till kväll om man vill baka det på kvällen). 
 
Ha en fantastisk söndag allihopa!
 
Mamma Marjas Lingonbröd
 
Att blötlägga kvällen innan:
1/2 dl linfrön
1/2 dl vetekross
1/2 dl rågkross
1/2 dl vetekli
2 dl vatten
 
50 gram jäst
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 tsk kummin
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
drygt 10 dl vetemjöl special**
 
 
Instruktioner
 
Kvällen innan 
Mät upp linfrön, vetekross, rågkross, vetekli och vatten i en stor bunke (ex kitchenaidbunken), täck med plastfolie (eller Bee’s wrap) och låt stå över natten. 
 
Dagen efter
Värm vattnet till 37 grader. Smula under tiden jäst i en skål, tillsätt salt och kummin. Häll det 37-gradiga vattnet över jästen och rör tills den är helt upplöst. Häll detta över de blötlagda ingredienserna och rör runt med en sked. Tillsätt lingonsylten/rårörda lingon. 
 
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen i skålen, den ska vara relativt lös och lite klibbig. Arbeta degen i en köksmaskin i ca 5 minuter på låg hastighet eller på mjölat bakbord i ca 10-15 minuter. Degen ska ha bildat tydliga glutentrådar*** när den är färdig.
 
Dela degen i 2 delar och forma runda kakor. Lägg på bakpåtspappersklädd plåt och platta till dem lite, nagga ovansidan med gaffel, sätt ugnen på ca 240 grader. Låt jäsa under ren kökshandduk i 35 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, sänk ugnen till 225 grader när du satt in plåten. När brödet är klart, ta ut plåten ur ugnen och låt brödet svalna på galler under kökshandduk. 
 
Njut! 
 
**Alla människor tar lite olika stora dl trots att de använder ett dl-mått. En dl vetemjöl väger ungefär 60 gram, men skulle man be 10 personer mäta upp 1 dl mjöl skulle resultatet och vikten variera. Mjöl ska inte pressas ner i dl-måttet, många tar alldeles för mycket mjöl när de mäter upp 1 dl genom att pressa dl-måttet ner i mjölpåsen så att mjölet packars på tok för hjårt. Stirrar man sig blind på måttangivelser i recept får man torra bullar och tort bröd. Försök därför lära dig hur degen ska se ut och kännas när den är färdig. Här ska degen precis gå ihop, använder man en köksmaskin för att knåda degen kan man med fördel ha en ganska kladdig deg. 
 
***Om brödet bildat glutentrådar kan man se genom att man tar upp en liten bit deg mellan tumme och pekfinger. Sära sedan på tumme och pekfinger. Om degen är lite ”seg” och följer med så att det bilas en ”degtråd” mellan tumme och pekfinger är den redo att bakas ut. Om det inte bildas någon sådan ”tråd” (gluten) så behöver brödet arbetas mer. 
 
 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Helena / Bara en kaka till
  23 mars, 2014 at 18:49

  Leverans, eller vad tror du? 😉

 • Reply
  Sofia
  24 mars, 2014 at 07:36

  Hembakat är alltid godast, särskilt när brödet håller i flera dagar!

 • Reply
  Tina N
  24 mars, 2014 at 11:08

  Tackar för tipset! 🙂
  Hembakat är bäst och inte är det svårt heller – man ska bara hitta en bra grund, som man sedan kan bygga vidare på!

 • Reply
  petteri
  24 mars, 2014 at 13:07

  gott med hembakat bröd! nu blev jag sugen och spar denna recept! tack!

 • Leave a Reply