ATT GÖRA EGEN GRANSKOTTSSIRAP

Granskottssirap, så gott och så enkelt att göra själv och granskottssirap är dessutom perfekt gå-bort-present! Lite beroende på vart i landet man bor kan det redan vara för sent men i mitten av sverige och uppåt norr finns det fortfarande massor av granskott. Kärlekens morfar har skog och lika så min morfar vilket är ypperligt eftersom att plocka granskott inte ingår i allemansrätten. Frågar man snällt brukar det dock gå bra. 
 
När jag är i norra Finland om några veckor ska jag nog bestämt undersöka om det kanske fortfarande finns plockbara granskott i morfars skog, kanske kan jag få ytterligare en sats granskottssirap! 
Det enda du behöver är en ren burk, lika delar granskott och socker och du är good to go! Jag använder oftast rörsocker men givetvis går det även bra med vanligt strösocker om man hellre vill använda det. 
Granskottssirap är underbar att servera tillsammans med pannkakor, ringla över en sallad tillsammans med balsamvinäger och lite olivolja, ringla ner i den naturella frukostyoghurten, söta kakor och bakverk med, söta ditt kvällste med och allt där emellan! 
 
Granskottssirap
Du behöver:
Lika delar granskott och socker
En ren glasburk med lock
Lite tålamod
Ett ”soligt fönster” 
 
 

Instruktioner

Till glasburken ovan har jag använt mig av ca 5 dl rörsocker och 5 dl granskott. 
Jag sköljer ofta mina granskott i ett durkslag och låter dem torka torra på hushållspapper för att bli av med småkryp och diverse knott/smårkryp som tenderar att följa med. Men ser de rena ut (du kanske inte står i en lika galet spindelvävstäckt/knott-tät skog som jag) så behöver du inte skölja av dem. 
Varva granskott och socker i glasburken, se till att det sista lagret är socker och inte granskott. 
 
Ställ i ett soligt fönster, skaka om det en gång per dag. Efter 1-2 månader är sockret upplöst (kan gå fotare, sila då så fort sockret löst sig), sila då vätskan genom en finmaskig sil så att granskotten inte följer med. Häll upp på väl rengjord och gärna steriliserad burk. 
Njut av granskottssirapen själv eller ge bort i present!
Lycka till! 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

 1. Svara

  Lina Kristiansson

  16 juni, 2014

  Ah, kul idé! Det finns så mycket man kan göra med ingredienser från vilda naturen som man inte tänker på. Jag har funderat på om man kunde göra nån sirap av björksav. Men det kanske inte innehåller tillräckligt med socker?

  • Svara

   Mary

   16 september, 2014

   Bra fråga… Hmmm, all typ av vätska går ju att koka ner och reducera så att den blir simmigare och mer trögflytande. Så jag säger; prova! Vill man kan man ju även tillsätta viss mängd socker för att söta upp den till en sirap!

 2. Svara

  Gabriella

  16 juni, 2014

  Så spännande!

 3. Svara

  Anonym

  17 juni, 2014

  Ser hur gott ut som helst! Måste ut till föräldrarna och leta granskott nu.

 4. Svara

  Anna

  22 juni, 2014

  Måste testas! Kan ju vara kul att ge bort 😀 Måste ut och kika efter granskott i våran skog imorron 😛

 5. Svara

  Linnea

  30 juni, 2014

  Hur mycket sirap blir det?

  • Svara

   Mary

   16 september, 2014

   Det går inte att säga exakt eftersom det beror på vilken typ av granskott du tagit, hur mkt vätska de innehåller osv. Men denna blev en vanlig ca 2 dl stor glasburk med sirap.

LEAVE A COMMENT