LÅNGROSTADE TOMATER

 
Ni som följer mig på Instagram vet att jag pysslat med något slags tomatrecept, och det här, ja det här är slutresultatet. Långrostade tomater som blandas med en sötsyrlig lag och färsk basilika. Rostningen gör att sötman i tomaterna förstärks så låt det ta sin tid i ugnen. Det går utmärkt att förbereda och göra dagen innan. Låt tomaterna stå framme i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering bara, så att de inte serveras iskalla. Själv äter jag det här till precis vad som helst, till och med som snacks mellan måltider när jag blir lite hungrig. Bra att tänka på är att mängden mat kommer reduceras avsevärt eftersom rostningen gör att tomaterna förlorar vätska. Så även om portionen känns väl tilltagen innan rostning kommer den kännas försvinnande liten när tomaterna rostats klart! 
 
Passar till  allt från grillat till pålägg på en rejäl smörgås eller som en del av en buffé. Sommarmat när den är som bäst. För det är nu de är i säsong, de där fantastiska tomaterna. Oavsett om man odlat själv eller köper från marknaden är det inget annat än en ljuvlig smakexplosion! 
 
Såhär enkelt gör du salladen: 
 
 
Rostad tomatsallad 
 
ca 800 gram små körsbärstomater av olika slag
1/2 msk olivolja + 1 tsk flingsalt
 
1 tsk farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk balsamvinäger
1 msk olivolja
 
1/2 kruka basilika
 
Instruktioner
 
Sätt ugnen på 125 grader, skölj och dela tomaterna i halvor och lägg dem i en gratängform eller plåt. Blanda runt tomaterna med olivolja och flingsalt och rosta sedan mitt i ugnen i ca 3-.4 timmar, tills tomaterna dragit ihop sig i kanten. 
 
Ta ut formen ur ugnen och skopa ur vätskan som samlats, blanda med olivolja, vitvins- & balsamvinäger samt socker. När sockret löst sig, häll tillbaka lagen över tomaterna och låt stå tills det svalnat. Blanda med basilikablad och servera till grillad fisk eller kött, på en smörgås tillsammans med Chèvre eller som en del av en tapas- eller buffé. 
 
Lycka till! 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

10 Comments

  1. Svara

    Anonym

    20 juli, 2014

    Så gott o enkelt de lät! Måste ju testas

  2. Svara

    Anonym

    20 juli, 2014

    Så gott det såg ut 🙂

  3. Svara

    C'est la vie - Avec Moi

    21 juli, 2014

    Mmmm … det där sparar jag ner. Tackar och bockar för receptet!

  4. Svara

    Gabriella

    22 juli, 2014

    Så gott det såg ut, tack för tipset!

  5. Svara

    Sabina

    22 juli, 2014

    Smarrigt! Bra tips, tack

  6. Svara

    Sara på Vardag.nu

    23 juli, 2014

    Ja, tomatsmaken kommer verkligen fram efter en stund i ugnen. Så himla gott blir det!

  7. Svara

    Emma

    25 juli, 2014

    Åh vad gott det måste vara! Älskar sånna små tomater! Kram:)

  8. Svara

    Kristin // The Chocolate Box

    25 juli, 2014

    Ser sjukt gott ut! Måste göras 😀

  9. Svara

    Citroncest - matblogg från Italien

    29 juli, 2014

    Rostade tomater är så gott! Jag snabbrostade mina på 200 grader i 30 minuter igår, och åt tillsammans med avokado (även den ugnsrosad) och fetaostkräm. Såå gott!

  10. Svara

    Jenny

    2 augusti, 2014

    Det där är ju så himla gott! Lite mozzarella till och kvällen är gjord! ^^

LEAVE A COMMENT