16 In Godis & Snacks

HÄLSOSAMMA MANDELBARS

Hälsosamma, goda och enkla att göra, kan det bli bättre? Mina hälsosamma mandelbars är en favorit att ha hemma i kylen eller frysen. Det håller sig nämligen väldans bra och är därför enkelt för den som känner sig stressad, har barn eller bara vill spendera minimalt med tid i köket.  Ett nyttigt mellanmål eller snacks, som energipåfyllning efter träning och något som passar alla, från köttätare till vegan eller den som inte tål gluten.  
 
Ja, det är exempel på sånt som ni önskat via kommentarsfältet på bloggen och via mail till mig, och här kommer svaret;  mandelbars som kan ätas som mellanmål, som ”nyttigare” snacks utan tillsatser, färgämnen och andra konstigheter, efter träningen och det funkar för glutenintoleranta, vegetarianer och veganer.
 
Ska du göra barsen ”raw” får du inte rosta mandeln och kokosflingorna, men jag som inte äter enligt raw rostar gärna eftersom smaken kommer fram bäst då. Nötter, mandlar och liknande tjänar verkligen på att rostas lätt.  Vill man göra ”godis” som är ja…i alla fall mer hälsosamt än traditionellt godis, så har ni lösningen här gott folk. Doppa dem i smält choklad (70% el högre kakaohalt) eller smält chokladen och häll i formen innan du skär upp mandelbarsen. Enkelt och riktigt gott! 
 
Receptet kräver dessutom minimalt med energi och engagemang i köket och passar därför alla! 
 
Här kommer receptet! 
 
Mandelbars
 
1,75 dl kokosflingor
250 gram mandlar (ca 4,5 dl) eller ex cashewnötter
9-10 dadlar
1/4 tsk kardemumma
1 nypa salt
0,75 dl kokosolja
 
För den som vill:
Smält mörk choklad
Havssalt
 
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader och rosta mandlar samt kokosflingor i ca 5-6 minuter, rör om 2-3 gånger under rostningen. Låt sedan svalna på plåten. Blanda alla ingredienserna, utom kokosoljan i en hushållsmaskin eller mixer och mixa sönder till en smulig massa. Tillsätt raw kokosolja och mixa tills den börjar klumpa ihop sig, ca 30 sekunder brukar räcka. 
 
Täck en brownieform (ca 20 x 20 cm eller motsvarande) med bakplåtspapper och pressa ut massan i botten, använd händerna. Tag slutligen en sked eller slev och tryck samman ytterligare samt ”släta till” ytan. Låt vila i kylskåp i 1 timma, skär sedan i bitar med en vass kniv. (det går även bra att låta den vila i kylskåp fler timmar eller över natten, men minst 1 timma)
 
Förvara i kylskåp i en lufttät låda. Ät som mellanmål, innan träning (om du ska träna längre och lite hårdare) eller efter träning. 
 
Nyttiga godiset: Om man vill göra nyttigt godis, doppa barsen i smält mörk choklad (minst 70%) , dekorera med havssalt. 
 
 

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    Ninni
    13 juli, 2014 at 11:48

    Lät ju helt ok 🙂 jag är tyvärr en sån som kastar i mig onyttigheter :/

  • Reply
    Lilla huset på prärien
    13 juli, 2014 at 14:11

    Åh – perfekta bars ju! De måste jag testa att göra. Ska skriva upp receptet direkt. Tusen tack för det! Ha en härlig dag 🙂

    Jenny

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    13 juli, 2014 at 14:30

    Låter fantastiskt gott!!!
    Men så roligt att se er in action 🙂
    Kram Malin

  • Reply
    Katarina
    13 juli, 2014 at 22:45

    Härlig video och fantastiska bars! Kram!

  • Reply
    Marja - Baka Sockerfritt
    14 juli, 2014 at 19:05

    Vilket härligt recept! Passar mig utmärkt 🙂

  • Reply
    Johanna
    14 juli, 2014 at 21:51

    åh vilken härlig blogg du har! Hur har du fått den så fin???:)

  • Reply
    Johanna
    15 juli, 2014 at 14:21

    åh vilken bra blogg 😀

  • Reply
    C'est la vie - Avec Moi
    15 juli, 2014 at 16:38

    Bästa radarparet! Finfin och rolig vlog! <3

  • Reply
    Annika Eriksson
    18 juli, 2014 at 19:40

    Hej! Jag hittade nyss din blogg, och mums vad många goda recept du har! Dessa mandelbars ska jag helt klart testa, rostad mandel och kardemumma kan ju inte bli fel. 🙂

  • Reply
    Sofie Andersson
    22 juli, 2014 at 17:42

    Det här gjorde helt min dag… helt fantastiskt!! skrattat till tårar. Tack <3

  • Reply
    Iréne
    17 augusti, 2014 at 20:51

    Wow!
    Det här receptet bara MÅSTE jag pröva!
    Det låter så smaskigt att det vattnas i munnen!
    Att jag inte har hittat din blogg tidigare! Massor med smaskigt gott ju!
    Besök gärna min blogg!!
    http://ireneblank.blogg.se

  • Reply
    Maria
    19 augusti, 2014 at 11:45

    Vilka vackra bilder du har på bloggen, blir väldigt inspirerad! Och detta recept måste jag prova, idag 🙂

  • Reply
    Anna
    21 augusti, 2014 at 11:07

    Jättekul video! Tack också för en jättefin och inspirerande blogg! 🙂

    Jag undrade vad som hände med dina bröllopsinlägg? Du började ju lite smått och sa att det skulle komma lite inlägg om det då och då men nu har jag inte sett något på ett tag… 🙂

    • Reply
      Mary
      16 september, 2014 at 11:59

      Tack snälla du! Ja det kommer det mer av, det har bara varit så att det tagit tid att hitta ställe och datum som passar oss och det har därför inte funnits så mkt att berätta om. Plus, mkt jobb gör att sådana inlägg får vänta. Men det kommer, var inte orolig 😉 Men kul att du ser fram emot de inläggen också 😀 Kram

  • Reply
    Anna
    16 september, 2014 at 13:52

    Tack för svar!
    Ja, förstår att du har haft fullt upp, läser både din blogg och följer dig på Instagram 🙂
    Men kul att fler bröllopsinlägg kommer! Du har så bra smak så det blir kul att se hur ni kommer göra! :)Kram

  • Leave a Reply