GÖR DIN EGEN RUB – EGEN KRYDDBLANDNING

Nu grillas det verkligen för fullt i den svenska sommarvärmen och det är väl precis som det ska. Om du gör din egen rub tar du på ett enkelt och snabbt sätt maten, och grillningen, till nästa nivå. 
 
Själva grillar vi så ofta vi kan och hinner och något jag alltid försöker ta mig tid att göra är en egen kryddblandning, en egen ”rub”, för att krydda det man grillar. Och det fungerar faktiskt alldeles utmärkt att göra egen rub till vegetariska grillalternativ också. Inget kött behövs. 
 
Rub  är en kryddblandning som består av en mix av olika torra kryddor. Blandningen gnids in, dvs ”rubbas”, in i för att ge smak. Det finns två sorters rub; den traditionella torra rubben som lämpar sig för kortare grillning och den våta rubben då man blandar kryddorna med olja. Man gör som man vill, det är bara smaken som styr. Själv älskar jag att rubba grillad blomkål och svamp men även tjocka skivor zucchini och 
 

Tips! Att skapa din egen Rub är lätt. Utgå alltid från en bas med paprika, salt och socker och tillsätt sedan dina egna favoritkryddor. 

 

Marys RUB:

Rub:

2,5 msk paprikapulver
1,5 tsk salt
1,5 tsk farinsocker
1,5 tsk chilipulver
1,5 tsk timjan
1,5 tsk vitlökspulver
0,75 tsk lökpulver
0,75 tsk grovmalen svartpeppar
0,75 tsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
Rapsolja

Marinad:
2 stora vitlöksklyftor
2-3 msk finhackad färsk rosmarin
saft från 1/2 citron
0,5-0,75 dl olivolja

Instruktioner

Mät upp alla ingredienserna i en mortel och stöt dem i någon minut så att större bitar pulveriseras. Gnid/klappa in kryddblandningen i det du ska grilla. Det går utmärkt att marinera grönsaker med rub. 

När du grillat klart:  Finhacka vitlök samt rosmarin mycket fint. Blanda med olivolja och pressad citron på en stor skärbräda. Lägg upp det du grillat direkt på skärbrädan och vänd runt i marinaden. Låt vila 3-4 minuter. Man kan även skära upp grönsakerna i skivor och vända runt i marinaden. Servera genast! 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

11 Comments

  1. Svara

    Anonym

    9 juli, 2014

    Jag är verkligen sämst på att göra egen :/ färdigköpt.. Så tack för tips 🙂

  2. Svara

    Emschen

    9 juli, 2014

    Du är så himla duktig min vän!
    Jag ska absolut göra min egna rub eller ja alltså din fast jag gör den. 🙂
    Kram

  3. Svara

    Sara på Vardag.nu

    9 juli, 2014

    Att rubba köttet är egentligen så mycket godare än att marinera. På de flesta kött i alla fall 🙂

  4. Svara

    Annorlunda Underbara

    10 juli, 2014

    Åh så duktig du är, bilden är oerhört vacker. Den skulle jag kunna ha som canvas i köket. Kram Jess / Style de Vie

  5. Svara

    Junitjej

    21 juli, 2014

    Tack för receptet!

  6. Svara

    Julia

    24 juli, 2014

    Grymt tips! Tackar så mycket! Passar säkert bra på veggiefiléer också 🙂

    • Svara

      Mary

      16 september, 2014

      Det gör det säkerligen! Hoppas du provar 🙂

  7. Svara

    Tess

    26 juli, 2014

    Vilket bra tips! 😀 Kram

  8. Svara

    Sabina

    31 juli, 2014

    Åh vad gott det låter, fungerar det om man vill grilla kycklingen i ugnen också tror du? 🙂

    • Svara

      Mary

      16 september, 2014

      Det gör det säkerligen, även om ytan inte blir densamma i ugnen som på grillen.

LEAVE A COMMENT