11 In Smaksättning & Kryddor

GÖR DIN EGEN RUB – EGEN KRYDDBLANDNING

Nu grillas det verkligen för fullt i den svenska sommarvärmen och det är väl precis som det ska. Om du gör din egen rub tar du på ett enkelt och snabbt sätt maten, och grillningen, till nästa nivå. 
 
Själva grillar vi så ofta vi kan och hinner och något jag alltid försöker ta mig tid att göra är en egen kryddblandning, en egen ”rub”, för att krydda det man grillar. Och det fungerar faktiskt alldeles utmärkt att göra egen rub till vegetariska grillalternativ också. Inget kött behövs. 
 
Rub  är en kryddblandning som består av en mix av olika torra kryddor. Blandningen gnids in, dvs ”rubbas”, in i för att ge smak. Det finns två sorters rub; den traditionella torra rubben som lämpar sig för kortare grillning och den våta rubben då man blandar kryddorna med olja. Man gör som man vill, det är bara smaken som styr. Själv älskar jag att rubba grillad blomkål och svamp men även tjocka skivor zucchini och 
 

Tips! Att skapa din egen Rub är lätt. Utgå alltid från en bas med paprika, salt och socker och tillsätt sedan dina egna favoritkryddor. 

 

Marys RUB:

Rub:

2,5 msk paprikapulver
1,5 tsk salt
1,5 tsk farinsocker
1,5 tsk chilipulver
1,5 tsk timjan
1,5 tsk vitlökspulver
0,75 tsk lökpulver
0,75 tsk grovmalen svartpeppar
0,75 tsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
Rapsolja

Marinad:
2 stora vitlöksklyftor
2-3 msk finhackad färsk rosmarin
saft från 1/2 citron
0,5-0,75 dl olivolja

Instruktioner

Mät upp alla ingredienserna i en mortel och stöt dem i någon minut så att större bitar pulveriseras. Gnid/klappa in kryddblandningen i det du ska grilla. Det går utmärkt att marinera grönsaker med rub. 

När du grillat klart:  Finhacka vitlök samt rosmarin mycket fint. Blanda med olivolja och pressad citron på en stor skärbräda. Lägg upp det du grillat direkt på skärbrädan och vänd runt i marinaden. Låt vila 3-4 minuter. Man kan även skära upp grönsakerna i skivor och vända runt i marinaden. Servera genast! 

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    Anonym
    9 juli, 2014 at 09:05

    Jag är verkligen sämst på att göra egen :/ färdigköpt.. Så tack för tips 🙂

  • Reply
    Emschen
    9 juli, 2014 at 11:47

    Du är så himla duktig min vän!
    Jag ska absolut göra min egna rub eller ja alltså din fast jag gör den. 🙂
    Kram

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    9 juli, 2014 at 13:56

    Att rubba köttet är egentligen så mycket godare än att marinera. På de flesta kött i alla fall 🙂

  • Reply
    Annorlunda Underbara
    10 juli, 2014 at 20:17

    Åh så duktig du är, bilden är oerhört vacker. Den skulle jag kunna ha som canvas i köket. Kram Jess / Style de Vie

  • Reply
    Junitjej
    21 juli, 2014 at 14:50

    Tack för receptet!

  • Reply
    Julia
    24 juli, 2014 at 08:36

    Grymt tips! Tackar så mycket! Passar säkert bra på veggiefiléer också 🙂

    • Reply
      Mary
      16 september, 2014 at 12:35

      Det gör det säkerligen! Hoppas du provar 🙂

  • Reply
    Tess
    26 juli, 2014 at 19:06

    Vilket bra tips! 😀 Kram

  • Reply
    Sabina
    31 juli, 2014 at 16:36

    Åh vad gott det låter, fungerar det om man vill grilla kycklingen i ugnen också tror du? 🙂

    • Reply
      Mary
      16 september, 2014 at 12:35

      Det gör det säkerligen, även om ytan inte blir densamma i ugnen som på grillen.

    Leave a Reply