0
46 In Frukost

MARYS HEMGJORDA GRANOLA MED KARDEMUMMA, KOKOS & TRANBÄR

  
Att göra egen granola är lätt! Väldigt lätt. Jodå, jag lovar och svär! Det enda som behövs är en plåt, en hög med ingredienser och en ugn som kommer upp i 175 grader. Det tar ca 25 minuter att göra och det enda man behöver tänka på är att röra om i blandningen någon gång under ugnsrostningen. I övrigt kan du rulla tummarna, pilla efter navelludd eller köra en spontandans i vardagsrummet under tiden. 
 
Det här är en GOD granola som för den skull inte är sjukt onyttig. Många har upp till 1 dl honung eller sirap men jag tycker att det räcker med 2 msk honung. Rapsolja är en hyfsat bra fettkälla och låter man flingorna rostas i 20 minuter får de en krispig konsistens och en nötigare ton, och då behövs inte mer honung/sirap, iaf inte om du frågar mig. 
 
 
Granola kan översättas till ”ugnsrostad müsli” och smakar fantastiskt. Müsli har aldrig varit någon favorit för mig men Granola däremot. Den är nötigare, knaprigare och godare. Att laga Granola är dessutom lite ”man tager vad man haver” eller ”man tager vad man haver och tycker om”. Själv älskar jag havregryn, kardemumma, kokos, mandlar och tranbär. Så då kör jag på det. Jag är överkänslig mot pumpakärnor men kärleken äter det gärna så jag brukar halvera satsen och röra ner pumpakärnor i ”hans del”. Och det är det som är så fiffigt, don efter person helt enkelt.  
 
Så här enkelt kan du börja det nya året med en god och mysig granola till frukost!
 
 
Marys Hemgjorda Granola med Kardemumma, Kokos, Tranbär & Pumpakärnor
 
6 dl havregryn (havregryn är naturligt glutenfria men välj garanterat glutenfria för den glutenintolerante)
2 dl grovhackade mandlar
1,5 dl kokosflingor
1,5 msk finmalen kardemumma
1 dl rapsolja
2 msk honung (lönnsirap eller ljus sirap för veganskt recept)
1,5 dl torkade tranbär
1 dl pumpakärnor
 
 
Instruktioner: 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kokos, havregryn, kardemumma och grovhackade mandlar i en stor skål. Rör ihop rapsolja och honung i en skål. Ringla över havreblandningen och rör runt så att honungsoljan blandar sig jämnt.  
 
Häll upp på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, rör om efter halva tiden. Ta ut plåten och låt svalna helt. Blanda sedan med torkade tranbär och pumpakärnor, häll upp i glasburk och förvara torrt och svalt. 
 
Servera till havremjölk eller valfri yoghurt, lite lönnsirap och kanske en handfull frysta bär! 
 
 

You Might Also Like

46 Comments

  • Reply
    Malin
    8 januari, 2014 at 16:14

    Såg supergott ut, och underbara ljusa foton. Tror jag håller på att bli tokig av detta mörker så dina bilder ger mig ett leende på läpparna precis som dina underbara recept!
    // Malin

  • Reply
    Marias Hörna - Njut av livet
    8 januari, 2014 at 16:53

    Hej du
    Här var receptet ja. Kul skriver ut det och sparar.
    Ha de gott från Maria

  • Reply
    Ulrika - den glade kagekone
    8 januari, 2014 at 17:55

    Wow! Det ser vildt lækkert ud! Og jeg som elsker kardemomme! Den vil jeg lave! Smuk blog du har!
    Mvh Ulrika

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    8 januari, 2014 at 19:19

    Åt i helgen upp det sista av min granola, så nu står glasburken med snäpplock alldeles tom och övergiven i skåpet. Ditt recept verkar enkelt och klokt, ska testa det nästa gång!

  • Reply
    Runge form - Karin
    8 januari, 2014 at 21:17

    Låter ju väldans gott det där. Har aldrig provat att göra egen förut men det kanske är dags för det…
    Ha en fin kväll!

  • Reply
    Gabriella
    8 januari, 2014 at 22:04

    Så härligt och gott det lät! Ock enkelt. Har faktiskt aldrig kommit mig för o prova, man kanske skulle testa nu:)

  • Reply
    Anonym
    9 januari, 2014 at 10:24

    gör granola då och då. himla gott tycker jag!

  • Reply
    Sandras Matkrypin
    10 januari, 2014 at 07:25

    Den här ser riktigt god ut! När jag gör müsli/granola har jag en tendens att ta i väldigt många olika frön, nästa gåpng ska jag göra den lite mer clean som din 🙂 Mums!

  • Reply
    Therese
    10 januari, 2014 at 16:33

    Gjorde detta igår och åt det till frukost idag. Riktigt mumsigt! Måste göra det fler gånger helt klart 🙂

    • Reply
      Mary
      14 januari, 2014 at 15:18

      Vad kul!! <3

  • Reply
    Kati
    10 januari, 2014 at 17:03

    Ojj josses så det ser gott ut! Definitivt något jag måste testa på direct! Låter också rätt så hälsosamt! Dina bilder är alldeles härliga! Jag måste kolla igenom din blogg eftersom jag just hittade den! Tack sååå mycket för receptet!

  • Reply
    Nilla Tankebubblor
    10 januari, 2014 at 17:11

    Lite flytande honung och bär gör susen. Vad gott det är! Ha det bra.

  • Reply
    Biggeros
    10 januari, 2014 at 18:13

    Jag håller med att frukosten är viktig. Ser gott ut. Jag brukar oxå göra mina egna recept. Inte riktigt granola recept. Trevlig fredag

  • Reply
    Malin - stjärnflocka
    10 januari, 2014 at 18:27

    Älskar att göra egen ugnsrostad mysli!
    Älskar att göra lyxig helgfrukost!
    Det där ser fantastiskt gott ut 🙂
    Ha en underbar helg!
    Kram Malin

    • Reply
      Mary
      14 januari, 2014 at 15:16

      Mmm, det är så gott! Kul att det är fler "där ute" som gör det 😀 Kram

  • Reply
    Macky
    10 januari, 2014 at 18:33

    vilken fin blogg du har! 🙂

  • Reply
    Anonym
    10 januari, 2014 at 18:36

    Ser väldigt gott ut =) Trevlig helg!

  • Reply
    Anonym
    10 januari, 2014 at 18:53

    Gud vad gott!

  • Reply
    mina
    10 januari, 2014 at 19:00

    Ser supergott ut!

  • Reply
    Sophie
    10 januari, 2014 at 19:32

    underbart, gjorde en själv i morse;)

  • Reply
    NATALIE
    10 januari, 2014 at 19:32

    Yummie!
    http://nataliealexandra.blogg.se/

  • Reply
    INGRID WENELL
    10 januari, 2014 at 19:41

    Åå det måste jag testa!! Måste för övrigt säga, JISSES vilken underbar blogg! Bra text, fantastiska bilder och väldigt inspirerande recept 🙂

  • Reply
    Jasmine
    10 januari, 2014 at 19:48

    Mums! Det ser så himla gott ut!
    Och vilka bilder du bjuder på i din header. De är magiska – va’ duktig du är!
    Trevlig helg. 🙂
    Kram

  • Reply
    Anonym
    10 januari, 2014 at 20:30

    Vilket enkelt, och säker supergott recept 🙂

  • Reply
    Jennah - film, tv-spel, böcker!
    10 januari, 2014 at 21:20

    Vilka fina bilder du fått till!

  • Reply
    Elin
    10 januari, 2014 at 21:29

    Håller med, starta helgen med lyx! =)

  • Reply
    Chris
    10 januari, 2014 at 23:35

    Vilka fantastiska bilder. Glömde kolla receptet. Fastnade helt i bilderna

  • Reply
    Beita
    10 januari, 2014 at 23:41

    härlig blogg och vad gott det ser ut ! 🙂

  • Reply
    Maria
    11 januari, 2014 at 09:05

    Ser ju otroligt gott och nyttigt ut! 🙂

  • Reply
    AMANDA
    11 januari, 2014 at 09:19

    Gud vad gott 🙂

  • Reply
    Stephanie Maria Ampel
    11 januari, 2014 at 09:32

    gud vad gott

  • Reply
    Amani
    11 januari, 2014 at 10:19

    Åh såg himla gott ut! Jag köper alltid färdig granola men blev genast sugen på att göra egen som din! Visst håller den sig som vanlig granola?

  • Reply
    Evelina
    11 januari, 2014 at 11:41

    det där ser himmelskt gott ut!! 🙂

  • Reply
    Ebba Möll
    11 januari, 2014 at 12:25

    Mm, vad gott!!

  • Reply
    Anonym
    11 januari, 2014 at 12:59

    Mm, såg jätte gott ut!:D

  • Reply
    HappyLifebyTess
    11 januari, 2014 at 15:55

    Fantastiska bilder och inlägg! Duktig du är!

  • Reply
    MejeRina
    13 januari, 2014 at 21:13

    Snyggesmarr! Skärmdump. Sukta.

    • Reply
      Mary
      14 januari, 2014 at 15:20

      Hahahaha, söt du är! 😉

  • Reply
    Frida
    16 januari, 2014 at 07:35

    Det såg verkligen super gott ut! 🙂
    Dessutom tittade jag vidare och det var mycket gott neröver med. 🙂

  • Reply
    Emmie
    3 augusti, 2014 at 23:28

    Nästa gång släng ner lite jordnötter, blir fantastiskt gott! Och havrekross och rågkross ger den en krispig och fin smak!

  • Reply
    Johanna Mohlin
    20 september, 2014 at 23:58

    ser underbart ut, en fråga, vart är glasen ifrån?

    • Reply
      Mary
      27 september, 2014 at 02:46

      Tack! Jag köpte dem nog från Systrarna Voltaire i P.U.B-huset i Sthlm, men det var ett bra tag sen. Minst ett år sen.

  • Reply
    Linda Assarsson
    23 juni, 2015 at 09:35

    Granola är verkligen galet gott!!
    Jag gör min såhär:
    http://lindaassarsson.blogg.se/2015/june/granola-a-la-galet-gott.html

    Knaprig, kontrastrik, god och nyttig!!

    • Reply
      Mary
      30 juni, 2015 at 10:47

      Mmm låter supergott det med! 🙂

    Leave a Reply