0
11 In Salsa, Såser & Tillbehör

UGNSROSTADE KÖRSBÄRSTOMATER

Det är något med vackra kvalitativa råvaror som gör att det kittlar till i min mage.
 
 
Kanske är det för att jag förknippar mat med familj, med gemenskap, med omtanke och med samtal. Samtal om livet, om maten och om drömmar. Men är det inte så, är det inte det bästa?
Att träffa vänner och familj, de man håller kärast och närmast hjärtat? De man känner äger en liten bit av ens hjärta och ens själ? De som accepterar en med alla ens fel och brister, som om de inte fanns i ens liv skulle lämna ett hålrum för stort att fylla med någon eller något annat? De som stöttar i vått och torrt, de som kom och som stannade kvar när det blev jobbigt. 
 
De man vill ha med på hela resan. 
 
Att med dem man har kärast sätta sig ner kring middagsbordet över en god middag eller segla iväg i solen en ljummen sommardag med endast badkläder och en picknickkorg. Att med dem gå ut och äta tapas och dricka Margaritas en fredagskväll innan frosten släppt sina isiga fingrar om våren, att dansa natten lång i en varm taklägenhet och skrattade från de öppna fönstren blicka ut över Stockholms takåsar, att ses över en kaffe och prata framtidsdrömmar eller att sitta vid kajen nere vid Gamla Stan med sommarens första glass och vänta på båten som kommer och hämtar 
 
Något av det godaste som finns och som jag ofta bjuder mina vänner och familj på är ugnsrostade körsbärstomater. Superenkelt att göra, så pass att man egentligen inte behöver mkt till recept. Men här kommer det ändå, mitt ”recept” på ugnsrostade tomater. 
 
 
Till ugnsrostade tomater behöver du: 
Körsbärstomater
Olivolja
Flingsalt
 
Instruktioner:
Lägg tomaterna  i en ugnssäker form och rosta dem långsamt i ugnen på 100-120 grader i ca 2-3 timmar, tillsammans med 2 msk olja och 2 nypor flingsalt Det är lite på en höft sådär, men akta dig för att salta för mycket, är det för salt så blir tomaterna förstörda. När de blivit skrynkliga och mjuka är de färdiga. Låt svalna och ät ljumna tillsammans med andra grillade grönsaker, som tillbehör till en god middag eller som en del av en större buffé. 
 
Låt dem svalna lite innan du hugger in bara, varma tomater bränner sönder tungan på ungefär en nanosekund! 
 
 
 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Anette
  23 januari, 2014 at 15:29

  Det spelar ingen roll vad du lagar eller fotar, allt blir gudomligt! Du är makalös kvinna!

 • Reply
  Sara på Vardag.nu
  23 januari, 2014 at 18:42

  Yes, nu vet jag vad jag ska göra till köttfärssåsen imorgon. Tackar för inspirationen 🙂

  • Reply
   Mary
   29 januari, 2014 at 08:32

   Mmmm, hoppas det blev gott!! <3

 • Reply
  Emschen
  23 januari, 2014 at 18:49

  Doften av jordgubbar får mig alltid att se min barndom fladdra förbi, alla minnena, alla känslorna, alla perosnerna och alla dofterna.

  Kram

 • Reply
  ElisabethT
  24 januari, 2014 at 10:01

  Precis så är det med mat, den ska ätas tillsammans med goda vänner/familjen, det ska samtalas om allt mellan himmel och jord .Njutas.
  Det är så jag också vill ha de , vardag som fest.
  Jag har nyligen varit på resa med familjen och som vi har njutit av mat.
  Nyfångad fisk som halstras över öppen eld. Lapas, en typ av musslor/havstulpan. Havsanemoner, ja vi har ätit en del ovanlig men mycket god mat.
  Get är vanligt att äta i det land vi har besökt.
  Vill du se mer…kika in på min sida.

  kram

 • Reply
  Helena / Bara en kaka till
  24 januari, 2014 at 17:13

  Jättefint skrivet!!

  • Reply
   Mary
   29 januari, 2014 at 08:30

   <3 Gumman! <3

 • Reply
  Malin
  30 januari, 2014 at 13:24

  Åh både ser och låter fantastiskt gott 🙂

 • Leave a Reply