LJUMMEN CAMEMBERTTÅRTA MED GRANATÄPPELSIRAP, FIKON & PISTAGENÖTTER

Inlägg i Samarbete med Mjälloms Tunnbröd
Vilken helg alltså… Trots ihållande regn (det betyder väl ändå att våren är här va?!) så har vi haft det fantastiskt härligt! Alla hjärtans dag, vårshopping, vänner, gott vin och Melodifestival-mys med den bästa av ostbrickor!
 
Fantastisk och helt galet god ostbricka, om man får säga så om sina egna recept. Förvisso inget förvånande eftersom jag älskar hårt tunnbröd och äter det väldigt ofta. 
 
Jag gillar verkligen att tunnbrödskexen är spröda och tunna, helt olikt andra kex, vilket gör att jag kan äta massor av ost och kex, för är det något jag älskar till lördagsmyset så är det ostbricka! 
Så vi har mumsat utan dess like på Ljummen Camemberttårta, Granatäppelsirap, Fikon, Pistagenötter, Ugnsrostade Körsbärstomater, Chèvrekräm, Basilika, Blåbärsmarmelad med Salvia, Granskottssirap och Blåmöggelost!
Jag hittade fantastiska körsbärstomater som efter att ha ugnsrostats parades ihop med mjuk chèvrekräm, basilika och granskotssirap. Helt galet gott! Granskottssirap hittar man bland annat HÄR om du inte gjorde egen förra säsongen vill säga.
Tur nog blev det över lite kex och ost från igår kväll så ni kan nog lista ut vad jag tänker mumsa på idag. Vem säger att man inte kan äta kex och ost till lunch! 😉
 
Recepten vi mumsat ser ni nedan!  Tunnbrödskex finns att köpa på alla mer välsorterade livsmedelsbutiker och finns i två varianter; lite lättare som är bakade på havre (kärlekens favorit) och lite mer fiberrika (min favorit) som är bakade på flerkorn.
 
 
LJUMMEN CAMEMBERT-TÅRTA MED GRANATÄPPELSIRAP FIKON & PISTAGENÖTTER
Enkel men makalöst god efterrätt eller som en del av en ostbricka! Både snygg och god och imponerar garanterat på gästerna!
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 hel Camembert
  2. 1 Granatäpple
  3. Färska Fikon
  4. 50 gram pistagenötter (vikt utan skal)
Granatäppelsirap
  1. 1 granatäpple
  2. 1 dl strösocker
  3. 2 msk vatten
Servera med
  1. Tunnbrödskex
Instruktioner
  1. Koka upp ingredienserna till granatäppelsirapen i en tjockbottnad kastrull. Låt småkoka ca 13-14 minuter, sila genom finmaskig sil, pressa kärnorna mot silens botten för att få ut all saft. Låt svalna i rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, sätt osten på en bakplåtspappersklädd plåt och värm mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut osten och placera på en tallrik eller serveringsfat. Ringa hälften av granatäppelsirapen över osten, dela fikonen i fyra delar och garnera osten med fikon, pistagenötter och granatäppelkärnor.
  3. Servera osten ljummen till tunnbrödkex och resterande granatäppelsirap.
All things green http://allthingsgreen.nu/
 

 English recipe: 
WARM CAMEMBERT CAKE WITH POMEGRANATE SYRUP FIGS & PISTACHIOS
A delicious dessert or part of a cheese platter. No matter how you choose to serve it, your guests will be impressed!
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 whole piece of Camembert cheese
  2. 1 pomegranate
  3. Fresh figs
  4. 50 gram/1.75 ounces of pistachios (weight without the shell)
Pomegranate syrup
  1. 1 pomegranate
  2. 100 ml/3.38 ounces granulated sugar
  3. 2 tbsp water
Serve the cheese with
  1. Thin crispy crackers of your choise
Instruktioner
  1. Put all the ingredients for the syrup in a small pan. Bring it to a boil and let it simmer for about 13-14 minutes. Strain the syrup through a fine sieve. Be sure to press the pomegranate seeds to the bottom of the sieve to get all the juices out. Let cool in room temperature.
  2. Put the oven on 200 degrees Celsius/392 Fahrenheit, put the cheese on a baking sheet covered in parchment paper. Bake the cheese in the middle of the oven for about 10 minutes. When done, transfer the cheese to a serving platter. Drizzle half of the pomegranate syrup over the warm cheese and add the figs, cut in smaller pieces. Finish it of with pistachios and some extra pomegranate seeds.
  3. Serve the cheese with some crispy crackers and the rest of the pomegranate syrup. Enjoy!
All things green http://allthingsgreen.nu/
 
 

Chèvrekräm med Ugnsrostade Körsbärstomater, Basilika & Granskottssirap

12 st

12 Tunnbrödskex

Färsk Basilika

Granskottssirap

Chèvrekräm:

100 gram Chèvre

2 msk crème fraiche

1 nypa salt

Ugnsrostade Körsbärstomater:

ca 12 körsbärstomater på kvist

2 msk olivolja

1 stor nypa flingsalt

1 nypa strösocker

HOW TO?

Sätt ugnen på drygt 100 grader. Lägg körsbärstomaterna, fortfarande kvar på kvisten, i en ugnssäker form. Strö salt, socker samt ringla olivolja över tomaterna. Rosta i ugnen ca 2,5-3 timma, ös tomaterna någon gång då och då under rostningen. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur.

Mosa getosten med en gaffel. Addera crème fraiche och en nypa salt och arbeta ihop med gaffeln till en jämn kräm.

Fördela getostkrämen över kexen, lägg ett basilikablad på varje kex och avsluta med en ugnsrostad körsbärstomat. Droppa lite granskottssirap på tomaten och servera genast!

Blåbärsmarmelad med Salvia till Blåmöggelost

Mildare Blåmöggelost, ex Cambozola

Färsk Salvia

Blåbärsmarmelad:

250 gram frysta blåbär

1,5 dl syltsocker

1 msk finhackad färsk salvia

HOW TO?

Koka ihop blåbär, salvia och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme i ca 5 minuter. Skumma av om det behövs. Häll upp i väl rengjord och steriliserad burk.

Servera Blåbärsmarmeladen på tunnbrödkex tillsammans med blåmöggelost och ett blad färsk Salvia.

 

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

19 Comments

  1. Svara

    Sofia

    16 februari, 2014

    Det ser underbart gott ut. Dessutom fantastiska bilder!

  2. Svara

    Ekenäsliv

    16 februari, 2014

    Ååååå, det bara vattnas i minnen ju!! 🙂
    Alltså vilka bilder, vilka bilder!!!
    Ha en fin söndag!
    Kram Anna

  3. Svara

    Malin´s Diner

    16 februari, 2014

    Maria Maria Maria, du är bara bäst! Helt enkelt, rätt och slätt BÄST!

    Kram kram

  4. Svara

    Therese

    16 februari, 2014

    Hej!
    Vilken underbar blogg du har! Precis hittat hit, men har redan hittat mycket gott och kommer garanterat återkomma! Underbara bilder också , som verkligen får det att vattnas i munnen. Hamnade här via en annan bloggare som hade gjort din Frozen Strawberry cheesecake. Du hade dekorerat den otroligt fint med chokladsås som runnit ner lite snyggt över kanterna. Blev lite sugen på att sno den idén rakt av =) men undrar lite hur det blir när tårtan börjar tina, rinner chokladsåsen ner då, eller stannar den kvar i det snygga mönstret? Man behöver ju ofta ta fram glasstårtor ett tag innan servering och då är det ju synd om den snygga garneringen förstörs…
    /Therese

    • Svara

      Mary

      16 september, 2014

      Tack snälla!!
      Nej den stannar kvar, iaf den första tiden när den bara mjuknat lite. Chokladen är fortf iskall eftersom den ligger kvar på tårtan. Den börjar ju smälta först när den kommer upp i varmare temperaturer. Lycka till!

  5. Svara

    Malin - stjärnflocka

    16 februari, 2014

    Ojojoj!!!!
    Ser ut att vara i klass med "tapas för två" 🙂
    ha en fin kväll!
    Kram Malin

  6. Svara

    Lisa - Kreativ bakning ♥

    16 februari, 2014

    Gud vad gott, blev fruktansvärt sugen på ostbricka nu! Jättefina bilder 🙂

  7. Svara

    Marie

    16 februari, 2014

    Vilka helt underbara bilder! Helt otroligt!!! jag är mållös! Kommer definitivt att komma tillbaka och insupa inspiration med glädje. Jag gillar egentligen inte ostbrickor men just nu blev jag grymt sugen på just det! Ha det gott/ Marie

  8. Svara

    Anonym

    16 februari, 2014

    Vad gott 😀

  9. Svara

    Gabriella

    16 februari, 2014

    Vilka härliga och inspirerande bilder! Vackert och inspirerande:)

  10. Svara

    Citroncest - matblogg från Italien

    17 februari, 2014

    Vad goda de ser ut! Och salvia som är så gott. Mjällom är verkligen förknippat med barndomsminnen för mig. Jag fick alltid äta Mjällom med messmör hos min farmor och farfar som liten. Det var verkligen lyx för vi hade aldrig det hemma. 🙂

  11. Svara

    Anonym

    17 februari, 2014

    Underbart fint! Kul att se något annat än bara bakelser också 😉 Känns som att det är godsaker som dominerar bloggvärlden just nu! riktigt bra upplagt med många fina färger!

  12. Svara

    Maria

    17 februari, 2014

    Jag bor faktiskt i samma by som Mjälloms Tunnbröd ligger. 🙂 Verkligen kul att du skrev om dem och att du gillade tunnbrödet!

  13. Svara

    Sofia

    18 februari, 2014

    Gud så gott det ser ut, färska fikon är ju så vackert!

  14. Svara

    Linn

    19 februari, 2014

    Vad gott de såg ut och jätte fina bilder 🙂

  15. Svara

    fröken ms

    21 februari, 2014

    ser jätte gott ut! började följa dig på Instagram för älskar dina bilder och sättet du tar dem på. Kram

    • Svara

      Mary

      13 mars, 2014

      Tack fröken ms! <3 Det värmer verkligen hjärtat att höra! Tuuusen tusen tack! Kram

  16. Svara

    smäm

    26 mars, 2014

    Men fy sjutton så gott. Å snyggt 😀

  17. Svara

    Cathy | She Paused 4 Thought

    18 augusti, 2016

    Vacker!

LEAVE A COMMENT