10 In Små rätter & Förrätter

VEGETARISK SILL MED VITLÖK & DILL

En underbar sill med vitlök & dill! 

Scroll down for English

 
Vegetarisk sill kanske låter märkligt och nästan omöjligt men det är det inte alls. Istället för fisk kan man använda aubergine som förvälls försiktigt för att sedan vändas samman med önskad lag och smaksättning. Även ugnrostad paprika går utmärkt att göra sill på men vitlöks- & dillsillen är godast med aubergine och ser faktiskt ut precis som sill också. 
 
Jag har aldrig tyckt om vanlig sill och åt det varken på jul eller påsk men kärleken här hemma fullkomligt älskar sill vilket gör att jag intresserat mig för vegetarisk sill på sistone.  Jag vet inte om det handlar om det mentala men på något sätt är det något hemtrevligt, traditonellt och bekant att äta något vegetariskt som påminner om sill när alla andra äter det. 
 
Nubbe dricker jag inte mycket av, men ett litet nubbeglas Hallands fläder slinker gärna ner under julafton och under midsommar. Och bara precis sådär är det himla hemtrevligt. 
 
Såhär gör man vegetarisk sill med vitlök och dill: 
1 liten burk sill (se bilden ovan)
 
1 aubergine
salt
 

1-2 vitlöksklyftor

1 dl creme fraiche

1 nypa havssalt (gärna ekologiskt utan klumpförebyggande medel)

2 msk mellangrädde (27%)

0,5-0,75 msk vitvinsvinäger

1-2 msk finhackad dill (kan uteslutas om man bara vill göra vitlökssill)

Skär av ”knoppen” på auberginen och skala den med potatisskalare eller med kniv, dela den på längden i 4-5 klyftor och skär bort det mesta av kärnorna (det inre fruktköttet med de små fröliknande kärnorna). Skär sedan auberginen i mindre bitar i ungefär samma storlek som sillbitar. Låt auberginen småkoka i några minuter, de ska absolut inte stormkoka, då blir de lätt sönderkokta. De är färdiga när de är mjuka men ändå har viss spänst kvar med en ”rå kärna”, det tar bara någon minut eller tre. Lägg ut på ett fat och låt svalna medan du gör lagen. 
 
Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med resterande ingredienserna. Lägg auberginbitarna i en glasburk och häll lagen över. Sätt på locket och ställ in i kylskåp över natten. Sillen blir godast om den får stå och gotta sig ett tag i kylen. Servera med små potatisar, gräddfil och nyklippt gräslök. 
 
Lycka till! 
 
 
 
IN ENGLISH
 
Vegetarian herring and vegetarian pickled herring might sound a bit weird but it’s really not. Make it with eggplant and it will actually look a lot like the real thing. I never liked pickled herring even though I tried  to like it for about 30 years or so. Therefore, it’s definately not something I miss as a vegetarian. But hubby do love his pickled herring and therefor my interest in vegetarian pickled herring has increased a lot last few days and I think that this is as good as it gets at least this ”pickled herring season”. 
 
And somehow, maybe due to tradition, it’s nice to have the option (as a vegetarian) to eat something that looks a lot like what everybody else are eating. Serve pickled herring, vegetarian or not, with potatos, sour cream and some chives and you’re good to go. It’s a tradition in Sweden and is often served with what we call a ”nubbe” i.e. snaps which is a strong alcoholic beverage served with this meal and comes with some ”singing” tradition (more like mumbeling/screaming some weird combination of words from a long time ago or some new weird combo of words that we just say to be able to drink that damn nubbe and go on with things..and our lives). 
 
And no, you don’t need to drink nubbe/snaps to be able to enjoy pickled herring but it’s kind of fun to take a little snaps/nubbe now and then..like two times a year or so. The Swedish ”hallands fläder” is the best one if you ask me and I strongly and with emphasis suggest that everybody, at least the non-swedish people, carefully step away from anything called ”bäska droppar” or ”besk” or anything with the letters be or bä in it… Or you’ll know you’re alive and that your stomach will revenge you…somewhere somehow. 😉 
 
 
Here’s the recipe sweet blog readers! 
 
Vegetarian Pickled Herring with Garlic & Dill 
1 little jar as shown in pictures
 
1 eggplant
salt
 
1 clove of garlic
0,5 cup crème fraiche 
1 pinch sea salt 
2 tbsp cream (about 35-30 % fat)
0.5-0.75 tbsp white wine vinegar
1-2 tbsp finely chopped dill (optional and can be excluded  if you don’t like dill)
 
 
 
Cut the ” knob ” on the eggplant and peel it with a potato peeler or knife, split it lengthwise into 4-5 wedges and cut off most of the inner flesh with the small seeds. Cut the eggplant into smaller pieces much  in the same size as pickled herring usually comes in.  Put the eggplant in a medium sized pan and let it simmer in salted water for a few minutes, DO NOT let the eggplant boil, it will get mushy and just….sad. The eggplant is ready when it’s tender but still has a core that’s firm. Place on a plate and let cool while doing mixing the rest of the ingredients.
 
 
Press the garlic and blev in a bowl with all the rest of the ingredients. Put the eggplant in a glass jar and pour the crème fraiche sause over. Put the lid on and let it sit in the refrigerator until the next day. Serve with baby potatoes, sour cream and some freshly cut chives. Enjoy! 
 
 

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Rania
    17 december, 2014 at 16:58

    Det låter och ser supergott ut! Fina bilder som vanligt! Och jag är ju absolut för vegetarisk mat, men måste man kalla allt för "vegetarisk bla bla"? Inlagd/förvälld aubergine är ju vad det där är. Inte vegetarisk sill. Sedan kan man ju säga att det är ett bra, vegetariskt alternativ till sill, men ge maträtten cred och låt den heta det den är? haha kanske bara jag som tycker så, och det kanske är enklare att marknadsföra som "vegetarisk sill" men ja, det är ju inlagd aubergine. precis som quorn är quorn, inte en vegetarisk biff eller nugget eller nåt 😛

    • Reply
      Mary
      17 december, 2014 at 17:26

      Ja men det är det, och tack! Ang namnet, så nej..det behöver man ju så klart inte om man vill men om vill att människor ska hitta till recepten på enklast möjliga sätt gör man def så 🙂 Många som söker på nätet efter vegetariska julrecept söker med de sökorden när de är ute efter en viss typ av mat för vissa specifika tidpunker i vår säsong som jul/midsommar el dyl. Man söker ju då efter ngn som skriver om vegetariska alternativ till sill eller "vegetarisk janssons" eller liknande. När folk vill ha vegoalternativ till sill söker de inte på "inlagd förvälld aubergine" vilket gör att det är helt värdelöst dåligt mot sökmotorer. Själv tycker jag inte alls att det gör ngt att man kallar vegetariska saker för ex vegetarisk köttfärsås eller vegetarisk sill, jag tycker till och med att det är bra och uppmuntrar det. Anledningen är så klart enligt ovan för att folk ska hitta det men även gör att vi kopplar specifika maträtter till specifika smaker eller en viss konsistens vilket gör att man förstår vad den vegetariska rätten kommer smaka och kännas..vilket i sin tur genererar att man kanske vågar prova receptet trots att det är vego, just för att det känns tryggt och inte för annorlunda. Och det är ju det som är hela poängen, att få människpr att äta mer vegetarisk, för miljön och ett mer hållbart samhälle 🙂

  • Reply
    Sara
    17 december, 2014 at 19:35

    Jag har heller aldrig gillat sill, men det här skulle jag kanske kunna testa. Bra tips!

  • Reply
    Martina
    17 december, 2014 at 20:38

    Vegetarisk sill?? Jag får medge att jag ryckte till när jag såg rubriken 😉 Men…det ser och låter väldigt gott ut. Hoppas du får en härlig jul!

  • Reply
    Anonym
    18 december, 2014 at 08:29

    Funderar på om man kan ta något annat än aubergine, paprikan är det gul som är att föredra? Är inte så förtjust i just aubergine. Har svårt med konsistensen 😛 Tycker dock som du att sill liksom hör julbordet till även om man är vegetarian 🙂

  • Reply
    Anonym
    18 december, 2014 at 08:44

    Åh stort tack för tipset, jag har troligtvis lagat "sönder" den 🙂 Skall absolut testa 🙂 God Jul!!

  • Reply
    Beatrice
    18 december, 2014 at 17:18

    Det här har vi alltid gjort i vår familj men har köpt färdigmarinerad tofu som vi skivar eller tärnar som vi i sin tur marinerat i senap, lök osv. Supergott och en riktig klassiker i vår vegetarian-familj 🙂

  • Reply
    Jes
    20 december, 2014 at 21:41

    Så himla fina bilder Mary!!

  • Reply
    Anonym
    9 november, 2015 at 19:02

    Xmas

  • Leave a Reply