VEGETARISKT JULBORD + SENAPSPANERADE SOJAFILÉER & SALTROSTAD POTATIS

Äntligen fredag och oj vad jag längtar efter lugn och ro, familj och kärlek och en massa god mat! Pappa fyller jämnt i år, jag kan knappt förstå att han fyller 70 år. Älskade pappa! Jag känner mig lite krasslig så jag ska verkligen ta det lugnare än lugnast i helgen och tanka energi och kärlek bäst jag kan! Det blir vegetarisk julmat, pappakramar, en del glögg, yoga och mycket sömn…eller det är iaf planen, vi får se hur det går! 
 
Som perfekt fredagsmysmat eller söndagsmiddag en lite murrig vinterkväll (ja för det är faktiskt vinter nu även om det är barmark utanför mitt köksfönster) är senapspanerade sojafiléer med saltrostad potatis och en senaps- & honungs-sås. Denna är även en av rätterna i mitt alternativa och vegetariska julbord för Hälsans Kök.
 
Ett enkelt sätt att få in senap i en rätt, för senap är något iaf jag kopplar till julen, är att använda det i en sås eller vid panering av sojafiléer. Servera gärna till en grönsallad av valfritt slag eller kanske gröna bönor så är du hemma sen! 
 
Klicka gärna på taggen längst ner i inlägget  som heter ”julrecept” för att komma till alla mina julrecept eller ”vegetariskt julbord” för att komma till alla mina alternativa vegetariska och veganska julbordsalternativ! 
 
Här kommer receptet: 
 
 

Senapspanerade Sojafiléer & Saltrostad potatis med Senaps- & Honungsås

4 port

 

Senapspanerade sojafiléer:

4 sojafiléer från Hälsans Kök

1 stort ägg

1/2 msk grovkornig senap

2 dl panko

1/4 tsk salt

 

Saltrostad potatis:

900 gram mindre delikatesspotatis av fast sort

2-3 msk Olivolja

2 msk Flingsalt

 

Senaps- & honungssås:

2 dl gräddfil

2 tsk stark & grovkornig senap

2 tsk honung

 

Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Tvätta potatisen och kasta runt dem tillsammans med salt och olivolja. Fördela i en ugnsfast form eller plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisarna är mjuka och har en fin krispig yta.

Vispa upp ägg och senap i en djup tallrik, häll upp panko i en skål/tallrik. Vänd de frusta filéerna i äggsmeten och vänd sedan i panko. Stek gyllenbruna några minuter på varje sida, salta filéerna när det är ngn minut kvar av stektiden.

Rör ihop ingredienserna till såsen, ställ kallt fram till servering.   

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

  1. Svara

    jeannette röjnert

    13 december, 2014

    Hej
    Här halkade jag in och hur det vet jag inte 😉
    Vilken härlig blogg . Kommer ha den bland mina favoriter på min blogg för här kan jag få många tips . Tack// Kramar Jeannette

    • Svara

      Mary

      14 december, 2014

      Vad kul att du halkade in och tack snälla du vad fint sagt! Kram

  2. Svara

    jeannette röjnert

    13 december, 2014

    Vilken blogg, Denna kommer ligga bland mina favoriter på min blogg.
    Tittar snart in igen Tack // Kramar Jeannette

  3. Svara

    Caroline

    15 december, 2014

    Såg och lät fantastiskt gott ut!

  4. Svara

    Charlotta Sofia springer och trimmar

    16 december, 2014

    Älskar at du haft så mycket vegorecept nu inför jul! Jag är ett vego som är ganska traditionellt, älskar julmaten och byter ut prinskorven mot sojakorv, gör quornfärsbullar och Jansson utan ansjovis. Men detta ska jag testa! Lät jättegott!

  5. Svara

    Viktoria

    17 december, 2014

    Hej!
    Älskar bloggar med recept och fina bilder!
    Skulle bli så glad om du kikade in på min blogg och lämnar en kommentar!
    Kram

LEAVE A COMMENT