HJORTRONTRIFLE MED KARDEMUMMACRUNCH & MINIMARÄNGER

Som avslutning på det gröna jubordet för hälsans kök är en hjortrontrifle. Rårörda hjortron, mjuk vanljkräm, söta små minimaränger och knaprig kardemummacrunch (som för övrigt passar väldigt bra i frukostfilen också…om man skulle vilja lyxa till det under julledigheten). Och det här är också en perfekt final på vilket julbord eller adventsmys som helst, exempelvis idag på tredje advent (tredje advent..vad hände??!)
 
Idag är jag i Uppsala där jag växt upp, eller jag växte ju upp i ett litet samhälle utanför, för att fira pappas 70-årsdag! Han fyller år på Lucia och vi firade så klart med pompa och ståt. Jag har skrattat och pratat mig hes och mådde väl ungefär som jag förtjänade imorse, men det var det helt klart värt! De närmsta familjen/släkten, glöggmys med pepparkakor, karamell- & jordnötsbräck, ostar, färska dadlar och annat mumsigt. Julbuffé med massa goda rätter, vin och champagne och så klart tårta som avslutning. 
 
Själv åt jag, eftersom jag bara äter vegetarisk mat en hemmagjord vegetarisk sill (recept kommer inom kort), toskanska biffar och ugnsrostad rödkål med chèvre vilket är två av mina personliga favoriter från julbordet. Toskanska biffarna är väldigt goda till inlagd paprika som man även kan köpa på livsmedelsbutiken om man tycker att det där med chili kan bli lite starkt. Hoppas ni hittat något att inspireras av från mitt Gröna Julbord under de här veckorna. Jag blir så otroligt glad när ni taggar mig på instagram när ni lagar mina recept oavsett om det är söta efterrätter eller vegetariska julbordsalternativ.
 
Och givetvis slutar inte vegoinspirationen där, men mitt gröna julbord har kommit till sin ände. Sist kvar är bara att visa hur jag bygde mitt eget julbord och det kommer så klart precis som utlovat. 
 
Nu står kaffe på menyn, lite yoga och kanske en skön vinterpromenad, här i Uppsala är det nämligen strålande solsken och lite snö på marken. Mer perfekt söndag går nästan inte att få!
 
God jul på er finaste läsare! 
 
 

Hjortrontrifle med Kardemummacrunch & Minimaränger

4 – 6  port

 

500 gram Frysta och tinade hjortron

1/2 dl strösocker

 

Vaniljkräm

2,5 dl fet mjölk (ca 3%)

1/2 vaniljstäng

3/4 dl strösocker

1 msk/15 gram majsstärkelse (inte maizena redning)

2 äggulor

20 gram osaltat smör

2-3 tsk hjortronlikör

 

1 sats minimaränger:

2 stora äggvitor

1 tsk citronsaft

0,75 dl strösocker

1 1/3 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Kardemummacrunch:

3 dl havregryn

1/3 dl rapsolja

1/4 dl ljus sirap

1/2 msk honung

1/2 msk kardemumma

1/2 tsk vaniljsocker

 

Maräng

Blanda äggvita och citronsaft i en rostfri bunke, vispa på medelhastighet tills äggvitan är vit och skummig. Tillsätt därefter lite socker i taget tills att allt socker är invispat. Öka hastigheten och vispa ytterligare någon minut tills marängen är tjock och glansig.

Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vänd ihop marängsmeten. Fyll en spritspåse med och spritsa ut små minimaränger på bakplåtspappersklädd plåt.  Grädda marängerna mitt i ugnen på 130 grader varmluft i 4 minuter. Sänk sedan värmen till 90 grader varmluft och låt gräddas ytterligare 45 minuter. Stäng av ugnen och låt sedan marängerna stå kvar och torka i 20-30 minuter. Låt svalna helt på plåten.

Kardemummacrunch

Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen på 160 grader i ca 20-30 minuter, rör då och då. Låt svalna på plåten.

Vaniljkräm

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Blanda stång, innanmäte och mjölk i en kastrull och låt det koka upp. Blanda äggulor, strösocker och majsstärkelse till en redning. När mjölken kokar, dra den från plattan, fiska snabbt upp vaniljstången och rör ner redningen. Vispa kraftigt tills smeten tjocknar.

Dra av kastrullen från värmen och vispa ner smöret, skuret i tärningar tillsamman med Hjortronlikör. Rör tills allt blandat sig. Låt svalna i rumstemperatur, eller kallt vattenbad, och ställ sedan in i kylskåpet till servering.

Servering

Rårör hjortron och strösocker, varva sedan kardemummacrunch, vaniljkräm och rårörda hjortron i genomskinliga serveringsglas. Toppa med några minimaränger. 

 

 IN ENGLISH:

This is the ”grand finale” at my green Christas dinne table that I made for Hälsans Kök, a company that produces vegetarian meat substitutes. And you need a great final dish, a sweet dessert, at any dinner table…at least if I have anything to say about it! So here it is, a cloudberry trifle with sweet vanilla custard, cardamom crunch and some mini meringues. 

Need I say more…(?)…probably not!

Here’s the recipe: 

 

Cloudberry with Cardamom Crunch & Mini Meringues

serves 4-6

 

500 grams cloudberry

0,2-0,25 cup granulated sugar

 

Vanilla Custard

1 cup milk (about 3% fat)

1/2 vanilla bean

0,3 cup granulated sugar

1 msk /15 grams of cornstarch 

2 egg yolks

20 g unsalted butter

2-3 tsp cloudberry liqueur

 

Mini Meringues :

2 large egg whites

1 teaspoon lemon juice

0,3 cup granulated sugar

0,5 cup icing sugar

1 teaspoon vanilla

 

Cardamom Crunch :

1,25 cups rolled oats

1 ounces canola oil

0,8 ounces golden syrup

1/2 tbsp honey

1/2 tbsp cardamom

1/2 tsp vanilla sugar

 

Meringue

 Mix the egg white and lemon juice in a stainless steel bowl, whisk on medium speed until the egg white is whiteand frothy. Add a little bit of granulated sugar at a time until all sugar is insorporated and the meringue is white and thick. Increase speed and beat for another minute until the meringue is nice and glossy.

Sift the icing sugar and vanilla sugar and fold in to the meringue batter. Fill a piping bag and pipe small mini meringues on baking sheet covered with parchment paper. Bake the meringues in the oven at 130 degrees Celsiusor 265 Fahrenheit in a convection oven for about 4 minutes. Then lower the heat to 90 degrees Celsius/ 190 Fahrenheit and let bake for another 45 minutes. Turn off the oven and and leave the meringues in the oven to dry for about another 20-30 minutes. Let cool completely in room temperature while still laying on the baking sheet. 

Cardamom Crunch

Mix all ingredients in a bowl and then lay evenly on a baking sheet covered in parchment paper. Roast in the oven at 160 degrees Celsius or 320 Fahrenheit for about 20-30 minutes, stir occasionally, until the crunch is slightly golden. Let cool completely on a plate. 

Vanilla Custard

Cut the vanilla bean in half and scrape out the seeds. Put the vanilla bean, vanilla seeds and milk in a saucepanon medium high heat and whisk the egg yolks, sugar and cornstarch so it blends well. When the milk boils, drag the pan off the stove, quickly lift the vanilla bean out from the hot milk and add the cornstarch mixture. Whisk vigorously until the mixture thickens. If it doesn’t thicken immediately, put the pan back on the stove and whisk over medium high heat until it does. 

Pull the pan from the heat and whisk in the butter and the Cloudberry Liqueur. Stir until well blended. Let cool at room temperature, or in a cold water bath, and then set in the fridge until serving.

 Serving

Stir the cloudberries and granulated sugar until the sugar are dissolved. Be careful so that the coudberries doesn’t get too mushy! Add a litte sugar, stir and let sit for a little while, then repeat the process until all the sugar is well blended/melted into the cloudberries. Put cloudberries, vanilla custard and cardamom crunch in layers in aseethrough glass. Use a martiniglass or whatever glass you prefer. You can layer it once or twice depending onyour personal preference or depending on what looks good in the glass that you’ve chosen to serve the trifle in.Finish the trifle with a few mini meringues. Serve immediately! 

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

11 Comments

  1. Svara

    Tilda

    14 december, 2014

    Så fin och inspirerande blogg 🙂

    • Svara

      Mary

      15 december, 2014

      Tack Tilda! <3

  2. Svara

    Anna

    15 december, 2014

    Ser gott ut. Riktigt fina bilder som jag tycker du fått till väldigt bra ihop med bakgrund och detaljer 🙂

  3. Svara

    andrea borefur

    15 december, 2014

    Men alltså herregud vad gott!!

  4. Svara

    Min tekopp

    16 december, 2014

    Alltså mums vad det där lät gott. Måste verkligen prova!

  5. Svara

    mwasshe

    16 december, 2014

    Mums!

  6. Svara

    Sara

    16 december, 2014

    Kul att vara tillbaka hemma, särskilt om man får sådär god mat…

  7. Svara

    Camilla

    19 december, 2014

    så himla vackra bilder du tagit!

  8. Svara

    Jes

    20 december, 2014

    Oj så vackert…

    Kram Jes

  9. Svara

    Mormorsglamour

    29 december, 2014

    Ja visste att jag skulle kika in till dig, när jag hade idétorka inför nyår! Ska verkligen testa denna! Låter helt galet god! Gillar krispigheten till.
    Kram och gott nytt år!

LEAVE A COMMENT