GLUTENFRITT JULBRÖD MED RÖDBETSSALLAD OCH VEGOBULLAR

En jultradition jag aldrig aldrig aldrig kommer avvika från är den sena kvällsmackan eller nattmackan på julaftonskvällen. När allt stoj, prat och skratt ebbat ut och jag landar (eller kraschar) i soffan och sitter och pratar med lillebror (som inte är så liten längre, men han är alltid lillebror för mig ändå) om allt och inget. En kvällsmacka, många söta clementiner och en stort glas julmust är nästan det bästa med julafton för mig.

För det är då jag kontemplerar över året som gått, lite som man kanske gör på nyårsafton fast ändå inte. Julen bär med sig så många minnen, så mycket kärlek och värme. Och på något sätt är alla minnen, all värme, alla djupa kvällsdiskussionerna och all kärlek cementerad i den där kvällsmackan med rödbetssallad och köttbullar. Det underbara är att jag inte behöver släppa ifrån mig den traditionen även om jag är vegetarian!  Det smakar nämligen precis lika bra med vegetariska ”kött”-bullar och Hälsans Kök har ett jättebra alternativ i sina sojabullar. Rödbetssalladen gör jag alltid själv, med några äppelbitar i för att balansera och ge mer krispighet. Nytt för i år är att jag kommer göra glutenfritt bröd. Jag har blivit så otroligt inspirerad av Maria Blohm och Jessica Frejs glutenfria bakböcker. Och på något sätt passar det då alla i familjen, både vegetarianen och den glutenintolerant (som det ser ut i min familj) vilket gör det än mer perfekt! 

Det blir faktiskt inte bättre än så. Nej, det blir det inte. 

 

Glutenfria Julvörtsnittar med Rödbetssallad & Sojabullar

Bröd:

500 gram filmjöl eller yoghurt

200 gram mörk sirap

1 tsk bikarbonat

30 gram nyponskalsmjöl

50 gram mandelmjöl

250 gram bovetemjöl

20 gram fiberhusk

2 tsk salt

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)

2 msk torkade tranbär

 

Rödbetssallad:

ger ca 1/2 liter

2 stora rödbetor, ca 300 gram

1/2 äpple

1/2 msk ättiksprit

1/2 dl majonnäs

1/2 dl crème fraiche

1 krm salt

1 tsk dijonsenap

1 förpackning Sojabullar från Hälsns Kök

Smör till stekning

 

Vid servering:

Romansallad

 

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbären, blanda väl. Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör smeten jämn. Häl smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter . Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet stå i formen och vila till nästa dag.

Skölj rödbetorna men skala dem inte och låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj dem i  kallt vatten så att de svalnar avsevärt, gnid sedan av skalet med händerna. Tärna rödbetorna i 0,5-1 centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten.

Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål, rör sedan ihop detta med de kalla rödbetorna. Skala äpplet och tärna det i lika stora bitar som rödbetorna och rör till sist ned dem i rödbetssalladen.

Stek sojabullarna i en stekpanna enligt anvisningar på förpackningen, låt dem sedan bli ljumna. Servera julkavringen med romansallad, rödbetssallad och ljumna sojabullar.

 

IN ENGLISH:

So this is a Swedish Christmas tradition. Some eat it during the main Christmas dinner, some of us eat this type of sandwich the following days after christmas and some of us, like me, always eat it at night when all the commotion during Christmas is gone. When it’s silent and me and my brother sit down to talk about anything and everything this is the perfect midnight snack!

We have somewhat of a different Christmas tradition in Sweden compared to for example USA. We Celebrate Christmas the 24th of December and most of us opens our Christmas gifts sometime in the afternoon maybe between 3 am to 7 am to make some kind of general direction. Because that’s when Santa comes.. And hey, everybody knows he’s from somewhere around this part of the world (no?) so maybe he has to leave the Christmas gifts to us the 24th to be able to have time to get all around the world with all his gifts. Well that’s my story and I’m sooo sticking to it! 

Anywho..this is what I eat as a midnight snack at Christmas. I have so many fond memories of this growing; that moment, when everything is quiet and I have can sit down and reflect over the fact that it has finally been a whole year since last Christmas, that moment is so filled with love and happiness and warmth. So much that those feelings are almost connected to, and symbolised by, that midnight sandwich. This one is also a gluten free version with vegetarian ”meat”balls which means that in my family everyone can have a piece of this amazing sandwich! 

 

Gluten-free Beetroot & ”Meat”ball Sandwich

Bread:

500 gram processed sour milk, kefir or natural yogurt

200 gram molasses or treacle

1 teaspoon baking soda

30 grams of rosehip shell flour

50 grams almond flour

250 grams buckwheat flour

20 grams Psyllium Husk

2 tsp salt

1 teaspoon ground cloves

1 tsp cardamom

1 teaspoon cinnamon

1 tsp ground bitter orange peel (about 1/2 shell )

2 tablespoons dried cranberries

 

Beetroot salad:

Gives about 2 cups of beetroot salad

 

2 large beetroots, about 300 grams

1/2 apple

1/2 tbsp vinegar

0,2 cup mayonnaise

0,2 cup crème fraiche

a pinch of salt

1 teaspoon Dijon mustard

 

1 package Soy buns from Hälsans Kitchen

Butter for frying the vegetarian ”meat”balls

 

Serving :

romaine Lettuce

 

Preheat the oven to 180 degrees Celsius or 355-360 Fahrenheit. Blend all dry ingredients including the cranberries in a big bowl, blend thoroughly. Add molasses, sour milk and blend the batter for about 5 minutes in a stand mixer with the paddle attachement.Pour the batter into a greased loaf pan and sprinkle with buckwheat flour. Bake the bread at the bottom of the oven for about 45-50 minutes. Then let it cool completely under a kitchen cloth, on a wire rack. Let the bread stand in the pan and rest at least for 24 hours.

Wash the beets but do not peel them. Boil them in water for about 40-50 minutes or until they are soft all the way thorough. Rinse them in cold water so that they cool down considerably, then rub the skin with your han so that the peel come of. If the beetroots are done the peel will come of really easy. Watch carefully when doing this because the beetroot juice have a tendency to get everywhere and it leaves stains very very fast! Dice the beets in 0,3 inches and place them in a bowl. Add the vinegar and blend.

Mix the mayonnaise, crème fraiche , salt and mustard in a smaller bowl and then blend with the beetroots (the beetroots need to be completely cold at this point). Peel the apple and dice in the same size as the beetroots and then blend with the rest of the beetroot salad. But in a air tight container and store in the refirdgerator. 

Fry vetetarian ”meat”balls in a frying pan, follow the instructions on the package. Let them become luke warm before making the sandwiches!

Good luck and Merry Christmas! 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

10 Comments

  1. Svara

    Moa

    7 december, 2014

    Vilka bra recept. Måste prova!

    • Svara

      Mary

      8 december, 2014

      Tack Moa, det hoppas jag du gör! <3

  2. Svara

    min tekopp

    7 december, 2014

    Det var ett tag sedan som jag var här senast. Måste bara säga att din blogg är otroligt inspirerande. Älskar verkligen att du delar med dig av smaskiga vegetariska recept. Hejja dig!

    • Svara

      Mary

      8 december, 2014

      Åh, tack snälla fina du! Det värmer verkligen, blir så glad av sådana här fina kommentarer! Får jag hoppas att du kikar in snart igen då 😉 Jag brukar kika in på din blogg lite då och då, så mysigt att läsa om er lilla familj å guldklimpen och nu det "nya tillskottet". Så glad för din, för er, familjs skull! <3 Stor kram

  3. Svara

    Anonym

    8 december, 2014

    Fantastiskt att hitta en blogg med vegetarisk inspiration! Läst igenom alla dina veg recept och hittat massa intressant 🙂 Har varit veg i 15 år och det är trots det mycket som jag inte har testat än.

  4. Svara

    Jennifer

    8 december, 2014

    Ser verkligen jättegott och vackert ut, som vanligt! 🙂 Kul att få läsa lite personligt om dina jultraditioner också. Nu ska vi för första året på länge INTE ha julen hemma hos oss, vilket faktiskt passar utmärkt just i år, och då hoppas jag det ska finnas lite mer tid och ork till att prova några nya vegetariska favoritrecept! 🙂

  5. Svara

    mwasshe

    9 december, 2014

    Detta skulle passa perfekt till min syster som är vegetarian. Jag ska nog passa på att göra dessa ubergoda mackor då hon är här och hälsar på!

    • Svara

      Mary

      9 december, 2014

      Vad kul! Härligt, hoppas ni har det riktigt mysigt ihop och att syster gillar mackorna 🙂 I vegetariska och jul-kategorin finns mer vegorecept om du vill få mer inspiration! Kram på dig

LEAVE A COMMENT