GLÖGGMINGEL MED GODER AFTONGLÖGG, GLÖGGBRÖD, FIKONKOMPOTT, SVARTKÅLSCHIPS, JORDNÖTSBRÄCK , TRIFLE & GLÖGGDRINK

Nu är det dags för glöggmys, och som jag längtat! Jag vet inte hur det är med er men jag dricker glögg genom hela December, jag älskar verkligen glögg! En ny favorit som jag visat tidigare är Goder Aftonglögg som är en ekologisk glögg, hur bra?!
 
Dessutom kommer den även i en ”bag in box” så att man enkelt kan ta med den till julminglet. Det är faktiskt den jag tänker ta med till pappas luciamingel, ja min älskade far fyller faktiskt 70 i år så det ska ju firas å det grövsta med glögg, pepparkakor och annat juligt tills vi är fullständigt marinerade med julsmaker och juldofter! 
 
Eftersom jag tycker att det är tråkigt att ställa fram samma tilltugg varje gång jag ska bjuda mig själv eller andra på glögg brukar jag variera mig lite. Ibland slänger jag fram allt, pepparkakor, vörtbröd, ostar, marmelad, efterrätter, tilltugg, små snittar och gud vet vad. Men det är inte alltid att det behövs…
 

 

Klassisk rödvinsglögg  är exempelvis otroligt gott till en bit mörkt bröd, här i form av ett glöggkryddat bröd som innehåller samma glögg som i flaskan. Smaken blir mjuk och försiktig och ger lagom mycket jul en trött måndagmorgon eller en mysig glöggfika en kall söndagseftermiddag. Förutom att den är supergod till fikonkompott och brieost så är den precis lika god till ett tjockt lager smör och en kopp kaffe. 

 
En ny upptäckt istället för de klassiska grönkålschipsen är svartkålschips (som faktiskt är mörkgröna i färgen de också). Faktiskt ännu bättre om du frågar mig eftersom de blir ännu tunnare och krispigare än grönkålschips! Dessutom passar de perfekt om man bjuda på ett enkelt och okomplicerat glöggmingel. Ställ fram en skål med julnötter, rosta egna svartkålschips & gör en god glöggdrink. Mer behövs faktiskt inte.  
 
Glöggdrinkar är något jag ser oftare och oftare men det är lätt att glömma bort att det går utmärkt att göra en mysig julinspirerad drink på just glögg. Själv föredrar jag att använda vitvinslögg till drinkar och gjorde både en och två glöggdrinkar under första advent något som definitivt kommer upprepa sig nu i helgen när jag tänder ljus nummer två i vår adventsljusstake. 
När jag känner att jag vill gå från de traditionella och lite mer vanliga vanliga (hey, inget fel i det, men variation förnöjer) överraskar jag gärna med en julig och söt trifle till rykande het glögg. Vaniljkräm, kolasås, pekan- & valnötter och så apelsinklyftor på toppen…  
Sist jag julpysslade och gjorde tredimensionella snöflingor lagade jag även jordnötsbräck till glöggen. Smaken är ungefär som dajm fast med jordnötter och det är inte alls äckligt faktiskt. Inte det minsta. Det är något med kryddigheten i glöggen som alldeles perfekt balanserar den söta och nötiga jordnötsbräcken.
Och det är här jag hamnar till sist, varje kväll. Vid köksbordet i eftermiddagsljuset, när det är som absolut vackrast. Att till ljuset av tända stearinljus och kanske någon mjukt dimmad fönsterlampa värma glögg, ta fram godsaker som hör julen till och sätta mig ner och bara vara. Det är något speciellt med det. Något som inte går att ta på, än mindre ersättas av något annat.
 
Hoppas ni får en riktigt fantastiskt fin andra advent nu på söndag, lite inspiration till glöggminglet kommer här. Goder Aftonglöggs ekologiska glögg kommer från Systembolaget, HÄR hittar ni mer information och priser. 
 
 

Karamell- & Jordnötsbräck 

100 gram smör
2,5 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
100 gram saltade jordnötter
 
Blanda smör, strösocker och sirap i en större tjockbottnad kastrull. Koka karamellen på hög värme tills den når 145 grader Celsius, ca 10-15 minuter. Tillsätt jordnötterna, rör om lite snabbt och  häll därefter genast ut karamellen på bakpappersklädda plåten. Vicka försiktigt på plåten så att smeten flyter ut jämnt. Bryt i mindre bitar när den är stelnat helt. Eller ge bort i present som en hel kaka inslaget i cellofanpapper! 
 
 
Salta Svartkålschips
200 gram Svartkål
1 msk Olivolja
1 tsk mjukt flingsalt, ex Maldon eller Denna som är den jag alltid använder i bakning 
 
Sätt ugnen på 150 grader och sköj kålen om det behövs. Låt kålen torka eller lägg mellan två kökshanddukar och rulla försiktigt ihop dem så att vattnet sugs in i handdukarna. Skär bort den tjocka  stammen i mitten och riv sönder bladen i mindre bitar. Lägg kålen på en plåt och ringla olivolja samt salt över. Gnid sin oljan och salten och rosta sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter, rör runt några gånger under tiden. Var försiktigt, de bränns fort! Låt svalna och servera i en fin skål. 
 
 
 
Trifle med Vaniljkräm, Kolasås, Apelsin & Nötter
4 efterrättsportioner eller 8 miniportioner vid mingelbuffé
 
Vaniljkräm
200 gram Philadelphia Cream Cheese
1  rågad dl strösocker
1 dl creme fraiche
1,5 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
 
1 dl Dulce de Leche
3 stora apelsiner
3 dl grovhackade Pecannötter &/eller Valnötter (blanda efter eget tycke och smak eller välj bara en sort)
 
Rör samman cream cheese och strösocker med en flatblandare på låg hastighet alternativt rör samman för hand tills osten är mjuk och krämig. Vispa inte med elvisp. Skär 1/2 vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner innanmätet, vispgrädde och creme fraiche och fortsätta röra på medelhög hastighet tills smeten är len och fluffig men inte rinnig, ca 2-3 minuter. 
 
Filéa apelsinen genom att skära bort allt skalet på apelsinen med en vass kniv, försök få bort så mkt av det vita inre delen av skalet som möjligt. Skär bort en filé i taget från apelsnen och lägg åt sidan. Klicka ner hälften av vaniljkrämen i glas eller serveringsskålar, strö hälften av nötterna ovanpå vaniljkrämen, klicka ner dulce de leche (kolasås), strö resten av nötterna ovanpå och avsluta med resten av vaniljkrämen. Fördela apelsinen på toppen och servera! 
 
 
 
 
 
Glutenfritt Glöggbröd med Ost och Fikonkompott
 
Ostar som passar bra
Cambonzola
Brie
Hårdost som Brännvinsost eller Västerbottenost
 
 
Glöggbröd
500 gram filmjölk
1 dl Goder Afton Rödvinsglögg
200 gram brödsirap/mörk sirap
260 gram Bovetemjöl
30 gram Nyponskalsmjöl
20 gram Mandelmjöl
20 gram Rismjöl
20 gram Fiberhusk
1 tsk Bikarbonat
2 tsk salt
1/2 dl torkade tranbär
 
Sätt ugnen på 175 grader och placera ugnsgallret längst ner i ugnen. Smöra en brödform, blanda alla torra ingredienser noga och tillsätt därefter filmjölk, glögg och sirap. Blanda tills allt är väl blandat (Obs! smeten är väldigt lös) cirka 5 minuter i maskin. Häll upp smeten i brödformen och pudra med bovetemjöl. Grädda längst ner i ugnen ca 50 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk tills den är helt sval, tills nästa dag (bröd utan jäst måste vila länge innan man kan äta/servera det). 
 
Fikonkompott
Lag:
2 dl apelsinsaft från färska apelsiner
2 dl strösocker
10 st hel kryddnejlika
 
10 färska fikon
 
Koka upp ingredienser till lagen i en stor tjockbottnad kastrull. Klyfta fikonen i 4 klyftor vardera. När lagen börjar koka, lägg ner fikonen och låt koka på medelhög värme tills fikonen är mjuka och ca hälften av lagen kokat in. Låt svalna, häll upp på väl rengjord glasburk och servera till Glöggbröd och ost. Receptet passar även till pepparkakor. 
 
 
 
Vitglöggsdrink med Stjärnanis och Apelsin
Räcker till 4 drinkar
 
1 flaska Goder Afton Ekologiska Vitvinsglögg
1 Apelsin
2 stjärnanis
strösocker
Mousserande eller Champagne
 
Skala av det den yttersta delen av apelsinen med hjälp av en potatisskalare (spara resten av apelsinen). Värm glöggen tillsammans med apelsinskalet och stjärnanis tills det är rykande hett. Dra från plattan och låt dra under lock och dra i ca 1 timma. Plocka ur apelsinskalet, låt stjärnanisen ligga kvar och kyl därefter glöggen så att den blir kall.
 
Lägg upp strösocker på en liten tallrik, åt det vara ca 1 cm tjockt lager. Pressa ut saften från apelsinen, doppa kanten på glaset i saften och doppa därefter i socker. Häll på den kylda glöggen och toppa med mousserande/champagne. Lägg ner en kryddnejlika i varje glas, servera!
 
Inlägget är sponsrat av Goder Aftonglögg
 
 
 
IN ENGLISH:
 
Trifle with Vanilla Cream Custard, Caramel Sauce, Oranges & Nuts
 
4 dessert servings or 8 mini portions at a buffet
 
Vanilla Cream:
 
200 grams Cream Cheese
1 heaping cup granulated sugar
0,5 cup creme fraiche
0,5 cups of double cream
1/2 vanilla bean
 
0,5 cup Dulce de Leche
3 large oranges
3 cups coarsely chopped Pecans & / or Walnuts ( mix as you wish or choose one)
 
Mix the cream cheese and powdered sugar with the paddle attachement on low speed or stir by hand until the cheese is soft and creamy. Do not beat with electric mixer. Cut 1/2 vanilla bean lengthwise and scrape the seeds from the inside and add the vanilla seeds, cream and creme fraiche. Continus to mix with the paddle attachment at medium speed until the batter is smooth and fluffy but not runny, about 3 minutes.
 
Fillet the oanges and set aside. Add a dollop of the vanilla cream into glass jars or serving bowls, sprinkle half of the nuts on top and add about a big table spoon of dulce de leche on top of the nuts. Add the rest of the nuts on top and finish with the rest of vanilla cream. Finish with the oranges and serve imidiately! 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

20 Comments

  1. Svara

    Anonym

    4 december, 2014

    Are you shitting me?? Vilken inspiration, vill bara krypa in i bilden och glöggmysa!

    • Svara

      Mary

      4 december, 2014

      <3 <3

  2. Svara

    Agnes {Cashew Kitchen}

    4 december, 2014

    Haha alltså håller med föregående talare – Skämtar du eller?? DÖR på glutenfritt glöggbröd! Och alla bilderna är verkligen top notch – superinspirerande! <3<3<3
    Kan en substituera nyponskalsmjöl med nåt särskilt förresten?

    • Svara

      Mary

      4 december, 2014

      Naaw, vad goa ni är båda två! <3 Tack snälla <3 Nyponskalsmjöl ger lite syra som balanserar brödet smakmässigt så ur den synpunkten kan det nog vara svårt. Nyponskalsmjöl brukar finnas att få tag på de flesta Ica Maxi eller dylikt. Den har av vad jag förstått iaf inte ngn särskild sammanbindande effekt som många andra mjölsorter så den kan vara svårt att substituera. Om du verkligen vill prova utan så kanske byt ut mot samma mängd majsmjöl och se vad som händer 😉 😛 Lycka till! <3

  3. Svara

    Charlotta Sofia springer och trimmar

    4 december, 2014

    Alltså din blogg!! Det finns inget som är en sån fest för ögat:) Dör så duktig du är!

    • Svara

      Mary

      4 december, 2014

      Men <3 til dig, tack snälla!!

  4. Svara

    I mitt huvud

    4 december, 2014

    Mmmm, vad gott allt ser ut! Och otroligt vackra bilder!

  5. Svara

    Tilda

    4 december, 2014

    Helt fantastiska bilder!

    • Svara

      Mary

      4 december, 2014

      Tack snälla du! <3

  6. Svara

    Sara på Vardag.nu

    4 december, 2014

    Gud så gott det låter, brödet. Är grunden från Nytt bröd, eller? Tycker mig känna igen ingredienserna. Med vissa modifikationer 🙂

    • Svara

      Mary

      5 december, 2014

      Stämmer, men modifierat en del så klart. Ingen sojamjöl utan istället ris- och mandelmjöl, mindre filmjölk samt samt glögg och tranbär för smaksättning. 🙂

  7. Svara

    Gabriella

    4 december, 2014

    Vilka härliga bilder! Åh så mycket gott! Din trifle såg mycket smarrig ut:)

  8. Svara

    Jennifer

    6 december, 2014

    Underbart! Allt verkar jättegott och vilka oerhört inspirerande bilder! I helgen ska vi försöka komma in lite mer i julkänslan här hemma. Än så länge är det bara ljusstakar, adventsljusstake och ljusslinga i en gardin som kommit fram men i helgen ska det pyntas hej vilt i trädgården med ljusslingor och granris mm och idag ska vi på julmarknad. 🙂 Glöggpremiär får det absolut bli och jag blev väldigt inspirerad att mysa till det lite extra! Tack. 🙂

  9. Svara

    Jennifer

    6 december, 2014

    Underbart! Allt verkar jättegott och vilka oerhört inspirerande bilder! I helgen ska vi försöka komma in lite mer i julkänslan här hemma. Än så länge är det bara ljusstakar, adventsljusstake och ljusslinga i en gardin som kommit fram men i helgen ska det pyntas hej vilt i trädgården med ljusslingor och granris mm och idag ska vi på julmarknad. 🙂 Glöggpremiär får det absolut bli och jag blev väldigt inspirerad att mysa till det lite extra! Tack. 🙂

  10. Svara

    Sara

    17 december, 2014

    Hej! Asså jag älskar din blogg! Så fin! Nu står glöggbrödet i ugnen 🙂 tänkte bara fråga, till fikonkompotten, ska man ha koncentrerad apelsinsaft, saft från apelsin eller juice? Och är det färska eller torkade fikon du använder?:) tack för en superfin blogg!:)

    • Svara

      Mary

      17 december, 2014

      Hej Sara, tack snälla fina du, kärlek tillbaka till dig! Vilka bra frågor du ställer, det var så självklart för mig att jag inte ens tänkte på det. Fikonen är färska och apelsinsaften är från färska apelsiner som jag pressar själv.. Dock tämligen säker att det funkar med apelsinsaft också men vill man vara säker på att bara få ren och färsk apelsinsaft pressar man själv. Det gick åt 2-3 stora apelsiner för att få ut så mkt saft vill jag minnas. Lycka till och glöm inte att låta brödet vila länge 🙂 Kram

  11. Svara

    jennie

    23 december, 2015

    Du har en superljuvlig blogg?
    Ja undrar över grädden i trifle, ska den inte vispas?

  12. Svara

    jennie

    23 december, 2015

    Du har en superljuvlig blogg?
    Ja undrar över grädden i trifle, ska den inte vispas?

LEAVE A COMMENT