10 In Godis & Snacks

TRE SORTERS SMÖRKOLA – LAKRITSKOLA, KARDEMUMMAKOLA & SAFFRANSKOLA

Jag älskar kola, speciellt smörkola eller gräddkola som görs med smör, vispgrädde, sirap och socker. Det är till och med så pass att jag måste hejda mig och ge bort det mesta för att inte föräta mig. Näst efter marängefterrätter, eller kanske på delad förstaplats, kommer smörkola som allra helst smaksatt med lakrits. Och julen 2014 är så klart inget undantag vilket är anledning till att jag spenderade halva helgen kokandes kola av olika slag..tur nog hade jag kärleken som första kolatestare. Tillslut fick det bli saltad gräddkola, lakritskola med havssalt, saffranskola och kardemummakola.  
 
I love butter caramel, the kind that’s made with butter, cream, light golden syrup (I think that Lyle’s Golden Syrup or Treacle is the best substitute for what we use in Sweden) and sugar. I have to force myself to give most of it away or I will give mysel a butter caramel overdose.  Except for meringue desserts liquorice butter caramel with some sea salt flakes on top is the best sweet treat I know. And Christmas 2014 is no exception from the rule which is why I spend this past Saturday cooking butter cream caramel trying to figure out what flavors to make this year. Finaly I decided on sea salt butter caramel, liquorice butter cream caramel with sea salt flakes, safffron and cardamom butter cream caramel. 
 
Saltad Gräddkola/Sea Salt Butter Caramel:
Jag gör den ofta riktigt hög, den ser lyxigare ut och får en finare finish då, och den bästa formen att göra kola i tycker jag är Leilas ”brownieplåt” som man kan hitta HÄR. Kanterna blir fina och raka och kolan lagom hög och mjuk vilket även gör att den är lättare att skära i. Har man inte möjlighet eller råd att skaffa sig en brownieform går det utmärkt med en ugnsfast form för lasagne med ungefär samma mått, eller att halvera mängden kola och göra i en traditionell avlång bakform för bröd som exempelvis DENNA
 
Det fina med smörkola är att det går att variera i oändlighet. Rör ner kakao, smaksätt med pepparkakskrydda, kardemumma , saffran eller kanel, riv ner citron-, apelsin- eller limezest, smaksätt med lakritspulver, vaniljpulver eller bryt av med havssalt. Tillsätt några droppar av valfri smakessens eller strö hackade nötter eller flagad mandel på toppen.  
 
I often make the caramel in smaller pans so that it gets really thick and luxurious. I usuallt make it in a 25 x 25 cm pan (9,5 x 9,5 inches) or divide the caramel batter in half and make it in a bread loaf pan. The best part about butter cream caramel is that you can add whatever flavor you like; lemon orange or lime zest, liquorice, sea salt, cocoa powder so that is gets a taste of chocolate, saffron, caradamom or maybe cinnamon. The possibilities are endless! 
 
Saffranskola/Saffron Butter Cream Caramel

Kardemummakola/Cardamom Butter Cream Caramel:

Lakritskola med havssalt/Liquorice Sea Salt Butter Cream Caramel:
Ska man ge bort är det fint att slå in i smörpapper och lägga i en gammal plåtlåda eller cellofanpapper. Det är något visst med det där prassliga smörgåspappret och den mjuka gräddiga kolan som fyller hela munnen med lycka och smaken av karamelliserat socker och smör. 
 
If you’re planning to give the butter cream caramels as a gift, wrap them in some parchement or wax paper and put in a nice box or maybe an old vintage tin box of some kind. There’s something special about unwrrapping caramels, listening to the sound of the parchmentpaper and having that sweet caramel filling your mouth with happiness and the taste of caramelised sugar and butter. 
 
SCROLL DOWN FOR RECIPES IN ENGLISH!
 
 
 
Traditionell Gräddkola med Havssalt:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl glukossirap (finns att köpa på livsmedelsbutiken, brukar stå vid bakhyllan) 
2 stora nypor havssalt
 
Havssalt (gärna utan klumpförebyggande medel) att strö över kolan
 
 
Seg Kardemummakola:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap 
1,5 msk kardemummakärnor (som sedan mortlas grovt)
 
 
Lakritskola med havssalt:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap  
1 rågad matsked lakritspulver/lakritsgranulat
1 stor nypa havssalt
 
Havssalt (gärna utan klumpförebyggande medel) att strö över kolan
 
 
Saffranskola:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk saffransinläggning e l l e r 1 gram torkad saffran
 
 
Blanda alla ingredienser (utom havssalt att strö över) i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög temperatur och koka tills kolan är 122 grade Celsius. Täck under tiden en formpå  25 x 25 cm med bakplåtspapper (alt gör en halv sats kola och täck en brödform med bakplåtspapper), olja insidan av bakplåtspappret lätt. När kolan når 122 grader Celcius, häll den genast i formen och låt stå och svalna helt i rumstemperatur. 
 
För saltad kola. Strö havssalt över kolan efter några minuter, när den stelnat lätt på ytan men fortfarande är varm. Då fastnar saltflingorna perfekt utan att smälta. 
 
När kolan svalnat helt, låt den gärna stå över natten, skär i önskad storlek och slå in i smörgås- eller bakplåtspapper. Kolan håller sig bra i rumstemperatur men går även att förvara i kylskåpet. Glöm inte att ta fram kolan ca 30 minuter innan du serverar den så att den blir mjuk och seg. 
 
 
RECIPES IN ENGLISH:
Traditional Butter Cream Caramel with Sea Salt: 
200 gram butter
540 gram/6 deciliter/2.5 cups granulated sugar
4 deciliter/1,7 cups double cream (38-40% fat)
2 deciliter /0,85 cups liquid glucose or corn syrup 
2 pinches sea salt flakes
 
Sea salt to sprinkle over the caramel 
 
Cardamom Butter Cream Caramel:
200 gram butter
540 gram/6 deciliter/2.5 cups granulated sugar
4 deciliter/1,7 cups double cream (38-40% fat)
2 deciliter /0,85 cups treacle or golden syrup
1,5 tbsp caramom seeds (grind them roughly)
 
Licorice Butter Cream Caramel:
200 gram unstalted butter
540 gram/6 deciliter/2.5 cups granulated sugar
4 deciliter/1,7 cups double cream (38-40% fat)
2 deciliter /0,85 cups treacle or golden syrup
1 tbsp liquorice granulate/powder
 
Sea salt to sprinkle on top
 
Saffron Butter Cream Caramel:
200 gram butter
540 gram/6 deciliter/2.5 cups granulated sugar
4 deciliter/1,7 cups double cream (38-40% fat)
2 deciliter /0,85 cups treacle or golden syrup
1 tbsp soaked saffron or 1 gram ground saffron
 
 
Put all the ingredients, except sea salt to put on top on some of the caramel recipes, in a saucepan. Heat over meadium high heat until the caramel mixture reaches 122 Celsius or 251-252 degrees Fahrenheit. Meanwhile: cover a baking pan thats 25 cm x 25 cm/ 9,5 inches x 9,5 inches with parchement paper, grease the inside slightly with canola oil. When the caramel reaches the right temperature, immiedately pour into prepared pan. Let cool completely in room temperature. 
 
For the caramel recipes that has sea salt on top; wait a few minutes until the surface of the caramel has stiffen a little bit but the caramel is still hot. That’s the perfect time to sprinkle sea salt on top since the salt will melten just enough to stick to the caramel without melting completely.
 
Let rest in room temperature over night and then cut in to smaller pieces. Wrap in parchment- or waxpaper. Store in room temperature or in refrigerator, the caramel keeps at least 5 days in room temperature. If stored in refrigerator, don’t forget to bring them to room temperature before serving. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Anonym
    22 december, 2014 at 16:11

    Men mums! Fint som present 🙂

  • Reply
    Jennifer
    22 december, 2014 at 17:59

    Vad gott det ser ut! Fin blogg dessutom!

  • Reply
    Agnes {Cashew Kitchen}
    22 december, 2014 at 20:31

    Asså kan knappt kolla på de här bilderna utan att det börjar vattnas i munnen! Måste nog ta igen lite julbakning när jag är hemma igen från Australien :))))) God jul fina du!

    • Reply
      Mary
      26 december, 2014 at 10:26

      Åh tack fina du! <3 Jag har ätit alldeles för mkt kola men hey, det är ju bara jul en gång om året…så det får gå ändå 😉 😛 God jul <3 <3

  • Reply
    Johanna
    26 december, 2014 at 21:44

    Åh vad gott!

  • Reply
    maria at inredningsvis
    8 januari, 2015 at 21:00

    Vilka magiska foton 🙂 jag önskar ett nytt härligt år med massor av spännande äventyr.

    Ny post…heta inredningstrender 2015 🙂

    ha en fin helg

    LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor 🙂

  • Reply
    amy beth
    12 december, 2016 at 16:51

    Hi Mary 🙂 I often look to your recipes and veganize them, I also appreciate the vegan recipes you share. I was wondering how I might make a vegan version of caramels … any suggestions would be most helpful. Have a lovely day!

    • Reply
      Mary
      13 december, 2016 at 13:42

      Hi Amy, I’m so glad that you veganize them to suit what you want to eat, that’s really great! I’ve never made these before but if I would I’d substitute the butter for vegan butter and then the cream for a non dairy version that’s high in fat. It almost always work, but it’s important to use the syrup in them to make the chewy and the right consistency! Good luck! <3

    Leave a Reply