WHISKYCHEESECAKE MED SMAK AV SMÖRKOLA, ÄPPLE, KANEL & WHISKY

Scroll down for English
Igår bjöd Helena från bloggen ”Hemma med Helena” på sötaste små julgranspynten jag sett; små trummor till julgranen! Men idag är det jag som står för luckan i vår gemensamma adventskalender. ”Vi” syftar på ”The Creative Collective Sweden” som man även kan följa på Facebook om man vill vara säker på att inte missa ett enda julpynt eller julrecept eller Pinterest om man vill inspireras ännu mera! 
Ja jag pysslar ju också en del ibland, men mest av allt lagar jag ju mat och bakar och är det något jag älskar både runt jul men också året runt så är det smörkola, karamell och kolasås i alla dess former. Högt lågt och mitt emellan får det gärna vara kolasås. På och till glass, i glass, till pajer, till bär, i milkshakes ja..you name it! Något jag verkligen kan rekommendera är att smaksätta kolan oavsett om det är kolasås till glass eller smörkola till cheesecake (som i det här fallet). Exempelvis kan man smaksätta med kardemumma, kanel, lakritsgranulat, polkagriskross, citron eller apelsinzest eller som nu med med en smak av whiskey som smakar av äpple och kanel.
Dock är det här ingen whisky utan egentligen en likör som smaksatts med Bourbon (en Amerikansk whisky), äpple och kanel och passar perfekt till julinspirerande efterrätter och kolatillverkning. Och det blir en perfekt balans. Den lena bakade cheesecaken, kolasåsen och så där, lite bakom ligger den och lurar och lyfter upp alla andra smaker till en ny nivå; lätt ton av whisky, äpple och kanel. 
 

Imorgon, ja då är det en nu lucka som ska öppnas av Djura Bok & Pappersverkstad! Det ska bli otroligt spännande att se vad hon hittar på, men av vad jag sett på Instagram hittils så gissar jag på något riktigt bra julpyssel! 

Jag vet att det blir mkt sötsaker kring jul, men jag hoppas ändå att ni provar just detta! Den är perfekt att skära i små munsbitar som är så små att frågan är..hinner kroppen ens registrera några onyttiga kalorier?… 

Oavsett..här kommer receptet! God jul på er godingar!!

Cheescake med smak av Smörkola, Äpple, Kanel & Whisky 

 

Botten:

80 gram brynt smör

150 gram digestivekex 

 

Fyllning:

900 gram Philadelphiaost

3 dl strösocker

4 ägg

3 msk äppel/kanel likör fr Granqvist (beställningsnummer 10117 på Systembolaget)

Kolasås:

1,5 dl vatten

2, 25 dl strösocker

30 gram osaltat smör

1,5 dl vispgrädde

1 msk äppel/kanel-likör från Granqvist (nr 10117 på systembolaget)

 

 

Bryn smöret genom att smälta smör i en kastrull på hög värme. Det kommer bubbla och fräsa för att sedan tystna. Låt smöret bryna under konstant omrörning och när det börjar bli gyllenbrunt och dofta nötigt, dra det då genast från plattan och häll upp i annan skål, glas eller behållare, var uppmärksam det går fort på slutet! Låt smöret svalna lite så att det inte är superhett. Täck insidan av en fyrkantig form a 24 x 24 cm med smörpapper, mixa eller mortla digestivekexen till smulor och rör samman smör och kex. Tryck ut  i den bakplåtspappersklädda formen, använd baksidan av en sked. Förgrädda botten mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Låt svalna på galler

 

Blanda Philadelphiaost och strösocker med en flatblandare på låg hastighet , vispa i n t e med elvisp, tills smeten är jämn och len, tillsätt äppel- & kanellikören och blanda ytterligare några sekunder . Addera ett ägg i taget, se till att varje ägg blandat sig väl i smeten innan nästa ägg tillsätts. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader, mitt i ugnen i ca 40-50 min mitt i ugnen, kakans mitt ska vara lätt dallring. Stäng av ugnen och sätt ugnsluckan på glänt och låt cheesecaken svalna inne i ugnen i minst 30 minuter. Ta ut kakan och låt vila i rumstemperatur. När den svalnat helt, ställ in i kylskåp.

Koka ihop vatten och strösocker i en vid kastrull eller traktörpanna, låt koka tills den får en gyllenbrun ton, rör ej i sockerlagen under tiden. Drag kastrullen från plattan och rör ner smöret, när smöret smält tillsätt grädde och likör, var försiktigt då det kommer bubbla kraftigt! Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör konstant tills kolasmeten är jämn, låt sedan kola koka under omrörning i ytterligare 1-2 minuter. Låt den svalna i någon minut, häll den sedan över den kalla cheesecaken (som fortf är kvar i formen). Ställ in i kylskåp tills kolan stelnat och är kall. 

 

Vid servering: Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret, skär i lagom stora portions- eller munsbitar*, strö havssalt över varje bit och servera! Njut! 

 

*Bilderna ovan är munsbitar, perfekt till en kopp kaffe, ett litet glas med likören som smaksatt cheesecaken eller varför inte lite glögg! 

 

 

IN ENGLISH:

This is the 6th opening in our Christmas Calendar ”25 days of Christmas” and the turn has come to me to give you some DIY project or tasty Christmas recipe. Yesterday, it was Helena from ”Hemma med Helena” who treated us with a super cute DIY project for the Christmas Tree and tomorrow it’ll be ”Djura Bok & Pappersverkstad” that will be responsible to show you something amazing, and I’m pretty sire she will! If you want to be absolutely sure not to miss anything you can follow our Creative Collective through Facebook or Pinterest

 

And I’ll be giving you a Christmas inspired blog ost with a bit of caramel because I just love caramel sooooo much! If I could, I’d probably put it on everything! This time I’ve been adding some flavor to it by a cinnamon & apple liqueur and it’s pretty amazing if I may say so myself. 

 

I might be a bit partial but still, it’s the truth…. 

 

I really hope you do try it even though it’s usually a lot of different sweets during Christmas. It’s easy to make, can be prepared in advance and…it”s perfect to cut into bit-size portions. And really, when it’s that small does the body even register any calories…?!

 

Here’s the recipe and Merry Christmas! 

Butter Caramel, Cinnamon & Whiskey Cheescake

 

Crust:

80 grams of melted butter

150 grams  wheat biscuit

 

Filling:

900 grams cream cheese

1,25 cups granulated sugar

4 eggs

3 tablespoons apple- & cinnamon liqueur

 

Butter Caramel Sauce :

0,75 cups water

1 cup granulated sugar

30 grams unsalted butter

0,75 cups whipping cream

1 tablespoon liqueur

 

 

Brown the butter in a sauce pan over medium high heat. It will bubble a lot but then fall silent. Let the butter brow while stirring continuously. When it starts to smell nutty and get golden brown, pull the pan of the heat immediately and pour the browned butter into another bowl. Let the butter cool a but so it’s not super hot. In the meantime; cover the inside of a square baking pan (aprox 9,5 x 9,5 inches/24 cm x 24 cm big) with parchment paper, grind the biscuits finely and mix with the butter, and then press the mixture out in the bottom of the pan. Use the back of a tablespoon to make it easier. Pre-bake on the lowest rack at 175 degrees Celsius or 350 Fahrenheit at about 15 minutes. Let the crust cool on a wire rack.

 

Blend the cream cheese with the sugar using the paddle attachments on a stand mixer, do not use and electric whisk, and beat the batter until it’s smooth and silky. Add apple and cinnamon liqueur, mix until it’s blended, a couple of seconds or so. Add one egg at a time and let it get well mixed into the batter before adding the next egg. Pour the batter into the pan, on top of the crust, and bake at 175 C or 350 F in the middle of the oven for about 40-50 minutes. The cake should look a bit like thick custard when it’s done. Turn off the oven and put the oven door ajar and let the cheesecake cool while still inside the oven for at least 30 minutes. Remove the cake and let it cool on a wire rack until it’s room temperature.

 

 

In a wide saucepan bring water and sugar for the butter caramel to a boil. Let it boil until it’s golden brown, do not stir while the syrup is boiling. Pull the pan from the stove and add the butter, when the butter has melted completely add the cream and liqueur but be careful, it will bubble vigorously! Put the pan back onto the stove and stir until the sugar has dissolved completely, let it cook for another 1-2 minutes. Let it cool a little bit, just for a minute or so, and then pour it over the cold cheesecake (that’s still in the baking pan/mold). Tilt the pan so that the butter caramel will spread evenly. Put in the refrigerator and let it sit until the caramel is completely chilled and has set, for at least 4 hours.

 

Lift the cake from the mold/baking pan using the parchment paper, cit into desired pieces. In the picture they’re cut into bit-sizes. Goes perfect with a but of wine, mulled wine, a cup of coffee or tea or maybe a little glass of liqueur! Enjoy! 

 

 

 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

27 Comments

  1. Svara

    Mina @ Mini Piccolini

    6 december, 2014

    Oh my gosh – this looks so delicious!

  2. Svara

    Ninni

    6 december, 2014

    Åh så gott de lät

    • Svara

      Mary

      7 december, 2014

      Tack, det var det verkligen också!

  3. Svara

    mwasshe

    6 december, 2014

    wow,detta ska jag definitivt prova!

    • Svara

      Mary

      7 december, 2014

      Vad kul, hoppas du tycker om den!

  4. Svara

    Alicia - Alicia And Stuff

    6 december, 2014

    Det där såg riktigt gott ut!

  5. Svara

    Tina

    6 december, 2014

    hej!
    Måste bara få säga att allt du gör är så fantastiskt inspirerande,
    Ser snyggt ut & verkligen alltid ser gott ut!
    Trevlig kväll

  6. Svara

    Anonym

    7 december, 2014

    Så inspirerande blogg du har. Dessa små godsaker ser verkligen läcker ut?

  7. Svara

    Therese

    7 december, 2014

    Åh vad det ser smarrigt ut. Jag har leta lite efter likören en inte funnit den på systemet. Vart har du funnit din?
    Allt gott och för all inspiration.
    Finner jag likören blir detta kakan till julens mys.
    🙂

  8. Svara

    Anonym

    7 december, 2014

    Åh vad gott!!

    /hundredkitchenstories.blogg.se

    • Svara

      Mary

      7 december, 2014

      Den är verkligen sååå god!

  9. Svara

    Kira

    9 december, 2014

    Ser så himla gott ut! Tack för en fin blogg 🙂

  10. Svara

    kajsa

    9 december, 2014

    Ser helt fantastisk ut! Hur stor form använder du?

  11. Svara

    Linda

    9 december, 2014

    Hej!

    Receptet låter jättesmarrigt och jag tänker absolut prova det men på systemets hemsida står det att likören utgått från sortimentet, alltså kan man inte följa receptet. Har du något förslag på vad man kan smaksätta med istället?

    Varma norrbottenshälsningar

  12. Svara

    Angelin

    22 december, 2014

    Hei!
    Denne vil jeg prøve å lage, men likøren finnes ikke i Norge. Er det noe annet du kan anbefale som smakstilsettning?
    God jul<3<3<3
    Klem fra Angelin.

    • Svara

      Mary

      26 december, 2014

      Hej! Ja du, bra fråga. Egentligen vilken likör som helst som smakar äpple/kanel eller ngn annan ”julig” smak. Det kan även vara gott med en Amerikansk whisky; bourbon. Ex Jack Daniels eller Jack Daniels Honey. Lycka till! Kram och God Jul på dig!

  13. Svara

    Anonym

    14 januari, 2015

    fin blogg

  14. Svara

    Martin Svensson

    17 juni, 2015

    Kondenserad mjölk är ju riktigt trevligt i bakning. Dessa har jag dock inte testat innan men det låter och ser väldigt smarrigt ut.

  15. Svara

    Amanda

    13 oktober, 2016

    Hej! Finns det något annat sätt att blanda på än med en flatblandare om man inte får använda elvisp? Känns ju lite överdrivet att behöva köpa en dyr maskin för detta 😛 Jag har inte så mycket kunskap, så undrar vad skillnaden blir om man använder elvisp? Tack på förhand! Ser jättegott ut!

    • Svara

      Mary

      13 oktober, 2016

      Hej Amanda! Absolut, vänd samma smeten med en slickepott. Var noga med att vända (inte vispa) och göra det tills smeten är väl blandad. Om man vispar kommer det inte för mkt luft i smeten och cheesecaken riskerar att spricka på tok för mkt. Så vänd med slickepott, var noga och ta det lugnt så kommer det gå bra! Lycka till! Och ja, den är supergod!! 🙂

LEAVE A COMMENT