ATT GÖRA EN SURDEGSGRUND & MATA EN SURDEG

Scroll down for English
 
Att skapa en egen surdegsgrund för att baka surdegsbröd är inte svårt och om det ”skiter sig” på vägen går det ofta att rädda genom att hälla ut majoriteten av den surdegsgrund som gått åt pipsvängen och börja om på dag två (se instruktioner längre ner). 
 
Att baka med surdeg ger så otroligt gott bröd och det är inte alls mer komplicerat än att baka något annat bröd. Det enda som krävs är att man har viss framförhållning att göra surdegsgrunden om man interedan har en ljuvligt friskoch bubblade surdegsgrund.
 
Surdegsbröd är verkligen speciellt. Det är något med den krispiga ytan mot det luftiga sega inkråmet och den friska syrligheten i brödet gifter sig dessutom så bra med smör. 
 
Jag älskar smör. Och bröd. Och smör och bröd ja… Mycket smör på en rejäl skiva surdegsbröd är verkligen kärlek. Fast nu kom jag på avvägar..vart var vi…? 
 
Surdegsgrund var det ja.
Allt man behöver är mjöl, vatten och honung. Det går även bra att exempelvis använda lite rivet äpple men jag föredrar honung. Använd gärna ekologiskt mjöl och ekologisk honung. Ekologiskt mjöl är inte behandlat på samma sätt som ”vanligt mjöl” och innehåller därför mer spårämnen, mineraler och naturliga jästsporer som gör det lättare för surdegsprocessen att komma igång. 
 
Det här är första delen av min surdegsbakning inför jul. Det innebär att starta en surdeg, matar den gör jag imorgon fredag och på söndag är den klar. Sen kommer jag att göra en fördeg tisdag morgon (den 23/12) och lägga den att jäsa i kylen på tisdag kväll (fortf 23/12) över natten till julaftonsmorgonen  för att sedan grädda brödet på morgonen/förmiddan för att få ljuvligt nybakat surdegsbröd på julafton. Blir det bättre än så eller…?  
 
Nu får vi bara hoppas att surdegen kommer igång också, annars får jag rädda mig själv med köpebröd på julafton, inte fel det heller så klart 😉 
 
 
Såhär gör jag: 
 
Surdegsgrund på vete: 
 
Ingredienser: 
100 gram ekologiskt vetemjöl
20 gram ekologisk honung
120 gram vatten

Dag 1 morgon:

Koka upp vattnet till surdegen och låt den svalna till 40 grader. Blanda sedan vattnet med mjöl och honung i en ren och välj ursköljd glasburk. OBS! Ta inte en för liten glasburk utan minst en som är 1/2-liter stor så att det finns lite utrymme för surdegen att växa samt matas (återkommer till det senare). Lägg locket på burken, men dra inte åt locket. Surdegen behöver lite syre för att komma igång. Låt stå varmt i köket, ca 24-25 grader på ett ungefär. Degen kommer stå totalt i 4 dagar och du ska röra om i surdegen både morgon och kväll. 
 
Dag 2 kväll:
Tillsätt 20 gram mjöl samt 20 gram ljummet vatten, rör om. Konsistensen ska vara trögflytande. Glöm inte att röra om morgon och kväll varje dag. 

Dag 4 kväll: 

Surdegen är klar om den bubblar och är lite dallrig i konsistensen. Ställ in i kylskåpet och mata den en gång i veckan.
 
 
Att Mata Surdeg:
Behövs ca 50 gram vatten och 50 gram ekologiskt vetemjöl. Detta blandas ner i den redan existerande surdegsgrunden. Rör om och låt stå kvar i kylen om det är bra fart på surdegsgrunden. Om den inte verkar så aktiv, låt den stå framme tills den blivit bubblig/dallrig, gärna över natten i köket. 
 
 
När jag ska baka med surdegen: 

När surdegen är i kylskåpet kommer det ”stanna av”. När jag ska baka med surdegn tar jag fram den från kylen och matar den med ungefär samma mängd som jag använder när jag ska baka (ca 100 gram surdeg). Sedan ställer jag fram den i rumstemperatur och låter den stå framme över natten eller i 8 timmar så att surdegen verkligen kommer igång och blir bubblig och glad. 

 

Det går att lära sig mkt om surdeg genom olika bak- & brödböcker men det finns verkligen en del passionerade surdegsbagare där ute på nätet och det är också på det sättet jag lärt mig ”allt jag kan” om surdeg. 
 
 
 
 
 
IN ENGLISH
It’s really not difficult to make a sourdough starter even though it takes some planning to make it happend. But all it takes is water, flour, honey and some time and patience. And a warm kitchen and some love are always helpful… 
 
One thing that benfits your sourdough starter is using organic flour since it contains a lot more of the natural minerals and yeast spores etc. that help get things going. 
 
I personally really like sourdough bread and a thick slice with a lot of butter is one of the best things especially during these cold and dark winter mornings. I’ll be making my sourdough now, and it will be done by Sunday and then, I will make my Christmas sourdough bread the evening 23/11 and 24/11 which is the time when we celebrate Christma in Sweden. 
 
 
 
 
Ingredients
100 grams organic wheat flour
20 grams of organic honey
120 grams of water
 
Day 1 morning:
Boil the water and then let it cool to 40 degrees Celcius or 104 Fahrenheit. When the water is the right temperature, mix it with flour and honey in a clean glass jar. NOTE ! Use a glass jar that’s at least have room for 2 cups of fluid. Place the lid on the jar, but do not tighten it; the sourdough starter needs oxygene. Let stand in a warm place in the kitchen, a place with the temerature around 24-25 degrees Celcius or 75-77 Fahrenheit. It takesd a total of 4 days until the sourdough starter is ready to go and you should stir in the sourdough mixture with a spoon each morning and each evening every one of these days. 
 
Day 2 evening:
Add 20 grams of flour and 20 grams of warm water and then blend it into the mixture. The consistency should be thick. Do not forget to stir every morning and evening. 
 
Day 4 evening :
The sourdough starter is complete if it has bubbles and smell a little bit sour. Set in the refrigerator, but now with the lid tightened, and feed it once a week.
 
 
Feeding the Sourdough :
For feeding the sourdough starter you need about 50 grams of water and 50 grams of organic wheat flour. This should be mixed with the already existing sourdough that’s in the jar in the fridge. Stir and let stand in the refrigerator if it seem to be an active and bubbly sourdough starter. If not, then feed it and let it rest in room temperatur, with the lid ajar. until it becomes bubbly, preferably overnight in a warmer place in the kitchen.
 
 
Baking with the Sourdough starter:
When I want to bake with the sourdough starter I’ll take it it out from the refrigerator and feed it with about the same amount that I use when I want to bake (about 100 grams of sourdough ). Then I’ll  let it rest with the lid ajar in room temperature overnight or for about 8 hours so that it’s really bubbly and happy. 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

5 Comments

  1. Svara

    Emschen

    18 december, 2014

    Aha det kanske är därför syrran inte lyckats med sina surdegar, hon använder inte ekologiskt.

    Jag blir sugen på att prova nu när du skriver hur jag ska göra. Fast det blir inte till julafton för då ska jag ha med mig sill och godis. 🙂
    Kram

  2. Svara

    Peasyeasy

    18 december, 2014

    Åå vad intressant!Funkar det även med andra mjöl, till exempel råg eller dinkel tro?

    • Svara

      Mary

      19 december, 2014

      Råg funkar det def med, man kan lika gärna göra en surdegsgrund på råg, det brukar till och med vara lättare eftersom mkt av de där mikroorganismerna som gör själva surdegsgrunden finns i skalet. Man ska även kunna göra surdegsgrund på andra mjölsorter, men det har jag faktiskt inte fördjupat mig ngt särskilt i utan håller mig till råg- eller vete. 🙂

  3. Svara

    Carro

    19 december, 2014

    Hej
    Off topic surdeg, men jag ville bara säga att jag storgillar ditt vegetariska julbord. Är inte veg själv men har ambitionen att skära ner på familjens köttkonsumtion. Tack!

    • Svara

      Mary

      19 december, 2014

      Hej Carro! Tack snälla du, det gör mig verkligen superglad!!! <3

LEAVE A COMMENT