0
7 In Hållbarhet

ATT RÄDDA PLANETEN GENOM ATT ÄTA RÄTT – OVERSHOT DAY

Idag är det Overshot day.  Den 19 augusti är alltså dagen då vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år. 
 
Men vadå, året är ju inte slut ännu? 
Nej precis, och vad gör man när budgeten inte räcker till? När lönen man får in på kontot inte täcker de behov man har? När jordens tillgångar inte räcker? 
Jo, vi lever över jordens tillgångar, vi lånar helt enkelt från jorden så att det räcker och täcker vår konsumtionstakt. 
 
Vi skulle faktiskt behöva ungefär 1,5 jordklot för att matcha vår konsumtion och om alla på jorden levde som sverige skulle vi behöva drygt tre planeter. 
 
Det sorgliga är att vi är världens sämsta låntagare. Vi lånar från jorden, men vi betalar inte tillbaka, vilket gör att Overshot day infaller tidigare och tidigare för varje år. 
 
Under större delen av historien har naturens resurser använts för att bygga städer och vägar, odla mat och absorbera koldioxid i en takt som rymts inom jordens globala budget. I början av 1960-talet användes cirka två tredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 19 december och 2013 den 20 augusti och 2014 inträffar den alltså idag, den 19 augusti. 
 
Men om vi gör något nu, om vi får fart på omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle går det att minska slöseriet med jordens resurser innan skadorna blir oöverskådliga eller omöjliga att åtgärda. 
 
För även om du som privatperson får mer i plånboken och därmed handlar och konsumerar mer, kan inte jorden producera i den takt vi konsumerar. 
 
Och vad har det här med mat att göra då?
 
Jo, DU kan göra skillnad genom att äta mer vegetariskt.  
Börja med iaf en köttfri måndag så har du tagit ett litet steg mot en bättre planet. 
 
Kan man rädda hela planeten genom att äta vegetariskt? Nej givetvis inte. Eller tyvärr inte, kanske jag borde säga, för tänk om det var så enkelt. Men det är ett litet steg mot att leva på ett sätt som gör att vi bevarar och förvaltar jordens resurser för våra barn, barnbarn och alla nästkommande generationer! 
 
Det är dags att dra sitt strå till stacken.
Vill du hjälpa vår planet ännu mer och därmed skapa en gynnsam värld för dina barn och barnbarn; handla begagnat istället för nytt och sälj vidare istället för att slänga. För just nu, ja just nu lever vi av tillgångar som tillhör våra barn och barnbarn. Och fråga är..vad ska de leva av om vi konsumerar upp allt som tillhör dem? 
 
 
Kärlek till er alla där ute! 
 
 
Läs gärna mer: 
 
 
 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Sofia - Hildas hem
  19 augusti, 2014 at 13:36

  Bra att du också uppmärksammar detta, Mary! Detta är verkligen sorgliga nyheter och det känns ledsamt att vi ska behöva leva över våra tillgångar. Hade vi alla bara tänkt igenom våra beslut lite bättre så hade det iinte behövt vara så här. Mer vegetarisk mat gör stor skillnad, att vi slutar konsumera så förbannat mycket och kanske tänker över vårt resande. Det finns mycket vi kan göra. Och det är tur det!
  Stor kram till dig!

 • Reply
  Jenny
  19 augusti, 2014 at 15:07

  Tack för dina kloka ord. Jag satt precis just i morse och tänkte att skulle laga lite mer vegetarisk mat, och så ser jag detta med overshoot day också, det måste vara ett tecken. Kommer nog aldrig att bli vegetarian, men äter gärna vegetariskt, det går lite i perioder. Tror att man gör det lite för krångligt i tankarna ibland, men om man tex bara byter ut köttfärs mot quornfärs eller annan vegfärs så är det ju ett steg. Tacos på fredagar = köttfri fredag!

  Kram,
  Jenny

 • Reply
  Malin
  19 augusti, 2014 at 15:09

  Håller med dig! Här hemma försöker vi köpa ekologiskt och äta mer vegetariskt. Det som underlättar är veckomatsedel när man åker och handlar. Då köper man inte på sig massa onödigt när man är i mataffären. Snask och godis måste vi dra ner på för barnens skull. Det är hemskt hur mycket butiksyta som täcks av onyttiga helfabrikat.
  Det tråkiga är att mååånga är ovetande om allt detta.
  H/Malin

 • Reply
  Sabina
  19 augusti, 2014 at 16:50

  Väldigt obehagligt när man tänker efter…

 • Reply
  Jessica
  19 augusti, 2014 at 19:41

  Så bra skrivet. helt fantastiskt inlägg.
  Hittade din blogg nu och ska defensivt läsa vidare iden

 • Reply
  Anna
  22 augusti, 2014 at 07:43

  Åh, vilket välskrivet och viktigt inlägg! Det är verkligen svårt att greppa, men inte mindre läskigt för det! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag ska absolut dra mitt strå till stacken!

 • Reply
  Gabriella
  23 augusti, 2014 at 23:25

  Tack för läsningen, så bra att du uppmärksammar detta! Jag skrev en tenta idag i hållbar utveckling och det får en verkligen att reflektera över vår miljösyn, eller brist på miljösyn många gånger. Jag tror verkligen att alla kan bidra med något, tänka över de val vi gör och agera så att vi kan eftersträva en hållbar miljö.

 • Leave a Reply