Lakritskolapaj med Blåbärsmaräng & Lakritsgranulat

Det här receptet på lakritskolapaj med blåbärsmaräng kommer från fantastiska Elisbeth Johanssons bok ”LAKRITS”. Den enda förändringen jag gjort är att jag adderat mer lakrits i kolan och lite vatten i mördegen, och jag kan med säkerhet säga att den här pajen, den kommer jag baka igen. Sötman i kolan mot den mjuka fluffiga italienska blåbärsmarängen som toppas med lite lakritsgranulat, det är inte illa gott folk, inte illa alls. Mannen kom hem och påpekade att ”hade du inte bakat 8 och vad hade hänt med de andra 2 som saknades”. 
 
Ja det kan man undra, sa flundran, det kan man undra… Summa summarum är att de försvann, i tillverkningsprocessen. Behöver jag säga mer än så…? Näe precis.. kanske finns det till och med nån som känner igen sig!?  
 
Men det är precis vad den här regninga veckan behöver, för här, här regnar det en hel del. Men detär mysigt tycker jag. Krypa upp i soffan med en bra bok och en bit lakritskolapaj gör hösten lite mysigare, eller vad säger ni?!
 
Elisabeths böcker är fantastiska och jag har merparten av dem. Favoriterna är böckerna LAKRITS, CHOKLAD och boken GLASS. Jag samlar på bak- och kokböcker, det inser man snabbt när man är på besök hos mig. Bakböckerna står staplade på otaliga ställen i vårt hem och det har gått så pass långt att istället för att försöka gömma undan mängden av böcker, använder jag dem för att inreda vårt hem. Det passar ju otroligt bra med just bak- och kokböcker eftersom så stor del av vårt liv består av bakning, matlegning, matresor, matupplevelser och långa middagar med familj eller vänner.
 
Men allt som oftast använder jag dem mest som inspiration, som inredningsdetaljer eller bara för att de är så otroligt vackra att jag bara måste köpa hem dem. Och det är inte det minsta fel eller konstigt med det, så är det säkert för många. Men framsidan på Elisabeths bok ”LAKRITS” har suktat mig länge nu, tillräckligt länge, och därför bestämde jag mig helt enkelt för att baka hennes lakritspaj. Kanske att lite av Elisabeths magi liksom förs över på mig, jag försöker intala mig själv det iaf. 
 
Här är det fantastiska receptet! 
 
Lakritskolapajer med blåbärsmaräng
ca 8 port
 
Mördegsbotten
200 gram kallt smör
1,25 dl strösocker
ca 5 dl vetemjöl
1-2 msk iskallt vatten
5 dl torkade ärtor (för att hålla kanterna på plats i pajformarna)
 
Lakritskolafyllning
150 gram smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 msk lakritsgranulat
 
Blåbärsmaräng
55 gram äggvita (ca 1,5 äggvita)
100 gram strösocker
35 gram vatten
40 gram blåbärspuré (mixade färska eller frysta tinade blåbär)
lakritsgranulat att strö över
 
HOW TO?
 
1. Mördegsbotten: Skär smöret i tärningar och blanda med strösockret i en stor bunke. Addera mjölet och nyp ihop degen. Tillsätt det iskalla vattnet och tryck snabbt ihop till en jämn mördeg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i en timma. 
 
2. Sätt ugnen på 185 grader, smör pajformarna med smör, dela degen i 8 delar och kavla ut mördegen på mjölat bakbord. Fodra pajformarna, ca 7-8 cm i diameter, och skär av överhängande deg med en kniv. Nagga bottarna med gaffel, fyll dem med torkade ärtor och grädda skalen längst ner i ugnen i 10-15 minuter. Ta bort ärtorna och låt svalna på galler. 
 
3. Smält smöret till koloafyllningen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka blandningen på medelvärme till 120 grader, använd en digital kökstermometer. Rör om då och då med en träslev för att säkerställa att det inte bränns vid. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt den svalna helt. 
 
4. Lägg äggvitan till marängen i en vispskål, gärna en tillhörande en köksmaskin med visp. Blanda socker, vatten och blåbärspuré i en tjockbottnad kastrull och koka upp blandningen till 121 grader. När sockerlagen når 110 grader, börja vispa äggvitan till ett fast och vitt skum. När sockerlagen når 121 grader, häll den omedelbart ner i äggvitan i en jämn och tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa blåbärsmarängen tills den svalnat helt. 
 
5. Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och spritsa ut blåbärsmarängen ovanpå kolapajen. Garnera med lite lakritsgranulat. 
 
Njut som den är eller med en stor kopp kaffe! Lycka till och Smaklig Spis! 
Taggar:

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

33 Comments

  1. Svara

    Malin

    19 september, 2013

    ähum… jaooooo en fjärdedel av den goda morotskakan som blev en äpplemorot kryddad med chai the kaka försvann också här och kolasåsen som skulle vara uppe på det blev rätt mycket av den.. tror den försvann den med mystiskt, måste vara nått höst relaterat.. höstmöss kanske extra hungriga sådana tror jag.
    kan iallafall varmt rekomendera att baka kakan med äpple och morot, tog hälften hälften blev en väldigt saftig och god kaka.
    Lakrits är min stora last här i livet och den här pajen måste prövas snart kanske redan till helgen.. undra om höstmössen finns kvar då?
    Du har fått mig hitta tillbaka till min baklust, din blog är så otroligt inspirerande ser alltid fram emot dina inlägg!
    // Malin

    • Svara

      Mary

      20 september, 2013

      Hähäh, guuud vad konstigt att kakan bara försvinner så. Det är lätt något höstrelaterat! 😛 😉 Kan inte tänka mig att det är annat än hungriga höstmöss!
      Åhh gud vilken fin komplimang, tack snälla duför att du delar med dig och skriver så fint!! <3

      Stor kram

  2. Svara

    Anonym

    19 september, 2013

    Gud vad goda de ser ut!

    Vart har du köpt dina små pajformar, som jag förstår att du har använt? 🙂

    • Svara

      Mary

      20 september, 2013

      Tack! 🙂 På Cordon Bleu i Sthlm men tror att även Leilas General Store har dem, de ska vara 7-8 cm i diameter. Lycka till!

  3. Svara

    Linn - linns ateljé

    19 september, 2013

    Oh ser supergoda ut! Har rätt nyligen upptäckt att jag är helt galen i lakrits i bakverk efter att ha testat din livsfarliga lakritsfudgekaka (nom nom!). Ska nog spana in böckerna du nämnde.
    Fenomenet med de försvunna pajerna känner jag gott igen hehe (; Sist jag bakade kokoscupcakes försvann en direkt efter att plåten kommit ur ugnen…. sedan en till efter att de resterande spritsas… och tänk en till efter att de dekorerats med kokosflarn!

  4. Svara

    Nathalie

    20 september, 2013

    När lossar du pajdegen från formen? När de svalnat eller innan?
    Dessa ska helt klart bakas i helgen 🙂

    • Svara

      Mary

      20 september, 2013

      De lossnar av sig självt. Formarna har löstagbar botten så det är bara att trycka upp pajerna underifrån. Lycka till i helgen!

  5. Svara

    Sandras Matkrypin

    20 september, 2013

    Åh, lakrits som är så gott och bryter av bra i en efterrätt. Dessa pajer låter ju ljuvliga! Och som vanligt är dina foton så otroligt fina 🙂

    • Svara

      Mary

      20 september, 2013

      Ja, älska lakrits i bakverk! Om du älskar lakrits borde du verkligen prova mitt recept på lakritsparfait, ligger under glasskategorin. Den är något av det godaste jag skapat 😀 Tack snälla fina du, det värmer!

  6. Svara

    Anne

    20 september, 2013

    Gud så fina! Och vad gott det låter!

    Haha – man ska aldrig låta någon veta hur många receptet skulle räcka till innan – då är det ingen som vet hur många som försvunnit under bakningen gång 🙂

  7. Svara

    Anne

    20 september, 2013

    Gud så fina! Och vad gott det låter!

    Haha – man ska aldrig låta någon veta hur många receptet skulle räcka till innan – då är det ingen som vet hur många som försvunnit under bakningen gång 🙂

  8. Svara

    Ulrica (Från sött till salt)

    20 september, 2013

    Det ser fantastiskt gott ut. Älskar också Elisabeths böcker och använder dom gärna i inredningen. Omslagen är ju som små juveler. 🙂

    Ha en trevlig helg.

    • Svara

      Mary

      20 september, 2013

      Tack! Ja, hon är verkligen duktig! Detsamma!

  9. Svara

    Titta in hos Thess

    21 september, 2013

    Jaa men vilka små godingar !!!!
    Förstår mer en väl att några stycken bara "råkade" försvinna ;))
    Önskar dig en riktigt skön helg.

    Kram Thess

  10. Svara

    Krille

    21 september, 2013

    Så grymt fina bilder och recept. Och du kan verkligen baka!

    • Svara

      Mary

      25 september, 2013

      Tack snälla Krille! DINA bilder är fantastiska, när håller du kurs för mig! 😉

  11. Svara

    jess

    21 september, 2013

    första titten in hos dig, här kommer jag absolut att återvända. Supergott ser det ut, dina bilder/fotografier är fantastiska!!
    Kram Jess

    http://www.annorlundaunderbara.com

    • Svara

      Mary

      25 september, 2013

      Välkommen! Vad kul att du kommer tillbaks, komsi komsi 😉 Och tack för komplimangen! kram

  12. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    22 september, 2013

    Mohooo vad gott! Men en sån maräng skulle sacka ihop under en 5-timmars bilfärd antar jag… Men det skulle ju INTE salta karamellmacarons göra. Inte! Host, harkel. Fjäsk?

  13. Svara

    Queen of Kammebornia

    22 september, 2013

    Så ljuvligt Mary! Och dina bilder liksom förför. Jag har också ett oändligt antal kokböcker, de är skönt att omge sig med dem tycker jag 🙂

    • Svara

      Mary

      25 september, 2013

      Hihi, tack finaste snälla du! Visst är det, det säger så mkt om man man tycker om när de är en del av hemmets inredning! Kram på dig

  14. Svara

    Synnøve

    23 september, 2013

    Såg så underbart god ut. Men jag våger inte prova. Tror jag inte får det till.

    • Svara

      Mary

      25 september, 2013

      Jo men klart att du vågar. Det är inte svårt alls faktiskt, så länge man har en digital termometer. Lovar dig, genom att utmana sig själv utvecklas man, du kan mer än du tror! Kram

  15. Svara

    Sara

    23 september, 2013

    Hej! Detta har inte alls med inlägget att göra men vad tror du om äppelmacarones? Man kanske jan blanda i äppelmos i smörkrämen eller hur ska man ha något annat emellan då?:)

    • Svara

      Mary

      25 september, 2013

      Hej Sara! Du kan fylla macarons med vad du vill egentligen! Äppelsmörkräm låter jättegott, det skulle jag def prova mig på. Och det är precis så det är..det är bara prova sig fram! Lycka till!

  16. Svara

    Anonym

    23 september, 2013

    Åh så fin blogg du har!

  17. Svara

    Aminokick therese - Hälsa och feelgood

    30 september, 2013

    I think this is my piece of cake 😉

LEAVE A COMMENT