18 In Små rätter & Förrätter

UGNSROSTAD BRYSSELKÅL

Brysselkål? Ugnsrostad Brysselkål, är det verkligen gott det? 

 
Jo då, mina vänner, det är mer än gott, men det gäller att hantera råvaran på ett bra sätt för att få fram de bästa egenskaperna! Glöm bort mellanstadiets grådassiga och sönderkokta brysselkål, för det här handlar om något helt annat. 
 
Och jag vill även inspirera er med matigare recept, så det kommer bli lite ”smått och gott” i matväg här på made by mary framöver. Det har jag ju även gjort innan, men inte i så stor utsträckning, men eftersom jag ju inte lever på cupcakes och cheesecake vill jag bjuda på andra godbitar ur min vardag. Jag hoppas verkligen att ni kommer känna er båda inspirerade och peppade att äta bra på vardagarna, det är ju det som gör att kroppen mår bra även om man mumsar både en, två eller 6 minicupcakes en söndagseftermiddag! 
 
Tillbaka till min brysselkål…
 
Brysselkål, som ibland även benämns rosenkål, började odlas i Belgien under 1500-talet och de små knopparna som man ofta ser i små nätpåsar i butiken, växer egentligen på en dryg halvmeterhög planta. Ovanför bladfästena utvecklas sidoknoppar som innan de knyter sig samman i det vi är vana att se, ser ut ungefär som gröna små rosor. Och det är faktiskt precis det man kan se på bilderna ovan, dvs den halvmeterlånga stången som de små brysselkålen växer på. 
 
Brysselkål är en riktigt tålig växt som faktiskt till och med blir ännu bättre när det är lätt frosbiten. Säsongen för brysselkålen här i Sverige är ungefär från och med september till och med februari/mars och eftersom den ofta odlas på friland är den ett bra val ur miljösynpunkt. 
 
Brysselkål är dessutom rik på både järn och C-vitamin vilket gör den till ett perfekt val den där vegetariska dagen i veckan som jag hoppas att allt fler anammar! 

Själv äter jag den som den är till ugnsrostad potatis (som jag slänger in i ugnen på samma gång) , till söndagssteken med potatis, svartvinbärsgelé och gräddsås eller som den är, när jag är sugen på ngt småplock som är både gott och nyttigt!

Mängden salt och olja är beroende av mängden brysselkål och därför är det inga exakta måttangivelser i receptet, men det är inte särskilt svårt. Rostar du väldigt mkt samtidigt kan det ta lite längre tid i ugnen, men det är inget som påverkar utgången. Servera med ett bra flingsalt och du är ”good to go”. 

 
Ugnsrostad Brysselkål
 
175 grader varmluftsugn eller 200 grader vanlig ugn
Färsk Brysselkål
Ordentligt med olivolja
Salt
 
Flingsalt till servering 
 
 
Lägg brysselkålen i en ugnsform och ringla ordentligt med olivolja över, salta och rör runt så brysselkålen täcks med olja. Rosta mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills dess att brysselkålen fått ordentlig yta, rör om någon gång under rostningen. 
 
Strö lite flingsalt på toppen och servera genast! 
 
Underbart gott som det är, perfekt till söndagssteken eller varför inte huvudaktören en köttfri dag i veckan? 
 
 

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply
    Liselotte
    21 november, 2013 at 09:55

    Till och med när du gör mat så pass vardaglig som brysselkål ser det fantastiskt gott ut! Ska bli spännande med mer matinlägg! <3

  • Reply
    Martina
    21 november, 2013 at 11:47

    Mmmm, gott! Har också kört brysselkål i ugnen några gånger men aldrig slungat runt i smör efteråt, måste testas men jag låter inte smöret rinna av efteråt 😉

  • Reply
    Linda
    21 november, 2013 at 14:30

    Låter som ett bra tips på en ganska bortglömd grönsak. Och din blogg är superfin!

  • Reply
    A-mamman
    21 november, 2013 at 15:26

    Vilket bra recept så här års, åtminstone är det rea på en massa fin brysselkål i vår mataffär just nu!

  • Reply
    Malin
    21 november, 2013 at 17:00

    Åhh bryssekål som är så gott, vi brukar göra brysselkål tillsammans med äppleskivor och rödlök i iugnen och kanpersteka bacon och strö över jättegott till kött 🙂
    Fantastiska bilder som alltid!
    // malin

  • Reply
    Anonym
    21 november, 2013 at 19:50

    Ser ju grymt gott ut!

  • Reply
    Annorlunda underbara
    21 november, 2013 at 19:59

    Älskar brysselkål, har inte sett det här nere. Och så fin blogg du har , fin header 🙂 Kram Jess
    http://www.annorlundaunderbara.com
    +1,2 kg

  • Reply
    Desiree
    21 november, 2013 at 21:01

    Låter supergott och väldigt passande då jag precis köpte en påse byssekål som jag vill laga till på något gott sätt. Tackar för receptet och kommer prova det redan imorgon.

  • Reply
    Maja
    22 november, 2013 at 18:44

    Åh..rosenkål är ett vackrare namn men jag har aldrig gillat den där kokta versionen =( Så in i ugnen med dem. Jag brukar köpa de små söta kålhuvudena men använder dem till blomsterkransar o buketter 😉

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    22 november, 2013 at 23:53

    Brysselkål sätter vi oss några kilo av varje år, det tar alltid slut – hur mycket man än kokt. Jag gillar att hastigt koka upp dem sen steka dem i pannan i mycket smör. Med flingsalt på sen, yum!

  • Reply
    Greyerzer
    23 november, 2013 at 11:58

    Brysselkål är verkligen en fin vintergrönsak. Har precis gjort åt 1 kg som grönsak och som soppa.

  • Reply
    mittgodastefinaste
    23 november, 2013 at 15:31

    Älskar brysselkål! Otroligt mättande är det också.

    Fantastiskt vackra bilder!

    Kram Jenny

  • Reply
    Kristin - Photography
    24 november, 2013 at 09:24

    Blir ju sugen på att baka när jag bläddrar runt på denna blogg 🙂

  • Reply
    Kristina
    24 november, 2013 at 19:32

    Ser superläckert ut. Funkar det även med den frysta varianten?

  • Reply
    Iben
    27 november, 2013 at 11:50

    Detta var jättegott (gillar iofs också vanliga kokta)!!! Kommer jag att göra om, tack för tipset!

  • Reply
    sofie mumsfillibaba
    4 december, 2013 at 11:44

    Älskar brysselkål! Kokt, stekt, rostad….
    Ska nog göra en ädelospaj med bryssel i ikväll tänkte jag.

  • Reply
    Lotta Östberg
    10 januari, 2017 at 10:38

    fint och skönt att läsa

  • Reply
    Gull-Marie cederquist
    13 januari, 2017 at 16:13

    Skall för första gången ugnsrosta Brysselkål i dag, Brysselkål är bland de bästa kålsorterna som finns. Skall bli spännande att se om jag tycker om det.

  • Leave a Reply