SALTAD KOLAGLASS MED SALTLAKRITSRIPPEL

Saltad kola, är det någon som missat det? Det är helt gudomligt gott och jag använder smakkombinationen titt som tätt i både bakverk, praliner, glass och efterrätter. 
 
Och jag kan infomera er om att det är lika gott i glass! Jag adderar saltet efter att glassen körts klart i maskinen och jag blandar med lakritsmarängerna. På så sätt blandas inte saltkristallerna ut helt i glassmeten och jag får små stråk, små nyanser av salt när jag, glupskt, slickar i mig glassen. 
 
Lakritsmarängerna passar perfekt att smula ner i vilken glassmet som helst egentligen, man behöver inte va så noga med det. Passar perfekt i jordgubbsglass lika väl som vanlijglass och tillsammans med den saltade kolaglassen lyfter den kolasmaken och ger den en skjuts som får smaklökarna att jubla. 
 
Antingen använder du sötlakritsmaränger som jag gjort HÄR eller så använder du exakt samma recept som nedan, där jag istället för sötlakritspulver använt saltlakritspulver. Gillar du inte lakrits? Då hoppar du helt enkelt över de momentet och glufsar saltad kolaglass tills du får ont i magen istället. 
 
Frågor på det?
 
Bra, då kör vi!!
 
Obs! Ska glassen fotograferas. Vänta någon timma extra innan fotosessionen, annars ser det ut som på bilderna ovan. Fotograferande kommer, utan tvekan, resultera i att alla inblandade har glass överallt, inklusive håret. 
 
Saltad Kolaglass med Saltlakritsrippel
Drygt 1 liter glasssmet
 
Saltlakritsmaränger:
3 äggvitor
2 tsk citronsaft
1 dl strösocker
2 dl florsocker
1 msk saltakritspulver 
eventuellt svart geléfärg
 
(Du kommer få minimaränger över, men de passar utmärkt till vilken glass som helst så misströsta inte 😉 )
 
 
Saltad Kolaglass:
2,5 dl strösocker
4 ägg
4 dl mjölk
5 dl vispgrädde
 
Kola/karamell:
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk havssalt i flingor
 
 
HOW TO?
 
Marängerna:

1. Sätt ugnen på 150 grader, eller 130 grader varmluftsugn.  

2. Vispa äggvitor och citronsaft, på medelhastighet, till ett vitt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, öka hastigheten och fortsätt vispa ytterligare några minuter. 

3. Sikta ner florsockret och lakritspulvret och vänd ner detta i marängsmeten. 

4. Fyll en spritspåse med rund tyll med marängsmeten. Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda mitt i ugnen (har du varmluftsugn kan du ställa in alla plåtarna i ugnen samtidigt). Grädda 4 minuter på 150/130 grader. Sänk värmen till 100/90 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter. 

5. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare 20-30 minuter. Genom att torka marängerna hordentligt möglar de inte och hållbarheten förlängs avsevärt. 

Saltad Kolaglass:

6. Smält strösockret på läg värme i en vid kastrull eller traktörpanna, rör inte i sockret under tiden. När sockret smält och blivit ljusbrunt och börjar bubbla kan du röra omkring med en träslev så att sockerkristaller som inte smält blandas in. Låt sedan stå tills dess att det smälta sockret fått en samma färg som mörk bärnsten. 

7. Under tiden sockret smälter, värm grädden i en liten kastrull. När sockret smält och blivit märkt bärnstensfärgat, dra kastrullen/traktörpannan från plattan och häll ner den heta grädden i en jämn fin stråle. Akta dig, det fräser till och kan stänka upp! Sätt tillbaka kastrullen på medelvärme på plattan och rör kontinuerligt tills allt socker löst sig. Låt småputtra i ca 5-10 minuter, tills kolan kokat ihop. OBS!Var inte orolig om sockret stelnar och blir hårda klumpar, fortsätta bara att röra med träslev i botten på kastrullen tills allt socker löst sig i den varma grädden. Dra kastrullen från plattan, häll upp kolan i en värmetålig behållare och låt den svalna till rumstemperatur. 

7.Värm mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Vispa under tiden socker och ägg riktigt pösigt, vispa i ungefär 5 minuter.  

 
8. När mjölken kokat upp, dra kastrullen från spisen och häll den varma mjölken på de uppvispade äggen i en fin och jämn stråle, sluta inte att vispa. Häll tillbaka mjölk och ägg i kastrullen och sätt värm på medelhög värme, rör hela tiden och låt det sjuda tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter eller tills glassmeten uppnått en temperatur på ca 85 grader celcius. Låt svalna till rumstemperatur och blanda sedan med kolan. Ställ in i kylskåpet, täck med plastfolie och låt stå och svälla över natten om du ska använda en glassmaskin. 
 
8. När glassmeten är färdigsvälld, häll den  i din glassmaskin och följ anvisningarna. Varva sedan glassmet med 3 stora nävar med söndersmulade lakritmaränger och 2 msk havssalt i en frystålig form. Låt stå i frysen 2-3 timmar. 
 
Servera som den är eller i glassrån, njut!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

25 Comments

  1. Svara

    Cajsa

    29 maj, 2013

    Lät gott detta måste jag prova.
    Men när sätter jag till 5+2 dl grädde och ytterligare 1 dl strösocker?
    När jag häller mjölken över äggsmeten eller efter smeten har mognat i kylen?
    tack för din helt underbara blogg.
    Cajsa

    • Svara

      Mary

      29 maj, 2013

      Hälriga Cajsa! Ibland är det en väldans tur att jag har bloggläsare som du. Jag var i sån iver att komma ut och träna att jag helt glömde bort kola-momentet i glassen. Men, som sagt, du räddade dagen och märkte att det var något mystiskt med receptet. Det är korrigerat nu. 2 dl grädde ska ju blandas med 1 dl strösocker till en kola som sedan blandas med glassmeten innan man ställer in den i kylskåpet. Men nu är receptet rätt. Puh! Tusen tack för hjälpen och ännu mera tack för de fina orden! Kram Mary

  2. Svara

    Lantligt i Smultronbacken

    29 maj, 2013

    Nämen nu får du väl ge dig snart, jag kommer att gå upp 20 kilo denna sommar om jag ska kika in hos dig och provsmaka:)) Lakrits som jag bara älskar

    Kram Teres

    • Svara

      Mary

      29 maj, 2013

      Hähä, äsch! Du är så vacker som du är..oavsett. Och hör sen! Hihi, ja…kanske att glassrecepten sinar snart..men dessvärre då för din del..så kommer det andra smaskiga recept. 😉 Kram på dig

  3. Svara

    Anonym

    29 maj, 2013

    Mmmm… Jag älskar salt kola!!! OCH salt choklad, helst med lite olivolja på – MUMMA!!! Det ser grymt gott ur och blir till att prova vid nästa glassmakeri. Tack för receptet!

  4. Svara

    Anonym

    29 maj, 2013

    Match made in heaven!!!
    Nu har jag bokmärkt dig 🙂

    • Svara

      Mary

      31 maj, 2013

      Men eller hur, kola och salt…det kan inte gå fel! Åhh, söta du! <3 Kram på dig

  5. Svara

    Anna Margareta

    30 maj, 2013

    När man varit inne på din blogg vill man mest ställa sig i köket:) Kram

  6. Svara

    Cajsa

    30 maj, 2013

    Tusen tack. Nu blir det smarrig efterrätt i kväll.
    Cajsa

    • Svara

      Mary

      31 maj, 2013

      Vad kul! 🙂 Hoppas det smakar!

  7. Svara

    Titta in hos Thess

    30 maj, 2013

    Alltså vilken kombo !!!!
    Jag dör lite så gott :))))
    Och dessertbord är väll helt fantastiskt !!!!!
    Var med och gjorde ett på ett bröllop förra sommaren och man kan verkligen gå banans totalt ha ha ha .!!!!
    Där finns verkligen inget less is more 🙂

    Kram Thess

    • Svara

      Mary

      31 maj, 2013

      Ja, jag älskar verkligen kola mot salt, kola mot lakrits och kola mot saltlakrits. Bästa kombon…ever! Okej, kola mot sötsyrliga vinbär går inte av för hackor heller dock! 😛 Låter helt underbart med dessertbordet, där är det verkligen more is more! 😀 Älskar det! Kram Mary

  8. Svara

    michaela ♥

    31 maj, 2013

    älskar, älskar, älskar kombinationen sött och salt så detta låter fantastiskt!

    • Svara

      Mary

      31 maj, 2013

      Då är vi två, det är den bästa kombon!! 😀

  9. Svara

    Anonym

    1 juni, 2013

    Vad gott 😀

  10. Svara

    Lovisa

    1 juni, 2013

    Åh vad gott det låter!!
    Håller på att prova nu, men hittar inte när de sista 5 dl grädde ska i – häller jag i det innan allt ska in i kylen?

    Tack för en superblogg!

  11. Svara

    Ellen

    2 juni, 2013

    Det ser så gott ut och vilka coola bilder!

    • Svara

      Mary

      12 juni, 2013

      Tack!

  12. Svara

    Elin

    3 juni, 2013

    Oh Mary, skulle du ha ett fik eller liknande skulle jag komma så ofta jag kunde! Känns som du har de där perfekta kombinationerna som man inte kan få någon annanstans. Jag vill ju testa göra typ allt!

    • Svara

      Mary

      12 juni, 2013

      Hihihi, tyvärr kommer det nog aldrig hända men är du i krokarna får du hojta, lovar att bjuda på ngt riktigt gott! 😉

  13. Svara

    Amanda

    14 oktober, 2016

    Låter hur gott som helst, om man ej har glassmaskin hur gör ja då?:)

    • Svara

      Mary

      14 oktober, 2016

      Den är supergod! Ja du, jag har aldrig gjort just denna utan glassmaskin, mitt tips är att googla på olika metoder. Det finns en där man tar ut glassmeten och vispar den med någon halvtimmas/timmas mellanrum tills glassen är fryst, så det är ju ett alternativ. Se till att du avsätter några timmar åt det dock. Annars finns det väldigt billiga glassmaskiner för en 2-300 kr som duger gott om man bra ska göra en halvliter glass. Lycka till! <3

LEAVE A COMMENT