Mördegskakor med Kardemumma

Mördegakakor med Kardemumma är riktiga måndagskakor. Sådär lagom goda och enkla, som gör gott till en kopp kaffe på eftermiddagen och som inte känns allt för onyttiga. Men jag älskar kardemumma och det känns som en lyx jag har råd med, en lyx min kropp inte mår dåligt av, att ta en liten mördegskak till måndag, eller onsdagskaffet då och då. 
 
För kakor måste inte alltid vara dekadenta och fyllas med vaniljkräm, sylt eller chokladtryffel. Det går faktiskt lika bra med mördeskakor. För det är lyxigt nog att du lagt ner tid, kärlek och omtanke att göra egna kakor. 
 
Själv minns jag mördegskakorna jag fick när jag var liten. Och då, ja då var det inte måndagsfika då inte. Nej, det var finfika. För så var det när jag växte upp. Mördegskakor ska man inte sticka under stol med. De gör man för hand, man är stolt och de har förtjänat sin plats på fikabordet. Så det så.
 
Stämplar man dessutom med en cookie stamp blir de söta som socker och är nästan svåra att äta upp. Godast är det med mjölk eller en kopp kaffe. Det lyfter upp både smak och doft. Luktar du på en mördeskaka med kardemumman så doftar den verkligen gammeldags kaka. Kanske sån kakak du fick hos mormor när du var liten? Det doftar smör, lite sött och så kardemumma så klart. Det tar mig rätt tillbaka till min barndom i allafall!
 
Mördegskakor med Kardemumma
ca 45-50 st
 
150 gram rumstempererat smör
150 gram strösocker
1 ägg
1,5 tsk kardemumma
300 gram mjöl
 
 
HOW TO?
 
1. Rör samman socker, smör och ägget till en krämig smet. Rör ner kardemumman.  
 
2. Addera mjölet, en fjärdedel i taget, och rör kaksmeten slät innan du tillsätter mer mjöl. 
 
3. Låt kakdegen vila i kylskåp i 30 minuter och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. 
 
4. Pressa kakstämpeln lätt men ändå fast mot degen, det är bra om du penslar den med lite mjöl innan. Ta en utstickare som är något större än kakstämpeln och ta ut kakor precis utanför stämpelns markering. 
 
5. Sätt ugnen på 175 grader och grädda på bakplåtspappersklädd plåt i ca 6-9 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. 
 
Njut med ett stort glas mjöl eller en kopp kaffe. 
 
 
 
Taggar:

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

25 Comments

  1. Svara

    Lantligt i Smultronbacken

    15 maj, 2013

    Ja, här håller jag med. Mördegskakor är bland det godaste av alla kakor. Tänk att doppa i mjölk, det är en konst att kunna ta upp dem så där precis innan de går sönder i mjölken. MUMS!!

    Kram Teres

    • Svara

      Mary

      22 maj, 2013

      Men eller huuur, det är så gott att göra just så! Mums! Kram

  2. Svara

    Susanne

    15 maj, 2013

    Ser fantastiskt gott ut. Som alltid när du bakat ;).
    Vilken storlek på utstickare har du använt till kakorna? Eller vilken diameter har kakstämpeln?

    Tack för en superfin och inspirerande blogg.

  3. Svara

    LIVSGLITTER - INTERIOR - DIY - PHOTORAPHY

    15 maj, 2013

    Det ser ju såååååå gott ut, speciellt med mjölken, trots att jag inte ens dricker mjölk, men ändå 😀

  4. Svara

    Karin

    15 maj, 2013

    Hejsan! Vad gott det såg ut och tack snälla för tipset om kakstämpeln, en sådan vill jag också ha 🙂 Ha det bra Karin

  5. Svara

    Helena, Craft and Creativity

    15 maj, 2013

    Älskar mördegskakor! Snygga bilder och kul stämpel! 🙂

  6. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    16 maj, 2013

    Åh vad jag längtar efter lite tid att sitta och mysa med en kaka…
    Här är tempot för speedat för att jag ska hinna njuta av något.
    Ha det gott!!!
    Kram Malin

  7. Svara

    Melody

    16 maj, 2013

    Tusen tack för receptet! Nu kommer det bakas mördegskakor i pingst!
    Kram
    Melodys matte

    • Svara

      Mary

      20 maj, 2013

      Vad kul, hoppas de blir goda! Kram på er

  8. Svara

    decor8ing

    16 maj, 2013

    Superfina! Så kul med stämpelkakor 🙂

    • Svara

      Mary

      20 maj, 2013

      Tack!

  9. Svara

    Titta in hos Thess

    16 maj, 2013

    Härliga bilder på fin fina kakor ;))

    Kram Thess

  10. Svara

    Petra

    17 maj, 2013

    Din blogg är grym och dina bilder är så bra!

  11. Svara

    Julia

    29 maj, 2013

    Hej Mary! Gud vad de ser goda ut… Men hur många grader ska man grädda dem på i ugnen?
    Älskar din blogg!
    Julia

  12. Svara

    Anonym

    19 juni, 2014

    hur många grader i ugnen

  13. Svara

    julia

    19 juni, 2014

    Hej!
    Du har inte ändrat i receptet om hur många grader det ska vara i ugnen än, Mary!
    Din blogg är såååå bra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Julia ; )

    • Svara

      Mary

      16 september, 2014

      Hej Julia! Sorryyy, det ska vara 175 grader i ugnen. Ska ordna det omedelbart. Bra att du är "på mig" med det 😉 Kram på dig

  14. Svara

    Gabby

    16 januari, 2016

    Fantastiskt goda kakor, gjorde på ditt recept till min dotters 3 års kalas och de blev en stor succé.

    • Svara

      Mary

      16 januari, 2016

      Men vad kul, och vad glad jag blir att du tyckte om dem! Och grattis till 3-åringen i efterskott! <3

LEAVE A COMMENT