GÖR MJUKGLASS HEMMA

För någon dag sedan fick jag hem ett bud från Arla, de ville att jag skulle prova på deras nya mjukglass. Sagt och gjort, det vispades, mixades och provsmakades för fullt igår och när jag var klar kände jag att det här faktiskt var något jag ville dela med mig av. Har man barn är det säkerligen en garanterat hit! Vem vill inte göra egen mjukglass till sommarkalaset?! 
 

Mjukglassen kommer i smakerna vanilj, jordgubb och choklad och vispas ihop hemma i det egna köket, inget glassmaskin eller andra avancerade maskiner krävs. Glassen vispas upp under 2 minuter för att sedan spendera 3,5-4 timmar i frysen. Därefter vispas glassen upp igen och den är redo att ätas.

Toppa med just din favorittopping! Kolasås, chokladsås, nötter, strössel eller vad du än vill.

Nedan kommer recept på topping  som du kan servera till mjukglassen, eller till vanlig glass för den delen. Det är riktigt gott det med! 

Min favorit av de tre är vaniljvarianten, jag är en vaniljtjej helt enkelt och äter mig glass helst av allt med kolasås av något slag och gärna rostad vit choklad. En ny favorit är definitivt blåbärssås med kardemummasmulor som tillsammans med mjukglassen påminner om någon ny variant av smulpaj med vaniljglass.

Muscovadokolasås

3 dl vispgrädde

1 dl muscovadosocker

½ dl mörk sirap

 25 gram smör

HOW TO?

1. Koka samman alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull, rör då och då med en träslev, koka kolan i ca 10 minuter. 

2. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret, skuret i kuber. Låt svalna helt och förvara sedan i kylskåp fram tills servering. 

Rostad Vit Choklad

100 gram vit choklad

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv chokladen på den grova sidan av rivjärnet. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 5 minuter, eller tills chokladen är gyllenbrun och smält.

2. Låt svalna helt och bryst sedan sönder i småbitar/smulor.

Kardemummasmulor

1 dl vetemjöl

1 tsk stött kardemumma

0,25 dl florsocker

50 gram smör

0,5 msk vatten

HOW TO?

1. Blanda mjöl, florsocker och kardemumma i en bunke. Nyp ihop med smöret och addera vattnet, arbeta ihop till en smulig massa. 

2. Fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader, mitt i ugnen, i ca 15 minuter eller tills smulorna är gyllenbruna. 

3. Låt svalna helt och bryt/smula sedan sönder i mindre bitar. 

Blåbärssås

225 gram frysta blåbär

2-3 msk flytande honung

HOW TO?

Koka ihop blåbär och honung i en tjockbottnad katrull i några minuter. Mixa sedan slätt och låt kallna. 

Blåbärssåsen passar utmärkt tillsammans med kardemummasmulorna och vaniljmjukglass! 

” Mc Flurry”-mjukglass

Mini-smarties

HOW TO?

1. Krossa ca 1,5 dl minismarties i mindre bitar och blanda med mjukglassen när du vispar upp den i den ”sista vispningen”. Spritsa ut mjukglassen och toppa med mer smarties, både krossade och hela. 

LYCKA TILL!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

48 Comments

  1. Svara

    Linda

    9 maj, 2013

    Det där skulle barnen bli överlyckliga om jag bjöd på och jag också för den delen. :0)

    Tack för en otroligt stark föreläsning du bjöd på i lördags. Jag gillar starka kvinnor som du.

    Kram Linda

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Jaaa, men det är bara vispa ihop hemma med en elvisp 🙂 Enkelt alternativ om man inte har glassmaskin och kan göra hemgjord glass. Och kan tänka mig att det är väldigt uppskattat hos barnen, spec om man gör olika topping som de får välja mellan! 🙂 Tack själv, vad kul att du uppskattade den, når jag bara fram till en person är det värt det 🙂 Ja, men vi kvinnor är starka 😉 du med..glöm inte det 😉 ! Kram

  2. Svara

    Anna/Frostis

    9 maj, 2013

    Jag kom precis hem från Ica med den i jordgubb. Det var mannen som fått den till jobbet, så jag blev nyfiken på att testa. Kommer nog inte att göra det idag dock. Det enda tråkiga är att mina barn inte tål den. Får äta den i smyg!

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Ahhh, spännande! Min favorit var vanilj helt klart! Älskar att göra glass i glassmaskinen men det här är ett roligt mellanting som nog är kul för barnen (om de tål den då vill säga).. haha, ja ibland får man göra så när man är vuxen!

  3. Svara

    Linda Cupcakesfluffan

    9 maj, 2013

    ser galet gott ut, jag som älskar glass och ofta gör egen i min glassmaskin 🙂

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Åhh jag med, glass som man gör själv är alltid bäst, så är det bara! Det här är ett kul mellanting som nog är extra kul om man har barn! 🙂

  4. Svara

    mammaxtre

    9 maj, 2013

    Mjukglass det skulle min son uppskatta 🙂

    Tack för en fin föreläsning på bloggdagen!

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Kul, kan tänka mig att det går hem hos barnen! 🙂 Tack själv, vad kul att du uppskattade föreläsningen! <3 Kram

  5. Svara

    Anna

    9 maj, 2013

    Detta måste jag absolut testa, älskar mjukglass! 🙂

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Härligt, då är det def ngt för dig. Själv tycker jag vaniljen var godast!

  6. Svara

    Beata

    9 maj, 2013

    Det där verkar helt underbart! Min vän, vars mamma jobbar på Arla, talade också om det där. Fantastiskt!

  7. Svara

    Victorias provkök

    9 maj, 2013

    Mmm vad gott!
    Ha en fantastisk kväll!
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Tack Victoria, hoppas veckan startat bra!

  8. Svara

    Cakes and sweets

    9 maj, 2013

    Åh, detta måste jag testa!! Ser sååå gott ut. Jag är också en vaniljälskare 🙂

  9. Svara

    Angelica

    10 maj, 2013

    Så vackert! Jag blir bara sittandes och glor på bilderna. Du är bäst!

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Tack fina, åhh vad det värmer när det kommer från dig! <3

  10. Svara

    Mican

    10 maj, 2013

    Finns glassen att köpa i butiken nu? 🙂

  11. Svara

    Elin

    10 maj, 2013

    Hej!
    Måste bara fråga då jag blev nyfiken på den rostade vita chokladen. Vad ska ugnen vara på för värme? Lät gott i alla fall!:)

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Hej Elin! hade missat att skriva det i receptet men det är ändrat nu, tack för att du uppmärksammar mig på att det saknas! 175 grader ska den in på! Lycka till!

  12. Svara

    hannaly // en salig blandning av inredning, recept och vardagliga ting

    10 maj, 2013

    Åh vad smart med mjukglass man kan göra hemma! Måste jag prova på i sommar.

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Men eller hur! 🙂 Klart du ska!

  13. Svara

    Rebecka

    10 maj, 2013

    Fasen va bra. Detta kommer garanterat uppskattas av barnen 🙂 Intresserad av en möjlighet att bli träning och hälso coachad av Lets dance vinnaren Annika Sjöö? Kika in på min blogg!!

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Ja, jag kan tänka mig att det är uppskattat av de små! 🙂

  14. Svara

    Anonym

    10 maj, 2013

    Finns glassen att köpa i mataffärer??

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Yes, den borde står i kyldisken vid mjölken, grädden mm.

  15. Svara

    www.saltostil.se

    10 maj, 2013

    Men såååå gott!!! Himla bra att du har testat alla så vet man om det är värt att köpa! Muscovadokolasås låter ju hur gott som helst, här ska provas!!! Tusen tack för din inspirerande blogg!! Frida på http://www.saltostil.se

  16. Svara

    P

    11 maj, 2013

    Måste ju verkligen testa de!

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Klart du ska! 😉

  17. Svara

    josefine

    11 maj, 2013

    otroligt vad gott det ser ut!! Vill ha här och nu!! 😉

  18. Svara

    Linda

    12 maj, 2013

    Åh, mjukglass är verkligen min favorit! Det ska jag testa någon gång!

  19. Svara

    Anonym

    12 maj, 2013

    Detta var ju super häftigt.
    Måste testas!

    • Svara

      Mary

      13 maj, 2013

      Vad kul att du tycker det, klart du ska! Min favorit var vanilj helt klart!

  20. Svara

    La Linda

    16 maj, 2013

    So yeah, uhm.. I’m gonna need this?

    • Svara

      Mary

      22 maj, 2013

      Hahahaaha, pöss!

  21. Svara

    Christine

    24 maj, 2013

    Underbart inlägg (som allt annat)! Tack för härlig inspiration.
    En liten fråga bara; vad använder du för typ av sprits till glassen?

  22. Svara

    Anonym

    30 maj, 2013

    Detta ser ju bara så fantastiskt gott ut! 🙂
    Jag undrar samma som Christine ovan, hur gjorde du för att spritsa ut glassen så fint? Vad använde du för sprits?

    • Svara

      Mary

      30 maj, 2013

      Hej Lotta! Jag har använt mig av en stjärntyll när jag spritsat mjukglassen 🙂 Så inget mer komplicerat än så 😉 Lycka till!

  23. Svara

    Troll iBoll

    31 maj, 2013

    Är det dina recept som ligger på Arlas hemsida eller tvärtom? Känns lite köpt, eller sålt beroende på hur man ser det.

  24. Svara

    Berga Munken

    24 januari, 2014

    Proffisionellt gjort! Snyggt!

    Hos mig kan ni hyra en mjukglassmaskin och göra mjukglass hemma om ni inte orkar göra den själva 🙂

    Ni kan läsa mer på min hemsida:
    http://www.bergamunken.se/hyramjukglassmaskin.htm
    eller på
    http://www.hyramjukglass.n.nu

    Glassiga hälsningar från
    Andreas!

  25. Svara

    Andreas

    26 mars, 2014

    Mums 🙂

LEAVE A COMMENT