LEN KOLAGLASS MED KOKOSSOCKER MED KOKOSSOCKER & RÖDA VINBÄR

En len kolaglass med sötsyrlig vinbär är lätt att skapa själv, även om man inte äger en glassmaskin. Den mjuka kolasmaken får man genom att använda kokossocker istället för ”vanligt” strösocker. Kokossockret ger en väldigt behaglig sötma för de som inte tycker om det sötsliskiga men ändå uppskattar det nötriga och knäckiga nyanserna hos kola. Istället för att sjuda samman en glassen gör man helt enkelt en semi freddo, som betyder halvfryst på italienska. 
 
Jag brukar lägga bären i en sockerlag om de är lite väl syrliga eller om jag ska frysa ”glassen” länge. Ett knept jag lärt mig från underbara Elisabeth Johanssons böcker om glass. Sockerlagen förhindrar att bären blir isiga under längre frysning, inte för att min glass eller semi freddo brukar ligga någon längre stund i kylen dock! 
 
Kokossockret ger dessutom glassen en otroligt vacker färg som gör att jag omedelbart vill sätta tänderna i den och ta en stor tugga, mina ilande tänder till trots. 
 
Kokossocker kan  man hitta lite överallt nu för tiden, den jag använt heter cocosa socker (sök på det särskrivet i google så finner du fler inköpsställen;) ). 
 
Den otroligt vackra keramikstekpannan kommer från Stilrummet.se. Jag fick nämligen ett uppdrag att fota några produkter till Stilrummets webbshop. Under fotograferingen föll jag handlöst för den här otroligt vackra keramikstekpanna från . Den går även att baka kakor i, för den tål värme, och det kliar redan i fingrarna efter att få provbaka mer i den. Den här kommer användas flitigt under sommaren, det kan jag lova! 
 
Och apropå glass…
____________________________________________________________________________________________
 
För er som nyfiket undrar så har jag korat två vinnare i GB-glasstävlingen!
 
De två som får glasscheckar värda 250 kronor vardera att shoppa glass i stora lass är…
 
Melody
 
OCH
 
 
Grattis, ni har fått vinnarmail!!
 
____________________________________________________________________________________________
 
Såhär enkelt gör du din egen kolasemifreddo med sötsyrliga vinbär!
 
Len Kolasemifreddo med Sötsyrliga Röda Vinbär
 
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl kokossocker
ca 1,5 dl röda vinbär (går även bra med Lingon eller andra bär du hellre föredrar)
sockerlag på 75 gram socker och 25 gram vatten
 
rostade kokosflagor/chips
 
HOW TO?
 
1. Koka upp socker och vatten till en sockerlag, låt det koka några sekunder så att alla sockerkristaller smält och lägg därefter ner vinbären. Låt ligga och dra i ca 2-3 timmar. 
 
2. Separera gulorna från vitorna och placera dem i varsinn skål. Vispa upp ägggulorna med hälften av kokossockret (0,5 dl) till en ljus och fluffig smet. Vispa därefter grädden mjuk och fluffig och blanda ner den i äggsmeten. Till sist vispar du äggvitorna med resterande kokossocker till ett fast vitt skum, vänd ner äggvitorna i grädd/ägg-smeten. 
3. Plocka upp bären från sockerlagen och varva dem semi freddo-smet i en frystålig behållare, strö lite kokosflagor/chips på toppen. Täck glassen med ett lock eller lite plastfolie, ställa in i frysen och låt den frysa i ca 4 timmar eller över natten.
 
Låt semi freddon tina långsamt i kylskåpet i ca 30-40 minuter innan servering så blir den riktigt krämig!
 
Lycka till! 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

20 Comments

  1. Svara

    Beata

    27 maj, 2013

    Ååååh verkar underbart! Glass är min nya besatthet och detta ska bli mitt nästa projekt 🙂

  2. Svara

    Anonym

    27 maj, 2013

    Vad gott 😀

    • Svara

      Mary

      29 maj, 2013

      Mkt gott! 😀

  3. Svara

    Maria

    27 maj, 2013

    Så mycket gott du visar. Det vattnas i munnen och man vill testa och smaka allt. NU. tur att sommaren är lång 😉
    Kram Maria

  4. Svara

    Petra

    29 maj, 2013

    åhh va gott det såg ut!!! 🙂 måste provas!

  5. Svara

    Make the seconds count

    29 maj, 2013

    Så gott! 😀

  6. Svara

    Maria

    29 maj, 2013

    Skulle ju passa perfekt med glass en sån här varm dag! Tackar för tipset! 🙂

    • Svara

      Mary

      29 maj, 2013

      Men visst! (Här har det dock regnat men..)

  7. Svara

    jessie

    29 maj, 2013

    Vad gottigt det ser ut! 🙂
    De där metall kopparna, vart har du fått tag i de? de e så coola.

    Kram <3 /Jessie

    • Svara

      Mary

      29 maj, 2013

      Tack, den är jättegod och enkel att göra så prova! 🙂 De är inköpta på antibok/loppis utanför Örebro. 🙂 Älskar dem, så söta! Kram Mary

  8. Svara

    ninja

    29 maj, 2013

    Åh ser jätte gott ut! 🙂

    • Svara

      Mary

      29 maj, 2013

      Tack, det var supergott!

  9. Svara

    Tilde

    29 maj, 2013

    Åh, vad gott det låter!!

    • Svara

      Mary

      29 maj, 2013

      Det var jättegott, prova!

  10. Svara

    Fantasy Realm ~ en fantasyblogg

    29 maj, 2013

    Mums!

  11. Svara

    Bella

    29 maj, 2013

    Ser fantastiskt ut!

LEAVE A COMMENT