PANZANELLA

Panzanella är en Italiensk sallad som passar perfekt till sommarens alla middagar och fester, inklusive midsommar.
 
Ursprungligen tillagades panzanella med lök men är numera en tomatbaserad sallad. Oftast höftar jag ihop min panzanella. Några söta körsbärs- eller plommontomater, lite gräddig mozarella, rödlök, lite ruccola eller machesallad, vitt gärna dagsgammalt bröd som steks gyllene och frasig i olivolja,  ibland stekt haloumi för sältan och alltid olivolja, svartpeppar, salt och balsamvinäger eller balsamicosirap.
 
Hittills har jag inte träffat en enda person som inte tycker om Panzanella, inte en enda. Till och med de som tycker att ”sallad är ju så tråkig” brukar glatt nicka att jo, den här salladen, det var ju annat det och glatt glufsa vidare. De söta tomaterna möter gräddig mozzarella och salt haloumi, frasiga gyllene brödbitar som smälter i munnen och sötstark balsamico. Det här är så mycket mer än bara en sallad.
 
Och det är något fantastiskt tycker jag, att några torra brödbitar som steks i olivolja, söta tomater, balsamvinäger, olivolja, färska örter och mozzarella tillsammans kan bilda något så fantastiskt. Men så är det, de där Italienarna, de vet vad de pysslar med helt enkelt!
 
Det här kommer vi servera som ett komplement till midsommarbordets övriga anrättningar. Gott som attans till frasig tomatpaj med karamelliserad rödlök som är en av rätterna på vårt midsommarbord. Panzanella passar även utmärkt till grillad fisk eller kött och behöver ingen extra dressing.
 
PANZANELLA
 
350-400 gram små plommontomater på kvist eller körsbärstomater på kvist
ca 100 gram sallad, ex Ruccola &/eller Machesallad
basilika efter smak och tycke, jag brukar raffsa på säkert en kruka basilika
1/2-1 rödlök
1 liten dagsgammal baguette eller annat vitt bröd (gärna inte vitt rostbröd) + 3 msk olivolja till stekning
200 gram mozzarella
100 gram haloumi
Olivolja
Balsamvinäger eller Balsamico
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
 
HOW TO?
1. Skiva löken tunt, dela tomaterna i halvor och skölj salladen.
 
2. Riv sönder brödet i mindre bitar, ringa olivoljan över brödet och stek frasiga och gyllene. Skär upp haloumi i tärningar och stek på hög värme i en stekpanna tills de fått en gyllenbrun yta och blivit varma.
 
3. Fördela salladen, rödlöken och tomaterna på ett stort fat, riv sönder mozzarellan för hand och lägg på salladen, avsluta med basilika, haloumitärningar och det stekta brödet.
 
4. Ringla slutligen olivolja och balsamvinäger/balsamico över salladen och toppa med  med flingsalt och grovmalen svartpeppar.

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

 1. Svara

  Johan

  18 juni, 2013

  Låter gott.

 2. Svara

  Linda i Tostared

  18 juni, 2013

  Toppen, det här salladen ska jag testa!

 3. Svara

  Sara på Vardag.nu

  19 juni, 2013

  Panzanella är alltid gott! Det är som du säger, ingen som inte gillar det 😉 I alla tidigare receptjag läst är det dock blötlagt bröd… Frasigt stekta brödkrutonger är ju dock klart mycket snyggare och fräschare 😉

LEAVE A COMMENT