0
12 In Drickbart

CITRON & RABARBERLEMONAD

Som alkoholfri välkomstdrink på midsommar gjorde jag en underbart god citron- & rabarberlemonad. Istället för att bara göra citronlemonad tillverkade jag en med citron och rabarber och en liten lime fick följa med också, den kändes så ensam kvar på fruktfatet. Rabarber och citron är bra teamspelare och tillsammans i en lemonad smakar de verkligen sommar i ett glas. Rabarbern liksom lyfter upp citronen och rundar av, ger den en något mjukare siluett och tillsammans med sockret och citronsyran är lemonaden inget annat än perfektion.
 
Lemonad är så fantastiskt gott och ska, enligt mig, vara ganska ordentligt söt men ändå väldigt syrlig. Lite sådär så det drar i kinderna utan att vara obehagligt. Använd frysta hallon som isbitar, på med lemonad, ungefär halvvägs upp i glaset och så på med iskallt vatten. Jag späder ungefär hälften lemonad, hälften vatten men det går bra att späda den ytterligare om man inte tycker om så pass söt lemonad. Smaken är ju som bekant som baken och precis som saft späder du efter hur du vill ha den själv.
 
Lemonad påminner mig om barfotaspring på sommarängar, solvarma kinder med fräknar som tittar fram, sand mellan tårna och doften av hav. Och det känns lika bra som vuxen, det kan jag lova, när man efter kvällsdoppet i havet lindar in sig i en handduk och sippar lemonad i solnedgången.
 
De härliga glasburkarna, ”Mason Jars”, som jag använder som glas är från American Classic Vintage. Fullkomligt älskar dem. Den vackra trälådan från 1972 är faktiskt orginallåda för Coca Colas burkar/flaskor och det var kärlek vi första ögonkastet när jag såg dem. Så det blev inte bara en utan två trälådor som fick följa med mig hem. Men jag kunde inte låta bli, det gick bara inte. Jag gick till och med ut ur butiken med ett bestämt” nej jag måste tänka på det”. Jag kom ungefär 200 meter när det högg till i magtrakten. Ett panikigt ”nej, jag måste ha dem” varpå jag galopperade (okej släpade) mig tillbaka till butiken och vips så var jag två trälådor rikare. Den andra är nästan min favorit. Ni som följer mig på Instagram har redan sett den, men jag ska visa upp den även här. Helt fantastisk är den och perfekt att servera både öl och läsk i exempelvis under midsommar!
 
Och apropå sommar, ni har väl inte glömt att tävla om en välfylld picknickkorg genom att rösta på det bästa picknickreceptet? Det gör ni annars HÄR.
 
Nåja, nog om det, här kommer receptet på lemonaden!
 
Citron – & Rabarberlemonad
drygt 1,5 liter lemonad
 
12 dl strösocker
2 rabarberstänger
1,5 liter vatten
3 citroner
1 lime
1 påse (30 gram) citronsyra
 
HOW TO?
 
1. Tvätta och skiva rabarberns tunt. Blanda med socker och vatten i en stor kastrull och värm på medelhög värme tills det kokar upp, låt koka 1 minut.
 
2. Under tiden; skär bort det yttersta av skalet på citronerna och limen med en potatisskalare. Dela citronen och limen och pressa ur all saft. Blanda saft och skal tillsammans med citronsyran i en stor bunke och häll på den varma sockerlagen.
 
3. Rör om så att det blandar sig ordentligt och låt stå tills det svalnat. Häll upp på väl rengjorda, gärna steriliserade flaskor, och låt bli ordentligt kalla i kylskåpet.
 
Servera med frysta hallon och några myntablad. Spädes 1:2 – 1:1 beroende på eget tycke och smak.
 
Lycka till!
 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  creando
  23 juni, 2013 at 16:06

  Underbart! Från början till slut…receptet, texten och bilderna! Wow det här är hardcore sommar! 🙂

 • Reply
  Malin - Stjärnflocka
  23 juni, 2013 at 18:20

  Otroligt vackert och inspirerande!!!
  Skriver genast upp citroner och lime på handlarlistan! 🙂
  Kram Malin

 • Reply
  Maja
  23 juni, 2013 at 20:12

  Åhh det här måste jag göra! Vilken underbar sommardrink.

 • Reply
  Gabriella
  23 juni, 2013 at 22:45

  Härliga bilder! God dryck i fina glasburkar=)

 • Reply
  Nilla
  23 juni, 2013 at 22:56

  Härliga bilder och så lät det väldigt gott också! Kram Nilla

 • Reply
  Helena - amelia.se
  24 juni, 2013 at 09:28

  Åh, barfota spring och läskande drycker. Sommar i en mening. Och jag som har rabarber i trädgården som skriiiiker efter uppmärksamhet, perfekt.

  Kram

 • Reply
  Den enarmade banditen
  25 juni, 2013 at 14:58

  Mmmm, måste testa =) Måste.

 • Reply
  Sara
  30 juni, 2013 at 21:53

  Låter sjukt gott, ska definitivt testa! En liten fråga bara, varför tillsätter du citronsyra i lemonaden? Kan man strunta i det eller ersätta det med något? Har en sambo som inte är så förtjust i "tillsatser" 🙂

  • Reply
   Mary
   30 juni, 2013 at 22:55

   Den är verkligen sjukt god! 🙂 Citronsyra har två funktioner, den förhindrar att lemonaden blir gammal, den har så att säga viss konserverande effekt och balanserar sötman i lemonad eftersom citronsyran är syrlig/sur. En riktigt klassisk lemonad ska vara både ganska ordentligt söt men ändå sur. Det är svårt att förklara men du förstår om du provar att göra efter mitt recept. Rek inte att man tar bort den eftersom det påverkar både kvalité och smak. Jag försöker undvika tillsatser själv men citronsyra finns ju naturligt i frukter även om den också kan framställas på annat sätt. Hoppas du provar receptet, om inte annat så till dig själv! 😉 Lycka till!

 • Reply
  Anonym
  4 juni, 2014 at 11:33

  Jag gjorde din citron- och rabarberlemonad igår och gud vad god den är! Dock tog jag mindre socker (ca 9 dl) än i ditt recept och tycker ändå den var lite väl söt. Så om man gillar lemonad åt det surare håller ska man nog minska sockermängden 🙂
  Ha en bra onsdag! Kram

  • Reply
   Mary
   16 september, 2014 at 13:16

   Vad kul! Ja och det ska man def! Ibland är rabarber lite olika sura och det påverkar också. När jag gjorde denna var rabarbern väldigt sur så det är helt rätt av dig att t’änka till och korrigera sockermängden efter eget smak och tycke! Kram

  Leave a Reply