RABARBER- & VANILJCHEESECAKE MED JORDGUBBSGELÉ

 
Rabarbercheesecake? Vaniljcheesecake? Eller varför inte jordgubbar?! Eller så blandar vi allihop till en fantastisk Rabarber- & vaniljcheesecake med jordgubbsgelé. Vad kan gå fel? Inget kan gå fel, jag lovar!
Fräsch lätt syrlig cheesecake med smak av vanilj, toppas av fräscha rabarber från trädgården (eller affären) och förseglas med en jordgubbsgelé. Gelén ger en glansig otroligt vacker ytan på rabarbern som gör det där lilla extra när du har gäster hemma. 
 
Ni har väl det bra där ute i sommarvärmen va godingar? Hoppas det! Här har semestern kickat igång och jag längtar verkligen efter alla härliga resor och fantastiska vänner jag och mannen kommer träffa under vår semester. Min semester innebär Höga Kusten, bus med guddöttrarna (tvillingtjejer i 2-årsåldern, ni kan ju tänka er), träffa underbara vänner i Övik, Finland, natur, tystnad, långgrunda bottenviken allra längst upp där Sverige möter Finland, bastubad, skratt, god mat, grillat, jordgubbar och färskpotatis vi nyss plockat upp från landet, ljusa nätter när solen aldrig går ner, iskall öl och bubblig champagne, mjuka pussar, Ölandstur, vintur, mer god mat, västkusten, goa vänner, båtturer, spelkvällar, mer grillat, familjen, fota allt och inget, kärlek och Mallorca. Ibland känns lyckan mig övermäktig och jag studsar runt på ngn slags euforisk energi. Det bubblar liksom över åt alla håll och jag är helt ofkuserad och pratar i 150. Mannen garvar och pussar mig bara på näsan, han vet hur jag är, och jag njuter av livet, vännerna och familjen. Svenska sommaren, den är underbar. Se nu till att ladda batterierna ordentligt under semestern, lova mig det! 
 
 
Perfekt efterrätt eller fika att göra är rabarber-cheesecake. Väldigt enkel att tillaga och du kan förbereda den dagen innan, perfekt med andra ord. Jag hittade ett liknande recept på en tysk blogg för ett tag sedan och blev inspirerad att prova på själv med vissa korrigeringar av receptet så klart. 
 
Enkla recept är perfekt på sommaren, eller iaf recept som sköter sig lite själv, eller vad säger ni. Det är inte så många av oss som vill svettas i köket hela dagen för en tårtas skull. När man lägger rabarbern på längden som på bilden får man väldigt snyggt resultat när man bakar i en rektangulär pajform. 
 
Och jo jag vet, den där flädercheesecaken. Den kommer, den kommer! Jag bakade den när jag var småkrasslig och gick bara på känsla när jag bakade den. Mätte inte upp ingredienserna och måste därför baka om den för att kunna ge er ett recept som ni kan följa. Annars kan det blir hur som haver med receptet och så blir ni arga och ledsna på mig i köket och det går ju bara inte. 
 
Rabarber- & vaniljcheesecake med Jordgubbsgelé
Pajform: Rektangulär pajform ca 35 x 12 cm (el motsvarande) i diameter. 
 
Pajbotten:

3 dl vetemjöl 

50 gram mandelmjöl

50 gram florsocker

1/2 vaniljstång

100 gram kylskåpskallt smör

1 ägg

 

Fyllning:

50 gram vit choklad

500 gram Philadelphia naturell färskost/cream cheese

2 msk vaniljsocker

1 rågad dl strösocker

1 ägg

3-5 rabarberstänger

 

Jordgubbsgelé:

1 dl koncentrerad jordgubbssaft

2 gelatinblad

 

Sätt ugnen på 180 grader. Skrapa ur vaniljstången och blanda innanmätet med mjöl, mandelmjöl och florsocker. Addera det kalla smöret, skuret i tärningar. Nyp samman och tillsätt sedan det lätt uppvispade ägget. Forma till en jämn deg och linda in i plastfolie. Låt vila i kylskåp minst 1 timma, gärna längre. 

På lätt mjölat bakbord, kavla ut degen och täck en pajform, nagga botten lätt med en gaffel, ställ kallt medan du gör fyllningen. 

Smält vit choklad över ett vattenbad, låt svalna till rumstemperatur. Rör Philadelphiaost med flatblandaren (el elvisp på låg hastighet) fluffig och mjuk. Blanda färskosten med vaniljsocker, ägg och strösocker. Tillsätt slutligen den vita chokladen och blanda till en jämn smet (obs, blanda inte för mkt). Fyll pajskalet med smeten.

Tvätta rabarbern, skär av till samma längd som pajformen och dela dem sedan på längden i två bitar. Fördela på toppen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna helt på galler i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåpet för att bli ordentligt kall. 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, värm under tiden saftkoncentratet på medelhög värme. När det är hett och ryker, dra kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saften. Låt svalna. När saftgelén börjar bli tjockare, men inte för tjock, pensla ovanpå den nu kalla rabarbercheesecaken. Låt stå i kylskåper tills gelén stelnat helt. 

Smaklig Spis! 

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

19 Comments

  1. Svara

    Linnea

    7 juli, 2013

    Såå fantastiskt gott det ser ut!! Var kommer skedarna ifrån? Kram

  2. Svara

    Anonym

    7 juli, 2013

    Otroligt vacker cheesecake!

    • Svara

      Mary

      15 augusti, 2013

      Tack snälla du! <3

  3. Svara

    Karin

    7 juli, 2013

    Vilket otroligt vackert mönster det blev, ha en fortsatt härlig sommar i solen Karin

  4. Svara

    Ekenäsliv

    7 juli, 2013

    Å herrejösses vilken vacker kaka!! Jag har väl då aldrig skådat något liknande förut!!
    Så läckert!
    Kram Anna

  5. Svara

    hannaly // en salig blandning av inredning, recept och vardagliga ting

    8 juli, 2013

    Den blev riktigt snygg!

  6. Svara

    www.saltostil.se

    8 juli, 2013

    Du är OTROLIGT DUKTIG, VILKET KONSTVERK!! Måste ge mig på den, låter makalöst gott. Svensk sommar, ja visst innebär den massa härligheter. Höga kusten även för mig, är ju därifrån och massa släkt bor där. Tvillingtjejer likaså, men jag har äran att ha dem omkring mig jämt eftersom jag har egna, numera 6 år och en fantastiska storasyster till dem på 8 år. Njut av sommaren och semestern!! Kram Frida

  7. Svara

    Gabriella

    8 juli, 2013

    Oj så tjusigt! Helt fantastiskt! Vad duktig du är:)

  8. Svara

    Jessica

    9 juli, 2013

    Vilken otroligt vacker cheesecake!! Den lär jag försöka mig på någon gång, så jag tackar för inspiration och recept.

  9. Svara

    Anonym

    10 juli, 2013

    Vad fina! 😀

  10. Svara

    Sara på Vardag.nu

    11 juli, 2013

    Vilket konstverk!

  11. Svara

    Louise i Italien

    15 juli, 2013

    Wow, vilken vacker kreation!

  12. Svara

    Suzanne BakeBelieve

    18 juli, 2013

    Det finns aldrig någon anledningen att bli avundsjuk på det du gör, det är bara att inse att du är så mycket bättre att du får alla andra att verka vara amatörer;) Skämt å sido, denna var verkligen hur vacker som helst. Den finaste cheesecake jag sett! Inspirerande!

  13. Svara

    Sandra

    19 juli, 2013

    En av de vackraste pajer och konstverk jag sett. Din blogg är den allra bästa. Blir sjukt sugen på att baka och skapa när jag läser. Nu står pajen och svalnar, din ser mycket proffsigare ut men det är ju första försöket. Övning ger färdighet! Kram

    • Svara

      Mary

      15 augusti, 2013

      Men tack snälla Sandra, vilka fina ord, de värmer verkligen! Vad glad jag blir!! Stor kram

  14. Svara

    Anna

    18 augusti, 2013

    Tack för ett bra recept! Mycket omtyckt av både mig och gästerna.

    • Svara

      Mary

      20 augusti, 2013

      Åhh vad kul! Tack själv! <3

LEAVE A COMMENT