WIENERSEMLOR

Wienersemlor
Semla, ja nu är det dags igen. Den 12 februari, dvs tisdag nästa vecka, smäller de! Fettisdagen är för mig bara en dag om året, jag är inte personen som äter semlor flera veckor innan fettisdagen men bakverket har funnits i butik i flera veckor redan. När jag var yngre älskade jag semlor, jag vet inte om jag föråt mig på semlor någonstans i gymnasiet, tror att jag vid en tidpunkt tillsammans med min kompis och partner in crime åt ungefär  2-3 semlor om dagen, varför äta mat när man kan äta semla var väl vår devis. Idag är kärleken inte lika stark men istället har jag funnit en variant på semla som passar mig bättre, wienersemlan! Lite lättare och inte lika kompakt men ändå ljuvligt god!
 
I år hade jag tur och en god vän kom förbi med något ljuvligt och nygräddat i påsarna. Hon hade brottats med smördeg i köket och hade med sig de ljuvligaste wienerbröden. Perfekt för mig, låt oss göra wienersemlor, utbrast jag och så gjorde vi precis det.  
 
 
Såhär gör du dina wienersemlor!
 
In English:
Once again it’s time for the spring tradition, the Swedish pastry ”Semla”. The 12 of February, ie Tuesday next week, the day when we are suppose to eat Semla is here!
 
It’s originally a cardamom bun that is served with whipped cream and a sort of almondcream. I did not do the usual cardamom bun this year since I like to make my ”Semla” with puff pastry instead. It’s lighter and I do think that I ate too many of this pastry some time around 1998, my quota has been filled so to speak. I think that me and my best friend, my partner in crime, ate about 2-3 Semla a day , why eat food when you can eat Semla was our motto (I guess?!)
 
Today my love for Semla is not as strong but instead I have found a variation of that  bun that suits me better, puff pastry semla! A little lighter and not as compact yet amazingly good!
 

This year a good friend of mine came by and surprised me with some puff pastry-buns that she made. Perfect for me, let’s do some puff pastry semla I suggested to her, and so we did. 

This is how you do it!

 
 
Wienersemlor
ca 10-12 stk
 
Antingen gör du en smördeg eller så köper du färdig smördeg på rulle, ska räcka till 12 bitar
100 gram mandelmassa
1 dl sötmandel
0,25-0,5 tsk finmalen kardemumma
4-5 dl vispgrädde
 
Florsocker till garnering
 
HOW TO?
 
1. Gör en egen smördeg enligt ditt recept alternativt stansa ut den färdiga smördegen enligt önskad storlek.Jag tycker det är fint att variera utseendet och tycker man med fördel kan låta mördegsplattorna vara fyrkantiga om man köpt färdiga ”fyrkanter” istället för att göra runda bullar. För att få ökad höjd på wienerbrödet, prova att lägga två plattor på varandra. Följ instruktionerna som står på smördegspaketet, om du köpt färdig, och grädda gyllenbruna i ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du fyller dem. 
 
2. Hacka sötmandel och blanda med mandelmassa, kardemumma och en liten skvätt grädde till önskad konsistens. Vanliga semlor gröper man ju ur och blandar mandelmassa med inkrånmet från bullen. Här blandas inte mandelmassan ut med något inkråm varför det är bra att minska mängden mandelmassa till dina wienersemlor eftersom det annars blir väldigt sött, men det är just din smak som styr förstås! Vispa sedan grädden fast. 
 
3. Dela wienerbröden så att du får ett lock, fyll med mandelblandningen, vispad grädde och sätt på locket. Toppa med pudrat florsocker precis innan servering. Förvara i kylskåp om du inte äter alla på en gång! 
 
Njut! 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

32 Comments

 1. Svara

  Sabina

  8 februari, 2013

  ååh! Det ser super smarrigt ut! 😀

  • Svara

   Mary

   8 februari, 2013

   Tack Sabina! 🙂 Lite lättare på ngt sätt tycker jag, mkt fett i en smördeg, men tycker att semelbulls-degen är lite för kompakt på ngt sätt. Gör man med färdiga smördegsplattor går det fortf! 😀

 2. Svara

  sara

  8 februari, 2013

  gud så goda de såg ut 🙂

 3. Svara

  Sabina

  8 februari, 2013

  Mm, jag gillar semelbulls-degen. Men jag älskar kardemumma så allt med det i så är jag såld 😉

 4. Svara

  Anonym

  8 februari, 2013

  Det är så roligt att se allas egna varianter av semlan =)

 5. Svara

  foodnerd4life

  8 februari, 2013

  These look amazing! I like the sound of the almond paste and cardamom together! Yum!

  FoodNerd x

  • Svara

   Mary

   8 februari, 2013

   Thanx! Yeah, it’s a tradition here in sweden, most people eat many during feb-march. Now you just have to try them 😉 xx Mary

 6. Svara

  felicia.

  8 februari, 2013

  vad gott. Är dock varken intresserad av wienebröd eller semlor…. Men dettta ser faktiskt gott ut

 7. Svara

  Anonym

  8 februari, 2013

  Så smarrigt! 🙂

 8. Svara

  Paula- Mitt lilla gröna

  8 februari, 2013

  Haha, jag trodde sambon hade hittat på det själv när han pratade om semlor i winerbrödsdeg häromdan. Kul att det dyker upp här! Jag är inte så stort fan av semlor själv, men de här är värda att prova någon gång!

  • Svara

   Mary

   8 februari, 2013

   Ahh, men då tycker jag du ska prova wienersemlan, gör minivarianter av färdigköpt smördeg så blir det bara som en söt munsbit 😉

 9. Svara

  Trollmamma

  8 februari, 2013

  Wienersemlor är gott, men de är inte semlor enligt maken. Snarare nåt eget bakverk. En bakelse för sig själv. I mitt tycke är "den semle-liknande smördegsbakelsen" godare än "den äkta semlan", alltså vetebrödssemlan. Fast allra godast blir alla varianter om man gör egen mandelmassa. 🙂

 10. Svara

  Beata

  8 februari, 2013

  Vilken rolig variant, har aldrig hört talas om den förut!

  • Svara

   Mary

   8 februari, 2013

   Finns i en del butiker och konditorier, men tycker att det är så enkelt att göra med färdig smördeg, även om det inte är en riktig wienerdeg, att det är värt att göra själv! 😀

 11. Svara

  JUNITJEJ

  8 februari, 2013

  Vad de ser goda ut!

 12. Svara

  bea

  8 februari, 2013

  Såg himla gott ut! Jag som älskar wienerbröd måste ju prova på det här. 🙂

  • Svara

   Mary

   8 februari, 2013

   Då tycker jag du ska göra det, enormt enkelt att "slänga ihop" om man köper färdig smördeg 😀

 13. Svara

  Konditorn Helena

  8 februari, 2013

  Jättefina!
  Men du, wienerdeg och smördeg är inte samma sak…
  Wienersemlor görs på wienerdeg medans smördeg, det är nåt helt annat det, även om båda degarna kavlas. 🙂
  Grym blogg i vilket fall som helst, och ber om ursäkt om jag lät lite "besserwissig" här, inte min mening.

  • Svara

   Mary

   8 februari, 2013

   Hej och tack! Ingen fara alls! Vet att det inte är en wienerdeg och har full koll på wienerdeg och smördeg men, mitt inlägg handlar eg inte om att jag vill lära ut skillnaden mellan en wienerdeg och en smördeg utan att jag vill presentera ett enkelt sätt för hemmabagaren att göra sin egen "wienersemla" eftersom jag tycker att den är väldigt god 🙂 Skriver även glass om semi-freddo och vice versa trots att det inte är samma sak men ändå väldigt snarlika. Hoppas du kommer hit igen, även om jag använder terminologin på ett inte alltid korrekt sätt 😉

 14. Svara

  Anonym

  8 februari, 2013

  Mums!

 15. Svara

  Y A S M I N E

  9 februari, 2013

  Häftig twist på semlorna!

 16. Svara

  Emil

  9 februari, 2013

  Såg galet gott ut, måste prova någon gång, älskar semlor i alla former.

 17. Svara

  Marja - Baka Sockerfritt

  9 februari, 2013

  Åh, vilka fina semlor och supersnygga bilder!

 18. Svara

  Anna

  9 februari, 2013

  Ser helt gudomliga ut!

 19. Svara

  Anonym

  9 februari, 2013

  Vad gott 😀

 20. Svara

  Malin

  10 februari, 2013

  Åh, det såg sjuuukt gott ut! Mums!!!

 21. Svara

  Elin

  13 februari, 2013

  Jag gjorde dessa igår! Tack för tips och recept Mary 🙂 Det var ju så gotttt!!

LEAVE A COMMENT