Jordgubbs- & Champagnecupcake med Marängsmörkräm – Strawberry Champagne Cupcake with Meringue Buttercream

Jordgubbs- & Champagnecupcake
Jordgubbs- & Champagnecupcake
Nu är det snart vår, ja för mars, visst är det en vårmånad va?! 
Ja det är i alla fall vad jag tänker hålla mig fast vid, krampaktigt tag, för nu får våren faktiskt ta och komma. Pasteller, ljuset, värmen…hela kroppen längtar efter våren nu och därför är det väl passande med en försmak om vad som komma skall. En ljuvligt söt, pastellig och smaskig cupcake. Saftig vaniljcupcake som fylls med en jordgubbs- & champagnemarmelad och en frosting som består av fluffig och ljuvlig marängsmörkräm. 
 
 
 

In English:

It’s almost spring, March is a spring months right?!
That’s my story anyway and I’m sticking to it (!) and I sure do hope that signs of spring is coming soon! 

Pastels, the wonderful light, warmer temperature … my whole body longs for spring now, so I thought that it would be perfect with a little taste of what’s to come. A deliciously sweet, light and ”it’s spring” cupcake. Juicy vanilla cupcake filled with a strawberry & champagne jam with a fluffy and sweet meringue buttercream frosting.

Jordgubbs – & Champagnecupcakes med Marängsmörkräm
ca 10-12 cupcakes
 
Cupcakes:
2, 25 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,25 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
75 gram rumstempererat smör
1 dl mjölk
1 ägg
2 tsk äkta vaniljsocker
 
Fyllning:
 
 
Marängsmörkräm:
1,25 dl strösocker + 2,5 msk vatten
2 äggvitor
0,5 msk citronjuice 
225 gram rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljsocker
 
 
 
HOW TO?
 
Cupcakes:
 
 

1.Sätt ugnen på 175 grader och lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt. 

 
 
2. Blanda mjöl, strösocker, bakpulver och salt i en stor bunke. Tillsätt det rumstempererade smöret och hälften av mjölket och rör till en slät smet. 
 
 
3. Vispa ihop ägget med vaniljsockret och resten av mjölken och rör sedan ner den i mjölblandningen, rör tills du har en homogen och slät smet. 
 
 
4. Fördela smeten i cupcakesformar och grädda mitt i ugnen ca 17-20 minuter. Låt svalna på galler. 
 
 
Marängsmörkräm:
 

5. Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader. 

6. Mät upp äggvita och citronjuice i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 107-110 grader; vispa äggvitorna till ett fast skum. 

7. Så fort sockerlagen nått 115 grader häller du det, med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. Fortsätt vispa på hög hastighet tills temperaturen är ca 25-grader/rumstempererad och bunken känns sval på utsidan. 

 
 
8. När marängen är sval vispa ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder mellan varje smörklick.  Tillsätt slutligen vaniljsockret och eventuell färg. 
 
 
Dekorering och Fyllning:
 
 
9. Gröp ur ett hål i cupcakesen med äppelurkärnare eller en vass kniv och fyll hålet med marmelad. Använd en spritspåse eller två skedar. Toppa med marängsmörkräm och eventuellt strössel. 
 
Taggar:

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

19 Comments

  1. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    25 februari, 2013

    Så fantastiskt fina!!!
    Och dina underbara bilder kan jag bara sitta och njuta av.
    Jag bakade chokladtårtan igår, men fastnade på fyllningen… Funderar på bara frosting mellan och på. Har inte hittat kondenserad mjölk i vår håla.
    ja, ja frår se hur det blir 🙂
    Kram Malin

  2. Svara

    michaela- nybliven tvåbarnsmamma ♥

    25 februari, 2013

    ljuvliga små bakverk!

  3. Svara

    Vardagsmat a la Jess

    25 februari, 2013

    Så söta!! 🙂

  4. Svara

    Helena

    25 februari, 2013

    Du milde tid vad goda de här ser ut! Jag är imponerad av dina fina bilder på dina bakverk:) De tar dem till ännu en bättre nivå! Kram

  5. Svara

    Sandras Matkrypin

    26 februari, 2013

    Alltså jag får aldrig nog av dina recept och bilder. ALLT du gör vill jag smaka och jag vill kunna fotografera såsom du gör. Tack för all inspiration!

  6. Svara

    Hanna // My Residence, om hus och hem

    26 februari, 2013

    Men, vad söta!

  7. Svara

    Marie

    26 februari, 2013

    Men ohh så gott =D

  8. Svara

    Anna

    26 februari, 2013

    varför har du dubbla formar? 😛

  9. Svara

    ElisabethT

    26 februari, 2013

    Tur för oss att vi har två födelsedagsflickor som fyller nu i mars..jag ska baka.Försöka göra dessa små mästerverk.
    Kram

  10. Svara

    Anonym

    26 februari, 2013

    Underbara foton som vanligt från dig. Jaa, jag vill också ha vår nu. Jag sitter faktiskt på altanen i vårsolen just nu och stickar en mössa 😛 och självklart så läser jag även din blogg 🙂

  11. Svara

    Mikaela

    26 februari, 2013

    Gud så söta! 🙂 Dina bilder är sjukt fina! 😉

  12. Svara

    Anonym

    26 februari, 2013

    Åh så fina! Man blir så otroligt inspirerad av dina fina bilder, vill börja baka direkt! 🙂

  13. Svara

    Anonym

    26 februari, 2013

    Så söta! Så gott 😀

  14. Svara

    Anonym

    26 februari, 2013

    Mmmm, ser urläckert ut, och supersöta är dem också!

  15. Svara

    Jenny

    28 februari, 2013

    Låter fantastiskt gott och de var ju så söta. Måste pröva att baka såna snart.

  16. Svara

    Anonym

    28 februari, 2013

    Åh så fina! Jag är helt kär i alla dina fina bakbilder ska du veta.

    • Svara

      Mary

      18 mars, 2013

      Söt du är, tack!! <3

  17. Svara

    Johanna

    7 mars, 2013

    du tar så fina bilder på alla bakverk! ska jag vara ärlig kollar jag mest på dem! 🙂

LEAVE A COMMENT