CHOKLADTÅRTA MED DULCE DE LECHE & MARÄNGSMÖRKRÄM

Chokladtårta
Jag läser mycket Amerikanska bloggar och matmagasin för att få inspiration och för ganska länge sen, säkert ett halvår sedan, snubblade jag på en tårta från blogglänken ovan som jag kände att jag bara måste prova mig på att baka!
 
Men sen blev det liksom aldrig av, det var varma sommarkvällar, picnicar, grill och diverse annat kom emellan, men den har funnits där hela tiden ”snart måste jag bara provbaka den där tårtan”. Mannen har suktat och suckat och undrat när det blir av egentligen och för några dagar sen ”slog jag till” och bakade tårtan. 
 
 
 Efter en viss korrigering av receptet, för att fungera med svenska måttangivelser, och några omgångar med provbakning så blev det provsmakning hos mig och tummen upp från fina Malin
 
 
Amerikanska recept och bakverk är ofta väldigt söta, jag brukar nästan alltid börja med att halvera sockermängden. Där det ibland står 4 dl florsocker i ett Amerikanskt recept använder jag inget florsocker alls men det här receptet var dock över förväntan och inte alls sådär sockersött som det ibland kan va. Ja alltså, missförstå mig inte, givetvis var kakan söt, men det ilade inte i tänderna av allt socker.
 
Dessutom använde jag en riktligt ljuvlig dulce de leche som man köper färdig på burk (Ja, jag veeeet, det finns faktiskt färdig så du slipper koka en konservburk i flera timmar!!). Helt gudomligt god, innehåller avsevärt mycket mindre socker och, det bästa av allt, producenterna och därmed produkten samarbetar och stödjer hungerprojektet i Argentina
 
Mastig tårta som går att baka i både 18-cm formar för en något längre och bredare kaka eller i 15-16 cm-formar för  en hög och smal kaka. Gör man en hög och smal kaka är det viktigt att tänka på att skära väldigt smala bitar till gästerna, kakan är ljuvligt god men rätt mastig och gäster som förvirrat sig in i total matkoma är ju faktiskt inte att föredra 😉 
 
 
 
Såhär lätt bakar du din egen Chokladkaka! 
 
 
In English:

I read a lot of American blogs and food magazines for inspiration and for quite a long time ago, probably six months ago, I stumbled on a cake from the blog Sweetapolita that I felt I just had to try and bake!

But then it just never happened, things like warm summer evenings, picnics, barbecues and various other things took all my time but I never really forgot about the cake. My hubby has been wondering and complaining about me never baking this wonderful cake I told him about so a few days ago I decided it was finally time. 

After a little correction of the recipe and a few test rounds of baking it was time for a tasting at my place and I got both thumbs up from Malin.

American recipes and pastries are often very sweet compared to Swedish recipes, I usually start by dimidate the amount of sugar to make it more like Swedish recipes. Were there are sometimes  4 cups of powdered sugar in an American recipe I use no powdered sugar at all in my recipe. This recipe was far better than I expected  and I didn’t have to change the amount of sugar at all.  

Heavy cake that you can can bake in both the 18-cm molds for a slightly wider and not as high a cake or in a 15-16 cm molds for a higher and more narrow cake. 

This is how easy it is! 

 
 
Chokladtårta med Dulce de Leche och Marängsmörkräm
 10 port
 
Tårtbottnarna:

180 gram vetemjöl

300  gram socker

90 gram mörk kakaopulver

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

drygt 0,5 dl rapsolja

2 dl filmjölk

2 dl starkt kaffe

2 ägg, rumstempererade och lätt vispade 

2 tsk äkta vaniljsocker

Saltad Marängsmörkräm med Dulce de Leche:

340 g osaltat smör, rumstempererat

4 stora äggvitor

70 gram strösocker

2 tsk vaniljsocker

250 gram dulche de leche

ordentlig nypa havssalt (flingsalt)

 
 
Chokladfrosting:
 450 g kvalitativ 50-60 procentig choklad, smält och avsvalnad

50 gram kakao

1 dl kokande vatten

340 g osaltat smör, rumstempererat

60 g florsocker

En nypa salt

 HOW TO?

1. Tårtbottnarna: Värm ugnen till  180°C. Sätt bakplåtspapper i botten på varje form och smörj sedan med smör och pudra med kakaopulver.  

2. Sikta alla torra ingredienser i en stor skål och addera övriga flytande ingredienser. Blanda i cirka 2 minuter på medelhastighet med flatblandaren och fördela smeten i formarna.

3. Baka i ca 25-30 minuter. Kakan är klar när du kan sticka en tandpetar ner i kakan och den kommer upp torr.  Var försiktigt så du inte överbakar dem.

4. Låt svalna i formen på galler i ca 30 minuter, lossa sedan kakan från formen och låt dem vila under bakduk, på galler, tills de är helt avsvalnade. 

5.  Marängsmörkräm med Dulce de Leche: Rör smöret mjukt, vitt och fluffigt med flatblandaren på din hushållsmaskin på medelhastighet , ca 3-5 minuter. 

6. Blanda äggvitor med resterande socker i en rostfri bunke. Placera bunken över varmt vattenbad som sjuder lätt och vispa försiktigt för hand till sockret löst sig helt, det tar ca 10 minuter. Känn mellan fingertopparna att sockret löst sig helt.

7. Ta bort skålen från vattenbadet och  vispa upp marängen i ca 5 minuter på medelhastighet.  Öka hastigheten till medelhög och vispa tills du har fasta glansiga toppar, ytterligare ca 5-6 minuter. När nedre delen av skålen är neutral/sval, minska hastigheten till medellåg och vispa in smöret, lite i taget. Låt smöret vispas in helt innan du adderar mer smör. I de sista visptagen, addera vaniljsockret till marängsmörkrämen. 

8. Byt till flatblandaren och klicka ner några skedar dulce de leche i taget samt flingsaltet. Banda på låg hastighet tills krämen är slat och mjuk, ca 3 minuter. 

  9. Chokladfrostingen: Blanda kakaopulver och det kokande vattnet i en liten glasskål och rör tills att all kakao löst sig.

10 . Blanda smör, florsocker och salt med flatblandaren på medelhög hatighet i en kitchen aid tills det är vitt och fluffigt, ca 5 minuter.   

11. Sänk hastigheten till låg, addera den smälta och avsvalnade chokladen och blanda till du har en slät frosting, skrapa ner smet från sidorna om det behövs.

12. Rör ner kakablandningen och rör med flatblandare till det blandats in helt. 

Montering:

När du ska montera ihop din kaka beror det på hur noga du är med själva utseendet av kakan. Vill man att den ska se perfekt ut är det bra att skära av toppen av varje chokladbotten så att kakan blir helt slät och rak när du montrar den. Tycker man att det är ett fasligt slöseri med god chokladbotten hoppar man helt enkelt över det. 

Varva chokladbottnarmed Marängsmörkrämen i jämna lager, använd en palettkniv för att få jämna fina lager, och avsluta med en chokladbotten. Vill du få en fin rak finish vänder du den upp och ner. 

Täck tårtan med ett tunt lager med chokladfrosting, ställ in i kylskåpet och låt stå i en timma. Ta sedan ut kakan och täck med ett tjockt lager chokladfrosting. Dekorera med havssalt/flingsalt. 

Låt gärna kakan stå i kylskåp i några timmar innan servering för att ”sätta sig”. När du ska servera den är det bra om kakan får stå och ”mjukna” i rumstemperatur ungefär 2 timmar innan servering så att den blir mjuk, fluffig och smälter ljuvligt i munnen! 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

35 Comments

  1. Svara

    Lotta i Två små kök

    23 februari, 2013

    Amerikanerna ska alltid vara värst, även med socker 🙂 Kakan ser galet god ut och så fin! Förstår att mannen höll på att sukta ihjäl sig. Nu är väntan över 🙂

    Trevlig helg!

    Kram Lotta

  2. Svara

    Maria

    23 februari, 2013

    Den där tårtan såg ju både snygg och god ut! Gillar att det är olika färglager! 🙂

  3. Svara

    Freja

    23 februari, 2013

    Det ser sjukt gott ut! Titta gärna in på min nya bakblogg! 🙂

  4. Svara

    JUNITJEJ

    23 februari, 2013

    Det ser gott ut!

  5. Svara

    R E B E C C A J O H N N Y S D O T T E R

    23 februari, 2013

    åh, vilket fint sportlovsbestyr! den måsta jag verkligen prova på!

  6. Svara

    Anonym

    23 februari, 2013

    Åh, så underbart gott det ser ut!

  7. Svara

    Louise

    23 februari, 2013

    Det ser galet gott ut!

  8. Svara

    Ida

    23 februari, 2013

    Jisses vad gott det verkar vara!

  9. Svara

    Sofia

    23 februari, 2013

    Ser dundergott ut 🙂

  10. Svara

    Anonym

    23 februari, 2013

    Allt det du gör ser så himla gott ut!

  11. Svara

    Sara

    23 februari, 2013

    Ser riktigt gott ut, och riktigt fina bilder 🙂

  12. Svara

    Helle / made by Helle

    23 februari, 2013

    Mastig eller inte, den ser gudomligt god ut 🙂

  13. Svara

    Fredrik Larsson

    24 februari, 2013

    Ser helt fantastiskt gott ut. Jag älskar choklad. 😀
    Gillar verkligen att den är så hög och har så många lager. 😛

  14. Svara

    jaana

    24 februari, 2013

    Å, ser ju smaskigt ut!

  15. Svara

    Malin´s Diner

    24 februari, 2013

    Crazy woman! 😉

    Kram kram

  16. Svara

    Kristin @ The Chocolate Box

    24 februari, 2013

    Ja, visst är det helt sjukt hur mycket socker man får räkna bort från amerikanska recept ibland.. Hur sockerskadade är dom egentligen? Man vill ju kunna äta mer än två tuggor innan man mår illa liksom, haha!

    Tårtan ser helt underbar ut!

  17. Svara

    Amy's piece of cake

    24 februari, 2013

    Alltså, jag tackar då inte nej till en sådan här godbit… yummie!!

  18. Svara

    Hanna

    24 februari, 2013

    Du har en grymt bra blogg!

  19. Svara

    Anna (Kvinnan)

    24 februari, 2013

    Men mums!!

  20. Svara

    Mikkis

    24 februari, 2013

    Ser jättegott ut!
    http://mikkisens.blogg.se

  21. Svara

    Malin Bengtsson -Iorganize-

    24 februari, 2013

    Allt du gör ser alltid så himla gott ut och det är väldigt roligt att jag den här gången får säga att den var helt underbart god!! Smälte verkligen ljuvligt i munnen, åh nu blir jag sugen på den igen. Mums!

    Kram Malin

  22. Svara

    Liz

    25 februari, 2013

    Looks amazing! Who gets to eat all your delicious treats.

  23. Svara

    Emelie

    25 februari, 2013

    Så god den ser ut! Du är verkligen super duktig

  24. Svara

    M

    25 februari, 2013

    Funderar på om jag ska ge mig på den här.. Men hur många formar ska man ha? Två eller fyra? Hittar det inte i receptet (jag kan vara blind), bara att det står "formarna"..

    • Svara

      Mary

      18 mars, 2013

      Hej M! Jag har använt 4 st lika stora formar. Givetvis får det att göra två formar och sen dela dem, men jag tycker inte det blir lika bra. DU måste dessutom anpassa temperatur och gräddningstid om du har två formar och sedan delar på de tårtbottarna. Lycka till!

  25. Svara

    Angelica

    15 mars, 2013

    Hejsan!
    Älskar din blogg 🙂
    Nu tänkte jag bara fråga vad du tror om att göra den här en dag i förväg..? Alternativt sätta ihop den, plasta in den och sedan täcka den samma dag. Vad tror du?
    Hälsningar
    Angelica

    • Svara

      Mary

      18 mars, 2013

      Hej Angelica! Ja den går utmärk att göra en dag i förväg, se till att täcka den så att inte smörkrämen torkar bara. Alternativet som jag tycker är bäst är att du monterar, alltså sammanfogar, tårtan med fyllning och sen täcker den med plastfolie, så sätter du ytterlagret med frostingen, alltså täcker tårtan, precis innan den ska serveras. Hoppas du förstår vad jag menar! Lycka till!! Kram Mary

  26. Svara

    Ellinor

    1 augusti, 2013

    Hej,

    Jag tänkte försöka mig på att göra denna underbara tårta. Jag har bara en undran angående Dulce de Leche, använder du classic eller den för bakning?

    Tack för hjälpen! 🙂

    MVH,
    Ellinor

    • Svara

      Mary

      1 augusti, 2013

      Hej Ellinor! Jag brukar koka min egen eller köra med den för bakning. Den för bakning är tjockare i konsistensen och sötare så den passar bättre! 🙂 Hoppas du tycker om tårtan! Lycka till! kram

  27. Svara

    Hanschen

    9 oktober, 2013

    Hejsan! Tänkte baka tårtan i helgen, undrar nu med marängsmörkrämen, hur mycket kan man vispa efter att man vispat opp marängen? Då man lägger i smöret alltså! Är ju van vid att man inte får röra om i maräng så mycket, men den kanske hålls ihop av dulce de lechen och smöret! 🙂

  28. Svara

    frida

    29 september, 2016

    Hej! Trillade på denna fantastiska tårta via google. Jag undrar om man kan frysa in frosting och smörkrämen så man kan göra de i förväg?

    • Svara

      Mary

      29 september, 2016

      Hej Frida! Vad trevligt, välkommen, hoppas du kommer tillbaka 😉

      Nej, jag skulle inte göra smörkräm eller frostingen i förväg och sen tina upp och täcka/fylla tårtan, det blir inte riktigt bra. Om man fryser eller kyler smörkräm eller marängsmörkräm blir den stenhård. Den behöver vara fluffig och mjuk och härlig när man fyller och täcker tårtan. Tårtan däremot kan du göra bottnarna säg en kväll, fylla tårtan och ”montera” den nästa dag och låta den stå ytterligare en dag i kylskåp och servera den då. Kom ihåg att låta den stå i rumstemperatur iaf en halvtimma så att smörkrämen mjuknar lite. Marängsmörkrämen (fyllningen) håller dessutom utmärkt i rumstemperatur. Så det går utmärkt att ”arbeta i förväg” på det sättet. Så länge du inte har ngt som luktar och kan avse smak och doftämnen som sätter sig i tårtan så går det utmärkt, se till att täcka den eller skydda den på ngt sätt bara. Exempel på sådant som inte ska vara i kylskåpet samtidigt är lök, matrester, starka kryddor osv. Lycka till!

      • Svara

        frida

        4 oktober, 2016

        Va kul att du svara! Då rekommenderar du inte heller att man gör den helt färdigmonterad och fryser in heller!? Blir chokladkakorna i sockerkakskonsistens eller ”tyngre”? Håller på att planera dopfika:)

        • Svara

          Mary

          4 oktober, 2016

          Vad bra att du såg mitt svar, försöker svara på alla kommentarer jag hinner (och ser, ibland missar jag dem). Nej, det är bättre att förbereda bottnarna i så fall och frysa in dem och sen montera ihop tårtan dagen innan ex. Om du menar vikten så är de lättare en sockerkaka. Smakmässigt är det en mastig tårta eftersom den innehåller så pass mkt choklad och så frosting och fyllning på det. Om du ska ha dop (mys och grattis till underverket oavsett om det är ditt el ngn annans) och vill förbereda så skulle jag göra alla bottnarna och sen ev frysa in dom om du vill förbereda längre innan. Annars går det bra att säg göra bottnarna dag 1, låta dem svalna och sen linda in dem i plastfolie en och en och lägga dem i kylskåpet. Sen dag två göra fyllning och fylla dem/montera tårtan och ställa tillbaka den (linda in i folie). Här kan du även göra frosting och täcka, men då kan du inte täcka den med folie och det är viktigt (också under hela processen) att du inte har ngt som avger smak i kylskåpet. Sen dagen för dopet så tar du fram tårtan iaf en halvtimma innan ni ska äta den så den hinner mjukna. Det går även att vänta med att täcka tårtan här, vispa ihop frosting och täcka tårtan någon timma innan fikat. Men det beror ju på hur delaktig du är och hur van du känner dig. Lycka till, hoppas min lilla utläggning hjälper dig!

LEAVE A COMMENT