ROSA CHAMPAGNEGRANITÉ MED GRANATÄPPLE

Recipe in English further down
 
Snart är det Nyårsafton och vad ska man då servera för efterrätt!!? Ja det är nog många som går i de tankebanorna just nu. Och det kan vara lite knivigt att komma på, för det är lätt att det blir för mycket efter en välkomstdrink med några snittar och sen en förrätt och huvudrätt på det. När efterrätten kommer, den där vackra efterrätten man kanske förebrett och gett så mkt kärlek, känns bara sötsliskig och mäktig. Men jag har, tro det eller ej, lösningen på era problem!
 
En god och läskande efterrätt, som inte gör att man blir proppmätt utan som är pricken över i en fantastisk nyårsmiddag! Söt men ändå frisk, enkel att göra, den går att förbereda och den ser helt jä*la fantastisk ut!
 
En Rosa Champagnegranité med Granatäpple som serveras i margarita- eller martiniglas imponerar garanterat på gästerna. Att den är superenkel att göra behöver du ju inte berätta för dem, eller hur 😉 
 
Granité är ursprungligen en variant på italiensk glass, eller smaksatt is som det faktiskt är, och kan serveras både som efterätt men även som palettrensare mellan måtider. Då bör man göra den syrligare och kanske inte heller tillsätta alkohol som i den här efterrättsgranitén. Receptet ger 6 lite större portioner eller 8 lite mindre, anpassa efter gäster, smak och påass mätta ni kommer vara efter huvudrätten.
 
 
Rosa Champagnegranité med Granatäpple
6-8 portioner 
 
750 ml torr rosa Champagne eller mousserande vin, ex DENNA som jag använde med 10 gram socker/liter samt 12,5 % i alkoholprocent.
3 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl kallt vatten
1 granatäpple
 
OBS! Man får alltså INTE ta en söt mousserande vin/champagne eftersom sockermängden redan är så pass hög, det här är ändå en söt dessert trots att den är läskande. Om man gör det kommer granitén inte att frysa eftersom för hög alkoholhalt/sockerhalt gör att den inte fryser ordentligt! MAX 10 gram socker per liter vin/champagne är det som gäller!
 
Det här receptet ligger på gränsen för hur mkt alkohol och socker granitén klarar av eftersom jag vill ha mycket sötma för att balansera smaken från det mousserande vinet. Vill du därför vara på dubbelsäkra sidan kan du alltid exkludera 1/2- 1 dl sockerlag från receptet.
 
 
 
 
Blanda 3 dl socker och 3 dl vatten till sockerlagen, dela granatäpplet och lossa försiktigt granatäppelkärnorna och rör ner i sockerlagen, koka upp på medelhög värme och låt koka i 3 minuter. Sila sockerlagen genom en finmaskig sil, pressa granatäppelkärnorna mot silens botten så att så mycket saft som möjligt pressas ur dem. (Känns kärnorna ändå för hårda kan man med fördel mixa dem tillsammans med någon dl eller två av sockerlagen i en mixer så att kärnorna slås sönder lite mer och sedan sila genom finmaskig sil)
 
Låt sockerlagen svalna helt och blanda sedan med champagnen och ytterligare 2 dl kallt vatten, blanda noga. Häll upp i en frystålig form, gärna en lite hårdare form eftersom det blir enklare att raspa gram granitén då) och låt frysa i minst 8 timmar, gärna över natten
 
Så här långt kan man förbereda dagen innan. 
 
Vid servering:
 
Kyl martini- eller margaritaglas i frysen några minuter, ta fram en gaffel och rispa fram kristaller genom att dra/rispa med gaffeln i den frysta granitén. Skopa upp iskristallerna med en kall sked och fördela i de kalla glasen. Servera genast!
 
Lycka till och Njut!
 
Gott Nytt År!
 
 
 
 
 
IN ENGLISH:
 
Pink Champagne Granita with Pomegranate 
 
serves 6-8 
 
750 ml dry pink champagne or sparkling wine, I used a pink champagne with 10 grams of sugar per liter  (=1000 ml) and 12.5 % in alcohol percent.
 
1, 25 cups granulated sugar
1,25 cups water
0,85 cups of cold water
1 Pomegranate
 
NOTE ! Do not use a sweet sparkling wine or/champagne because the amount of sugar in this recipe are alreday very high. If you use too much sugar (or a too high alcohol percentage) the dessert/Granita  will NOT freeze. You should not use a sparkling wine/champagne that contains more than 10 gram sugar/per liter (1 liter = 1000 ml = 2,25 cups)
 
 
Pour granulated sugar and the larger amout of water in a medium sauce pan, cut the pomegranate in half and take out all the seeds. (Google best way of doing so if you do not know how to get them out. However, do not put the pomegranate under water to get the seeds out as some people might suggest since you will loose a lot of the fruit juices that’s in the pomegranate and you want that to go in the syrup that we’re making). Add all the seeds and the fruit juice from the pomegranate and put the saucepan om medium high heat. Bring to a boil and let boil for about 3 minutes. 
 
Strain the syrup through a fine sieve. Press the pomegranate seeds agains the bottom of the strainer so that as much juice as possible is going into the syrup. Let the syrup cool completely and then add the champagne and the cool water.  Be sure to blend thoroughly with a spoon without whisking the Granita mixture.  Pour into a freeze proof pan, a pan for lasagna or a brownie pan is great to use. Do not use a soft plastic pan since that will make it harder to get nice fine crystals). Let it sit in the freezer at least 8 hours, preferable over night or if you make it in the morning; all day. 
 
You can prepare this far the day before. 
 
Serving: 
 
Let some Martini or Margarita glasses cool in the freezer for a few minutes, take a fork and scrape out the Granita crystals by scratching with the fork in a vertical manner. Scoop up the Granita crystals with a cold spoon and fill the cold glasses with nice and pink crystals. Serve right away!  
 
Good luck and Happy New Year!
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

33 Comments

  1. Svara

    Marias Bakglädje

    28 december, 2013

    Gud så vackert! Låter ju helt perfekt när efter en maffig middag 🙂

  2. Svara

    Jenny

    28 december, 2013

    Så himla vackert!!!

    /Jenny

    • Svara

      Mary

      30 december, 2013

      Tack Jenny!! Gott Nytt år!

  3. Svara

    karin - trattoria

    28 december, 2013

    underbart gott!

    • Svara

      Mary

      30 december, 2013

      Ja, det är verkligen läskande och riktigt gott!

  4. Svara

    Maressa

    28 december, 2013

    Superläckert och så underbart vackert och romantiskt!

    • Svara

      Mary

      30 december, 2013

      Tack! <3 <3 <3

  5. Svara

    Karin A

    28 december, 2013

    Fantastiskt vackert! Tack för inspirationen. 🙂 God fortsättning!

    • Svara

      Mary

      30 december, 2013

      Tack snälla! <3 Gott Nytt År!

  6. Svara

    Anonym

    29 december, 2013

    Oj jäklar, som små rosa fluffmoln!

  7. Svara

    Gabriella

    29 december, 2013

    Åh så tjusigt!

    • Svara

      Mary

      30 december, 2013

      Tack snälla du! Gott nytt år!

  8. Svara

    Anonym

    30 december, 2013

    Hej! Kan man göra detta på Prosecco, som är ett extra torrt vitt mousserande? Blir det inte färgat av granatäpplet?

  9. Svara

    Camilla E

    7 januari, 2014

    Så fantastiskt fint!
    Skulle vilja servera detta på kommande tjejmiddag, men tror du att det är möjligt att göra med en alkoholfri bubbeldryck istället?

    • Svara

      Mary

      14 januari, 2014

      Hej Camilla! Ja det går utmärkt att göra den med alkoholfri skumpa eller alkoholfri mousserande! Det finns på systemet och är av naturliga anledningar dessutom mkt billigare än den med alkohol i! Dubbelkolla sockerhalten innan bara så den inte är för hög! Lycka till!

  10. Svara

    Marie Bergman - Om livet på Cypern

    11 januari, 2014

    Wow, tusen tack för det tipset!

  11. Svara

    Marika

    14 januari, 2014

    Jösses så läckert!
    Jag undrar också vad man kan använda för alkoholfri dryck? Hallonsoda är på tok för söt va? 🙂

  12. Svara

    Andreas

    12 mars, 2014

    Ser jättemummigt ut 🙂

  13. Svara

    Amanda Ölund

    28 december, 2014

    Superfin blogg du har, och bra recept du delar med dig av!

  14. Svara

    Anonym

    28 december, 2014

    mums

  15. Svara

    Alina

    28 december, 2014

    Ser gott ut! 🙂

    • Svara

      Mary

      28 december, 2014

      Tack, den är faktiskt riktigt god och känns väldigt lyxig!

  16. Svara

    Anonym

    29 december, 2014

    grymma tips måste jag säga!

    • Svara

      Mary

      29 december, 2014

      Tusen tack!

  17. Svara

    ∞NORA∞

    29 december, 2014

    Jätte fina bilder! <3

LEAVE A COMMENT