4 In CONDIMENTS, SAUCES, PICKLES & JAM/ SWEDISH CHRISTMAS TRADITIONS

Home Made Swedish Gingerbread Spice

Hemmagjord Pepparkakskrydda Jul Julrecept
Nu är det ju igen och nu är det jul igen och nu är det dags för mig att bjuda på mitt ”recept” på hemgjord pepparkakskrydda.
 
Att göra egen pepparkakskrydda är lätt som en plätt och det fina är att egen pepparkakskrydda, den kan man ändra lite med extra mkt av krydda man själv föredrar. Själv är jag banans galen i kardemumma, alltid varit, kommer nog alltid att vara så jag kryddar gärna på med lite extra av just den kryddan.
 
Mortlar kardemumman gör jag själv också då blir det absolut godaste. Dessutom får doften av nymortlad kardemumma det att kittla till i magen och jag får på en liten nanosekund hundratals fantastiska minnen från min barndom som ger mig en varm känsla i själ och hjärta. Även nejlikorna maler jag själv men kanel och ingefära köper jag färdigmalen. Om du vill mala själv vill jag varna för nackspärr och kramp i handen, så att ni är medvetna om det redan nu. Jag har provat, det är inte att rekommendera.
 
Räkna ungefär 4 delar ingefära och 4 delar kanel samt 3 delar kardemumma och 3 delar kryddnejlika. Eftersom jag älskar kardemumma tar jag faktiskt 4 delar av både ingefära, kanel och kardemumma och 3 delar kryddnejlika. Då blir det precis som jag vill ha det!
 
Perfekt att ge bort som present och gudomligt gott om man bakar mjuk pepparkaka, pepparkakspannacotta eller kanske egna pepparkakor!
 
Hemgjord Pepparkakskrydda
 
4 delar malen kanel
4 delar kardemumma
4 delar malen ingefära
3 delar kryddnejlika
 
 
 
Mortla kardemummakärnor och hela nejlikorna till ett fint pulver. Mät upp och blanda med färdigmalen kanel och färdigmalen ingefära. Häll upp i en fin cellofanpåse eller glasburk och ge bort till ngn du tycker extra mkt om eller baka pepparkakor, mjuk pepparkaka eller kanske en varm choklad med lite extra pepparkakskrydda i?
 
God Jul!
 
 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  sara
  21 december, 2013 at 10:59

  snygg blogg! hur kommer det sig att du bloggar om mat?

 • Reply
  ebba
  21 december, 2013 at 11:45

  din header ser ju underbart mumsig ut!!
  kram 🙂

 • Leave a Reply