Vegansk Äppeltartelette med Mandelsmör och Lönnsirap

 
Det är må se ut som en vanlig äppelpaj, en liten tartelette, men det är så mycket mer än så. Det här är en äppeltartelette som passar, ja mer eller mindre, de flesta. Den är helt utan animaliska produkter vilket betyder att den passar utmärkt för alla veganer och så klart då också vegetarianer. Den innehåller heller inget gluten och smakar ljuvligt.  Kan det bli bättre undrar jag, nej, jag tror faktiskt inte det. Satsa på ekologiska produkter och du behandlar inte bara dig och din kropp som den bör behandlas, du tar hand om miljön också. 
 
Grundreceptet till den här ljuvligheten kommer från ett receot jag hittade via Electrolux men jag har modifierat det till svenska mått och ändrat om lite i receptet för att passa mina smaklökar bättre. 
 
Ljuvligt krispig och smakrik botten möter ett krämigt och lätt sötad mandelsmör, färska äpplen, kryddig lönnsirap och kanel. Vill man kan man klicka en klick vaniljglass på toppen av den varma tarteletten. 
 
Sätt telefonen på ”mute”, ignorera familjens skrik och stoj och sjunker ner i din egen mjuka verkligehet där det enda som finns är du, en kopp hett kaffe och en ljuvlig äppeltartelette!
 
 
Veganska Äppeltarteletter med Mandelsmör och Lönnsirap
4 st port
 
1,5 dl glutenfria havregryn
1,25 dl solrosfrön
8 st stora färska dadlar (det går bra med soltorkade dadlar, ta då 10 st)
1 nypa flingsalt
2,5 matskedar raw kokosolja
1 msk vatten
3 små röda äpplen
4 msk mandelsmör
3 tsk kokossocker
1 msk lönnsirap el agavesirap
några droppar olivolja
malen kanel efter smak och tyckte
en nypa kardemumma til varje paj
 
4 st mindre pajformar, ca 10 cm i diameter
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa havregryn och solrosfrön till ett grövre ”mjöl”. Addera kokosolja, urkärnade dadlar och en nypa salt. Mixa samman till en knaprig men ändå fast deg. Tryck ut pajdegen i pajformarna och förgrädda skalet mitt i ugnen i ungefär 10 minuter. Låt svalna något på galler. 
 
2. Dela äpplena i hälften och ta bort kärnhuset, skiva i tunna skivor. Blanda mandelsmör med kokossocker och klicka ut i pajskalen. Fördela äppelskivorna på mandelsmöret i ett fint mönster, pensla äppelskivorna med lönnsirap el agavesirap och toppa med några droppar olivolja och malen kanel. 
 
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt svalna något, klicka ut en kula havre- eller sojaglass och njut!
 
Lycka till! 
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

27 Comments

  1. Svara

    Johanna Bergqvist / Delikatessboxen

    9 april, 2013

    Åhh vilka fina! 🙂

  2. Svara

    Anonym

    10 april, 2013

    Underbart vacert recept!

    • Svara

      Mary

      11 april, 2013

      Tack snälla Frida! <3

  3. Svara

    Eleonore- Kokboksutmaningen

    10 april, 2013

    ÅH så gott, kanske man ska baka någon gång så jag får användning av mina portionsformar 😀

    • Svara

      Mary

      11 april, 2013

      Klart du ska! Supergod och enkel!! 😀

  4. Svara

    Henrik - En salig soppa

    10 april, 2013

    Blir alltid lika imponerad när jag tittar in här..Dina bilder är fantastiska och ditt skrivande skänker ett lugn.

    • Svara

      Mary

      11 april, 2013

      Tack snälla du, det värmer verkligen att höra!

  5. Svara

    Helena

    10 april, 2013

    Åh vad gott det ser ut 🙂 Vattnas i munnen på mig!

  6. Svara

    Titta in hos Thess

    10 april, 2013

    Det där lät verkligen son ljuv musik i mina öron;)))
    Att det sedan låter förskräckligt gott och är vansinnigt vackert att titta på gör inte det hela sämre ;))

    Kram Thess

    P.s Det bidde inga macroner i dag….snöstorm ute liksom :((

    • Svara

      Mary

      11 april, 2013

      Hihi, tack! Hopaps du provar den!! 🙂 Attans med macraonsen,men snart lyser solen igen ska du se! Kram 🙂

  7. Svara

    Annika Betgkvist

    10 april, 2013

    Äntligen glutenfritt! Ser superläckert ut:))

  8. Svara

    Junitjej

    10 april, 2013

    Ser god ut!

  9. Svara

    Kristin @ The Chocolate Box

    10 april, 2013

    Låter spännande, jag vill äta mer veganskt men det blir aldrig av.. känns som en djungel med alla veganska produkter (och då är jag ändå demivegetarian, så har väl lite koll)

    • Svara

      Mary

      11 april, 2013

      Kul! Då tycker jag verkligen du ska prova på den här! 🙂 Visst kan det va mkt att rodda i och lära sig, men det ger som med sig, bara man börjar 😉

  10. Svara

    Anonym

    10 april, 2013

    Jättefina! Ser smarriga ut 😀

    • Svara

      Mary

      11 april, 2013

      Tack!! Så god och enkel, helt klart ngt jag gör igen!

  11. Svara

    Anonym

    11 april, 2013

    Åh så gott det ser ut!

    • Svara

      Mary

      11 april, 2013

      Tack, den var riktigt god, och så otroligt enkel att göra!

  12. Svara

    Suzanne

    11 april, 2013

    Och så vackra sedan! =) Försöker att baka med ekologiska produkter, åtminstone alltid de animaliska, men så är djur det som tar störst plats i mitt hjärta också:) sen kommer bakning! Du är så duktig!

  13. Svara

    Anonym

    11 april, 2013

    oj så gott det där såg ut!

  14. Svara

    Katrin - therawfoodsisters.com

    13 april, 2013

    Tack för tipset! 🙂 Låter jätte gott och passar perfekt för mig som RAW VEGAN bara ta bort sockret! Ha en jätte fin helg 🙂 Stor kram från Amsterdam!

LEAVE A COMMENT