27 In Matbröd

Vegansk Äppeltartelette med Mandelsmör och Lönnsirap

 
Det är må se ut som en vanlig äppelpaj, en liten tartelette, men det är så mycket mer än så. Det här är en äppeltartelette som passar, ja mer eller mindre, de flesta. Den är helt utan animaliska produkter vilket betyder att den passar utmärkt för alla veganer och så klart då också vegetarianer. Den innehåller heller inget gluten och smakar ljuvligt.  Kan det bli bättre undrar jag, nej, jag tror faktiskt inte det. Satsa på ekologiska produkter och du behandlar inte bara dig och din kropp som den bör behandlas, du tar hand om miljön också. 
 
Grundreceptet till den här ljuvligheten kommer från ett receot jag hittade via Electrolux men jag har modifierat det till svenska mått och ändrat om lite i receptet för att passa mina smaklökar bättre. 
 
Ljuvligt krispig och smakrik botten möter ett krämigt och lätt sötad mandelsmör, färska äpplen, kryddig lönnsirap och kanel. Vill man kan man klicka en klick vaniljglass på toppen av den varma tarteletten. 
 
Sätt telefonen på ”mute”, ignorera familjens skrik och stoj och sjunker ner i din egen mjuka verkligehet där det enda som finns är du, en kopp hett kaffe och en ljuvlig äppeltartelette!
 
 
Veganska Äppeltarteletter med Mandelsmör och Lönnsirap
4 st port
 
1,5 dl glutenfria havregryn
1,25 dl solrosfrön
8 st stora färska dadlar (det går bra med soltorkade dadlar, ta då 10 st)
1 nypa flingsalt
2,5 matskedar raw kokosolja
1 msk vatten
3 små röda äpplen
4 msk mandelsmör
3 tsk kokossocker
1 msk lönnsirap el agavesirap
några droppar olivolja
malen kanel efter smak och tyckte
en nypa kardemumma til varje paj
 
4 st mindre pajformar, ca 10 cm i diameter
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa havregryn och solrosfrön till ett grövre ”mjöl”. Addera kokosolja, urkärnade dadlar och en nypa salt. Mixa samman till en knaprig men ändå fast deg. Tryck ut pajdegen i pajformarna och förgrädda skalet mitt i ugnen i ungefär 10 minuter. Låt svalna något på galler. 
 
2. Dela äpplena i hälften och ta bort kärnhuset, skiva i tunna skivor. Blanda mandelsmör med kokossocker och klicka ut i pajskalen. Fördela äppelskivorna på mandelsmöret i ett fint mönster, pensla äppelskivorna med lönnsirap el agavesirap och toppa med några droppar olivolja och malen kanel. 
 
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt svalna något, klicka ut en kula havre- eller sojaglass och njut!
 
Lycka till! 
 
 
 
 

You Might Also Like

27 Comments

  • Reply
    Johanna Bergqvist / Delikatessboxen
    9 april, 2013 at 23:23

    Åhh vilka fina! 🙂

  • Reply
    Anonym
    10 april, 2013 at 07:16

    Underbart vacert recept!

    • Reply
      Mary
      11 april, 2013 at 12:15

      Tack snälla Frida! <3

  • Reply
    Eleonore- Kokboksutmaningen
    10 april, 2013 at 09:10

    ÅH så gott, kanske man ska baka någon gång så jag får användning av mina portionsformar 😀

    • Reply
      Mary
      11 april, 2013 at 12:15

      Klart du ska! Supergod och enkel!! 😀

  • Reply
    Henrik - En salig soppa
    10 april, 2013 at 12:51

    Blir alltid lika imponerad när jag tittar in här..Dina bilder är fantastiska och ditt skrivande skänker ett lugn.

    • Reply
      Mary
      11 april, 2013 at 12:14

      Tack snälla du, det värmer verkligen att höra!

  • Reply
    Helena
    10 april, 2013 at 14:29

    Åh vad gott det ser ut 🙂 Vattnas i munnen på mig!

  • Reply
    Titta in hos Thess
    10 april, 2013 at 15:49

    Det där lät verkligen son ljuv musik i mina öron;)))
    Att det sedan låter förskräckligt gott och är vansinnigt vackert att titta på gör inte det hela sämre ;))

    Kram Thess

    P.s Det bidde inga macroner i dag….snöstorm ute liksom :((

    • Reply
      Mary
      11 april, 2013 at 12:14

      Hihi, tack! Hopaps du provar den!! 🙂 Attans med macraonsen,men snart lyser solen igen ska du se! Kram 🙂

  • Reply
    Annika Betgkvist
    10 april, 2013 at 19:06

    Äntligen glutenfritt! Ser superläckert ut:))

  • Reply
    Junitjej
    10 april, 2013 at 20:28

    Ser god ut!

  • Reply
    Kristin @ The Chocolate Box
    10 april, 2013 at 20:48

    Låter spännande, jag vill äta mer veganskt men det blir aldrig av.. känns som en djungel med alla veganska produkter (och då är jag ändå demivegetarian, så har väl lite koll)

    • Reply
      Mary
      11 april, 2013 at 12:12

      Kul! Då tycker jag verkligen du ska prova på den här! 🙂 Visst kan det va mkt att rodda i och lära sig, men det ger som med sig, bara man börjar 😉

  • Reply
    Anonym
    10 april, 2013 at 21:38

    Jättefina! Ser smarriga ut 😀

    • Reply
      Mary
      11 april, 2013 at 12:12

      Tack!! Så god och enkel, helt klart ngt jag gör igen!

  • Reply
    Anonym
    11 april, 2013 at 08:21

    Åh så gott det ser ut!

    • Reply
      Mary
      11 april, 2013 at 12:11

      Tack, den var riktigt god, och så otroligt enkel att göra!

  • Reply
    Suzanne
    11 april, 2013 at 20:29

    Och så vackra sedan! =) Försöker att baka med ekologiska produkter, åtminstone alltid de animaliska, men så är djur det som tar störst plats i mitt hjärta också:) sen kommer bakning! Du är så duktig!

  • Reply
    Anonym
    11 april, 2013 at 21:02

    oj så gott det där såg ut!

  • Reply
    Katrin - therawfoodsisters.com
    13 april, 2013 at 07:21

    Tack för tipset! 🙂 Låter jätte gott och passar perfekt för mig som RAW VEGAN bara ta bort sockret! Ha en jätte fin helg 🙂 Stor kram från Amsterdam!

  • Leave a Reply