Livsfarlig Lakritsfudgekaka

Kommer du ihåg när du smakade din allra första kladdkaka? Hur du kanske redan i första tuggan föll handlöst för denna mjuka, söta och kladdiga kaka som liksom fastnade i gommen. Hur den klibbade sig fast men sedan sakta smälte i munnen. Kanske minns du även hur perfekt den kladdiga chokladkakan, den här ljuvlighet som kallades kladdkaka, smakade tillsammans med ett stort glas mjölk?
 
På den tiden var det inte så knussligt, kladdkaka var precis som det låter, en kladdig kaka som fick se ut lite hur den ville. Och får jag frågan om vad som är lättast att baka skulle jag nog svara just kladdkaka. För det får blir lite som det vill sig med den. Regler finns egentligen inga bara du själv är nöjd med kakans smak och kladdighet. 
 
Några år senare har jag bakat kalddkaka säkerligenhundratals gånger i olika versioner, jämfört kladdighet och segheten i kanten, provat olika kakaosorter och ätit den både varm, ljummen och kall.  
 
Men om man tar en av sina absoluta favoritkakor, kladdkakan, putsar upp den till en lite mer snoffsig chokladfudgekaka och blandar den med en riktig favorit, vad får man då? En ljuvlighet bortom alla gränser. Ja, det skulle väl ungefär sammanfatta läget. 
 
Är det rent av livsfarligt?
Ja, man skulle kunna säga det utan att överdriva. 
 
För det här, mina vänner, är inget för den svage. Ja, det vill säga om det inte gör ngt att du äter upp hela kakan själv. Då, ja då är det bara att fortsätta att läsa receptet. Men om du som jag har svårt att bara ta en bit om det är sådär chokladdigt gott att du inte vet vilket ben du ska stå på, då är det här inget för dig. Älskar du lakrits och choklad?! Jag varnar dig, backa tillbaka två steg och gå härifrån.
 
Om du ändå bestämmer dig för att högaktningsfullt skita i mina råd rekommenderar jag dig att åtminstone bjuda hem ett gäng vänner på fika. Ja, för jag tänker inte hållas ansvarig när du inte kommer i favoritjeansen för att du satt i dig hela kakan själv!  
 
Livfarlig Lakritsfudgekaka
12 port
 
Botten:
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

1 msk lakritsgranulat ex DENNA från Elisabeth Johnsson el DENNA fr LAKRIDS by Johan Bülow

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram smör

1 msk lakritsgranulat ex DENNA från Elisabeth Johnsson el DENNA fr LAKRIDS by Johan Bülow
 
Kakao till dekoration
 

HOW TO?

1. Täck springformens botten med bakplåtspapper och smöra formen noga, sätt ugnen på 175 grader.  Blanda mjöl, bakpulver och kakao och lakritsgranulat i en skål. 

2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan. 

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 5 sekunder. 

4. Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet och addera därefter det avsvalnade smöret. 

5. Häll ner smeten i  formen och gädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter, kakan ska vara lös och ”dallrig” i mitten. Låt kakan svalna på galler, ställ sedan in i kylskåp. 

6. Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen.  Rör ner lakritsgranulatet när det är 1 minut kvar av kokningstiden. 

7. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten. 

 
Innan servering: Pudra eventuellt kakao över kakan
 
OBS! Den här kakan är bäst dagen efter, vilket gör den till den perfekta desserten när du väntar gäster eftersom den går att förbereda. 
Taggar:

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

36 Comments

  1. Svara

    Emschen

    26 april, 2013

    Nä jag kommer nog inte ihåg första gången jag smakade kladdkaka men däremot så kommer jag ihåg första gången jag smakade ljus kladdkaka och det är verkligen mer min grej. Gud så gott!

    Kram

    • Svara

      Mary

      26 april, 2013

      Mmmm, vissa smakupplevelser sätter sig verkligen på minnet!! 😀 Kram sötis

  2. Svara

    MeamDie

    26 april, 2013

    Låter helt galet gott! 🙂

    kram kram Malin

    • Svara

      Mary

      26 april, 2013

      Mmmm, det var verkligen det! Prova ;)! Kram

  3. Svara

    Iben

    26 april, 2013

    Guuud, jag kommer strunta i din varningstext o prova. Borde gå med lakritspunlver också, eller?
    Trevlig helg!

    • Svara

      Mary

      26 april, 2013

      Hähä, gört! Alltså, det beror vilket pulver du har. Smaken beror jättemkt på vilket pulver du använder. Du kan alltid prova men kan inte garantera att det blir samma smak. Men kan verkligen rekommendera de jag länkade till (och nej jag är inte sponsrad..I wish 😉 ) Lycka till oavsett!

  4. Svara

    Anonym

    26 april, 2013

    Det här såg och lät ju helt sjukt gott! =)
    Får ta och testa det till Valborg tror jag 🙂

  5. Svara

    Maja

    26 april, 2013

    Jag skiter glatt i ditt råd o rusar med full fart framåt! Den här kommer att serveras på nästa helgs fest. Riktigt bra med tips på vilken lakrits man skall köpa också, it´s a jungle out there o allt är inte gott!

    • Svara

      Mary

      26 april, 2013

      Hahahaha, kööör bara kör. 😛 (och jo, resultatet är faktiskt beroende av vilket lakritsgranulat man använder sig av)

  6. Svara

    Linda

    26 april, 2013

    Å, det där lät ju ljuvligt!

    • Svara

      Mary

      26 april, 2013

      Det var verkligen det!

  7. Svara

    Anonym

    26 april, 2013

    Vad gott 😀

  8. Svara

    Johanna / Fru form o fix

    26 april, 2013

    Ååå, låter ljuvlig!!! Måste nog testa…

  9. Svara

    Ella

    26 april, 2013

    Åh! Det luktar fullträff på alla plan. Såå gott!

  10. Svara

    Jes

    26 april, 2013

    Å. Å. Å. Det låter gudomligt gott! Vill ha nu!

    Du är galen kvinna. Vilken inspiration jag får här. Alltid. ♥

    Kram Jes

  11. Svara

    Anonym

    27 april, 2013

    ÅÅÅÅHH, varför hittade jag till din blogg JUST som jag lovat att inte äta socker under ett helt år?!? Jag har börjat skriva ner vilka kakor jag vill laga i april nästa år… Nummer 1 på listan är din lakritsparfait och här har vi en klar andraplacering.

    • Svara

      Mary

      27 april, 2013

      Heh, attans då! 😉 Nåja, jag hoppas du stannar ändå, lägger även upp recept på maträtter och lite annat smått och gott. Annars får du som sagt stanna för att komplettera din lista 😉 😛

  12. Svara

    Petra

    27 april, 2013

    Gott gott gott!!

    • Svara

      Mary

      27 april, 2013

      Ja, den var verkligen så god! 😀

  13. Svara

    Clara

    28 april, 2013

    den ser dödligt god ut, nomnomnomnomnomnom

  14. Svara

    Augustifamiljen

    28 april, 2013

    åhgud!! Den här måste jag bara göra alltså, med risk för att de där jeansen blir lite tajtare 😉

    • Svara

      Mary

      6 maj, 2013

      Ja men du vet, det e smällar man får ta ibland 😉

  15. Svara

    Freddie

    3 maj, 2013

    Åh nej, beställde lakritsgranulat som inte hann komma innan helgen… Går det ens att ersätta med något?
    Trevlig helg!!

    • Svara

      Mary

      6 maj, 2013

      Hej! Såg tyvärr inte din fråga förens nu. Lakritsgranulat går inte att byta ut mot något annat, det är ju ofta ganska ren lakrits och så pass stark/koncentrerad lakrits går inte att få på ngt annat sätt. Hoppas du fått paketet nu och att du provabakat! Pepp pepp!

  16. Svara

    Ebba- Medvetenmini

    6 maj, 2013

    Oh M God! 😉 Nothing else to say

  17. Svara

    Gil

    27 oktober, 2013

    Ingen av länkarna till granulaten funkar… Vad innehåller lakritsgranulat? Vad kan jag ersätta med?

    • Svara

      Mary

      28 oktober, 2013

      Lakritsgranulat är rålakrits, alltså ren lakrits, från lakritsroten. Du kan inte ersätta den med ngt annat. Men den finns att köpa lite varstans. Om butikerna ändrat länkarna, googla helt enkelt "Johan Bülow Raw Liquorice Powder" så kommer du finna flera inköpsställen.

  18. Svara

    Sara

    20 januari, 2014

    Hej! hur stor botten har du använt? 🙂

    • Svara

      Mary

      21 januari, 2014

      Hej Sara! En vanlig 22-24 cm springform som man kan köpa på Ica, Clas Ohlsson eller Åhléns. Lycka till!

LEAVE A COMMENT