VANILJ- & VINKOKTA PÄRON MED VANILJSEMIFREDDO


 Jag älskar varma eller i allafall lite varmljumna efterrätter på höst och vintern. Och nu när vissa lyckliga kan skörda egna päron och äpplen från trädgården gäller det att passa på!
 
Det här är en gammal goding som mamma gjorde när jag växte upp med citron och saffran vill jag minna mig. Päronen serveras ljumna med vaniljglassen och jag brukar dessutom koka ner lagen till en slags sirap som är gudomligt god att ringa över anrättningen något man gör medan päronen lugnar ner sig lite.
 
Såhär enkelt gör du din egen mustiga och ljuvliga höstefterrätt!  
 
RECEPT – VANILJ- & VINKOKTA PÄRON med VANILJSEMIFREDDO
4 portioner päron samt en sats vaniljsemifreddo (ca 12-13 dl ”glass”)
 
 Vaniljsemifreddo:
1 st vaniljstång
5 dl vispgrädde
5 st äggvitor
5 st äggulor
1,25 dl strösocker    
 
Vanilj. & Vinkokta Päron;
4 st Päron
2 dl vitt vin
2 dl rörsocker
7 dl vatten
1 vaniljstång
Skalet av 1 lime
 
HOW TO?     
 
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet. Koka upp vaniljstången tillsammans med 1 dl vispgrädde. Plocka därefter upp vaniljstången från grädden och ställ ner kastrullen i ett kallt vattenbad och rör om då och då så att grädden kallnar.
 
2. Vispa upp äggulorna med hälften av ströcsockret. Blanda ner vaniljgrädden i resterande grädde och vispa fast. Vänd samman äggulor och grädde.
 
3. Vispa ägggvitorna till ett fast och vitt skum. När äggvitorna börjar skumma häll ner resterande socker, lite i taget.
 
4. Vänd ner äggvitorna i äggule- och gräddesmeten. Häll ner glassmeten i en skåll eller gammal glassbytta och frys i 3-4 timmar, ”glassen” ska fortfarande ha en viss mukshet. Om du fryser längre se till att Semifreddon får tina långsamt i kylskåp en halvtimma innan servering.
 
När glassen har ca 1 timma kvar i frysen gör du dina vanilj- och vinkokta päron.
 
5. Skala päronen. Skär av botten så att de står stadigt, det blir finare vid servering då.
 
6. Blanda socker, vatten, en delad & urskrapad vaniljstång (innanmätet och stången ska med i lagen så klart!),det vita vinet och skalet av 1 lime till en lag. Koka upp sockerlagen och lägg ner päronen, låt dem koka i ca 20-40 minuter (beror på päronens storlek) eller tills de är mjuka, prova med en sticka.
 
7. När päronen kokat klart, dra kastrullen från plattan och häll över ungefär 5 dl av lagen i en annan kastrull, sätt sedan lock på kastrullen med päron. Reducera, dvs koka ner, lagen till en mer tyrögflytande konssitens. Låt svalna (jag brukar ställa kastrullen i kallt vattenbad och röra om med en sked så svalnar lagen fort) och servera tillsammans med päron och vaniljsemifreddo.
 
Njut!
 
Lycka till!
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

24 Comments

  1. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    9 september, 2012

    Åh du underbara!!!
    Hur gott såg inte det där ut då! 🙂
    Kram Malin

    • Svara

      Mary

      9 september, 2012

      Hihi, söt du är! Ja, det var faktiskt riktigt mumsig 😀 Kramar på dig fina du!

  2. Svara

    Simone

    9 september, 2012

    åh herrejösses va gott de ser,ja tack ja tar gärna

    • Svara

      Mary

      9 september, 2012

      Haha, tack snälla du! Det är bara att koka ihop själv vettu..plättlätt, klarar du galant!

  3. Svara

    Mårtenssons kök

    9 september, 2012

    Visst är det gott med inkokta päron, minns att Ankis mor gjorde med rött vin som blev så goda.

    • Svara

      Mary

      9 september, 2012

      Ja, mamma gjorde också med vin och nån likör eller var det spritsort. Hmm, tål att tänkas på och kanske prova framöver 😛

  4. Svara

    pepparkakshuset

    9 september, 2012

    Mums! Vad gott det ser ut. Jag älskar säsongsanpassade desserter.

  5. Svara

    sabina mammastårtor

    9 september, 2012

    ser galet gott ut! Jag vill äta upp bilden!!

  6. Svara

    Katarina

    10 september, 2012

    Omg så gott det ser ut! Kram

  7. Svara

    C

    10 september, 2012

    Ser supergott ut! Men vad för vitt vin ska det vara? Söt, torrt? Kan du rekommendera ngt vin?

  8. Svara

    Elsa

    10 september, 2012

    Är det den omtalade semifreddon? 🙂 Hur som helst så är det ett jättefint inlägg, otroligt så duktig du är!

    • Svara

      Mary

      12 september, 2012

      Hmmm, är den omtalad? 😛 Tack så mkt för fina orden, det värmer verkligen! kan säga att jag är avis på dig som pluggat i Grythyttan, om jag var 10 år yngre så! kram

  9. Svara

    Amy's piece of cake

    10 september, 2012

    Ser ljuvligt gott ut!

  10. Svara

    Jessica

    10 september, 2012

    Åh sååå himla gott det låter, Mary! Du är mästarinnan på inspiration & godsaker!

    Kram Jes

    • Svara

      Mary

      12 september, 2012

      Hihi, vad söt och snäll du är! Tack!! Kram

  11. Svara

    dianasdrömmar

    11 september, 2012

    Åhh, så gott vilken perfekt efterrätt kram Diana

    • Svara

      Mary

      12 september, 2012

      Mmm, och sådär perfekt höstigt!

  12. Svara

    Hanna

    22 september, 2012

    Ser riktigt gott ut!

    • Svara

      Mary

      22 september, 2012

      Tack!! 😀

Leave a Reply to C / Cancel Reply