SMÖRKOLA MED HAVSSALT


Jag älskar smörkola. Som godis, som sås till glass, som smörkolaglass, i cheesecake, i cupcakes, i macarons…ja, listan kan göras lång.

Då och då ger jag efter för begäret och slänger ihop något med smörkola. Det kommer komma fler recept framöver, jag är nämligen inne i en smörkolafas. Ja, jag ärl lite typen som går igenom faser. När jag verkligen älskar något så älskar jag det besinningslöst och då det är bara det jag är sugen på. Faserna sträcker sig in i alla delar av mitt liv från val av mat och godis vidare till litteratur och musik.
Lustigt, ja kanske lite.
Härligt?
Ja, iaf om man älskar smörkola lika mkt som mig!
 
Något som är grymt gott till just smörskola är salt. Denna gången blev det flingsalt som jag helt enkelt strör över smörkolan när den är färdigkokad och börjat svalna något. Lite av saltet smälter då in i smörkolan och gottar sig med den, resterande ligger uppepå som ett litet kristalliserat konstverk.
 
Väldigt fina att ge bort i present om du frågar mig.
Antingen gör du dem i ”bars” som på bilden. Då kan presenten sedan skäras upp i mindre bitar om så önskas eller så kan man rent av gå omkring och tugga i sig smörkolastången tugga för tugga.
 
Jag går sällan på temperatur när jag gör smörkola. Varje gång jag gör smörkola enligt termometern blir den alltid lite för hård tycker jag, och jag litar inte alls på termometern när det kommer till godistillverkning. Jag har alltid en termometer ikopplad men gör kontinuerligt kulprovet så fort kolan nått 115 grader celcius. Sedan drar jag den från plattan när jag anser att den är färdig oavsett vad termometern visar.
 
Det här receptet, när jag snubblade över det, sa med bestämdhet att 121 grader skulle kolan kokas till. Det gör inte jag. Jag kokar den oftast till 119 grader, enligt min högst tveksamma termometer, ibland till och med något lägre temeratur. Men misströsta inte om kolan blir för mjuk eller hård. Är den för mjuk, använd den som fyllning i macarons eller muffins, eller varför inte ringa över glassen om den har fått en mer flytande konsistens? Är den hård, ja då har du kolaströssel, mumsig det med!
 
Såhär enkelt gör du Smörkola med Havssalt!
 
HOW TO?
 
1.Börja med att täcka en fyrkantig panna, 25 x 25 cm, med smörpapper & smöra sedan pappret lätt. Ställ åt sidan.  Blanda sedan flytande glykos, strösocker, salt samt hälften av vispgrädden i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme tills det börjar koka. Rör hela tiden tills att kolan kokat upp, det tar ett tag så var beredd på det.
 
2. När kolan börjat koka häller du försiktigt, i en tunn stråle, ner resterande mängden vispgrädde. Kolan får aldrig bli så kall att den slutar koka när du häller ner grädden, så häll försiktigt.
 
3. Sänk därefter värmen till medellåg (4 av 9 på min spis) och låt den koka i 5 minuter. När kolan kokat klart ska du röra ner smöret, ungefär 1 matsked i taget. Låt varje smörklick smälta helt innan nästa matsked rörs ned. Se till så att smöret är rumstempererat när du ska röra ner det.
 
4. Därefter kokar du kolan i ca 30-40 minuter på medelhög värme, rör då och då. Mät temperaturen med en godistermometer eller en digital kökstermometer. När kolan nått 115 grader kan du göra kulprovet då och då. Ungefär när kolan når 118-120 grader brukar jag dra kolan från plattan och röra ned vaniljsockret.
 
5. Häll smörkolasmeten i din smorda form och låt svalna på galler (det kommer då sval luft under formen). Skrapa inte ur kastrullen, har något av karamellen fastnat så låt det stanna i kastrullen. När kolan svalnat något, efter ca 15-20 minuter, strö flingsalt på ovansidan och låt smörkolan bli helt rumstemperarad innan du börjar skära den i mindre bitar.
 
Slå in i smörpapper och förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
 
Lycka till!
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

36 Comments

  1. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    13 september, 2012

    Det här är tortyyyr!

    • Svara

      Mary

      13 september, 2012

      Hahahahahahah!! Jag tänkte faktiskt på dig när jag stod och rörde om i grytan med all kolasmet 😛

  2. Svara

    sabina mammastårtor

    13 september, 2012

    va gott det ser ut!

    • Svara

      Mary

      14 september, 2012

      Tack söta du!

  3. Svara

    Marja - Baka Sockerfritt

    13 september, 2012

    Salt passar bra in i många godbitar! Vad fint att slå in kolorna på ditt vis 🙂

    • Svara

      Mary

      14 september, 2012

      Visst gör det, havsslat är så vackert också! Åh tack, ja det kändes lite mysigt med inslagningen på ngt sätt! 🙂

  4. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    13 september, 2012

    Så fina blider!!! Och kolan ser gudomlig ut!
    vet du hur många gånger jag har svalt sedan jag öppnade sidan? Har jag sagt att jag är lite orolig för att du ska orsaka att någon dränks i sin egen saliv över att varit inne på din blogg???
    Kram på dig!

    • Svara

      Mary

      13 september, 2012

      Hahahahaha…..jag tar inte ansvar..jag tar INTE ANSVAR!!!! *fniss* Sötnöt du är. Varm kram till dig fina fina Malin!

  5. Svara

    sofie mumsfillibaba

    13 september, 2012

    Lördagsgodis!!

  6. Svara

    Katarina

    14 september, 2012

    Gott!! Smörkola och salt går hand i hand! Smörkola med lakrits är också mycket gott! Kram

    • Svara

      Mary

      14 september, 2012

      Jag håller md helt, kola och lakrits är gudomligt!!! 😀 Kram

  7. Svara

    Sandras Matkrypin

    14 september, 2012

    Ser ut som en fantastisk kola!

  8. Svara

    Malin´s Diner

    14 september, 2012

    Blev nu väldigt sugen på smörkola. Hade nog passat utmärkt till min kopp te jag nu på morgonkvisten.

    Kram Malin

    • Svara

      Mary

      14 september, 2012

      Jag skäms lite med jag åt faktiskt lite kola itll frukost 😛

  9. Svara

    Kaksmulan

    14 september, 2012

    Guuuud så GOTT! När vi åt en 16 rättersmeny på en helt otrolig krog i Turkiet i våras så fick vi lös smörkola med havsalt som vi doppade träpinnar i och smaskade i oss. En av höjdpunkterna på måltiden och det vill inte säga lite ;).

    • Svara

      Mary

      14 september, 2012

      Åhh det låter underbart!!! 😀 Mums vilken härli idé!

  10. Svara

    Fisan

    14 september, 2012

    Åh allt som är heligt, fy fasiken så det rinner i munnen nu… Jag som inte ska äta sån’t här!! Men det här kan man ju bjuda kollegorna på på måndag, eller hur? 😉

    • Svara

      Mary

      14 september, 2012

      Hahahahaha, skön kommentar!!! Ja för sjutton, klart du ska bjuda..ehum..kollegorna! 😉

  11. Svara

    Vita Hemligheter

    14 september, 2012

    Önskar dig en riktigt trevlig fredag!
    Ha det fint
    Kram Emma

  12. Svara

    dianasdrömmar

    15 september, 2012

    Älskar också smörkola, åhh vad sugen jag blev 🙂 var köper man glukos? kramar fina du Diana

    • Svara

      Mary

      15 september, 2012

      Glukos köper du antingen på Apoteket (men där är det onödigt dyrt). Sen finns det i välsorterade livsmedelsbutiker, på bakhyllan. DanSukker har på flaska om ungefär 2,5 dl, precis det som behövs till den här smörkolan. 🙂 Kram

  13. Svara

    Littledessert - Recept och Webbshop

    15 september, 2012

    mums va fina!

  14. Svara

    Joanna / byblondie.se

    15 september, 2012

    Älskar kola i alla dess former! Den här ser verkligen smaskig ut 🙂

    • Svara

      Mary

      16 september, 2012

      Tack!!! Ja det gör jag med..kommer mera smörkola/butter caramel på bloggen inom kort.. 😛 😉

  15. Svara

    Tina

    15 september, 2012

    Smörkola och havssalt är ju en riktig höjdare!! Fina bilder!!

    • Svara

      Mary

      16 september, 2012

      Visst är det, älskar det salta mot det söta!! Tack!!

  16. Svara

    Amy's piece of cake

    16 september, 2012

    I hear you sister, just give me NOW! 😉

    • Svara

      Mary

      16 september, 2012

      Hahaha, härligt, ännu en smörkolafantast!! 😛 Underbart!

  17. Svara

    Kristin @ The Chocolate Box

    18 september, 2012

    Jag är likadan när det gäller faser, just nu är jag inne i en brownie-fas 😉

    Gillar verkligen de här bilderna, SÅ fina! Och ser så gott ut. Smörkola + salt är verkligen en klockren kombination. Ser fram emot fler smörkolarecept! 🙂

  18. Svara

    Elin (Fotoblogg)

    20 juni, 2013

    Vad hände om du bara stoppar lite glykos i och inte så mycket som det ska vara! 🙂

LEAVE A COMMENT