Kokboksmuseet i Grythyttan – Cookbook Museum in Grythyttan


Kokboksmuseet i Grythyttan är ett himmelrike för en nörd som jag.
 
Kokboksmuseet i Grythyttan huserar i Måltidens hus där även Carl Jan Granqvists restauranghögskola håller sin utbildning. Byggnaden är magnifik och har flyttats ända från Spanien. Den var nämligen Sveriges paviljon vid världsutställningen i Sevilla någon gång i början av 90-talet.
.
Kokboksmuseet är nordens första och majoriteten av alla kokböckerna kommer från Tore Wretmans unika och helt fantastiska kokbokssamling. Denna, tillsammans med en hög andra fina och gamla kokböcker, köptes in på Sothebys bokauktion 1997.
Historien jag fått berättad för mig, om den nu stämmer eller inte, är att Carl Jan åkte dit med intentionen att förvärva bara några böcker. När han kom dit ville han inte att alla fina böckerna skulle hamna någon annanstans än i Sverige och ropade huxan fluxan in alla böckerna trots brist på finansiering. Detta generarade att han tvingades söka finansiering från andra håll för att ha möjlighet att betala för sin auktionsköp. Som tur är fanns det en hög vänliga själar, bland annat Örebro Byggmästareförening och Västra Sveriges Branchcenter (och en hög med andra godingar) som hjälpte till och finansierade köpet.
 
Böckerna förvaras i ett speciellt rum med kontrollerad luftfuktighet och temperatur för att böckerna, som många är väldigt gamla, ska bevaras i ett så bra skick som möjligt.
 
Du kan bland annat hitta V Ä R L D E N S  Ä L D S T A tryckta kokbok från 1480, en pytteliten kokbok som ni ser på sista bilden, den är bara någon cm stor, samt även en stor samling av Michelin Guidens upplagor.
 
Och ja..för en nörd som mig kan ni ju tänka er.
Pulsen slog snabbt, händerna kändes nästan lite klibbiga och jag önskade så att jag fått bläddra i någon av de riktigt gamla kokböckerna.Jag ville liksom pressa mig mot de inglasade kokbokssamlingen och prata lite med dem..ja ni vet..bekanta mig med alla de gamla kokböckerna. Men ja..i en stor folksamling kan man ju verka lite lät….crazy in the coconut. När det gäller matlagning och kokböcker är jag ju det, men behöver ju inte skrämma slag på vilt främmande människor..
 
Att besöka kokboksmuseet är något jag verkligen kan rekommendera för den som älskar mat- och bak och allt som rör kulinariska upplevelser. Du kan även spendera tid utanför museet där deras kokboksbibliotek ligger. Och där..ja där hittar du mer eller mindre alla kokböcker som getts ut de senaste åren.
 
När du är klar med kokbokstittadet tar du helt enkelt en promenad till Grythyttans Gästgiveri för en god lunch och en kopp kaffe i deras magnifika salonger.

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

 1. Svara

  Lingonberrie

  1 september, 2012

  Vilket helt underbart fantastiskt ställe. Åh Åh dubbelåh!
  Ja, helt underbart. Kokböcker är ju hantverk, tradition och historia. Allt i ett.
  kramar och ha en fin helg

 2. Svara

  Tina

  1 september, 2012

  Vad häftigt!!

 3. Svara

  Chatrine

  1 september, 2012

  Jag har lyckan att fått ärva min mormors kokböcker. Flera som är nästan hundra år gamla. Fantastisk skatt för en matnörd som jag 🙂

 4. Svara

  casaofmia

  1 september, 2012

  Vilket underbar ställe och häftigt med gamla kokböker, kram

 5. Svara

  Mårtenssons kök

  1 september, 2012

  Där skulle vi också kunna tänka oss att kela lite:)

 6. Svara

  Amy's piece of cake

  2 september, 2012

  Vilket mysigt ställe, har jag hört mycket gott om. Förstår dig gällande äldre kokböcker… det är något magiskt över det!

 7. Svara

  Malin - Stjärnflocka

  5 september, 2012

  Haha!!! Ja, du är verkligen nördig! 🙂
  Men lika dregglig skulle jag bli om det var gamla matteböcker….
  Så härligt det är att vara en nörd!
  Kram Malin

LEAVE A COMMENT