FRASIG TOMATPAJ MED KARAMELLISERAD RÖDLÖK & GETOST

När hösten är igång, och det måste vi ändå säga att den är nu va, så blir jag alltid så fasligt sugen på varma pajer och grytor. Och älskar du som jag, att flanera bland stånden på den lokala skördemarknaden, så är det här ett perfekt tillfälle att plocka på dig lokala och närproducerade råvaror med fin kvalité.

Jag och kärleken hittade de sötaste tomaterna när vi var på matupptåg här om dagen och kunde inte annat än plocka med oss ett gäng hem. Sötare körsbärstomater eller plommontomater av olika slag passar perfekt i en varm och smakrik paj så här års.
 
Paj är ju så tacksamt också.
Bra som buffémat, när den är vegetarisk som i detta fall passar den även mkt bra som tillbehör till en bit kött eller varför inte som lite kvällsmys-mat med några tända ljus? Jag föredrar faktiskt att göra pajer i dessa små minivarianter. De är mkt vackrare, gräddas jämnt i ugnen och det är så mkt roligare att ställa fram en minipaj framför varje gäst än en utskureb bit från en större paj som ofta smular och kanske till och med går sönder.
 
För dig som tror att tomatpaj inte smakar så mkt, du har fel.
Den här tomatpajen är allt annat än smaklös.
Här möter den salta osten det söta från den karamelliserade löken . Den karamelliserade löken förfinar och lyfter i sin tur smaken på alla andra ingredienser och boostar dem vilket genererar att allt smakar mer, mycket mer.
 
Eftersom jag försöker servera mat efter devisen ”man äter inte bara med munnen utan med ögonen också” (ja mamma sa så nån gång på 80 & 90-talet) så tycker jag att estetiken med den här pajen är fenomenal.  Dela varje tomat på mitten och lägg dem med snittytan uppåt. Här kan du gärna blanda vilt mellan tomatsorterna och nästan få ett litet matkonstverk till varje gäst.
 
Såhär enkelt är det!
 
 
HOW TO?
 
1. Nyp snabbt ihop smöret, skuret i tärningar, med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformarna, gör kanten hög, och nagga botten. Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen på 220 grader i 10 minuter. Låt svalna helt på galler. Sänk ugnen till 200 grader.
 
2. Skiva rödlöken i tunna skivor och stek den sedan mjuk i smör, stek på låg värme. När löken mjuknat, höj värmen och strö en nypa socker över löken. Låt löken karamelliseras något och ställ sedan löken åt sidan för att kallna.
 
3. Vispa samman äggen lite lätt, vispa därefter ner grädden och tillsätt salt och svartpeppar. Lägg rödlök på botten av varje paj, smula chévre över löken och lägg sedan ut kösbärstomaterna, delade i halvor, över varje pajbotten. Snittytan på tomaterna ska vara vänd uppåt. Fyll därefter på med äggstanningen och grädda mitt  i ugnen i 30 minuter på 200 grader och därefter på grill 200 grader iytterligare 5 minuter.
 
4. När pajen gräddas kan du passa på och rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna tills de är lätt gyllenrbruna. Låt svalna på tallrik.
 
 
Låt pajerna svalna något innan du serverar dem.
Toppa med ruccola, rostade pinjenötter och lite smulad chèvre..
 
Lycka till!
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

29 Comments

  1. Svara

    Malin - stjärnflocka

    16 september, 2012

    Älskar paj och den här kommer jag garanterat att prova! Har snöat in på paj med tomat, basilika och mozzarella, så lite omväxling vore inte fel… :)Men för tillfället är jag så mätt av choklad att jag inte kan röra mig!!! 🙂
    Kram Malin

  2. Svara

    Anonym

    16 september, 2012

    Lokal skördemarknad, det låter nåt det! Här blir det torghandel, men inte så många lokala "varor" tyvärr, då får det vara sommar och jordgubbar i så fall.
    Tomatpajerna ser ljuvliga ut, visst är det så mycket god smak i en tomtpaj.
    Små formar har vi just börjat titta efter, men vi har ännu inte hittat några som fallit oss i smaken.

    Ha en fin vecka!

  3. Svara

    Malin´s Diner

    16 september, 2012

    Wow, vilka fina bilder och vad gott det ser ut! Blir riktigt sugen på att testa, nu när jag lärt mig tycka om tomater.

    Kram Malin

  4. Svara

    Mårtenssons kök

    16 september, 2012

    Hoppsan, plötsligt blev vi anonyma där… inte riktigt meningen. 🙂

  5. Svara

    Kaksmulan

    16 september, 2012

    Ser underbart goda och vackra ut och visst är det så att man äter med ögat också.

  6. Svara

    Karin

    16 september, 2012

    Hej! Vilken trevlig blogg och vilka jättefina bilder. Blev sugen på en massa goda grejer, kolan ser fantastiskt ut och nästa helg blir det dina musslor, tack! Karin

  7. Svara

    Jennifer

    16 september, 2012

    Härliga bilder och det ser så gott ut! Kram Jennifer

  8. Svara

    Marie Söderberg

    16 september, 2012

    Mmmmums 🙂

  9. Svara

    Katarina

    17 september, 2012

    Paj är gott och med de där ingredienserna blir det säkert gott. Kram

  10. Svara

    Lisa

    17 september, 2012

    Vilka fina bilder på fina pajer! 😀
    Goda ser de också ut å va. 🙂

    • Svara

      Mary

      23 september, 2012

      Tack snälla du! De var riktigt mumsiga, favorit hos mig faktiskt!

  11. Svara

    Min mat,bak och hälsoblogg

    17 september, 2012

    Så fina bilder och pajerna ser jättegoda ut!!

  12. Svara

    Amy's piece of cake

    17 september, 2012

    Bokmärkes omdelbart bums, denna måste testas!

  13. Svara

    Sandras Matkrypin

    18 september, 2012

    Mumsigt recept och fantastiska bilder!

  14. Svara

    mariaemb.

    18 september, 2012

    Jag älskar dessa bilder! Tokfina!

    • Svara

      Mary

      23 september, 2012

      Tack söta! 😀

  15. Svara

    Emschen

    18 september, 2012

    Gudars va gott det såg ut!
    Kanske ska prova det i helgen. 🙂
    Kram fina

    • Svara

      Mary

      23 september, 2012

      Klart du ska prova, den är underbar! Faktiskt en favorit hos mig! 😀

  16. Svara

    dianasdrömmar

    19 september, 2012

    Men herre jösses så gott, när öppnar Marys restaurang 🙂 kram Diana

  17. Svara

    Caroline - Under mina lockar

    20 september, 2012

    Ser fantastiskt gott ut! 🙂

  18. Svara

    Anna

    23 augusti, 2013

    Vilken strl har du på dom små formarna?

LEAVE A COMMENT