VANILJKRÄM MED GRANATÄPPLE

 
Det här är en perfekt munsbit att servera till kaffet efter en lång och härlig middag antingen som en lättare efterrätt istället för en pralin eller som en fjärde ”rätt” till kaffet, pricken över i helt enkelt!
 
Servera i en fin porslinssked eller silversked, tippa med frukt eller nötter och du är klar. Gott, enkelt och en perfekt avslutning. Dessutom är munsbiten en fröjd för ögat och som ni alla vet vid det här laget så äter man ju inte bara med munnen utan med ögonen också.
 
Jag har valt att toppa med Granatäpple. Ska man äta Granatäpple är det på hösten eftersom man då slipper frakta frukten från Sydamerika för att nå till våra Nordliga breddgrader. Tyvärr är det här inte en närodlad frukt men ska du äta Granatäpple kan du iaf ha lite mindre dåligt samvete eftersom frukten då skördas i södra delarna av europa vilket iaf är något stenkast närmare än Sydamerika.
 
Krämen kan med fördel förberedas dagen innan och spritsas ut på skedarna innan servering.
 
VANILJKRÄM med GRANATÄPPLE
ca 12 port
 
Vaniljkräm:
2,5 dl fet mjölk (ca 3%)
1/2 vaniljstäng
3/4 dl/60 gram strösocker
1 msk/15 gram majsstärkelse (inte maizena redning)
2 äggulor
20 gram osaltat smör
 
 
Toping:
1/2 Granatäpple
 
HOW TO?
 
1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Blanda stång, innanmäte och mjölk i en kastrull och låt det koka upp.
 
2. Blanda äggulor, strösocker och majsstärkelse till en redning. När mjölken kokar, dra den från plattan, fiska snabbt upp vaniljstången och rör ner redningen. Vispa kraftigt tills smeten tjocknar. Det går fort så du måste vara uppmärksam i detta momentet.
 
3. Dra av kastrullen från värmen och vispa ner smöret, skuret i tärningar. Rör tills allt blandat sig.
 
3. Häll över i en annan bunke och ställ ner bunken i kallt vattenbad. Rör tills vaniljkrämen svalnat.
 
4. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och förvara i kylskåp tills servering.
 
Vid servering:
Spritsa en klick på en sked och toppa med Granatäpple.
 
Psst…mogna Granatäpplen är inte de rödaste och rundaste utan de som ser ut att sjunga på sista versen. Ta frukten och tryck försiktigt med tummen mot skalet. Frukten är mogen om du känner att det lossnar små kärnor på insidan. Mitt husmorstips för att få ut frukten/kärnorna är att slå försiktigt med en träslev mot skalet eller dunka det försiktigt mot bänken, dela den i två delar och gröp ur de kärnor som fortfarande sitter fast. Oftast behövs det inte mer än att man trycker till med handen runt skalet för kärnora ska lossna om frukten är riktigt mogen. Ett riktigt moget Granatäpple kan innehålla en del saft, så öppna det över en plastbunke om du inte vill ha bänken full av röd granatäpplejuice.

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

24 Comments

  1. Svara

    Malin´s Diner

    30 oktober, 2012

    Eller så gör man en hel skål till sig själv… Låter som en plan tycker jag!

    Kram på dig bästaste Mary!

  2. Svara

    Fredrik Larsson

    30 oktober, 2012

    WOW! Så sjukt gott det ser ut. Du är så JÄVLA bra på att få det snyggt och göra snygga upplägg. Jobbar du med sånt här eller är det bara en hobby? 😛

    • Svara

      Mary

      31 oktober, 2012

      Tack!! 🙂 Just nu jobbar jag bara med det lite sådär på sidan om mitt vanliga jobb som leveransansvarig..men saker kommer hända i framtiden.. Den som följer bloggen får se..;) Tack för fina orden 🙂

  3. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    30 oktober, 2012

    Alltså alla dina senaste blogginlägg höjer ju ribban på förväntningarna på efterrätten om några veckor… 😉 Hähä! Duktiga kompis, jättefina bilder som vanligt! Och håller med den där Fredrik, jättefint upplagt! (Och fotat med så klart.) Hade det varit jag som lagt upp krämen hade det mest blivit slabbigt…

    • Svara

      Mary

      31 oktober, 2012

      Hahaha, jäkla..börjar svettas!!! Ja det gäller att leverera när ni kommer, så är det ju bara!!!! börjar planera vår 10-rätters redan nu!! Tack vännen! Kram

  4. Svara

    Melody

    30 oktober, 2012

    Kan nog inte ha kvar din blogg på min favoritlista!
    Matte kommer rulla fram… hon är ju så svag för godsaker,
    bakverk och efterrätter!
    Du är ju bara för bra på det här!
    Hälsningar från Melody som passar på att smaka det som
    inte innehåller choklad!

  5. Svara

    Anonym

    30 oktober, 2012

    bästa receptet tycker jag det här låter som! =D mums!!!

  6. Svara

    lady_G

    31 oktober, 2012

    åhh gott!!
    det ser ut alltså, 😉
    Måste testa.
    Ha en fin fin dag!

    KRAM

    • Svara

      Mary

      31 oktober, 2012

      Ja det var riktigt gott!! Enkelt och gott, bästa kombinationen! kram

  7. Svara

    maja.

    31 oktober, 2012

    åh vad gott det ser ut.

  8. Svara

    Lina

    1 november, 2012

    Måste bara fråga, vi har letat efter liknande skedar hur länge som helst. Vet du var man kan köpa dem? Ps. Älskar din blogg!

  9. Svara

    Victoria

    1 november, 2012

    Jag älskar verkligen dina matbilder & önskar jag kunde fota det lika fint & bra som dig. En fråga jag har är: vilket objektiv använder du till dina mat/bak bilder?

    • Svara

      Mary

      3 november, 2012

      Tack snälla rara! Jag har ett canon EF 24-70 mm f/2.8 L USM och ett fastpobjektiv, ockås Canon: 50 mm f/1.4

  10. Svara

    Emz

    1 november, 2012

    Vilken helt otroligt fin,underbar blogg du har.
    Blir super inspirerad och man känner nästan smaken, doften från det du har gjort genom din blogg.
    Tack för att du gjorde min dag mycket inspirerade.

  11. Svara

    Victoria

    3 november, 2012

    Varsegod & tack för att du svarade 🙂
    50mm har jag med 1.8, det andra blev jag nyfiken på, är det ungefär som kitobjektivet i zoom men bättre prestanda?

    • Svara

      Mary

      3 november, 2012

      Hej igen Victoria. Nej, det är inget som kitobjektivet..de går inte ens att jämföra 😛 Kitobjektivets prestanda är som ett leksaksobjektiv i jämförelse med det här. Färgåtergivningen är helt otrolig! Men, lägger man på vintagetoningar och liknande i Photoshop är det bortkastade pengar tycker jag eftersom man då lägger in kornighet/grumlighet och färgstick i bilden och då behöver man inte ett dyrt objektiv som ger klara bilder. Men vill man ta kalra fina bilder så.. Prova det INTE i affären om du inte har råd med det, allt annat du fotar efter att du fotat med 24-70mm kommer kännas sådär. Det är lite högre prisklass eftersom det är Canons Luxury-objektivet (L står för Luxury) men det är värt var enda slant!

  12. Svara

    Victoria

    3 november, 2012

    Tusen tack för svar, funderar på att byta ut några objektiv jag har så kanske ska fundera på denna 🙂 Tycker det ger så mk mer att fråga personer som har ett visst objektiv än de i affären, tycker inte de kan så mk.

    • Svara

      Mary

      5 november, 2012

      Det tycker jag absolut du ska dundera över! Visst är det så, affären har ju alltid motivet att de vill sälja. Jag tycker att scandinavian photo är bra,där kan man provafota med objektivet innan man köper om man vill! 😀

LEAVE A COMMENT