REGNBÅGSTÅRTA MED HALLON & VANILJ

Oktober är rosa månad till förmån för bröstcancerfonden och givetvis vill jag baka något riktigt rosa för att uppmärksamma detta. Inspirationen kom faktiskt från ett doftljus från Reunion Home denna gång. Doften ”Solmogna Hallon” och en rosa tofs kändes som en bra början och resulterade i en rosa regnbågstårta med vanilj och hallonsmörkräm som täcks av ett lager sörsyrlig yoghurtgrädde och färska hallon.
 
Det söta möter ljuvligt krämig vanilj och syrliga hallon.
Ja tack, jag tar två bitar!
 
Tårtan går faktiskt förvånansvärt bra att slänga ihop. Receptet är amerikanskt och resulterar i bottnar som inte riktigt påminner om de svenska tårtbottnarna vi är vana vid. De är mer kompakta, det blir ju ett finare resultat då, men ändå krämiga. Det krävs enligt mig både fyllning och glasyr av något slag för att matcha bottnarna. Tårtan räcker till fler än man ser eftersom tårtan har så många lager blir en liten bit ganska mkt tårta ändå!
 
Gör något för att uppmärksamma Oktober som ROSA månad du också!
Såhär slänger du ihop en regnbågstårta 🙂
 
Instruktioner: 
 
1. Vispa ihop socker och smör till en vit smulig massa. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner det i smör- och sockerblandningen varvat med kalla vattnet. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.
 
4. Smöra och mjöla 4 stk 20cm formar och fördela smeten i formarna. Vill du färga smeten för du det lite i taget genom att tillsätta lite karamellsmet, fördela smet i en form, sedan tillsätta ytterligare karamellfärg i smeten och fylla nästa form tills all smet är fördelad.
 
5. Grädda i 25-30 minuter i mitten av ugnen på ca 175 grader. Låt svalna helt på galler.
 
6. Se till att alla ingredienserna till smörkrämen är rumstempererade. Vispa samman 1 tsk vaniljsocker, smör och florsocker. Vispa i ytterligare 1 tsk vaniljsocker i 1/3 av smörkrämen och vispa sammans hallonsylten med resterande 2/3 av smörkrämen.
 
7. Fördela vaniljsmörkrämen i understa lagret och hallonkräm i lager 2 och tre. Det kommer bli lite smörkräm över men för att inte låta öggulorna gå till spillor brukar jag ändå vispa smörkräm av alla äggulorna. Den överblivna smörkrämen kan du använda till cupcakes eller varför inte macarons?
 
8. Vispa ihop yoghurt, vispgrädde och florsocker. Spackla tårtan och dekorera med färska hallon.
 
Lycka till!
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

120 Comments

  1. Svara

    Sofia - Hildas hem

    4 oktober, 2012

    Så otroligt gott det ser ut! Lyckos dem som får provsmaka detta alster 🙂

    Jag önskar dig en fin dag!
    Kram Sofia

    PS. Det var väldigt kul att prata med dig häromdagen.

  2. Svara

    Kaksmulan

    4 oktober, 2012

    Åh så fin den är!!! och så gott det låter. Jag vill också smaka 🙂 Låter så gott med yoghurt i grädden, det måste testas.

  3. Svara

    Min mat,bak och hälsoblogg

    4 oktober, 2012

    Vilken fin tårta!!!

  4. Svara

    Johanna

    4 oktober, 2012

    Oj, vilken fin tårta! Jag har länge varit sugen på att testa något liknande, men har nog kännt mina begränsningar 😉 Men man vet aldrig, nån gång kanske.

  5. Svara

    Petra

    4 oktober, 2012

    Ljuuuuvlig tårta ! Är ingen tårtmakare men denna ser så fin ut och dina beskrivningar känns alltid så enkla så kanske kan även jag ?
    Tack för din inspirerande och välgjorda blogg !

    Petra Kalmar 🙂

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Det är klart du kan!!! Lovar..inte alls så svårt! Kram

  6. Svara

    Amy's piece of cake

    4 oktober, 2012

    Snygg tårta med härlig färgskiftning, kram!

  7. Svara

    Erica

    4 oktober, 2012

    Den är verkligen alldeles fantastiskt vacker! Och säkerligen hur god som helst.
    Kram

  8. Svara

    Hanna

    4 oktober, 2012

    Fin tårta som verkar väldigt smaskens! 🙂

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack!!

  9. Svara

    Lotta i Två små kök

    4 oktober, 2012

    Alla vägar som bär till en sådan här skapelse är goda vägar. Varför inte via doftljus och tofsar 🙂 Ser helt underbar ut. Du är väldigt duktig!

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Men eller hur..allt sätt är bra! Utom de dåliga.. ;)Tack söta du!

  10. Svara

    Tess

    4 oktober, 2012

    Men sluta så SÖT. Du är verkligen så himla duktig!!!

  11. Svara

    Victoria

    4 oktober, 2012

    Men jösses vad goda de ser ut att vara.

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack!! Det var den, och kul att baka också!

  12. Svara

    Hanna

    4 oktober, 2012

    Så himla snygg! Regnbågskakor verkar vara himla inne just nu 🙂

  13. Svara

    Anna Höglund

    4 oktober, 2012

    Maria, du är helt fantastisk, denna tårta gör att ja längtar hem till Sverige, måste pröva detta recept när jag kommer hem

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack, vad go du är, tack så jättemkt!

  14. Svara

    dianasdrömmar

    4 oktober, 2012

    Vilken vacker tårta oc jag misstänker att den är lika god som den ser ut kram Diana

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack!! Den var enormt kul att baka 😛

  15. Svara

    Maria Engström

    4 oktober, 2012

    Alla dina recept, alla dina bilder får mig matlycklig! Ska göra frasiga tomatpajer i helgen. Ohh yummi! Tack!

  16. Svara

    Malin E

    4 oktober, 2012

    Åh, vilken dröm så otroligt fin. Kanske ska testa den nån dag…
    Tack för ditt fina mail blev så glad när jag läste det. Lovar att titta in här lite nu och då, att faktiskt ta mig tiden, jag blir ju så glad när jag gör det. Denna rosa dröm du bakat nu är ju bara sååå fin att hylla bröstcancer forskningen med.

    Kramar till världens bästa mat-och bakbloggerska!

  17. Svara

    Malin´s Diner

    4 oktober, 2012

    Men sååååå vacker! Säkert också väldigt god, betvivlar jag inte alls.

    Kram på dig!

  18. Svara

    Emschen

    4 oktober, 2012

    Alltså detta skulle kunna vara den vackraste tårta jag någonsin sett, jag är ju fullständigt rosa-tokig. 🙂

    Jag bara måste testa dom där doftljusen!
    Kram

  19. Svara

    Helena

    4 oktober, 2012

    Wow Mary, vilken fin tprta du har bakat!:)

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Hihi, tack!! 😀

  20. Svara

    angelica

    5 oktober, 2012

    Du är så bäst Mary! Jag älskar bilderna!

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack fina!! <3

  21. Svara

    Anonym

    5 oktober, 2012

    UNDERBAR tårta!

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack så mkt, den var superkul att baka! 😀

  22. Svara

    TIDSTJUVEN

    5 oktober, 2012

    Men kära hjärtanes så fin! 😀 Duktiga du!

  23. Svara

    Anny

    5 oktober, 2012

    Wow, vackert! Ser väldigt gott ut också! Äter enligt LCHF så tårta går ju bort, men kanske kan jag hitta någon LCHF variant på tårtbotten och göra något liknande!

  24. Svara

    William

    5 oktober, 2012

    Men gud vad gott:DDD

  25. Svara

    Eleonore- Rosa fika-insamlingen

    5 oktober, 2012

    Så gott, perfekt till rosa oktober 😀

  26. Svara

    Lorissa

    5 oktober, 2012

    Väldigt vacker 🙂 Fast då får man komma ihåg att också sponsra den rosa månaden. Att äta hallontårtor hjälper ju inte cancerforskningen, även om det ser både vackert och smarrigt ut.

  27. Svara

    ida - fashion is my life

    5 oktober, 2012

    Shit va fin 🙂 Blev väldigt frestad!

  28. Svara

    Maja

    5 oktober, 2012

    det ser helt fantastiskt ut!!

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack!

  29. Svara

    jennifer

    5 oktober, 2012

    Mums!

  30. Svara

    Simone

    5 oktober, 2012

    åh vilken fin tårta du gjort och härligt att se att de uppmärksammas.hoppas oxå kunna hitta på nåt härligt med rosa som tema

  31. Svara

    Jessica M

    5 oktober, 2012

    Så vacker tårta. Hittade just hit och det blev jag glad för. Otroligt vackra bilder.
    Tack för inspiration.

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack!! Kul att du hittade hit, kom tillbaka vetja 😉 Kram Mary

  32. Svara

    Anonym

    5 oktober, 2012

    SPARAD! <3 JUST en sån tårta jag skulle vilja baka!!

  33. Svara

    Susanne

    5 oktober, 2012

    Tänk, vilken tur att jag trillade in här!! Min dotter fyller 3 år på tisdag och jag har våndats över tårtan. Men nu, nu hittade jag den. Alldeles bedårande! (Även om mina barn inte äter sötsaker (där ingår allt, även glass och kakor), så kan ju vi vuxna få njuta av denna vackra, och troligen goda, skapelse! Förresten, fin och inspirerande blogg!

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Hahaha nej men vad kul! Tack för dina fina ord, hoppas det gick bra med tårtan!! Kram Mary

  34. Svara

    Anonym

    5 oktober, 2012

    Hej! Vilken sjukt snygg tårta!!! Karin

  35. Svara

    Sofie DJ

    5 oktober, 2012

    Underbar tårta! Den ser super god ut ^^!

  36. Svara

    Anonym

    6 oktober, 2012

    oooooooooooooh så fiiint! och goooott! ;D

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack! 😀

  37. Svara

    Amy's piece of cake

    6 oktober, 2012

    Regnbågstårtor är verkligen fina och bra med rosa tema i oktober. Önskar er en fin lördag!

  38. Svara

    Anonym

    6 oktober, 2012

    Hejsan!
    Jag har dragit igång en fototävling på min blogg där du kan vinna ett presentkort på 150 kronor från johanspixels.se, var gärna med här:

    http://byyemelie.blogg.se/2012/october/fototavling-i-samarbete-med-johanpixelsse.html#comment

  39. Svara

    V I C T O R I A

    6 oktober, 2012

    gott ! ^^
    gör du bloglovinbyten? Kram

  40. Svara

    Johanna

    6 oktober, 2012

    Ser super gott ut 🙂

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack så mkt!

  41. Svara

    Ida

    7 oktober, 2012

    Vilken underbart fin blogg du har! Älskar dina bakverk! Så inspirerande! Mvh Ida

  42. Svara

    Anonym

    7 oktober, 2012

    Hej, skulle du som är så otroligt duktig på att fotografera (och baka för den delen) ha lust att kolla in denna bild (http://linaslove.blogg.se/2012/october/i-love-you.html) som jag fotograferat och redigerat och säga vad du tycker om den? 🙂
    Kram Lina!

  43. Svara

    Julia Fahlstedt - Brinner för foto

    7 oktober, 2012

    Åh va underbart gott det ser ut!

  44. Svara

    Sophie (vardag, foto, musik, mode, sött & gott)

    7 oktober, 2012

    Åh regnbågstårtor är så fina! Älskar rosa också 🙂

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Ahh, vem älskar inte rosa 😉

  45. Svara

    Sandra

    7 oktober, 2012

    Åå guu så gott!! 😛 Allt bra? 🙂

  46. Svara

    C

    7 oktober, 2012

    Ser såååååå GOTT ut!

  47. Svara

    AMANDA KARLSSON

    7 oktober, 2012

    Gud vad fin! Var den svår? Jag älskar att baka! 😀

  48. Svara

    Jessica

    7 oktober, 2012

    Mary Mary Mary, du är galen! Så himla vackert bakverk, du är så duktig så jag baxnar! JÄTTEFIN verkligen och vackra foton också. Såklart. För det är som en fluffig marsmallowsdröm att besöka dina underbara blogg! Love it. ♥

    Kram Jes ♥

  49. Svara

    Elin

    8 oktober, 2012

    Oh vilken härlig tårta!!

  50. Svara

    Jasmine

    8 oktober, 2012

    Jättefin tårta, verkligen. Va’ duktig du är! Och bra att du uppmärksammar den rosa månaden.
    Kram

  51. Svara

    Justlikeacat

    8 oktober, 2012

    Vilken superfin tårta! <3

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack så mkt!

  52. Svara

    Sandra Hilton

    8 oktober, 2012

    Åh det såg ju bara för gott ut!

  53. Svara

    Johanna

    8 oktober, 2012

    så himla fin, och så gott det ser ut!:)

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack..den var sjukt kul att baka!

  54. Svara

    Anonym

    9 oktober, 2012

    tjusigt =)

  55. Svara

    Mamma till William och Wilma

    9 oktober, 2012

    Vilken fin fin tårta 🙂

  56. Svara

    ida

    9 oktober, 2012

    Underbar tårta!!
    Men var kommer det underbara ljuset ifrån?
    Mvh Ida

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack!! Det finns en länk precis under bilden. Det finns säkert på flera hemsidor men mitt kommer från Nordljus. Men som sagt..länk finns precis i andra meningen under nedersta bilden:) Det går inte att länka här så därför hävisar jag dig dit! Det är underbart..älskar det! Kram Mary

  57. Svara

    Frida

    9 oktober, 2012

    Mysigaste bloggen jag skådat på en lång tid! :’)
    kolla gärna in på min nya inredningsblogg, och lämna en kommentar om vad du tycker, skulle vara roligt! 🙂
    KRAM!

    • Svara

      Mary

      9 oktober, 2012

      Tack snälla, då hoppas du kommer tillbaka snart igen! Kram

  58. Svara

    Snow White

    9 oktober, 2012

    Gud vad fin den var!!! Och den ser faktiskt väldigt väldigt god ut för den delen!! ♥

  59. Svara

    Popkungen

    10 oktober, 2012

    FIN TÅRTA! haha 🙂

  60. Svara

    M

    10 oktober, 2012

    Vilken tårta! Kanske ska baka detta mästervärk till ett fredagsfika på jobbet. Fast hade nog hellre haft passioncurd och ngn vit chokladkräm i. Men de är bara för att jag tycker det är gottigt i tårta! Lakritsmousse gör sig också bra.. Hmm.. Idéerna är många! Men snygg va den!

  61. Svara

    Linda - face by linda

    10 oktober, 2012

    Jättefin! Så fint med de olika nyanserna av rosa! Ser otroligt god ut!

  62. Svara

    Anonym

    11 oktober, 2012

    Vilken häftig tårta! 😀

  63. Svara

    Johanna

    11 oktober, 2012

    Perfekt! Och vad den såg ljuvlig ut 🙂

  64. Svara

    vilda

    11 oktober, 2012

    nej men guud så söt!

  65. Svara

    Jes

    12 januari, 2013

    Finaste Mary,
    Det vankas tjejmiddag här hemma snart – tror du jag klarar att göra en sådan här underbar tårta??? Är det jättesvårt?? 🙂 Går den att göra kvällen innan tro??

    Kramen!
    Jes

  66. Svara

    Jes

    14 januari, 2013

    Åh gulliga du!!! Chokladfudgetårta – hur gått låter inte det på en skala??? 🙂 TACK söta!

    Kram Jes ♥

    • Svara

      Mary

      14 januari, 2013

      Ja, den är väldigt god och ganska svår att misslyckas med! sök på chokladfudge på bloggen så hittar du receptet! 😀 Kram söta du

  67. Svara

    Emelie

    6 februari, 2013

    Åååh, det ser jättegott ut!
    Har faktiskt precis gjort tårtbottnarna till i helgen. Tack så mycket för receptet! 😀

    • Svara

      Mary

      8 februari, 2013

      Vad kul, hoppas du lyckades med tårtan!

  68. Svara

    nellie

    11 juni, 2013

    hej, använder engångsaluminiumpajformar eller vanliga bakformar? Om du har haft bakformar tror du det funkar med egångs istället? hade varit bra att veta eftersom jag ska göra den i en studentvariant. kram nellie

  69. Svara

    Anna

    23 februari, 2017

    Ser fantastisk ut. Funderar på att göra denna till dotterns dop. Undrar hur många denna räcker till samt om man kan frysa bottnarna så att man kan göra dem lite i förväg?

LEAVE A COMMENT