LINGONKOLAPAJ

.

Ibland är det dom absolut konstigaste smakkombinationerna som är bäst. Det här är ett ypperligt bevis på detta. Choklad och havssalt är ett annat!
 
Lingon och kola var en riktigt ljuvlig kombination och det här var ingalunda sista gången jag gjorde denna paj. Min bror och hans tjej var och hämtade en stor bit på order från mig och hade tydligen börjat mumsa redan i hissen..eller om det kanske var på de bitar chokladbrownie med havssalt som de fick med sig..eller pralinerna. Hmm..nåja, summa summarum var iaf att pajen får två tummar upp.
 
Jag tycker lingon är ett underskattat bär och med rätt komponenter, som exempelvis kola eller maräng kommer bärets syrlighet och beska till sin rätt! Var inte rädd för att prova receptet det här är en perfekt höstpaj att njuta av i halvliggande soffläge, lita på mig jag har mycket erfarenhet av just detta!
 
Jag gjorde pajen glutenfri men den går utmärkt att använda sig av annan pajbotten med vanligt vetemjöl. Inga konstigheter alls. Allt annat samma lika så börja inte kallsvettas nu! Kolan tar ganska lång tid att koka men å andra sidan sköter den sig själv så länge du går och rör då och då, vilket gör att du har möjlighet att röja upp i köket och kaske ta dig en kopp kaffe under tiden.
 
Ja, näe, nu är det fredag och det börjar mörkna ute. Det är nog banne mig dags för en bit paj och en stor kopp te, eller vad säger ni? Det är så kul att ni blivit så många som tittar in här varje dag och jag har flera riktigt roliga nyheter på gång under november månad som jag nog tror att ni kommer gilla. För att inte tala om julmånaden december där jag redan nu börjat ladda till tusen för alla jultips och recept!
 
Här kommer receptet på lingonpajen 🙂
 
LINGONKOLAPAJ
8-10 port
pajform ca 24-25 cm i diameter
 
 GLUTENFRI Pajbotten:
5 dl /300 gram Finax Glutenfritt Mjöl
1 msk strösocker
150 kallt smör
2 msk vatten
 
 
”Vanlig” pajbotten:
125 g kallt smör
1 msk strösocker
2,5 dl / vetemjöl
1 ägg
 
Fyllning:
4,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
 
250 gram (ca 5 dl)  lingon (det går bra med frysta och tinade)
 
HOW TO?
 
1. Glutenfri pajbotten: Blanda samman Glutenfria mjölet med strösockret, tillsätt det kalla smöret skuret i kuber och tryck samman till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Linda in degen med gladpack/plastfolie och låt vila i kylskåp i 40 minuter.
 
Vanlig pajbotten: Blanda samman mjölet med strösockret, tillsätt det kalla smöret skuret i kuber och tryck samman till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Linda in degen med gladpack/plastfolie & låt vila i kylskåp i 40 minuter.
 
2. Glutenfri pajbotten:Tryck ut pajdegen i pajformen och nagga botten. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter längst ned i ugnen. Låt sedan svalna på galler.
 
Vanlig pajbotten: Tryck ut pajdegen i pajformen och nagga botten. Ställ in i kylen ytterligare 30 minuter och grädda den därefter längst ner i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Låt sedan svalna på galler.
 
3. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelsvag värme i ca 50-60 minuter. Rör då och då i kolan med träslev. Kolan ska vara mukare i konsistensen än vanlig kola men gör gärna kulprovet för att känna av kolans konsistens innan du drar den från plattan.
 
4. Blanda ner lingonen och rör försiktigt runt med kolan. Häll ner i det avsvalnade pajskalet och låt svalna helt innan du serverar pajen. Den kan med fördel stå i kylskåpet i någon timma eller tre innan du serverar den.
 
Lycka till!
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

33 Comments

  1. Svara

    Mårtenssons kök

    26 oktober, 2012

    Visst behövs det smakbrytning till det söta i pajen, lingon låter ju perfekt!
    Då ser vi fram med spänning på det spännande som nalkas i november, cliffhanger gillas.

    Ha en skön helg

  2. Svara

    creando

    26 oktober, 2012

    Jag undrar ändå…om jag vågar prova. Den ser ju farligt god ut 🙂

    Kramar

  3. Svara

    Lifessilverlining

    26 oktober, 2012

    Kul mix med lingon och kola. Ha en fin kväll Mary! Kram Nilla

  4. Svara

    Malin E

    26 oktober, 2012

    Detta receptet har jag vääääntat på 😉 Skönt att du har tagit dig upp ur soffan och nu äntligen orkat plita ner receptet åt oss som suktat… hi hi…
    Jag ser verkligen fram emot alla spännande nyheter framöver, min dåliga egenskap är att jag inte riktigt orkar vänta… men men den som väntar på nått gott väntar alltid alldeles för länge 😉

    Nu kom dottern men godisskålen och plockade ut mina favoriter åe mig – punchpraliner – kan man göra sånna själv, tåls att funderas på…

    Kram på dig fina och ha nu en alldeles underbar helg!

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2012

      Hehe, lovar att det nog är värt att vänta på. Fast du vet ju redan endel av hemligheterna 😉 Söt och smart dotter! Och jo, visst kan man göra punchpraliner själv, precis som mintchokladgodis som jag gjorde förut! Ska ha det i åtanke! 🙂 😛 Kram sötis

  5. Svara

    milla

    28 oktober, 2012

    Vilken härlig paj detta recept måste jag prova:)

  6. Svara

    Maria

    28 oktober, 2012

    Har kolan på spisen i detta nu! Hittade inga frysta lingon så vi testar med tranbär. Så nyfiken på resultatet!

    • Svara

      Mary

      29 oktober, 2012

      Åhh vad kul!! Åhh det kommer nog bli supergott det med tranbär också, så länge du tar ett syrligt bär så kommer pajen bli perfekt och gifta sig perfekt med kolan! 😀

  7. Svara

    Helena

    28 oktober, 2012

    Nu har jag sparat detta smarriga recept och kommer att göra det vid ett speciellt tillfälle:))

    • Svara

      Mary

      29 oktober, 2012

      Vad bra!! 😛 Vi gjorde den igen för den var så otroligt god!

  8. Svara

    Helena

    29 oktober, 2012

    Vilket resept! Måste bara prova. Har du provat att koka kolan på kondenserad mjölk? Jag har bara tänkt och göra det men nu med det här reseptet… hmm, affären nästa 😉

    • Svara

      Mary

      29 oktober, 2012

      Hej Helena! Ja vist har jag det, men för att vara helt ärlig tycker jag inte att det blir lika gott som att göra kolan från grunden. Jag brukar göra paj med kola från kondenserad mjölk då och då samt även glass (kolla min glasskategori så finns det en ljuvlig glass med sådan kola där) men just den här pajen föredrar jag med "vanlig" kola. 🙂 Men prova gärna och höra av dig hur det bevl! Kram Mary

  9. Svara

    Maja

    29 oktober, 2012

    Hur länge i förväg kan man göra den här tro? Vill inte att det sockrar sig eller blir stenhårt =)

  10. Svara

    AnnaSmyckeform

    1 november, 2012

    Den ser ju gudomlig ut. Tummen upp för glutenfritt. Har också folk i min omgivning som är glutenintoleranta så jag ser fram emot massa mer inspiration i det ämnet 🙂
    Kram!

  11. Svara

    Lovisa

    1 november, 2012

    Den ser riktigt god ut, lingon och kola är en god kombo, borde testa!

  12. Svara

    C

    2 november, 2012

    Lingon och kola, farliga kombinationer(Joke), men det ser farligt gott ut ändå, haha! ^^

    • Svara

      Mary

      3 november, 2012

      Haha..mmm det är supergott faktiskt! PRova!!

  13. Svara

    Maja

    2 november, 2012

    Här kokas kola o nyps pajdeg..kaffebryggaren puttrar o Christel Alsos sjunger för mig..fredagsmys på HÖG nivå! Sedan blir det choklad m seasalt..o kanske kanske något mer..
    Tack för goda tips, både på ett o annat sätt =)

    • Svara

      Mary

      3 november, 2012

      Låter ljvligt!!

  14. Svara

    Greta

    13 maj, 2013

    Hej! Underbar blogg! Hur stor är din pajform? Och hur får du ur den ur formen utan att den går sönder? Kram =)

    • Svara

      Mary

      22 maj, 2013

      Hej! Jag använder en pajform som har löstagbar botten, du hittar bland annat sådan på Leilas General Store. Diametern är ca 25 cm. Lycka till! Kram

  15. Svara

    Liselott

    11 november, 2013

    Låter ljuvligt! Hur ska kolan vara när den är färdig? Bara att det går att rulla en kula el bli hård?

    -Liselott

  16. Svara

    Anonym

    7 november, 2015

    Hej! Älskar verkligen detta recept – men jag gjorde på glutenfritt mjöl enligt recept men pajskalet blev i princip lite kletigt + håligt. Vad är det som jag gör fel på? Nu har jag satt in den ytligare in i ugnen en stund får se vad som händer 🙂 ha de bra!

  17. Svara

    Anonym

    7 november, 2015

    Hej! Älskar verkligen detta recept – men jag gjorde på glutenfritt mjöl enligt recept men pajskalet blev i princip lite kletigt + håligt. Vad är det som jag gör fel på? Nu har jag satt in den ytligare in i ugnen en stund får se vad som händer 🙂 ha de bra!

LEAVE A COMMENT