CHOKLADMOUSSE MED KARAMELLISERAT NÖTKROSS & PUDRAD KAKAO

Jag ska vara ärligt, jag var inte helt sugen på att sätta mig och blogga efter den här chokladmoussen. Det jag var mest sugen på var att lägga mig ner i soffan..och äta en portion till..helt i fred.
Men nu står den där i kylskåpet och väntar på mig istället, ljuvligt luftig choklad som möts av söt karamellisering och krispiga nötter.
Ny favoritefterrätt..check!
 
Ja vad mer kan man begära egentligen..att det skulle sluta regna kanske?
Ja det skulle vara det.
 
 
Men medan regnet öser ner (om du inte har tur och befinner dig på en solig plats i Sverige..om ngn sådan finns just nu) så kan du väl lika gärna svänga ihop med chokladmousse eller fyra.
Ja men jag visste väl det..nu kör vi!
 

RECEPT – CHOKLADMOUSSE med KARAMELLISERAT NÖTKROSS & PUDRAD KAKAO
4 portioner

100 gram choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk ljus muscovadosocker

 
Kanderat Nötkross:
2 dl rostade hasselnötter
2 dl socker
2 msk smör
 
Kakao

HOW TO?

1. Vispa upp grädden i en större skål, den ska inte vispas hårt utan vara mjuk och fluffig.

2. Smält chokladen, tillsammans med muscovadosockret, i microvågsugnen eller över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Råkar du ändå smälta den lite för hårt så att chokladen känns varm, låt den svalna innan du fortsätter.

3. Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Du kommer nu ha en tjockare ”massa” av choklad och ägg.

4. Blanda ner den i grädden. Rör försiktigt till en början, när chokladen börjar blanda sig med grädden kan du ta en ballongvisp och röra med, den får chokladen att blanda sig på ett bra sätt med grädden. När du har en jämn smet kan du ta några visptag med ballongvispen för att vispa in lite extra luft i moussen.

 
 
5.  Fyll chokladmoussen i den form eller glas just du önskar, ställ sedan in i kylskåpet att sätta sig i 2-3 timmar. Under tiden gör du kanderade hasselnötter genom att låta strösocker smälta sakta i en tjockbottnad kastrull. När sockret fått en gyllenrbrun ton och nästan börjar bubbla tillsätter du smöret och rör om så att det blandar sig till en jämn smet. Rör ner hasselnötterna och bred uu blandningen på ett bakplåtspapper. När karamellen stelnat, lossa den från bakplåtspapper och skär/krossa till mindre bitar.
 
6. Ta fram moussen från kylskåpet. Dekorera med pudrad kakao och kanderade hasselnötter.
 
Lycka till!
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

63 Comments

  1. Svara

    Jenny

    18 oktober, 2012

    Men ååh vad gott det ser ut

  2. Svara

    Håkan Liljeqvist / Recepten.nu

    18 oktober, 2012

    Det som är bra med det höstrusket som vi lever i är att det inte finns mycket annat att hitta på än att fixa underbara saker i köket. Det här ser verkligen ut att vara just underbart gott. Mums fillibabba!

    • Svara

      Mary

      18 oktober, 2012

      Men eller huuuuur.. Det finns bra saker med mörker, kyla och regn också 😉 😛

  3. Svara

    Beatrice

    18 oktober, 2012

    Gud vilken underbar dessert och vackra bilder!

    • Svara

      Mary

      18 oktober, 2012

      Tack snälla!!

  4. Svara

    Lifessilverlining

    18 oktober, 2012

    Åh det där kommer bli en av mina favoriter också det ser jag direkt! Så fina du gjort dem också! Kram Nilla

  5. Svara

    Sara på Vardag.nu

    18 oktober, 2012

    Så snyggt, som vanligt!

  6. Svara

    Angelica

    18 oktober, 2012

    Vad använde du för form för att få den så fin? Älskar din blogg!

  7. Svara

    Eva

    18 oktober, 2012

    Är i full gång i köket…kl23…gör jag stora smaktesten 🙂

  8. Svara

    Mårtenssons kök

    18 oktober, 2012

    Ja, alltså vi har ju då turen att befinna oss i den del av Sverige där solen har strålat från klarblå himmel hela långa dagen och graderna visar ca 15. Plus, då alltså:)
    Men, vi är absolut inte på det viset, vi kan tänka oss både chokladmousse och vårt fina väder!

  9. Svara

    Charlotta

    18 oktober, 2012

    Vilken typ av choklad har du använt? Hur mörk?

    • Svara

      Mary

      18 oktober, 2012

      Bra input, det skulle jag ju så klart ha skrivit. Jag använde mig av en choklad från odense. En mörkare mjölkchoklad på 36%. Den är ganska svår att få tag på märker jag (iaf där jag bor) men annars väljer du en choklad som du tycker om, gärna en med mkt smak på, dvs inte block"choklad". Lycka till!

  10. Svara

    Malin - stjarnflocka

    18 oktober, 2012

    Älskar dina chokladinlägg!!! 🙂
    Kram Malin

    • Svara

      Mary

      18 oktober, 2012

      Tack fina! Jag med..för då får jag äta mer choklaaaad! 😀 Kram

  11. Svara

    Helene - mitt så kallade liv

    18 oktober, 2012

    Gott som alltid.

    Kram på dig vännen

  12. Svara

    Piazzan.blogspot.com

    18 oktober, 2012

    Hej !

    tänkte bara kolla om det ok att jag lånar några av dina bilder på min blogg …för att länka till din blogg ….den är så fantastisk så jag måste berätta om den …*Ler

    Kram

    Pernilla På Piazzan

  13. Svara

    Veronica

    19 oktober, 2012

    Hej! Jag blir inte riktigt klok på vilken form och utstickare du använt. Jag har försökt Googla, utan resultat. Skulle bli jätteglad om du lade ut en länk/bild på formen/utstickaren. Blev verkligen jättesnyggt!

  14. Svara

    Sandras Matkrypin

    19 oktober, 2012

    Men så gott! En perfekt efterrätt där man får det lena med det där knäckiga. Jag bara måste testa den här! Tack för tipset 🙂

    • Svara

      Mary

      24 oktober, 2012

      Ja det tycker jag att du ska göra, hoppas det går bra, Lycka till!

  15. Svara

    kiwiberries - tävling

    19 oktober, 2012

    gott! inte kan man kika in här utan att läskas =)

    • Svara

      Mary

      24 oktober, 2012

      Vad bra..det är precis min tanke 😉

  16. Svara

    Ellinor

    19 oktober, 2012

    Det ser helt ljuvligt gott ut! Perfekt sätt att ta tillvara överblivna äggulor på 😉

    • Svara

      Mary

      24 oktober, 2012

      Precis så…och jo det var supersmarrigt!

  17. Svara

    Jenny

    19 oktober, 2012

    Jösses, vad gott det där såg ut då! Mmm …

    Kram,
    Jenny

    • Svara

      Mary

      20 oktober, 2012

      Tack..det var det 😉 Prova själv ska du se! Kram Mary

  18. Svara

    Anonym

    19 oktober, 2012

    Det ser verkligen super gott ut!

    • Svara

      Mary

      20 oktober, 2012

      Tack!! 🙂

  19. Svara

    Nicole

    19 oktober, 2012

    Låter sagolikt gott, VARÖR såg jag inte detta innan fredagshandlingen!?!?

    Och fina bilder som vanligt:)

  20. Svara

    Maria

    19 oktober, 2012

    Hej, hittade hit via Piazzan. Oj vilken blogg du har! Så mycket gott.
    Den chokladmoussen måste jag prova! Älskar choklad.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    • Svara

      Mary

      20 oktober, 2012

      Tack och vad kul att du hittade hit! 😀 Imorgon kommer det fler bakverk! Kram Mary

  21. Svara

    Bland bakverk och kastruller

    19 oktober, 2012

    Chokladmousse är så gott. Och vad gott med nötterna till!!
    Så fina bilder som vanligt!! Du är så duktig!!

  22. Svara

    patrik

    19 oktober, 2012

    Det ser såå suveränt gott ut,VILKA BILDER!!,såå snygga!!www.sportochspelkocken.se

  23. Svara

    Hanna

    19 oktober, 2012

    Detta blev kvällens dessert! Väldigt okomplicerat och lätt att göra och sååååå mumsigt!!! Tack Mary! 😀

    • Svara

      Mary

      20 oktober, 2012

      Visst är den, vad kul att du provade! Kram Mary

  24. Svara

    Kristin @ The Chocolate Box

    20 oktober, 2012

    Jösses, du gör verkligen desserter i min smak just nu – allt ser helt underbart gott ut, och denna inget undantag! Blir verkligen inspirerad av din blogg 🙂

    • Svara

      Mary

      20 oktober, 2012

      Tack söta du!! 😀 Kram Mary

  25. Svara

    Ida

    20 oktober, 2012

    Kan inte du göra några olika halloween efterrätter/bakverk? 🙂

    • Svara

      Mary

      29 oktober, 2012

      Hej Ida, har fått frågor om det och ska se om jag kan lägga upp ngt fint! Jag älskar de flesta högtider och tycker det är supermysigt, julen till exempel, men just halloween är ingen superfavorit och därför har det inte blivit så mkt haloweenbak. Men ska se om jag kan trolla fram ngt 😉

  26. Svara

    Ida

    20 oktober, 2012

    Kan inte du göra några olika halloween efterrätter/bakverk? 🙂

  27. Svara

    Caroline

    20 oktober, 2012

    Hittade precis till den här bloggen och herregud vad imponerad jag blev, allt ser så fruktansvärt gott ut och bilderna är så otroligt fina. Jag vill göra allt! och då har jag läst många matbloggar men den här sticker verkligen ut. Otrolig inspirationsskälla, tack! 🙂

  28. Svara

    Jessica

    21 oktober, 2012

    Ser fantastiskt ut vännen! Mums ♥!

    Kram Jes

  29. Svara

    Sara

    21 oktober, 2012

    men sååå gudomligt det ser ut!!! Nu måste jag ta mig tid och verkligen testa dina recept. Än så länge har jag bara suttit här och saglat över att allt ser sååå fantastiskt gott ut!!

    • Svara

      Mary

      24 oktober, 2012

      Det är klart att du måste, testa..och när du ändå håller på. Testa brownie med havssalt när du ändå är igång vetja!!

  30. Svara

    Kaksmulan

    22 oktober, 2012

    Suck, chocolate heaven here I come!

    • Svara

      Mary

      24 oktober, 2012

      Yes indeeeed! Seriöst, den är helt makalöst god..iaf enligt min smak! 😉

  31. Svara

    Anna

    24 oktober, 2012

    Mums!

  32. Svara

    Katarina

    13 januari, 2013

    Ser jättegott ut,och vilken fin blogg!
    Lägger genast till som favorit!

    • Svara

      Mary

      13 januari, 2013

      Kul att du hittat hit, välkommen! 😀

  33. Svara

    Alice

    7 maj, 2015

    Hej!
    Väldigt snyggt. Smaken är lättare att få till än denna snygga servering. Så berätta: Hur gör jag för att skapa denna fina form?
    Tack på förhand!

    • Svara

      Mary

      10 maj, 2015

      Jag har använt mig av mousseformar som finns att köpa i specialaffärer som Cordon Bleu. På insidan täcker jag med deras specialplast för att moussen inte ska fastna på insidan, det går även bra att använda annan styvare plastfilm, ex OH-plast (om du inte vet vad det är, fråga på panduro eller googla). På så sätt får du en fin cylinderform som på bilderna 🙂 Lycka till!

Leave a Reply to Maria / Cancel Reply