HEMGJORD KOLA MED CHOKLAD & HAVSSALT

 

Jag är galen i mörk choklad och havssalt just nu. Jag bara älskar det och kan inte få nog! Den mörka chokladen gifter sig så bra med havssaltet och för er som ännu inte provat, jag vet att det låer crazy bananas, men tro mig, det är ljuvligt!

 
När jag var på chokladmässan köpte jag ju mina favoritpraliner, lakritskola med chokladöverdrag och havssalt. Det var det som fick igång mig på brownies med havssalt och nu, givetvis, praliner med havssalt! Söt och lätt knäckig karamell möter mörk choklad och havssalt, njut av en bit till kaffet eller tryck i dig en handfull när du ändå är igång!
 
Receptet har några svåra moment men är väl värd besväret, det kan jag lova!
 
CHOCOLATE SEA SALT CARAMELS
ca 40 st
 
Kola:
100 gram strösocker
85 gram osaltat smör, rumstempererad
1,5 dl grädde
1 nypa havssalt
 
Topping:
300 gram mörk choklad
Havssalt

Form med raka kanter, ca 25 x 15 cm

Bakplåtspapper
Rapsolja el annan matolja
 
 
 
 

1. Häll strösockret i en tjockbottnad kastrull och värm mycket försiktigt på låg värme. Du ska inte röra i sockret under tiden utan bara låta det stå och smälta i godan ro. När alla sockerkristaller är smälta och sockret fått en ljusbrun ton kan du röra om försiktigt med en träslev.

2. När sockret är helt smält och på gränsen till att börja bubbla lite smått, blanda ner smöret (skuret i kuber) i sockerblandningen men var försiktig då det bubblar kraftigt och kan stänka upp på dig. Blandningen är jättehet!Blandningen kommer skära sigmen höj värmen till medel och fortsätt att röra om med träsleven tills kolan blivit jämn och glansig. Koka under tiden upp grädden i en annan kastrull.

3. När smör och sockerblandningen är krämig och glansig samt tjocknat avsevärt, häll ner den varma grädden lite i taget. Det kommer bubbla kraftigt så var försiktig!

4.Rör om kraftigt tills kolan kokat ihop.. Låt det därefter koka i ca 7-15 minuter, rör om då och då. Gör gärna kulprovet innan du drar kolan från plattan, längden du måste koka är beroende avhur kraftigt kolan kokar samt kastrullens omfång. Kolan tjocknar avsevärt när den svalnat.

Under tiden kolan kokar klär du formen med bakplåtspapper, olja även in bakplåtspappret med raps- eller matolja.

5. Häll upp kolan i formen och ställ att svalna i rumstemperatur i ngn timma. Ställ därefter in i kylskåpet i några timmar eller över natten. Du vet att den är klar när den är fast och sval och går att arbeta med.

CHOKLADMOMENTET

6. Ta ut kolan och lägg upp den på en skärbräda. Klipp eller skär kolan i fyrkantiga bitar.

2. Hacka chokladen i mindre bitar.

3. Temperera chokladen eller, om du vill hoppa över den biten, smält chokladen försiktigt över vattenbad.

4. Vänd kolan i chokladen med hjälp av två gafflar och låt överflödig choklad rinna av innan du placerar pralinen på ett avsvalningsgaller för praliner för att stelna. När chokladen börjar stelna, strö lite havsalt på toppen.

Njut!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

37 Comments

  1. Svara

    Amy's piece of cake

    22 oktober, 2012

    Underbara bilder och det du bjuder på…. yum yum. Synd att du bor så långt borta! 😉

  2. Svara

    Marja - Baka Sockerfritt

    22 oktober, 2012

    Låter gott! Jag vet inte ens om jag testat choklad med havssalt, måste göra det!

    • Svara

      Mary

      23 oktober, 2012

      Ojojoj, klart du måste testa. Gört, helt nu med det samma!!! Kram

  3. Svara

    Malin´s Diner

    22 oktober, 2012

    Vad fina Maria, riktiga små konstverk precis som dina fina bilder.

    Kram

  4. Svara

    Tina

    22 oktober, 2012

    Dina bilder o bakverk är fantastiska. Detta recept kommer testas till helgen, skulle vilja ha en god pralin nu. Kramisar Tina

  5. Svara

    Katarina

    23 oktober, 2012

    Åh, ett till gudomligt recept…give me 🙂

    • Svara

      Mary

      23 oktober, 2012

      Den här är en ny favorit, helt underbar!

  6. Svara

    Marias Bakglädje

    23 oktober, 2012

    Underbart! Dom här måste jag testa! 🙂

    • Svara

      Mary

      23 oktober, 2012

      Gört! Den är ljuvlig!!

  7. Svara

    Fredrik Larsson

    23 oktober, 2012

    Underbart. Det blir nog den här bloggen jag tänker följa stenhårt i jul 😛

  8. Svara

    christina

    23 oktober, 2012

    Hej Mary! vilken fin sida du har! Underbara bilder! Står just och bakar för fullt! Såg hela ditt inlägg just, måste ha glömt att klicka vidare 🙂
    Tack så jättemycket och min kollega Emma framförde det du sa. Jag blev så glad! Gör så mycket att få fina ord från folk man inte träffat, men ändå har något gemensamt som bakning 🙂
    Tack för det!
    kram christina

  9. Svara

    Bland bakverk och kastruller

    23 oktober, 2012

    Choklad och havssalt är bara så gott!!! Ser urläckert ut!!

    • Svara

      Mary

      23 oktober, 2012

      Tack!! Men visst är det, en totalfavorit hos oss! 😀 Kram

  10. Svara

    Anna

    23 oktober, 2012

    Det verkar gott, fast jag är fortfarande lite rädd för saltet 😛 ^^

  11. Svara

    Helena

    23 oktober, 2012

    Mmm, chokladen ser magiskt god ut! Vilken fin skål de ligger i:) Vad duktig du är! Kram

    • Svara

      Mary

      24 oktober, 2012

      Tack..ja jag älskar de där skålarna. Favporitfrukostskål men också enormt vacker att servera godis i..två flugor på smällen! 😀

  12. Svara

    Fatma

    23 oktober, 2012

    sååå gott det ser ut!

  13. Svara

    christina

    24 oktober, 2012

    tack igen 🙂
    måste fråga vad du har för kamera ?
    det blev supersucce på jobbet med bakverken. dom är som gamar! hoppas verkligen att du kommer in igen och säger hej 🙂 … gärna runt lunch 😉 hihi!
    kram

  14. Svara

    kiwiberries - tävling

    25 oktober, 2012

    jag har inte vågat smaka salta sötsaker men detta såg såå gott ut!

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2012

      Gört!! Eller så börjar du med chokladbrownie med salt, den är ljuuuvlig!!

  15. Svara

    Malin E

    25 oktober, 2012

    Åh… jag som hade siktat in mig på att göra detta så upptäcker jag att jag köpt alldeles för lite choklad… får leta reda på nåt annat gott istället 😉 Vilket inte är så svårt som tur är!
    KRAM

    • Svara

      Mary

      26 oktober, 2012

      Nej! Knas.. Nåja, hoppas du hunnit köpa mer choklad nu då! 😉 Kram

  16. Svara

    Linnea

    1 december, 2012

    Hej!
    Skulle göra dessa ikväll men kolan brändes bara på spisen, försökte två gånger. Eller, det var inte så att den brändes-brändes(inte svart, rök, bränt fast i botten etc) utan kolan såg fin ut men den smakade verkligen inte bra, starkt liksom. När jag gjorde om det andra gången var jag verkligen jätteförsiktig med värme(har gasspis) och jag är säker på att det inte var för varmt.

    Har du några tips på hur jag kan göra när jag provar igen imorgon? Ska tillägga att jag aldrig bränner saker annars. Men jag använde plastslev, tror du att träsleven is the secret? Göra det över vattenbad istället för direkt över lågan? Jag provade även att göra det i två olika stora kastruller, en stor samt en liten.
    Snälla hjälp!

    • Svara

      Mary

      1 december, 2012

      Hej Linnea! Ska försöka hjälpa dig så mkt jag kan. Först och främst.. ge inte upp. Det är lite bökigt men väl värt besväret när man lyckas! 1. Använd en vid(stor) kastrull med tjock botten för jämn värme 2. Använd en träslev 3. Värm mkt långsamt (ännu lägre värme än tidigare) När sockret börjar smälta och bli ljusbrunt/mellanbrunt (men inte mörkbrunt) ..blanda det med det sockret som ännu inte smält. Låt inte sockret bli så brunt som tidigare men låt det smälta lite mer rör försiktigt igen efter första omrörningen så att allt socker blandas ännu en gång. 3. Följ resterande instruktioner. Kolan smakar beskt eftersom det blivit för bränt. När du ska höja tempen, Höj temperaturen lite mer än tidigare så att kolan tjocknar lite fortare , du måste röra hela tiden Mkt mkt kraftigt till den tjocknar.. Hoppas det hjälper!! Lycka till! Kram Mary

  17. Svara

    linnéa

    1 december, 2012

    Tack! Jag brukar inte ha problem med att saker blir brända, så jag är lite bekymrad. Grejen är att jag hela tiden använde minsta plattan och minsta lågan(gasspis) så det är svårt att minska värmen ytterligare. Jag tog även bort kastrullen från plattan flera gånger, så nu funderar jag på att prova vattenbad ändå. Träslev skall jag investera i och nytt försök snarast. Det kanske räcker.
    Ha en fin dag och tack för din tid!

    • Svara

      Mary

      3 december, 2012

      Attans att det skulle vara så knepigt denna gång. Hoppas det går bättre för dig nu. Hoppas verkligen det gick bättre! Kram Mary

  18. Svara

    Elin

    17 december, 2012

    Tänkte bjuda på dessa till jul om jag får dem lika bra som du 🙂 Hoppas jag lyckas med det där svåra momentet, har ju dåligt med tålamod i köket annars. Men ska ta hjälp av sambon, haha! 🙂

  19. Svara

    Lisa Falke Frey

    12 december, 2016

    Hej skulle jag kunna få låna bild nr 3 till ett skolprojekt?

LEAVE A COMMENT