VANILJPANNACOTTA MED SMÖRKOLASÅS & HAVSSALT

I söndags låg regnmolnen tunga i luften, himlen kändes som en blöt tung kappa mot axlarna och den krypande fuktigheten trängde sig mellan koftor och halsdukar in på bara skinnet. Därför var den enda vettiga aktiviteten att stanna inomhus något som ledde till att vi spenderade eftermiddagen med inomhusmarknad med en efterföljande och välbehövlig fika.
 
Idag har solen stålat på himlen och luften har varit sådär härligt krispig som manar till långpromenader och utomhusaktiviteter. Det hindrar inte mig från att presentera en av efterrätterna som serverades under helgen, för just denna passar ypperligt att servera en gråmulen höstdag när man bara vill stanna inomhus och mumsa godsaker, kika ut bakom gardinerna och muttra buttert om hur många dagar det är tills det börjar ljusna igen, ja..ni vet sånt där som vi svenskar brukar ägna oss åt mulna regntunga dagar när det känns som solen aldrig kommer titta fram igen.
 
Enkel men god, är man inte salt- och kolaförälskad kan man alltid skippa saltet. Men jag lovar er som inte provat ännu, sött och salt är faktistk en helt fantastisk kombination. I helgen serverade jag den utan salt eftersom en av efterrätterna faktiskt var brownie med havssalt och då kändes salt till smörkolasåsen som ”kaka på kaka”. Trots detta kunde vi ändå inte låta bli att salta på smörkolasåsen..det är ju bara så gott!
 
Här kommer receptet..
 
VANILJPANNACOTTA MED SMÖRKOLASÅS & HAVSSALT
4-6 port
 
Vaniljpannacotta
5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 st vaniljstång
 
Smörkolasås
1 3/4 dl Socker
2 1/3 dl Vispgrädde
25 gram Osaltat smör
 
 
Flingsalt
 
 
HOW TO?
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta tillsammans med strösocker och grädde i en kastrull . Låt grädden få ett uppkok och sila sedan genom en finmaskig sil. Låt grädden svalna något, krama ur gelatinbladen och blanda dem med grädden. Låt svalna i kallt vattenbad, rör då och då. Häll upp i portionsglas/formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar.
 
2. Smörkolasås. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma utseende som mörk bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medel. Få inte panik om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat koka.
 
3. Låt koka i ca 5-6 minuter, hur länge kolan ska koka beror det på hur lös du vill ha kolasåsen. Dra kstrullen från plattan och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt. Låt svalna helt i rumstemperatur.
 
Om du förbereder efterrätten dagen innan bör du förvara kolasåsen i kylskåpet. Häll upp i en glasburk med lock. Glöm inte att ta fram kolan ur kylskpet i god tid innan servering, så att den hinner bli rumstempererad och går att hälla på pannacottan. Toppa pannacotta med lite havssalt!
 
Njut av hösten, tända ljus och en pannacotta!
 
Psst.. om det blir kolasås över går den utmärkt att förvara i kylskåpet och använda som fyllning i cupcakes eller som smörkolasås till glass!
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

111 Comments

  1. Svara

    Anna

    13 november, 2012

    Ser helt fantastiskt ut!

  2. Svara

    SaraH

    13 november, 2012

    Detta måste jag testa!

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      klart du ska göra det!! 😀 Lycka till! Kram Mary

  3. Svara

    Kaksmulan

    13 november, 2012

    Måste du hålla på så här?? Fatta hur sugna vi blir, det ser ju sååå gott ut och med dina underbara bilder! Så du, fortsätt 😉

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      *fniss* Jaaa..jag måste nog det ändå 😉 Tack söta!

  4. Svara

    Titti

    13 november, 2012

    Kvinna gudinna va de ser gott ut!! gaaaaah!
    Skulle du kunna lägga upp ett recept på saffranspannacota?? jag älskar saffran i det mesta och tror det i pannacota skulle var gott 🙂 men du har så otroligt goda "pålägg" på dem så skulle vara kul att få tips om något man skulle kunna ha på :D!
    ÄLSKAR DIN BLOGG! <3 MUMS!

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      Tack söta för fina orden! Jag ska se vad jag kan trolla fram, snart kommer ju julrecepten börja publiceras, håll ut!! Kram Mary

  5. Svara

    Melody

    13 november, 2012

    Jaha… något nytt som jag bara MÅSTE testa! Dina brownies med havssalt har jag ju gjort och de var gudomliga!
    Till och med barnbarnet Victor som inte gillar sötsaker åt dem med
    förtjusning. Pannacotta med smörkolasås… det är ju gott i munnen bara man säger det!
    Ha en bra kväll!
    Kram Melodys matte

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      Åhhh, vad kul att höra! Hurra för Vitor 😛 Ja, då hoppas jag ni ska tycka om den här efterrätten också allihopa, håller tummarna!! Kram Mary

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      Jaså, vad bra att det fungerar med gelésocker! 🙂 Själv har jag fått rekommendationen att välja agar agar-alger men det är inget jag provat själv. Skönt att du hittat en egen metod! 😀 Kram Mary

  6. Svara

    Fredrik Larsson

    13 november, 2012

    Jag blir inte klok på dig!!!!
    Jag har fan bestämt mig. Jag ska bosätta mig i din blogg!!! XD

  7. Svara

    Socker, vanilj och en skvätt grädde

    13 november, 2012

    Wow, detta måste testas folk börjar bli trötta på mjölkchoklad pannacotta en ny som jag kan servera. Måste testa brownien har just nu snöat in mig på macroner på längden och tvären, mums. Måste testa hallon och lakrits :))
    Tack för många bra recept!
    Kram

  8. Svara

    Socker, vanilj och en skvätt grädde

    13 november, 2012

    Wow, detta måste testas folk börjar bli trötta på mjölkchoklad pannacotta en ny som jag kan servera. Måste testa brownien har just nu snöat in mig på macroner på längden och tvären, mums. Måste testa hallon och lakrits :))
    Tack för många bra recept!
    Kram

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      Mmm, då måste du prova denna, är supergod!! 😀 Kram Mary

  9. Svara

    Ida

    13 november, 2012

    Men hur gott ser inte detta ut att vara? Detta måste jag bara göra när jag träffar svärföräldrarna nästa gång! 🙂

  10. Svara

    Simone

    13 november, 2012

    ja älskar smörkola och skulle mer än gärna testa med salt,som du säger så bryter de av så fint.
    Ja tack till en sån

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      MMmm…prova!! Ljuvligt..jag lovar!

  11. Svara

    lady_G

    13 november, 2012

    åh! ja jag är ledig i morgon. ska måla sonens rum.. och göra dessa.. ser magiskt gott ut!!!

    Kram till dig och tack för fina bilder och inspiration!

    • Svara

      Mary

      13 november, 2012

      Hihi, vad kuuuul! Du får återkomma med hur det gick.Glöm inte bort sockret på spisen när du ska göra kolasåsen bara, bränns det är det bara börja om! Lycka till! Kram Mary

  12. Svara

    Marie

    13 november, 2012

    Men ohh så gott

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Mmmm den är riktigt god, prova vettja!

  13. Svara

    Katarina

    14 november, 2012

    Smörkolasås och havsalt, I’m in heaven!

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Ja..ungefär så ja! Helt galet god..favorit!

  14. Svara

    Malin´s Diner

    14 november, 2012

    Kan det ätas till frukost tro?

    Kram kram

  15. Svara

    Helena

    14 november, 2012

    Du har fått en blog award av mig! Kram

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Den ska jag genast kika in, söt du är! Kram Mary

  16. Svara

    Johanna

    14 november, 2012

    oh vad gott=)

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Ja, väldigt.. 😉

  17. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    14 november, 2012

    Underbart!!!
    Helgen är räddad! 🙂
    Har nu lagt ut brownierecensionen…
    Kram Malin

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Hahahahaha, läste den nu! Du är underbar! 😛 Hoppas du vågar dig på att prova denna med 😉 Kram Mary

  18. Svara

    Becka [fotoblogg]

    14 november, 2012

    Åh mums så gott! Himla fina bilder också. ♥

  19. Svara

    Ida

    14 november, 2012

    Wow det låter och ser supergott ut. Jag gör ofta vitchokladpannacotta så det är dags med någon ny smak! Bilderna är fantastiska.

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Då tycker jag def du ska prova denna!! 😀 Kola och salt tillsammans med vaniljen är otrolgit gott! 😀 Tack snälla!

  20. Svara

    Sara på Vardag.nu

    14 november, 2012

    Wow! Måste testa, alldeles för längesen jag åt pannacotta nu!

  21. Svara

    Ellen

    14 november, 2012

    Åh vad gott det lät!

  22. Svara

    Maria

    14 november, 2012

    Ååå, jag som bara älskar pannacotta måste testa det här med kolasås till, ser riktigt smakskigt ut!! 😛

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Ja gör det, jag ääälskar salt och kola, oslagbar kombo!! 😀

  23. Svara

    Anonym

    15 november, 2012

    mmmm så läskande! har ju fortfarande fegat med att prova salt haha, men blir mer och mer sugen!

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Haha, klart du ska! Det här är faktiskt en perfekt nybörjar salt-recept!! Gört! 😉

  24. Svara

    Ninni - Foto & Vardag

    15 november, 2012

    men så läckert

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Tack! Den är otroligt god!

  25. Svara

    johanna

    15 november, 2012

    Men herregud så gott!

  26. Svara

    william

    15 november, 2012

    mums:D är så sugen nu:D

  27. Svara

    Jessica M

    15 november, 2012

    Oh my god vad det ser ljuvligt ut!

  28. Svara

    Eleonore- Kokboksutmaningen

    15 november, 2012

    Gaaah så gott, tack för receptet! Perfekt till adventsmys 😀

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Så lite så! Snart kommer det mer recept för adventsmys..hint hint!

  29. Svara

    Jenny.

    15 november, 2012

    Vilken underbar blogg !! Hit kommer jag självklart igen.
    Ha en bra dag !!

  30. Svara

    Bella Borgencrantz

    15 november, 2012

    Ser farligt gott ut!

  31. Svara

    Jane

    15 november, 2012

    Ååh! Vad det ser gott ut… HÄRLIGT.
    Tusen tack för receptet.
    Kramar / Jane

  32. Svara

    Emma

    15 november, 2012

    Detta måste sparas och testas! Vilka fina bilder du tar också :)!

    • Svara

      Mary

      15 november, 2012

      Tack så mkt 😀 Den är supergod!

  33. Svara

    Katarina

    15 november, 2012

    Hej! Följer din underbara blogg, man blir helt besatt av den.
    Önskar att du kund komma med lite tips på smått och gott som man kan ha på en Glöggmingel/advents träff.
    Ser fram emot dett

  34. Svara

    Hanna

    15 november, 2012

    Lät super gott! Har inte provat de där med sött och salt ännu men kan tänka mig att de är gott! 😀

  35. Svara

    SOFIA ღ

    15 november, 2012

    Wow, ser gott ut 😀
    Kika gärna in på min blogg ifall du har lust ^^
    KRAM!

    • Svara

      Mary

      15 november, 2012

      Den är supergod!!

  36. Svara

    jessie

    16 november, 2012

    Åh vilka fina bilder på den söta goda pannacottan. 🙂

    Kram <3

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Tack!! Den är dessutom urgod!

  37. Svara

    Lovisa

    16 november, 2012

    Gaush! Alltid när jag ser recept jag gillar tänker jag ooh det måste jag prova. Men gör det som aldrig. Här däremot, den här MÅSTE jag verkligen prova! Till nyår blir det nog en god efterrätt:)

  38. Svara

    Anonym

    16 november, 2012

    Gud så gott! Och snyggt!

  39. Svara

    Cindy

    16 november, 2012

    Vika mysig känsla du har fått till med bilderna och det ser extra gott ut! 🙂

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Tack Cindy <3

  40. Svara

    Anonym

    16 november, 2012

    den bästa ingrediensen i all mat har det senaste blivit för mig just havssalt. det funkar i stort sett till allt, och gör allt så mycket godare! speciellt choklad (ÄLSKAR det!). men det här verkar ju bara förskräckligt gott! MÅSTE prova! usch usch vad gott! 😀 hahah

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Men eller hur, mer havssalt åt folket!! 😀 Klart du ska prova!! 😉 Lycka till!

  41. Svara

    maria at inredningsvis

    16 november, 2012

    MMM härlig post:)jag gillar din blogg och följer nu på Twitter

    Om du vill ha julklapps inspiration..kolla in min blogg:)

    ha en fin helg

    LOVE Maria på inredningsvis.se

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Hej Maria 😀 Vad kul, då skajag def kolla in dig både på twitter och bloggen 😀 Jag är mer aktiv på instagram dock, ska försöka kicka igång mitt twitterkontor snart! 😀 Detsamma till dig, Kram Mary

  42. Svara

    Linda - face by linda

    17 november, 2012

    Åh så gott!! Och vilka fina bilder!

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Tack snälla, det är super..prova själv! 😀

  43. Svara

    Maria

    17 november, 2012

    Ser syndigt gott ut! I like! 🙂

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Tack!! 😀

  44. Svara

    OliviasphotolifeS

    17 november, 2012

    Fy vad gött. 😀

  45. Svara

    Isabel

    17 november, 2012

    Åh det där såg himmelskt gott ut och vilka mysiga höst-bilder!

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Tack!! 😀

  46. Svara

    Liza Ellisson

    17 november, 2012

    Åh vad gott!! 🙂

    • Svara

      Mary

      17 november, 2012

      Mmm…super! Prova 😛

  47. Svara

    Tess

    18 november, 2012

    Mums, vad gott det ser ut! 🙂 Kram

    • Svara

      Mary

      18 november, 2012

      Tack!! Den är ljuvlig, prova själv, höjdare till nyårsmiddagen! 😀

  48. Svara

    Bea

    18 november, 2012

    Mmm det see riktigt mumsigt ut! Du har en fantastiskt fin blogg förresten! 🙂

  49. Svara

    Sofia

    18 november, 2012

    Jag… dör… så… gott… det… ser… ut!!!!

  50. Svara

    Louise

    18 november, 2012

    Ser riktigt gott ut!

    • Svara

      Mary

      20 november, 2012

      Tack!! Prova vetja!

  51. Svara

    Elin

    19 november, 2012

    Det ser ju riktigt gott ut! allt med choklad är ju aldrig fel 😉

    • Svara

      Mary

      20 november, 2012

      Hehe, fast det är ingen choklad i denna..men smörkola 😉

  52. Svara

    Kajsa

    19 november, 2012

    smaskens. Detta ska testas nästa helg. Vilken fin blogg du har förresten:)

    • Svara

      Mary

      20 november, 2012

      Vad kul, då hoppas jag att du ska gilla den (och så klart komma tillbaka ;))

  53. Svara

    Junitjej

    19 november, 2012

    Vad det ser gott ut!

  54. Svara

    Anonym

    20 november, 2012

    Det ser ju super gott ut!!

    • Svara

      Mary

      20 november, 2012

      Det är den 😉 Lovar..

  55. Svara

    Elin

    20 november, 2012

    Ja det är sant, smörkola 🙂

  56. Svara

    Charlotta

    26 november, 2012

    Hej!

    Jag blev supersugen på att göra dessa till på onsdag då jag ska födelsedagsbjudning. Tänkte höra med dig om man kan byta ut vaniljstången mot vaniljpulver? Ska man då skippa uppvärmningssteget? Jag har nämligen ingen sil och som student blir det dyrt om man ska springa och köpa för att använda en gång 🙂

    Sååå inspirerande blogg. Kram

LEAVE A COMMENT