61 In Söta Bakverk

SAFTIG SAFFRANSKAKA MED ÄPPLEN OCH MANDELMASSA

Det här är den bästa Adventskakan jag vet. Den slår ut alla andra saffransbullar, julpraliner, nötter och kakor jag provat och bakat kring jul. Dessutom håller den sig  saftig väldigt länge, det vill säga om det nu är kvar något av kakan dagen efter!
 
Första gången mamma kom över med den här till mig och mannen här hemma åt vi upp hela kakan på någon timma. Ja, alltså, till vårt försvar var vi väldigt hungriga men ändå.. Bara en liiiiten bit till, och sen vips, var kakan slut!
 
Den här är perfekt om man vill servera en mjuk kaka på glöggfesten eller ”glöggminglet” som det så fint kallas nu för tiden. När jag växte upp sa vi bara ”ska vi dricka glögg” och så var det bra med det. Men nu ska man mingla runt och vara flådig, och då är det bäst att kakan levererar! Och det gör den här! Servera den som den är rakt upp och ned bara, inga krusidullr…eller servera med lättvispad vaniljgrädde alternativt vaniljvisp.
 
Så nu kickar jag officiellt igång julrecepten och julpysslet på m.ade b.y m.ary
 
Vi börjar med världens västa adventskaka!
 
In English:
This is the best advent cake that I ever baked or tasted. It beats all the other Christmas cakes and candies that I’ve tried. And best of all, it stays moist and juicy a long time, if there is anything left the next day that is! 
 
The first time my mom came over with this cake me and hubby finished it in about one hour. In our defense we were very hungry but still… Just ooooone more slice and the I’m done..and ouups it was all gone!
 
This cake is perfect if you wish to serve a soft Christmas cake to a cup of warmed mulled wine. Serve it as it is or maybe with some light whipped vanilla cream.
 
So now, I’m officially starting Christmas here at m.ade b.y m.ary!
 
Starting with the worlds best advent cake!
 
 
SAFTIG SAFFRANSKAKA MED ÄPPLEN & MANDELMASSA
10-12 bitar

Ugn 175 grader
Form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Smör & Ströbröd till formen

Kaka:
0,5 g saffran
1 tsk rom eller annan spritsort
75 g ekologiskt smör
2 stora ekologiska ägg
1,5 dl ekologiskt strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
3 äpplen, jag föredrar röda fasta äppelsorter till den här kakan
1 dl strösocker
1 tsk kanel

Instruktioner:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.

Stöt saffranet tillsammans med spriten och smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan direkt i mjölblandningen och rör om då och då mellan ”rivningarna” så att mandelmassan inte blir en stor klump utan sprider sig jämnt. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen, saffran & spriten samt det smälta smöret och häll smeten i den bröade formen. 

Blanda socker och kanel till till fyllningen på en större tallrik. Skala och kära ur äpplena. Skär dem i smala skivor, ca 2 mm breda och blanda runt dem så de täcks ordentligt av socker och kanel. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten.

Grädda längst ner i ugnen i ca 45-60 minuter (beror på ugnen). Dubbelkolla med en sticka för att se att kakan är färdig. Låt svalna på galler. Servera som den är eller med en klick lättvispad vaniljgrädde!

 
 
JUICY SAFFRON CAKE WITH APPLES AND ALMOND PASTE 
serves 10-12

Oven: 175 Celsius /350 Fahrenheit 
Spring form cake tine – a: 24 cm in diameter/about 9 inches
Butter and ”breadcrumbs” for greasing and dusting the cake tin with 

Cake:
0,5 -1 gram saffron (depends on how intense flavor you want)
1 tsp Rum or some other liquor. Not necessary but it ”activates” the saffron so it gets a more intense flavor
75 grams of butter 
2 large organic eggs
0,6 cup organic granulated sugar
1,2 cups of organic flour 
2 tsp baking powder
100 g almond paste, shredded

Filling:
2-3 apples
little less than 0,5 cups granulated sugar
1 tsp cinnamon

Instructions:

Heat oven to 175 C/350F and grease and dust the cake tin with butter and bread crumbs. Use a mortar to mix the saffron with the Rum and melt the butter in a small pan. Mix flour and baking powder and add the shredded almond pate right into the flour mixture, so it’s evenly spread into the flour. 

Whip eggs and sugar until is really white and fluffy, several minutes with an electric mixer. Then, carefully, fold the flour mixture as well as the butter and rhum/saffron into the egg mixture until it’s well blended. Pour the batter into the prepared cake tin. 

Mix sugar and cinnamon on a large plate or bowl. Peel the apples and remove the kernel. Slice the apples in really thin slices, about 2 millimeters or so and turn them around in the sugar/cinnamon mix. Push the thin apple slices into the batter in a nice pattern and bake for about 45-60 minutes on the lowest rack in your oven. The time it takes for the cake to bake depends on your oven, it can differ from oven to oven. Let cool on a rack and serve as is or with some vanilla whip cream. 

 
 
God jul & Merry Christmas! 

You Might Also Like

61 Comments

  • Reply
    Dagliga ljusglimtar
    21 november, 2012 at 20:03

    Tack för receptet! Nu vet jag vad jag ska baka till helgens vinlotteri:)

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:12

      Vad kul, då hoppas jag det kommer gå bra! Lycka till!!

  • Reply
    Simone
    21 november, 2012 at 21:13

    åh så gott,och vilka underbara bilder

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    21 november, 2012 at 21:13

    vet inte varför, men jag blev lite extra glad i hjärtat idag när jag såg dina bilder!
    De sa på nåt sätt att snart är hösten äntligen slut. Det är vinter! 🙂
    tack!!!
    Kram Malin

  • Reply
    Sara Speare
    21 november, 2012 at 21:24

    Vilka fantastiskt vackra bilder. Ser helt ljuvligt ut! Välkommen vinter 🙂

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:10

      Tack Sara! <3 eller hur, välkommen vinter!!

  • Reply
    sofie mumsfillibaba
    21 november, 2012 at 21:27

    Låter ljuvlig! Ska jag absolut testa!

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:10

      Mmm, den är riktigt mumsig och saftig 😀

  • Reply
    Madde
    21 november, 2012 at 21:32

    Härligt när alla bloggar börjar med julrecept! Denna kaka verkar jätte god!

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:09

      Ja, nu är det JUL-baket som kickar igång!! Tycker det är dags, så ni hinner få alla mina favoriter till Glöggminglet INNAN första advent 😀

  • Reply
    Marja - Baka Sockerfritt
    21 november, 2012 at 21:44

    Ser ljuvligt ut! Mandelmassa + saffran är ju bara så gott tillsammans!

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:09

      Mmm visst är det! En storfavvis hos oss också!!

  • Reply
    SaraH
    21 november, 2012 at 22:31

    Låter hur gott som helst ju. Ska definitivt testas!

  • Reply
    Evelina
    21 november, 2012 at 22:52

    Hej! Vad gott det set ut! Ska helt klart testa detta. Men, kan man utesluta romet/spriten? /Evelina

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:08

      Hej Evelina! Givetvis kan man det! Det är bara för att "lösa upp" saffranet. Du blir inte påverkad av alkoholen om det är det du är orolig för. Om du "inte har åldern" inne för alkohol så fräs på saffranet med 1-2 msk av smöret på medelhög värme i en liten kastrull. Fräs i ngn minut, rör hela tiden så det inte bränns. Sedan tillsätter du resten av smöret som ska smälta och drar ner värmen så det smälter långsamt. Allt annat samma lika i kakan 🙂 Lycka till!

  • Reply
    lisamaja
    22 november, 2012 at 00:50

    Saffran, äpple och mandelmassa, kan det bli bättre??
    Denna ska jag absolut baka till 1:a advent.

    Tack för att Du delar med dig av dina fantastiska recept och vackra bilder.

    //lisamaja

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:06

      Nej men eller hur, min sambo älskar mandelmassa så det här är en storfavorit! mandelmassan och äpplena gör den riktigt saftig också!! Tack själv, för att du kikar in hos mig! Kram Mary

  • Reply
    Maja
    22 november, 2012 at 05:57

    åååå, laddar för bakning, den här såg fantastisk ut!

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:05

      Vad kul, ja nu börjar vi med adventsbaket och pysslet tycker jag. Första advent är ju ändå om ungefär 10 dagar 😀

  • Reply
    Malin´s Diner
    22 november, 2012 at 08:04

    Den låter absolut som en Malinkaka!

    Kram Kram

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:12

      Hihi, vad bra!!!! <3 Stor kram

  • Reply
    Malin P
    22 november, 2012 at 08:05

    Ser fantastiskt god ut, tänker jag definitivt prova :-).

  • Reply
    Melody
    22 november, 2012 at 08:26

    Super god ser den ut! Hur ska den här månaden bli? Får nog bli ett par extra promenader per dag! Du får nog lägga in något sådant i dina recept! Jag brukar baka vanliga saffranslängder med rivet äpple och kanel, lite mandelmassa ibland. Har du testat det?
    kram Melodys matte

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:31

      Du…det är den! Hihi, många prommisar får ni ta tillsammans! 😉 Ja, jag har provat med mandelmassa och kanel men inte just äpple även om jag läst om att det ska vara riktigt gott! Får ta och prova det riktigt snart tror jag bestämt! Kram mary

  • Reply
    casaofmia
    22 november, 2012 at 09:05

    Åh så gott, tack för recept, kram

  • Reply
    Tess
    22 november, 2012 at 10:51

    Jag håller med på alla sätt och vis – jag tror till och med det var den som gjorde att jag upptäckte dig :-). Bakade den förra året på juldagen tror jag. Blir absolut en favorit i repris i år. Kanske till och med på julafton :-). DEN ÄR GRYM!!!

  • Reply
    Amy's piece of cake
    22 november, 2012 at 11:16

    Har sett ett liknande recept i en tidning och ska definitivt baka den. Din ser riktigt god ut och jag älskar fotona! 🙂 Kram fina!

    • Reply
      Mary
      25 november, 2012 at 13:48

      Tack snälla Amy! Ja, jag fick receptet av mamma, hon har säkert hittat det ngn annanstans 🙂 Men det är en favoritkaka hemma hos oss iaf! Ljuvligt saftig av mandelmassan iaf! Kram sötnos

  • Reply
    Ellinor
    22 november, 2012 at 11:40

    Det ser som vanligt fantastiskt gott ut. Denna kaka skall jag absolut baka inför stundande advents- och julfikor 🙂
    Kram

    • Reply
      Mary
      25 november, 2012 at 13:48

      Tack snälla! Det hoppas jag du gör, lycka till! Kram Mary

  • Reply
    syster Elin
    22 november, 2012 at 11:56

    Åh, det låter verkligen juligt och gott! Tur att det snart är advent så det börjar vara okej med julbak!

  • Reply
    matmedmera
    22 november, 2012 at 12:30

    Den här kakan måste jag definitivt testa. Ser underbart ut

  • Reply
    Tant Gul
    22 november, 2012 at 13:54

    Tack för tipset! nu har jag sparat ner det. Och du, här "dricker vi bara glögg" fortfarande. 🙂 Ha en fortsatt bra vecka.

    • Reply
      Mary
      25 november, 2012 at 13:47

      Hihi, vad bra att vi fortfarande "bara" "dricker glögg" 😉 Det där minglet blir man ju kallsvettig av *fniss* Kram

  • Reply
    catja
    22 november, 2012 at 18:32

    åhh du fick mig att vilja blogga, har en egen kokbok här hemma och nu kommer den till liv på internet, varför inte liksom, börjar smått, din blogg e jätte fin =)

    • Reply
      Mary
      25 november, 2012 at 13:46

      Klart du ska, *pepp pepp* otroligt kul är det! Kram Mary

  • Reply
    Sofia
    22 november, 2012 at 19:11

    Åh vad härlig den ser ut! Jag älskar allt som har med saffran att göra!

    • Reply
      Mary
      25 november, 2012 at 13:46

      Tack snälla! Den är en favorit, lätt att slänga ihop också, mandelmassan gör den saftig som 17! Kram

  • Reply
    Catta
    23 november, 2012 at 03:17

    Jävlar vad gott ! ska lätt testas !

  • Reply
    Johanna
    23 november, 2012 at 18:23

    Åh mums så otroligt gott det låter!! Blev väldigt, väldigt sugen på en bit av den där kakan nu… 🙂

    • Reply
      Mary
      25 november, 2012 at 13:45

      Hihi, det är bara att slänga ihop, inte svårt alls men otroligt gott! Kram mary

  • Reply
    Helena
    24 november, 2012 at 23:34

    Underbara bilder på kakan! Den här MÅSTE jag bara testa! jag älskar saffranskaka och med denna fyllning så blir det ännu fler bonuspoäng!

    Tack för receptet!Kram

  • Reply
    Bland bakverk och kastruller
    26 november, 2012 at 18:43

    Oj vilken god kaka det här receptet sparas!!!

  • Reply
    Elenore
    27 november, 2012 at 13:11

    Mm ser väldigt god ut! Den skall jag absolut göra! 🙂
    Så himla fina bilder också! 🙂

    • Reply
      Mary
      27 november, 2012 at 21:03

      Den är otroligt god, du måste prova!!! Kram

  • Reply
    Sandra
    29 november, 2012 at 22:14

    Hej Mary!
    Jag undrar om du har några goda recept på mat till julbordet? Om du har det, dela gärna med dig av det här. Behöver inspiration för att göra årets julbord lite annorlunda 🙂
    Hoppas du får en fantastisk helg! Kram

    • Reply
      Mary
      3 december, 2012 at 14:20

      Hej Sandra! Det kommer komma framöver. Bara följa med under december så kommer det både drycker, mat och en hel del bakverk! 😀

  • Reply
    Elin
    2 december, 2012 at 18:52

    Nu står den här kakan i ugnen 🙂 Verkar underbar!

    • Reply
      Mary
      3 december, 2012 at 14:20

      Vad härligt, hoppas du gillade den!! 😀

  • Reply
    Nivedita
    23 december, 2015 at 23:23

    Min kaka står i ugnen, den verkar såå god, hoppas att jag lyckas, ska ta med mig kakan till jullunch imorgon. Jag skar upp äpplena i bitar och blandade i smeten. Tack för receptet 🙂

    • Reply
      Mary
      5 januari, 2016 at 18:32

      Vad kul, hoppas det blev bra!

    Leave a Reply