SAFTIG SAFFRANSKAKA MED ÄPPLEN OCH MANDELMASSA

Det här är den bästa Adventskakan jag vet. Den slår ut alla andra saffransbullar, julpraliner, nötter och kakor jag provat och bakat kring jul. Dessutom håller den sig  saftig väldigt länge, det vill säga om det nu är kvar något av kakan dagen efter!
 
Första gången mamma kom över med den här till mig och mannen här hemma åt vi upp hela kakan på någon timma. Ja, alltså, till vårt försvar var vi väldigt hungriga men ändå.. Bara en liiiiten bit till, och sen vips, var kakan slut!
 
Den här är perfekt om man vill servera en mjuk kaka på glöggfesten eller ”glöggminglet” som det så fint kallas nu för tiden. När jag växte upp sa vi bara ”ska vi dricka glögg” och så var det bra med det. Men nu ska man mingla runt och vara flådig, och då är det bäst att kakan levererar! Och det gör den här! Servera den som den är rakt upp och ned bara, inga krusidullr…eller servera med lättvispad vaniljgrädde alternativt vaniljvisp.
 
Så nu kickar jag officiellt igång julrecepten och julpysslet på m.ade b.y m.ary
 
Vi börjar med världens västa adventskaka!
 
In English:
This is the best advent cake that I ever baked or tasted. It beats all the other Christmas cakes and candies that I’ve tried. And best of all, it stays moist and juicy a long time, if there is anything left the next day that is! 
 
The first time my mom came over with this cake me and hubby finished it in about one hour. In our defense we were very hungry but still… Just ooooone more slice and the I’m done..and ouups it was all gone!
 
This cake is perfect if you wish to serve a soft Christmas cake to a cup of warmed mulled wine. Serve it as it is or maybe with some light whipped vanilla cream.
 
So now, I’m officially starting Christmas here at m.ade b.y m.ary!
 
Starting with the worlds best advent cake!
 
 
SAFTIG SAFFRANSKAKA MED ÄPPLEN & MANDELMASSA
10-12 bitar

Ugn 175 grader
Form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Smör & Ströbröd till formen

Adventskakan
0,5 g saffran
1 tsk rom eller annan spritsort
75 g smör
2 stora ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
3 äpplen, jag föredrar röda fasta äppelsorter till den här kakan
1 dl strösocker
1 tsk kanel

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.

2. Stöt saffranet tillsammans med spriten och smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan direkt i mjölblandningen och rör om då och då mellan ”rivningarna” så att mandelmassan inte blir en stor klump utan sprider sig jämnt.

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen, saffran & spriten samt det smälta smöret och häll smeten i den bröade formen. 

4. Blanda socker och kanel till till fyllningen på en större tallrik. Skala och kära ur äpplena. Skär dem i smala skivor, ca 2 mm breda och blanda runt dem så de täcks ordentligt av socker och kanel. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten.

5. Grädda längst ner i ugnen i ca 45-60 minuter. Dubbelkolla med en sticka för att se att kakan är färdig.

 
Låt svalna på galler. Servera som den är eller med en klick lättvispad vaniljgrädde!
 
God jul!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

61 Comments

  1. Svara

    Dagliga ljusglimtar

    21 november, 2012

    Tack för receptet! Nu vet jag vad jag ska baka till helgens vinlotteri:)

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Vad kul, då hoppas jag det kommer gå bra! Lycka till!!

  2. Svara

    Simone

    21 november, 2012

    åh så gott,och vilka underbara bilder

  3. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    21 november, 2012

    vet inte varför, men jag blev lite extra glad i hjärtat idag när jag såg dina bilder!
    De sa på nåt sätt att snart är hösten äntligen slut. Det är vinter! 🙂
    tack!!!
    Kram Malin

  4. Svara

    Sara Speare

    21 november, 2012

    Vilka fantastiskt vackra bilder. Ser helt ljuvligt ut! Välkommen vinter 🙂

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Tack Sara! <3 eller hur, välkommen vinter!!

  5. Svara

    sofie mumsfillibaba

    21 november, 2012

    Låter ljuvlig! Ska jag absolut testa!

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Mmm, den är riktigt mumsig och saftig 😀

  6. Svara

    Madde

    21 november, 2012

    Härligt när alla bloggar börjar med julrecept! Denna kaka verkar jätte god!

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Ja, nu är det JUL-baket som kickar igång!! Tycker det är dags, så ni hinner få alla mina favoriter till Glöggminglet INNAN första advent 😀

  7. Svara

    Marja - Baka Sockerfritt

    21 november, 2012

    Ser ljuvligt ut! Mandelmassa + saffran är ju bara så gott tillsammans!

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Mmm visst är det! En storfavvis hos oss också!!

  8. Svara

    SaraH

    21 november, 2012

    Låter hur gott som helst ju. Ska definitivt testas!

  9. Svara

    Evelina

    21 november, 2012

    Hej! Vad gott det set ut! Ska helt klart testa detta. Men, kan man utesluta romet/spriten? /Evelina

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Hej Evelina! Givetvis kan man det! Det är bara för att "lösa upp" saffranet. Du blir inte påverkad av alkoholen om det är det du är orolig för. Om du "inte har åldern" inne för alkohol så fräs på saffranet med 1-2 msk av smöret på medelhög värme i en liten kastrull. Fräs i ngn minut, rör hela tiden så det inte bränns. Sedan tillsätter du resten av smöret som ska smälta och drar ner värmen så det smälter långsamt. Allt annat samma lika i kakan 🙂 Lycka till!

  10. Svara

    lisamaja

    22 november, 2012

    Saffran, äpple och mandelmassa, kan det bli bättre??
    Denna ska jag absolut baka till 1:a advent.

    Tack för att Du delar med dig av dina fantastiska recept och vackra bilder.

    //lisamaja

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Nej men eller hur, min sambo älskar mandelmassa så det här är en storfavorit! mandelmassan och äpplena gör den riktigt saftig också!! Tack själv, för att du kikar in hos mig! Kram Mary

  11. Svara

    Maja

    22 november, 2012

    åååå, laddar för bakning, den här såg fantastisk ut!

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Vad kul, ja nu börjar vi med adventsbaket och pysslet tycker jag. Första advent är ju ändå om ungefär 10 dagar 😀

  12. Svara

    Malin´s Diner

    22 november, 2012

    Den låter absolut som en Malinkaka!

    Kram Kram

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Hihi, vad bra!!!! <3 Stor kram

  13. Svara

    Malin P

    22 november, 2012

    Ser fantastiskt god ut, tänker jag definitivt prova :-).

  14. Svara

    Melody

    22 november, 2012

    Super god ser den ut! Hur ska den här månaden bli? Får nog bli ett par extra promenader per dag! Du får nog lägga in något sådant i dina recept! Jag brukar baka vanliga saffranslängder med rivet äpple och kanel, lite mandelmassa ibland. Har du testat det?
    kram Melodys matte

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Du…det är den! Hihi, många prommisar får ni ta tillsammans! 😉 Ja, jag har provat med mandelmassa och kanel men inte just äpple även om jag läst om att det ska vara riktigt gott! Får ta och prova det riktigt snart tror jag bestämt! Kram mary

  15. Svara

    casaofmia

    22 november, 2012

    Åh så gott, tack för recept, kram

  16. Svara

    Tess

    22 november, 2012

    Jag håller med på alla sätt och vis – jag tror till och med det var den som gjorde att jag upptäckte dig :-). Bakade den förra året på juldagen tror jag. Blir absolut en favorit i repris i år. Kanske till och med på julafton :-). DEN ÄR GRYM!!!

  17. Svara

    Amy's piece of cake

    22 november, 2012

    Har sett ett liknande recept i en tidning och ska definitivt baka den. Din ser riktigt god ut och jag älskar fotona! 🙂 Kram fina!

    • Svara

      Mary

      25 november, 2012

      Tack snälla Amy! Ja, jag fick receptet av mamma, hon har säkert hittat det ngn annanstans 🙂 Men det är en favoritkaka hemma hos oss iaf! Ljuvligt saftig av mandelmassan iaf! Kram sötnos

  18. Svara

    Ellinor

    22 november, 2012

    Det ser som vanligt fantastiskt gott ut. Denna kaka skall jag absolut baka inför stundande advents- och julfikor 🙂
    Kram

    • Svara

      Mary

      25 november, 2012

      Tack snälla! Det hoppas jag du gör, lycka till! Kram Mary

  19. Svara

    syster Elin

    22 november, 2012

    Åh, det låter verkligen juligt och gott! Tur att det snart är advent så det börjar vara okej med julbak!

  20. Svara

    matmedmera

    22 november, 2012

    Den här kakan måste jag definitivt testa. Ser underbart ut

  21. Svara

    Tant Gul

    22 november, 2012

    Tack för tipset! nu har jag sparat ner det. Och du, här "dricker vi bara glögg" fortfarande. 🙂 Ha en fortsatt bra vecka.

    • Svara

      Mary

      25 november, 2012

      Hihi, vad bra att vi fortfarande "bara" "dricker glögg" 😉 Det där minglet blir man ju kallsvettig av *fniss* Kram

  22. Svara

    catja

    22 november, 2012

    åhh du fick mig att vilja blogga, har en egen kokbok här hemma och nu kommer den till liv på internet, varför inte liksom, börjar smått, din blogg e jätte fin =)

    • Svara

      Mary

      25 november, 2012

      Klart du ska, *pepp pepp* otroligt kul är det! Kram Mary

  23. Svara

    Sofia

    22 november, 2012

    Åh vad härlig den ser ut! Jag älskar allt som har med saffran att göra!

    • Svara

      Mary

      25 november, 2012

      Tack snälla! Den är en favorit, lätt att slänga ihop också, mandelmassan gör den saftig som 17! Kram

  24. Svara

    Catta

    23 november, 2012

    Jävlar vad gott ! ska lätt testas !

  25. Svara

    Johanna

    23 november, 2012

    Åh mums så otroligt gott det låter!! Blev väldigt, väldigt sugen på en bit av den där kakan nu… 🙂

    • Svara

      Mary

      25 november, 2012

      Hihi, det är bara att slänga ihop, inte svårt alls men otroligt gott! Kram mary

  26. Svara

    Helena

    24 november, 2012

    Underbara bilder på kakan! Den här MÅSTE jag bara testa! jag älskar saffranskaka och med denna fyllning så blir det ännu fler bonuspoäng!

    Tack för receptet!Kram

  27. Svara

    Bland bakverk och kastruller

    26 november, 2012

    Oj vilken god kaka det här receptet sparas!!!

  28. Svara

    Elenore

    27 november, 2012

    Mm ser väldigt god ut! Den skall jag absolut göra! 🙂
    Så himla fina bilder också! 🙂

    • Svara

      Mary

      27 november, 2012

      Den är otroligt god, du måste prova!!! Kram

  29. Svara

    Sandra

    29 november, 2012

    Hej Mary!
    Jag undrar om du har några goda recept på mat till julbordet? Om du har det, dela gärna med dig av det här. Behöver inspiration för att göra årets julbord lite annorlunda 🙂
    Hoppas du får en fantastisk helg! Kram

    • Svara

      Mary

      3 december, 2012

      Hej Sandra! Det kommer komma framöver. Bara följa med under december så kommer det både drycker, mat och en hel del bakverk! 😀

  30. Svara

    Elin

    2 december, 2012

    Nu står den här kakan i ugnen 🙂 Verkar underbar!

    • Svara

      Mary

      3 december, 2012

      Vad härligt, hoppas du gillade den!! 😀

  31. Svara

    Nivedita

    23 december, 2015

    Min kaka står i ugnen, den verkar såå god, hoppas att jag lyckas, ska ta med mig kakan till jullunch imorgon. Jag skar upp äpplena i bitar och blandade i smeten. Tack för receptet 🙂

    • Svara

      Mary

      5 januari, 2016

      Vad kul, hoppas det blev bra!

LEAVE A COMMENT