RABARBERCURD


Jag älskar rabarber, det är en av mina favoriter från trädgården. Ja okej, jag vet, jag har ganska många favoriter men jag fascineras konstant av vad vår jord kan producera och finner extra njutning i det jag plockar och/eller som naturen kan tillhandahålla oss människor. Det är jä*ligt coolt faktiskt!

Rabarbercurd kommer jag använda i ett annat recept framöver som också hör till midsommarkategorin,  så håll ut det kommer, jag lovar!! Men curden måste inte ingå i en efterrätt som jag planerar denna gång, den är även fenomenalt god istället för lemoncurd/citroncurd på nybakade scones en sommarmorgon, kanske tillsammans med lite vispad grädde eller philadelphiaost. Med lite vispad grädde eller glass är den även dundergod på pannkakor och de passar också utmärk att pilla ner i diverse bakverk som muffins eller syltkakor. Ja, nu hör ju..alternativen är många!

Hur rödrosa curden blir beror på hur dina rabarber ser ut. Jag brukar försöka att använda så lite konstgjorda färgämnen som möjligt i mina bakverk, förutom när det gäller macarons, men här kan en liten dutt av röd hushållsfärg vara trevligt om din curd ser allt för grårosa ut. Men det där väljer du helt själv, dessutom finns det hushållsfärger som kommer från morötter eller rödbetor!

Curden håller ca 1 vecka om du är noga med att hälla upp den i en väl rengjord och steriliserad (i ugnen exempelvis) burk.

Här kommer receptet!

RECEPT – RABARBERCURD

430-450 gram färska rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal (skal från ca 1/2 citron)
1 msk majsstärkelse & 2 msk citronjuice

HOW TO?

1. Skölj rabarbern och skär av fula ändar, skär sedan upp rabarbern i små skivor.

2. Blanda den uppskurna rabarbern med socker och låt den stå fem minuter och gotta till sig. Häll därefter på vattnet och koka upp på relativt låg värme. Låt stå och småputtra tills dess att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, det tar ca 15-10 minuter.

3. Ta fram en stavmixer eller häll över den kokade rabarbern i en hushållsmixer och mixa till en slät puré, låt rabarbern svalna något.

4. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret tärnat i kuber samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl.

5. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör kontinuerligt i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som jordgubbskräm och det bildas synliga spår efter vispen/sleven när du vispar/rör så är den klar.

Klart!
Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

20 Comments

  1. Svara

    Katarina

    30 maj, 2012

    Jag älskar också rabarber och man kan använda curd till så mycket! Åh, nygräddade scones med rabarbercurd, I'm in heaven 🙂

  2. Svara

    Marias Bakglädje <3

    30 maj, 2012

    Gud va gott det lät! Nu måste jag få tag i rabarber! 🙂

  3. Svara

    Karin

    30 maj, 2012

    Vad gott det ser ut!

  4. Svara

    angelica

    30 maj, 2012

    Fina fina du! <3 (nu kommer jag och mitt djupa huvud), tänk som såhär: om det är meningen, så kommer du flytta. Om inte så kommer det dyka upp något annat. Var uppmärksam på tecken, hihi. Och ha tillit!

    (förövrigt, underbar bild!) Och vi bör planera in en träff snart, ser fram emot det! KRAM

  5. Svara

    Emschen

    30 maj, 2012

    Det måste jag prova! Får nog cykla ner till mors och fars kollo och knycka några rabarber. s

    I sommar har jag tänkt prova mig på att göra jordgubbssaft (har kära mormors recept) men flaskor. Jag har sparat några glasflaskor men hur gör man för att sterilisera flaskorna? Lägga dom i kokande vatten eller?
    Kram

  6. Svara

    casaofmia

    30 maj, 2012

    Åh så gott och fint det ser ut, jag älskar rabarber, kram

  7. Svara

    LIVSGLITTER

    30 maj, 2012

    Älskar bilden!

  8. Svara

    Glitter och grus

    30 maj, 2012

    Låter ju helt och hållet alldeles genialiskt!!!!

  9. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    30 maj, 2012

    JIIHOOO!!!!! 🙂
    Jag har ALLA ingredienser hemma!
    Kör direkt!
    Du är bäst!!!
    Kram

  10. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    30 maj, 2012

    Klart!!! 🙂
    Den blev fantastiskt god! 🙂

  11. Svara

    Jennifer

    30 maj, 2012

    Oh vad jag gillar bilden och innehållet i burken är säkert gott :). Kram Jennifer

  12. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    31 maj, 2012

    Gud vad gott! Du gör så smarriga grejer, kompis! Hoppas att du får en bra dag idag! Nu ska jag gå ner och äta min hotellfrukost. Kram!

  13. Svara

    Jess

    31 maj, 2012

    Rabarbercurd låter ju fullkomligt fenomenalt! Det måste definitivt provas 🙂

  14. Svara

    Emelie

    31 maj, 2012

    Åh, jag sitter och tentapluggar och bara väntar på att nästa inlägg ska komma! Detta är en så härlig blogg av många anledningar och det är en av dem; att du är så flitig med nya inlägg så det känns som att vi får följa dig i mycket av vardagen.
    Eller vardag och vardag, jag klickar in och hoppas, bara för att få kunna drömma mig bort en stund!

  15. Svara

    sabina mammastårtor

    31 maj, 2012

    ser gott ut

  16. Svara

    yasmine modell mamma och fru

    31 maj, 2012

    allt bra?
    KRAM

  17. Svara

    Annelie

    1 juni, 2012

    Tack för ditt svar ang overheadplast!

    Tack för detta smarriga recept!!

    Stor kram

  18. Svara

    Pernilla

    1 juni, 2012

    Tack för receptet – har kokat ihop en laddning idag. Verkligen supergott!

  19. Svara

    Anna

    6 juni, 2012

    Jag tror att jag svimmar, curden är så god! Den får bestämt agera fyllning till midsommaraftonens Pinocchiotårta! Tack för receptet, det är något att spara!

  20. Svara

    Marias Bakglädje <3

    12 juni, 2012

    åh nu vet jag vad jag ska göra med mina rabarber som ligger i frysen och bara väntar på att bli använda! 🙂

LEAVE A COMMENT