PRALINER MED HALLONMOUSSE & VIT CHOKLAD

Made By Mary Lingon Vitchoklad Pralin
Made By Mary Lingon Vitchoklad Pralin
Att göra formar av choklad är en lite roligt, ganska så pillig aktivitet som ser väldigt fint ut när man väl är klar!

Jag fick idén från Mia Öhrn som gjort dem med lingon och choklad, helt ljuvliga är de!

Chokladformarna går att fylla med lite vad som helst egentligen; kola eller fudge av ngt slag, chokladtryffel, hallonmousse, lingongrädde eller vad du nu föredrar. 

Jag föredrar att gjuta/forma chokladformar av mindre formar som knäckformar. De formarna som är till för ischoklad är lite för hårda att gjuta med och det är större risk att chokladen går sönder när man väl ska ta bort pappersformen. Använder man sig av större formar så tycker jag dessutom att chokladen tar över och moussen eller fudgen inte balanseras på samma sätt.

Denna gången gjorde jag två varianter, en lite mer vuxen smak med lingongrädde och en med hallongrädde.
Glöm inte att det inte gör något om du får choklad över när du gör formarna, det är bara låta det stelna och sen återanvända vid nästa pralintillverkning eller bakning.

RECEPT – HALLONMOUSSEBAKELSER
ca 30 stk

30 stk knäckformar
150 gram vit choklad

50 gram frysta (tinade) lingon eller hallon
1-2 msk florsocker
1 dl grädde som du vispat

HOW TO?

1. Placera knäckformarna, en och en, på en bricka.

2. Smält chokladen i ett vattenbad eller i en microvågsugn. Kom ihåg att inte låta chokladen bli för varm!

3. Pensla ett tunt lager choklad inuti knäckformarna, ställ in i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter.

4. Ta ut formarna och pensla på ytterligare ett lager där det behövs. Låt sätta sig ordentligt i kylskåp i en timma alternativt över natten.

5. Mixa hallonen eller lingonen, beroende på vilken smaksättning du väljer (du ska alltså INTE blanda lingon och hallon utan välja ett alternativ), tillsammans med florsockret. Vänd ihop med den vispade grädde och fyll en spritspåse. Placera ca 30 minuter i kylskåpet så blir smeten lite tjockare i konsistensen.

6. Ta bort pappret på chokladformarna, var försiktigt så att de inte går sönder, det är lite pilligt men du kommer snart märka hur du lättast får bort dem.

7. Spritsa hallon- eller lingongrädden i chokladformarna och servera till en kopp kaffe!

Lycka Till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

21 Comments

  1. Svara

    Johanna

    5 maj, 2012

    Supersöta!! 😀

    Kika gärna in på min blogg! Jag har precis lagt upp dom "förlorade" bilderna från Raglady by Tara-kvällen! 😀 Kram Johanna

  2. Svara

    Amy's piece of cake

    5 maj, 2012

    Dessa ser ljuvligt goda ut mums!

  3. Svara

    sabina mammastårtor

    5 maj, 2012

    gud så söta

  4. Svara

    Lifessilverlining

    5 maj, 2012

    Ser urläckert ut! Önskar dig en finfin kväll! Kram Nilla

  5. Svara

    Erica

    5 maj, 2012

    Fantastiska fantastiska du! De verkar väldigt smarriga tycker jag! Ha en fin kväll! Kram

  6. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    5 maj, 2012

    Du tar andan ur mig!!! 🙂
    De där läckerbitarna kunde man ha till kaffe på maten på ett bröllop. Underbara!!!
    Kram Malin

  7. Svara

    Jennifer

    5 maj, 2012

    Men oj så ljuvliga. Precis som ovanstående kommentar nämnde, så fick de mig att tänka på bröllop, tänk om man hade haft sådana fina godsaker att bjuda på, lycka! Kram Jennifer

  8. Svara

    Sophia

    5 maj, 2012

    Åh guuud vilka söta! Det där måste jag prova när jag får ork! 🙂

  9. Svara

    casaofmia

    5 maj, 2012

    Ljuvliga!

  10. Svara

    Jes

    6 maj, 2012

    Å du milde! Du överträffar dig själv för varje inlägg tror jag bestämt. Du är sååå duktig och det är ett sant nöje och en stor inspiration att komma in här, fresta smaklökarna och bara njuta av vackra bilder!

    Stor kram fina du ♥

    Jes

  11. Svara

    Lilly

    6 maj, 2012

    underbara! ska fråga mamma om jag får göra sådana <3

  12. Svara

    Ella

    6 maj, 2012

    Hej Mary ! Vilken bra ide! Ser väldigt mumsigt ut! Vad använder
    Du för kamera? Ha en fin söndag !!

  13. Svara

    Sussi

    6 maj, 2012

    Hejsan

    Åhh så ljuvliga, ser svårt ut att göra. Men när man läste receptet så är de ju lätt, hoppas jag, ska pröva att göra det & om man lyckas så skulle dessa vara perfekt till ett 18års kalas till hösten. Må ja bara lyckas då med. Har för vanan att bara lyckas en gång 🙁
    Ha en bra söndag
    Tusen tack för receptet den lånar jag av dig samt en bild på dem så att jag kan copy dem, men Bara för eget bruk. Om jag sätter ut den på min sida anger jag Alltid källa.
    Krammiz
    Sussi

  14. Svara

    yosofine

    6 maj, 2012

    Du har blivit taggad! 🙂

  15. Svara

    Jenny

    6 maj, 2012

    Men vad söta! De där skulle jag inte klara att äta. Eller jo, det skulle jag garanterat … Och sockerfria perioden är över så nu laddar jag för att göra den där chokladfudgekakan.

    Kram,
    Jenny

  16. Svara

    Livsglitter

    6 maj, 2012

    Oh ljuvligt, har gjort dessa en gång fast med en kola istället. Pill pill med formarna, men fint blir det! Älskar bilderna, så vackra <3

  17. Svara

    Johanna

    6 maj, 2012

    Ojojoj det ser farligt gott ut!!

  18. Svara

    MiaC

    6 maj, 2012

    Alltså ärligt talat, du är ju helt makalös =) Snacka om att få hela kittet när man besöker dig… både ljuvlig mat och underbara bilder… kan liksom inte bli bättre =) kram på dig.

  19. Svara

    kiwiberries

    7 maj, 2012

    det där verkade enkelt och GOTT och ser dessutom underbart söta ut!

  20. Svara

    Hanna

    9 maj, 2012

    Vilket bra tips, har inte tänkt på chokladformar förut! Tack för all inspiration som du ger! 🙂

  21. Svara

    kiwiberries

    12 maj, 2012

    nu har jag testat att göra egna! det var riktigt roligt och resultatet blev väl inte så vackra som dina men riktigt goda!

LEAVE A COMMENT