Dulche De Leche Glass Med Rostade Hasselnötter

Dulche De Leche Made By Mary Kondenserad Mjölk
Mmmaaaaaahhhhhhh……….

Ärligt (!!!!) 

Jag vet inte vad jag ska ta vägen, så gott är det.

Dulche de Leche-glass goes Hasselnöt vilket innebär en mjuk gräddig kolaglass med rostade hasselnötter som smälter i munnen! Jag och mannen skulle hälla upp i skålar efter att jag fotograferat bilderna ovan.

Det blev inte så.

Vi åt hela glassen ståendes i köket, som två rovfåglar över ett kadaver.
Hahahaha, ja…jag inser ju hur besatta vi framstår, men döm oss ni när ni själva lagat till glassen och provsmakat 😉

Mannen; ”Aaaaalltså *smaskandes på glass*…du ska kanske börja skriva det där inlägget innan folk går och lägger sig”!
Jag; Aaa….asschhå (munnen full med glass)…jag vet, jag ska gå och skriva nu.. *börjar gå*
Mannen; VAD GÖR DU!!!!*vildsint blick*
Jag; Va?!
Mannen; Ja men du får ju lämna glassen här!!!!
Jag; ”Jag bloggar snart”….

Ja..ni hör ju….

I helgen firar jag och mannen 6 år, och då ska jag göra den här glassen igen (uppenbarligen verkar vi behöva det) tillsammans med Lavendel Semi-Freddon jag gjorde tidigare och Hallonsorbén som ni hittar recept på HÄR.
DET, det är riktigt firande det 😉

TIPS! Ta ett fint papper eller tyg och svep om din gamla glassbox, eller mindre fina plastlåda som du häller ner glassmeten, knyt ett snöre eller spetsband runt om så får du en mysig lite ”vintage-looking” glasslåda 🙂 Så gjorde jag..

Här kommer receptet godingar!

RECEPT – DULCHE DE LECHE MED ROSTADE HASSELNÖTTER
ca 1 liter

1 burk sötad kondenserade mjölk

4 äggulor
0,5 dl farinsocker
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Hasselnötter, mängd efter egen önskan, jag tog ca 1,5 dl hela hasselnötter.

HOW TO?

Det här första steget (1) kan du göra i förväg så kan du börja med glassen på en gång när du väl ska göra den. Jag gjorde min dulche de leche igår och idag gjorde jag glass på den! 🙂

1. Börja med att koka din kondenserade mjölk, denna kommer vara grunden till glassen och är det som kallas ”dulche de leche” (=kolasås). Kolasåsen får du genom att lägga ner konservburken, du ska alltså INTE öppna den alls, i en större kastrull. Häll på vatten så att burken täcks ordentligt! Sedan sätter du kastrullen på plattan och kokar konservburken i 3 timmar (häll på mer vatten då och då). OBS! Burken måste verkligen vara täckt med vatten hela tiden, annars kan den sprängas (har jag hört, jag har aldrig vågat utmana ödet själv). När burken kokat klart, tar du upp den från kastrullen och ställer den att svalna ett tag. Häll sedan kallt vatten på burken innan du öppnar den.

2. Under tiden kan du passa på att rosta dina hasselnötter. Det gör du genom att lägga ut hasselnötterna på en ren och torr plåt. Rosta nötterna mitt i ugnen på 175-180 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna lite, inte för mkt, och gnugga sedan nötterna i en ren kökshandduk, då kommer majoriteten av allt skal försvinna. Rostningen tar fram nötternas smak, mkt gott till glass om du frågar mig!

3. Separera äggulor från äggvitor, du kan spara de två ”överflödiga” äggvitorna till en maräng eller annan spännande, men till själva receptet behöver du bara 2 äggvitor men däremot 4 äggulor. Vispa äggulorna tillsammans med sockret  i en större skål, vispa tills dess att det blivit riktigt vitt och pösigt.

4. Häll ner din ”dulche de leche” i ägg- och sockersmeten och vispa tills det blandats ordentligt. 

5. Vispa grädden fluffig och ställ åt sidan. Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum i en annan skål och ställ även den åt sidan. 

6. Rör ner grädden i glassmeten, rör tills det blandats helt. Vänt sedan ner äggvitorna i glasssmeten, här kan du vara lite försiktigare när du vänder ner äggvitorna.

7. Rör till sist ner dina rostade hasselnötter. Jag brukar bara hacka dem MYCKET grovt inna jag blandar ner dem. Vissa låter jag tom vara hela, det blir vackert och gott så!

8. Har du glassmaskin är det bara köra på enligt anvisningar för glass. För oss andra (jag har ingen glassmaskin) så  häller vi ner glassen i en behållare av valfri sort och ställer i i frysen i ca 4 timmar.
Har du ingen glassmaskin kan du frysa in glassmeten i ca fyra timmar, rör då och då i glassen.

Njuut.. det är du värd!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

24 Comments

  1. Svara

    Ella

    9 maj, 2012

    Seems delicious! Mums!

  2. Svara

    mariaemb.

    9 maj, 2012

    Nämen herreguud så gott det där ser ut. Det vattnas i munnen!! Det där receptet ska jag spara på för mannen min är tokig i glass och det kan alltid vara bra med mutor. 😉 Stort grattis till er på 6-års dagen. Hoppas ni får en riktigt mysig helg!

    Kram Maria

  3. Svara

    Ella

    9 maj, 2012

    Ja och grattis såklart!

  4. Svara

    Helene

    9 maj, 2012

    Du är ju helt otrolig fina Mary! & så fint det var att slå in paketet i papper, en helt annan grej med ens.

    & grattis till sex år. Underbart!

    Kram kram

  5. Svara

    Johanna

    9 maj, 2012

    Åh så gott! 😀 Och grattis till 6års dagen! 😀 Jag har precis testat på nya Ben&Jerrys-smaken! Läs om det på min blogg! 😀 Många kramar Johanna

  6. Svara

    Malin - stjärnflocka

    9 maj, 2012

    Vill ha!!! Nu!!! 🙂

  7. Svara

    Louise

    9 maj, 2012

    Åh vad smarrigt det låter och det perfekta avslutet på min tjejmiddag jag ska nästa helg, det hör jag ju!! Har du något tips på hur man kan servera glass på ett kul sätt? Ngt gott tillbehör eller så. Att ätadirekt ur bunken kan ju funka om man är två :0) Stort grattis på din och din kärleks sexårsdag!! /Louise

  8. Svara

    Marias Hörna - Njut av Livet ♥

    9 maj, 2012

    Ååååååååååå säger jag bara vad smaskigt.
    Kvällskramar från Maria

  9. Svara

    Kicki

    9 maj, 2012

    Underbart…..när ska du skriva din bok med dina underbara bilder i 🙂
    Kram

  10. Svara

    Katarina

    10 maj, 2012

    Mums! Och grattis till 6 år 🙂 Kram

  11. Svara

    carolina

    10 maj, 2012

    guuuuud! dör, vad gott det ser ut!

  12. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    10 maj, 2012

    Määäh, jag döör! Det är verkligen så sjukt gott med dulce de leche att jag skulle kunna smörja in mig med det. Och att toppa med hasselnötter, vilken smart idé! Hmm… undrar hur det skulle smaka om man …saltrostade dem? Måste testa det! I saluhallen där jag bor finns praliner som heter salt kola, och de är så goda att man smäller av. (Vi får äta sådana när ni kommer!) Och just det ja – grattis till 6 år tillsammans! Kram!

  13. Svara

    Cathrin

    10 maj, 2012

    Åh, det där måste jag testa! 🙂
    Låter fantastiskt gott.

    Jag är en ny läsare på din sida! Grattis till 6-årsdagen!

  14. Svara

    Cicki

    10 maj, 2012

    Kondenserad mjölk asså…I love it. Har gjort paj av det med banan, nötter och grädde och grejer tidigare. Och cupcakes med det som topping! Hett tips! Men nu till sommaren blir det din glass jag ska testa.

    Grattis till nya jobbet också!
    Kram Cicki

  15. Svara

    Johanna

    10 maj, 2012

    Sv: Det ska jag absolut göra! Tack för tipset ^^ Och tack för en grym blogg! 😀 Kram Johanna

  16. Svara

    Anna/Rackarungarckarungar

    10 maj, 2012

    Mon Dieu!! Detta låter så nära glasshimlen man kan komma! Jag skulle lätt bli stående vid diskbänken och sleva i mig. Smarro!

  17. Svara

    Katarina

    10 maj, 2012

    Ni är det finaste parat. Jag önskar er minst 60 glassätande år tillsammans! Kram från kusin Katarina

  18. Svara

    Amy's piece of cake

    10 maj, 2012

    Dulce de leche är himmelskt gott mums. Gratulerar till era 6 år ihop!

  19. Svara

    Jenny

    11 maj, 2012

    Mmm, måste jag testa!

    Kram,
    Jenny

  20. Svara

    felicia - fotokobran

    11 maj, 2012

    planerat sommaren än? 🙂
    http://fotokobran.se/2012/may/nagra-planer.html#comment

  21. Svara

    Emelie

    13 maj, 2012

    Jag provade denna i helgen! Suverän! Nästa gång ska jag dock prova att få till lite colarippel i glassen (eftersom jag tyvärr måste skippa hasselnöterna). 🙂
    Grattis till er årsdag!

  22. Svara

    Jess

    14 maj, 2012

    Stort grattis till era sex år tillsammans! och den här glassen låter himla smaskig, måste testas! =)

  23. Svara

    Ellen

    10 juli, 2012

    Jag testade det här receptet igår och OJ vilken hit! Kunde inte sluta äta!!

LEAVE A COMMENT