Citronmarängpaj – Lemon Meringue Pie

Citronmarängpaj Made By Mary Lemon Meringue Pie
Idag har vi varit ute i solen merparten av dagen. Druckit kaffe, pratat och ätit citronmarängpaj. Den syrliga citronen gifter sig perfekt med den söta marängen och utgör ett perfekt sällskap i solen! Citronmarängpaj finns det många varianter på. Det här är en variant med riktigt syrlig och kraftig citronsmak på lemoncurden och med en traditionell maräng på toppen!

Några fräknar senare och med en härlig känsla i magen sitter vi nu i soffan och myser, så här sista dagen av valborgshelgen. Det ska bli riktigt spännande att gå till jobbet imorgon, det är nämligen min första dag på en ny arbetsplats! Så det var inte mer än rätt att fira med en heldag i solen och lite god citronmarängpaj, eller vad säger ni?

Här kommer receptet! 

RECEPT – CITRONMARÄNGPAJ

Pajskal:
2 3/4 dl vetemjöl
1,5 msk florsocker
1 nypa salt
120 gram smör
ca 2 msk vatten

Citronfyllning:
6 stora citroner, juice och rivet skal (ca 3,5 dl juice och 0,5 dl citronskal)
270 gram strösocker (ca 3 dl) 
32 gram majsstärkelse ( ca 4 msk)
8 äggulor
100 gram smör

Marängtäcke:
4 äggvitor
80 gram strösocker

HOW TO?

1. Blanda strösocker, citronskal, 3 dl citronjuice och smör i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme tills dess att sockret och smöret smält.

2. Vill du slippa bitar av citronskal i din lemon curd kan du sila blandningen, annars behövs inte det. Häll i så fall tillbaka citronblandningen i kastrullen igen efter att du silat den.

3. Blanda majsstärkelsen med kvarvarande citronjuicen och rör ner det i citronblandningen, blanda noga. Vispa därefter äggulorna lätt och vispa även ner dem i citronblandningen.

4. Värm på medelhög värme tills dess att lemoncurden tjocknar. Det är mkt viktigt att du vispar hela tiden och att du inte värmer på för hårt eftersom lemoncurden i så fall kan brännas i botten och äggulorna riserkar att koagulera och bilda små klumpar i lemon curden.

5. När lemoncurden tjocknat, ungefär som en jordgubbskräm, så är den färdig. Häll över den till en ren skål och låt den svalna, först i rumstemperatur, sedan i kylskåp.  

Gör under tiden pajskalet.  

6. Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Tärna ner det kalla smöret och arbeta snabbt ihop smöret med mjölet. Tillsätt 1 msk vatten i taget, degen ska bara precis gå ihop. Skulle degen råka bli lite för kladdig, blanda i lite mer mjöl. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

7. Kavla ut degen, på mjölat bakbord, till en cirkel på ca 25-30 cm i diameter. Lägg din degcirkel över pajformen och tryck ner den i formen., gör kanten hög och nagga därefter botten med en gaffel.

8. Ställ in formen i frysen och sätt ugnen på 200 grader, när ugnen är varm tar du ut pajdegen/pajformen ur frysen och lägger ett bakplåtpapper i botten. Häll därefter okokt ris i pajens botten och grädda i ugn i 20 minuter. Ta sedan ut pajen ur ugnen, häll bort ris och tag bort bakplåtspappret och grädda i ytterligare 10 minuter tills dess att pajskalet är ”torrt” och gyllenbrunt. Låt svalna på galler.

Glöm inte att pajskal ska gräddas i nedre delen av ugnen!

Under tiden pajskalet svalnar gör du marängen:

9. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, vispa ner lite strösocker i taget tills dess att du har en tjock maräng. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att marängen glider ut.

10. Bred ut lemoncurden i pajskalet och spritsa eller bred ut marängen på toppen. Grädda pajen i mitten av i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter, tills marängen fått en lätt brun yta. Vill du ha en brunare maräng, använd en gasolbrännare.

Låt pajjen svalna helt och bli kall innan du äter den (även om det är svårt att vänta).

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

20 Comments

  1. Svara

    joanna-livet med Aspergers syndrom!

    1 maj, 2012

    åh va gott de ser ut!

  2. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    1 maj, 2012

    Vad spännande det är med det nya jobbet! Jag ska tänka på dig imorgon! 🙂 Vi har också varit ute mycket idag, vi var nere vid sommarstugan och plockade gullvivor medan Bally grävde i sanden och rullade sig i tången. Just nu står Olof i trädgården och grillar, och jag ser fram emot god mat snart! Din paj ser superfin ut, jag älskar också citronmarängpaj, det är jättelängesen jag åt det. Måste ändra på det! Kram!

  3. Svara

    Kristina

    1 maj, 2012

    Allt du gör ser så gott ut och bilderna är himla trevliga!

  4. Svara

    Lena - gott för själen

    1 maj, 2012

    Lycka till på nya jobbet!

    Kram Lena

  5. Svara

    Sabina

    1 maj, 2012

    Vad god den ser ut!!!!

  6. Svara

    Helena

    1 maj, 2012

    Mums! Det låter som en perfekt smakkombination med surt och sött. Lycka till på nya jobbet!:)

  7. Svara

    Jennifer

    1 maj, 2012

    Ja men det gjorde du helt rätt i att ta en heldag med citronmarängpaj! Önskar dig lycka till på nya jobbet! Kram Jennifer

  8. Svara

    Lilly

    1 maj, 2012

    herre jises! ser och låter helt underbart! blir så sugen <3

  9. Svara

    Katarina

    1 maj, 2012

    Denna brukade jag göra mycket förr i tiden. Den är ursmaskig. Åt också Lemon Meringue Pie när jag pluggade i USA samt systerpajen Key Lime Pie (Key kommer från Key West i Florida. Den är också god. En gång när jag gjorde citronmarängpajen så misslyckades jag med maizenan så det blev pajskal, citronvatten och på det små berg av maräng som flöt omkring. Men sånt får man bjuda på 😉

  10. Svara

    Malin E

    2 maj, 2012

    Mary, Mary, Mary… snart får jag sätta hänglås på lådan med godsaker hemma för att inte konstant stoppa onyttigheter i munnen. Mitt mål är ju att försöka att gå ned några kilon till sommaren. Men godsakerna i lådan är väl kanske inte det största bekymret för den är inte så välfylld med tanke på en annan godisgris i huset. Det största "problemet" är din underbara blogg med alla otroligt fina inlägg och så fantastiskt goda maträtter och godsaker. Och det är sååå svårt att inte testa och göra själv. Och oftast testar jag att göra/baka de som är minst nyttiga… och resultaten är ju alltid bara sååå goda… Men jag kan ju inte sluta att läsa din blogg, den har jag ju blivit beroende av, liksom som socker… Nä, jag får helt enkelt motionera lite mer och kanske inte äta upp allt det goda själv… Perfekt nu när sommarvärmen kommer och bjuda på kalas oftare än bara till födelsedagar 😉
    Tack för din fina blogg, keep going!
    Kram

  11. Svara

    Katarina

    2 maj, 2012

    Jag är tokig i syrliga bakverk!!

  12. Svara

    kiwiberries

    3 maj, 2012

    perfekt! har precis tänkt att googla ett sånt här recept och så hittar jag det här! gott!

  13. Svara

    Sessan

    3 maj, 2012

    Den pajen har jag tänkt testa länge men inte blivit av.

  14. Svara

    Stephie

    9 maj, 2012

    Nejmengud, den där MÅSTE jag baka i helgen helt enkelt 🙂 ser dögott ut!!

  15. Svara

    Sandra

    28 mars, 2013

    Detta ska bli mitt bidrag till Påskmiddagen. Ser super god ut 😀

    • Svara

      Mary

      28 mars, 2013

      Vad kul, det var den! Lycka till!

  16. Svara

    Maja

    16 april, 2013

    Citronpaj..mm- sött o syrligt, lent o med lite twist, allt på en o samma gång! Hur håller marängen sig kall tycker du?
    Lycka till, du skriver redan fantastiska inlägg med supermycket jobb nedlagt. Kul att ännu fler får läsa =)

  17. Svara

    Matilda

    25 april, 2013

    Gud vad smarrigt! Detta ska provas snarast! älskar lemoncurd!

LEAVE A COMMENT