PRALIN MED CHOKLADMOUSSE & HACKADE NÖTTER

Chokladmousse Praliner
Nötter i botten…
Chokladmousse Praliner
Till vänster: Nötter i botten och chokladmousse ovanpå Till Höger:Nötter på toppen
Chokladmousse Pralin
Det här är ett recept som jag rekommenderar att man gör dagen innan eftersom både chokladmoussen och själva chokladformarna behöver stelna ordentligt. Bör inte stå framme för länge i rumstemperatur eftersom man inte tempererar chokladen. (Temperering innebär att man förändrar chokladens egenskaper så att den inte smälter i rumstemperatur och dessutom ger chokladen en fin glansig yta)

OBS! Det här kommer bli mer chokladmousse än vad som går åt till formarna men jag brukar alltid passa på och spritsa ut kvarvarande chokladmousse i små shotsglas och ställa tillbaka in i kylen. På så sätt har du gjort två godsaker i ett! Chokladmousse OCH Praliner 😉

Vill du inte göra två flugor på smällen så halverar du bara chokladmousserceptet! Men har du en större & finare middag och vill ha både chokladmousse till efterrätt men även praliner lite senare på kvällen så kan du göra det på en och samma gång, bra va 😀

Går att göra helt utan nötter eller med nötter botten och mousse ovanpå (så brukar jag göra), men för sakens skull har jag även illustrerat med nötter ovanpå 😉

Supergod till kaffet eller som en liten överraskning efter en finare middag 🙂

Hos oss däremot, kan man utan eftertanke slänga i sig allihopa framför tvn en söndagseftermiddag. Japp, så är det! 😉

Här kommer receptet!

RECEPT – CHOKLADPRALINER
ca 30-40 stk

Chokladformar:
30-40 stk knäckformar
150 gram mörk choklad

Chokladmousse:
100 gram choklad, jag valde en 36% Choklad från Odense för en lättare mousse
2 äggulor
2 dl vispgrädde (uppdelat i 1,5 dl vispad och 0,5 dl som blandas med äggulorna)
(uppdaterat mousserecept efter att en finfin läsare uppmärksammat mig på att måtten inte stämde!)

Hackade nötter, exempel hackad mandel

HOW TO?

1. Placera knäckformarna, en och en, på en bricka.

2. Smält chokladen i ett vattenbad eller i en microvågsugn. Kom ihåg att inte låta chokladen bli för varm!

3. Pensla ett tunt lager choklad inuti knäckformarna, ställ in i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Din smälta choklad stelnar under tiden att formarna är i kylskåpet, men det är ingen fara. Bara värm på chokladen lite innan du penslar, se till att den inte blir för varm bara!

4. Ta ut formarna och pensla på ytterligare ett lager där det behövs. Låt sätta sig ordentligt i kylskåp i en timma alternativt över natten.

Chokladmoussen:

5. Vispa upp 1,5 dl av vispgrädden till en lättvispad konsistens.

6. Vispa/rör ihop äggulorna med 0,5 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Hacka 100 gram choklad och blanda med ägg- och gräddblandningen. Värm på MYCKET LÅG värme på plattan, rör hela tiden, eller i ett vattenbad, tills all choklad smält. Det är mycket viktigt att du inte värmer för hårt eftersom äggen kan koagulera och chokladen kan bli för varm.

7. Så fort chokladen är helt smält och du har en jämn glansig chokladsmet vänder du försiktigt ner den i den uppvispade grädden. Vänd tills du har en jämn och slät mousse.

8. Häll upp i spritspåse och stäng öppningen med en sådan platsclips man stänger platspåsar med. Låt vila i kylskåp i ca 4 timmar eller ännu bättre över natten.

Innan du börjar spritsa chokladmousse i formarna pillar du givetvis bort pappret från dem.
Sen:
9. Pytsa ner några nötter i botten på chokladformen och spritsa sedan ut moussen ovanpå nötterna. Ställ in i kylskåp tills du ska servera dem.  

Njut!

Lycka Till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

21 Comments

  1. Svara

    Tanya - STOCKHOLM

    7 maj, 2012

    De där ser jättegott ut … 🙂

  2. Svara

    Eleonore- Kokboksutmaningen

    7 maj, 2012

    Oj så fina praliner! Ser ut att vara lite pilligt att göra dem men det kan det ju vara värt 😀

  3. Svara

    Johanna

    7 maj, 2012

    Åh va söta! Vill ha nuuuu! ^^

    Kika gärna in på min blogg! Jag skriver om träning, utseende, kost, om hur det är att vara ung och kronisk sjuk, och om lite allt möjligt i livet! 🙂 Kram Johanna

  4. Svara

    Pavvis

    7 maj, 2012

    De ser helt ljuvliga ut, både de här och de med hallonmousse. Och det där med söndagskvällen framför teven känner jag igen 😉
    Massor av kramar, och vad spännande med den nya titeln!

  5. Svara

    Taste by Ella

    7 maj, 2012

    Fina! Have to try it…

  6. Svara

    lifessilverlining

    7 maj, 2012

    Gud vad gott det såg ut det där! em bjuder du allt det goda på:) kramkram Nilla

  7. Svara

    Katarina

    7 maj, 2012

    Jag får snart skylla på dig om jag börjar rulla fram haha.. Blir alltid lika sugen på massa saker då jag tittar in här. Underbart, fantastiskt! Ser superläckert ut!

  8. Svara

    Bromans Bravader

    7 maj, 2012

    Nä nu måste jag nog snart ta och sluta läsa här inne hos dig. Jag dör så gott =)
    När tusan ska jag få tid att göra detta!
    Kram

  9. Svara

    Katarina

    8 maj, 2012

    Mycket fina praliner och god smak!

  10. Svara

    dianasdrommar

    8 maj, 2012

    Dom ser helt ljuvliga ut 🙂 Grattis till jobbet på SalongK, ska bli spännande att följa kramar i massor Diana

  11. Svara

    Jes

    8 maj, 2012

    Underbart vännen ♥ kram Jes

  12. Svara

    Amelin

    8 maj, 2012

    "1 dl vispgrädde (uppdelat i 1,5 dl vispad och 0,5 dl som blandas med äggulorna)"

    Är det bara jag som får det (1,5 + 0,5 dl) till 2 dl vispgrädde? 🙂

  13. Svara

    Mary

    8 maj, 2012

    Amelin; Tack snälla du för att du uppmärksammade mitt fel! jag tänkte halvera mängden chokladmousse för att man ska slippa göra det själv (jag gör som sagt alltid lite extra och gör lite mousse samtidigt) men glömde att editera hela receptet! Så kan det gå ;):D Så tack tack, slapp någon annan stackare bli förvirrad!! Kram Mary

  14. Svara

    Malin´s Diner

    8 maj, 2012

    Men hallå, vill ha! Så himla söta.

    Kram Malin

  15. Svara

    Katja

    9 maj, 2012

    Åh gud så gott det ser ut. Jag blir så fikasugen varje gång jag tittar in här. Underbar blogg!

    Jag undrar i vilket steg man pillar (??) loss knäckformarna. Efter andra "chokladstrykningen", eller…?

  16. Svara

    Hanna

    9 maj, 2012

    Så fina, verkar helt underbart goda! 🙂

  17. Svara

    Jouline

    9 maj, 2012

    Var ju bara tvungen att testa dessa, mina blev dock inte lite fina som dina, hur kunde du lyckas få dom i den raka formen, tyckte det var jätte svårt! =) kika gärna in på min blogg så ser du bild på mitt resultat… Tack för en underbar blogg.

  18. Svara

    Mary

    9 maj, 2012

    Katja; Ja, man pillar bort formarna efter att man gjort andra chokladstrykningen och de stelat klart i kylen 🙂 Men var försiktigt! Och lycka till! Kram Mary

  19. Svara

    Ida

    10 maj, 2012

    Åh så fina bilder och de ser så gooda ut. Jag kommer definitivt prova hemma. Ha en skön dag, Mvh Ida

  20. Svara

    Linn

    4 december, 2012

    Varför temperar du inte chokladen? Har det någon verkan på själva pralinen om man gör det? Ska göra den här pralinen till jul hade jag tänkt, kanske lite riven apelsincest i, vad vet jag? 😉 TACK för bra recept och SUPERFINA bilder!

    • Svara

      Mary

      5 december, 2012

      Ibland tycker jag att det kan vara enklare att hoppa det just i dessa små praliner eftersom det är ett ganska pilligt arbete som det är. Vill man att de ska hålla sig bättre i rumstemperatur kan man givetvis göra det..men då tycker jag det är viktigare när det gäller mer klassika "riktiga" praliner. Tack snälla! Kram

LEAVE A COMMENT