HUR MAN GÖR LAVENDELSOCKER



UPPDATERING: Här hittar du lavendelglass som du kan använda lavendelsockret till!

Lavendelsocker..mmm..det doftar helt gudomligt! Har du lavendel kvar i trädgården efter sommaren, låt den för guds skull inte bara stå där, ta in den och torka och gör sedan underbart lavendelsocker eller kanske lavendelglass. Om inte du vill torka och spara så hör av dig till mig, jag kommer gladeligen med sax och påse i högsta hugg. Jag bjussar på livliga diskussioner och lavendelglass som tack! 😉

Lavendelsocker kan användas i sockerkaka, kakor, cupcakes, macarons, glass, godis eller vad du än önskar. Perfekt gå-bort-present och ser sådär lagom härligt ut i en fin glasburk på köksbänken. Ett fint band och en handskriven lapp och du är hemma! Glasburken är från House Doctor och har hittat hem till mig från Nordljus.

Jag använder sockret till lavendelglassen som det snart (håll ut ”Stjärnflocka”) kommer recept på. Vill man ha en något mildare smak på glassen kan man minska mängden torkad lavendel till 2 msk istället för 0,5 dl.

DIY – LAVENDELSOCKER
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
0,5 dl torkad lavendel

HOW TO?

Mixa allt till ett fint pulver och sila sedan genom en finmaskig sil för att få bort eventuella hela blommor.

Klart! 😀

Vill man kan man blanda i lila färg, men jag tyckte personligen inte det är nödvändigt även om sockret har en gråaktig ton, jag tycker att det känns mer genuint utan färgtillsats men smaken är som baken.  Väljer du att färga ditt socker lila blir sockret fuktigt och du måste lägga ut det på bakplåtspapper att torka i 24 timmar tills det blivit ordentligt torrt, annars möglar det!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

47 Comments

  1. Svara

    Lollo♥

    25 mars, 2012

    najs! 😀

  2. Svara

    Elin

    25 mars, 2012

    Fin blogg och fina bilder! =)

  3. Svara

    Caroline

    25 mars, 2012

    Hej! Jag hittade precis hit och tycker du har en fantastisk blogg med fina recept och bilder! 🙂

    Lavendel är min favoritkrydda och jag längtar sååå tills de börjar blomma igen, då blir det både lavendelsocker, -glass, -skorpor, -tryffel och allt annat man kan peta in det i!

  4. Svara

    Madde

    25 mars, 2012

    Åh tack för tipset! Det är nog inget jag skulle använda själv, men det är en perfekt present! 🙂

  5. Svara

    e m m a ;

    25 mars, 2012

    det där blir det nog att prova på! Tack för tipset 🙂

  6. Svara

    Alva

    25 mars, 2012

    Kan verkligen tänka mig att det luktar gott! 🙂

  7. Svara

    Sofie

    25 mars, 2012

    Mmm, lavendelglass låter gott! Det måste jag prova!

  8. Svara

    Maria - Bloggdesign & Foto

    25 mars, 2012

    Älskar lavendel! Luktar så himla gott!

  9. Svara

    Louise

    25 mars, 2012

    Otroligt fina bilder! Kan tänka mig att det luktar väldigt gott!

  10. Svara

    sara

    25 mars, 2012

    vad mysigt!

  11. Svara

    Ninni - Foto & Vardag

    25 mars, 2012

    tjusigt =)

  12. Svara

    WWW.CIRCUSBBY.BLOGG.SE

    25 mars, 2012
  13. Svara

    bella

    25 mars, 2012

    fint 🙂

  14. Svara

    marcheline

    25 mars, 2012

    åh, lavendelglass lät spännande!

  15. Svara

    martina

    25 mars, 2012

    oj vad kreativt 🙂

  16. Svara

    ▲ cindyvuong

    25 mars, 2012

    Åh, vad fint! 🙂

  17. Svara

    nea~

    25 mars, 2012

    tjuusigt!:)

  18. Svara

    anna

    25 mars, 2012

    mysiga bilder 😀

  19. Svara

    hanna

    25 mars, 2012

    Härligt! 🙂

  20. Svara

    Claudia

    25 mars, 2012

    Härligt! Det kommer lukta toppen! 🙂

    Var gärna med på min veckans blogg! Skulle verkligen vara kul, jag menar någon som du skulle verkligen ha chans att vinna! 🙂

    Länk: http://claudias.blogg.se/2012/march/veckans-blogg-1.html#comment

    Kram Claudia

  21. Svara

    Elisabeth

    25 mars, 2012

    Vilket bra tips =)

  22. Svara

    Linn Johansson

    25 mars, 2012

    Följa varann via bloglovin? 🙂

  23. Svara

    Jennyh

    25 mars, 2012

    Åh vad fint du pysslat ihop det 🙂

  24. Svara

    kiwiberries

    25 mars, 2012

    låter underbart gott! vill gärna testa det!

  25. Svara

    Maja

    25 mars, 2012

    Hej vilken snygg blogg du har
    Kram<3

  26. Svara

    linnea

    25 mars, 2012

    älskar din blogg, har följt den via blogglovin och kommer fortsätta göra det, ha en bra dag! 🙂

  27. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    25 mars, 2012

    Så, nu har jag gått lavendelbananas! Hann inte göra glass idag, men jag har gjort en liiiten burk lavendelsocker! 🙂
    Kram Malin

  28. Svara

    Alma

    25 mars, 2012

    Guud vad gott! Jag är avis!

  29. Svara

    Johännä Nörd

    25 mars, 2012

    Fina bilder ;D

  30. Svara

    Klara

    25 mars, 2012

    Gud jag har aldrig hört talas om lavendelsocker förut 😮 Låter coolt!

  31. Svara

    kerstin

    25 mars, 2012

    tack för jätte bra tipps

  32. Svara

    Linn / Foto & Vardag

    25 mars, 2012

    Fin blogg! Och fina bilder! 🙂

  33. Svara

    Emilia

    25 mars, 2012

    Mysig blogg!! 🙂 Vad heter din kamera?

  34. Svara

    Yasmine

    25 mars, 2012

    fint!

  35. Svara

    tove N.

    25 mars, 2012

    Det låter mumsigt! Vilken söt burk också. (:

  36. Svara

    Jasmine

    25 mars, 2012

    Ett väldigt trevligt inlägg att få ta del av.
    Jag kan tänka mig att lavendelsocker är gott. Jag vet bara att mamma bakade sockerkaka och gjorde glass med smak av lavendel – mycket uppskattat.
    Kram

  37. Svara

    Sarah

    25 mars, 2012

    Fint fint 🙂

  38. Svara

    kerstin

    25 mars, 2012

    du mnin lavendel hade torkat på balkongen doftar än jag tog in lite nu efter jag läst på din blogg
    vad ska jag göra nu då?

  39. Svara

    Amanda - lifestyle,foton,tips& och ibland lite annat! :)

    25 mars, 2012

    superfina bilder 😀 å tack för recepttipset ;D

  40. Svara

    Wiilow [Foto Tankar Känslor]

    25 mars, 2012

    Tack för tipset. Vackra foton!

  41. Svara

    t h e s h i p ♥

    25 mars, 2012

    gulligt! ♥ kram

  42. Svara

    Sandra

    26 mars, 2012

    När jag såg det här inlägget så kom jag på en helt annan sak. Har ett recept som jag skulle vilja prova men i det ska det vara torkad ljung – vet du var man kan få tag i det någonstans (bor i Sthlm så utbudet borde ju vara stort nog att man hittar det någonstans, men jag har inte lyckats)?

    Tack på förhand och lavendelsockret var ju en toppen ide!

  43. Svara

    Mary

    29 mars, 2012

    Sandra; Jag har för mig att torkad ljung kan finnas i hälsokostbutiker, slå upp¨på nätet och ring runt och fråga! 🙂 Lycka till!

  44. Svara

    Beatrice

    26 augusti, 2012

    Tack för tipset hur man gör detta socker, har letat i livsmedelsbutiker efter det men ingen har så nu vet jag hur jag gör eget 😉

  45. Svara

    Beatrice

    1 september, 2012

    Hur mycket socker behöver man i tex sockerkaka?

    • Svara

      Mary

      1 september, 2012

      Hej Beatrice! Det beror på hur mkt lavendelsmak du vill ha. Personligen föredrar jag mer lavendelsmak i exempelvis glass och godis men mindre i kakor. Jag skulle börja med att ersätta ungefär 1/3-1/2 av sockermängden med lavendelsocker för att få en utgångspunkt i smakväg. Sedan kan du öka något alternativt minska mängden lavendelsocker utifrån vad du själv föredrar. När jag bakar kakor av olika slag brukar ja ha max hälften lavendelsocker, men det är ju bara mitt smak och tycke. Lycka till, hör gärna av dig hur det gått!

LEAVE A COMMENT